Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 8 december 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Nykomlingen som började
för tjugotvå år sedan! 
 

friidrott.se:s intervjuare: Jonas Hedmanfoto: Deca Text & Bild
 

 

Adam Petersson är 26 år och född och uppvuxen i Moheda strax utanför Alvesta i Småland. Han började med friidrott och framför allt spjut som knatte, toppade Smålandsstatistiken för 10-åringar redan som 8-åring och tillhörde de bästa i distriktet tills han var 15.


Det året, 2000, blev han USM-femma i Eskilstuna på personliga rekordet 49.89 med 600 g-spjutet – mindre än metern från brons. Men sedan följde ett sex år långt uppehåll innan han nästan av en slump gjorde comeback och direkt kastade över 60 meter med seniorernas 800 g-redskap.

Fyra år av armbågsproblem följde sedan och det var först i år han kunde kasta ordentligt igen. Det resulterade i en sjundeplats på SM i Gävle på perset 67.13 och sedan 2.890 poäng i Castorama vilket innebar en topp-10-placering i Sverige.

– SM i Gävle var riktigt kul! Jag var lite nervös över att inte ansatsen skulle stämma men det gick bra och jag kastade 67 meter. Det var okej med tanke på skadestörningarna under sommaren, annars hade jag hoppats på 70. Det roligaste var dock att se Kim Amb kasta 80 meter. Sånt inspirerar verkligen! säger Adam.

Debut som 4-åring!

Trots att han inte är mer än 26 år så har han varit spjutkastare i 16 av dem - och då är det 6-åriga uppehållet inte inräknat:

– Jag gjorde mitt första spjutkast som fyraåring och nådde då fem meter! Som bäst var jag nog i tioårsåldern då jag tog UDM-silver för tolvåringar, säger Adam och skrattar.

Han har alltid tävlat för Alvesta Friidrott och under ungdomsåren fanns det en jämnårig höjdhoppare med namnet Adam Petersson i Värnamo som ligger bara fem mil från Alvesta.

– Han är nio dagar äldre och sysslade mest med höjd. Det hände flera gånger att vi blev ihopblandade när det var prisutdelningar trots att vi tävlade i olika grenar. Men vi möttes i höjd några gånger kommer jag ihåg.

Efter femteplatsen på USM i Eskilstuna 2000 tog motivationen slut för Alvesta-Adam.

– Jag hade hållit på rätt länge då och hade också problem med armbågen. Men det handlade mest om att jag tröttnade på friidrotten och satsade på annat, främst fotboll men också volleyboll.

Adam var målvakt och spelade i Moheda IF, Slätthögs BoIF och även ett år i Alvesta. Som 18-åring var han på träningsläger med Malmö FF:s juniorlag där förre landslagsmålvakten Janne Möller fanns med.

– Jag blev erbjuden en plats i deras juniorlag men det blev till slut ingenting av det. Några år senare blev jag ett så kallat ettårsfall och det var då jag testade spjut igen. Under mellanåren hade jag kastat spjut en-två gånger varje sommar men inte mer än så. Men då 2006 blev det mer, mycket mer.

En timmes maxkastning fem dar i veckan!

– Jag kastade spjut fem gånger i veckan – en timmes maxkastning varje gång – i tre månader och ökade från 50 till 67 meter på träning. På tävling blev det som bäst 61.99.

– Det hände också en kul grej strax innan jag började om med spjut. På försommaren 2006 var jag med i en klubbmatch och tog 1.85 i höjd efter att ha gjort ett enda höjdpass. Sedan tränade jag höjd och tog 2.05 på träning men högerknät gick sönder, så nu kan jag bara hoppa med vänster ben.

Den extrema spjutträningen skapade också problem och armbågen gick sönder.

– Jag var skadad i fyra år och gjorde bara en-två tävlingar per år under den perioden.

Adam kunde dock köra de andra kastgrenarna och i en tävling i Kalmar i september 2007 noterade han 12.01 i kula, 40.52 i diskus och 42.40 i slägga.

– Jag har egentligen aldrig tränat de andra kastgrenarna men har lätt för teknik och har fått till hyfsade diskusresultat.

Förra året var Adam med på SM i Falun och blev tia på 59 meter. Men det var en av bara få tävlingar. Det var först i våras han kände att det gick att kasta med någon regelbundenhet.

– I somras kunde jag köra två kastpass i veckan varav ett med maxkastning. Då låg jag konstant på längder över 70 meter och på sista passet före SM i Gävle fick jag på 74.52. Men det var med övertramp så det var egentligen 72,5.

– Anledningen till att det gick så bra på träning i somras var att det nästan alltid var varmt och medvind medan det ofta blåste mot på tävlingarna och så spände jag mig.

Ansatsen måste förbättras

Utkastet är det moment han är bäst på och ansatsen det som behöver förbättras mest.

– Jag kastar nästan lika långt med fem stegs ansats som med full ansats. På tävling gör jag väldigt många övertramp så ansasen är verkligen något jag måste träna mycket på.

När Alvesta FI i september arrangerade en Castorama-tävling för första gången på många år var det på initiativ av Adam.

– Jag hade ett övertrampskast på 67 meter i första spjutkastet och så i andra fick jag ont i armbågen. Diskus var smärtsamt men i slägga var det inga problem. Jag hade räknat med 3.000 poäng men det gick inte.

Adam hade 12.10 i kula, 61.89 i spjut, 45.52 i diskus och 43.50 i slägga. Det innebar 2.890 poäng vilket placerar honom på åttonde plats i årets Castorama-statistik.

– Men det var inte debut för jag gjorde en när jag var tretton!

I ungdomsåren hade han pappa Claes-Göran som tränare men i denna den andra friidrottskarriären kör han efter eget träningsupplägg.

– Jag bor i Växjö sedan flera år och kör all träning själv. Jag tycker att det fungerar bäst. Det brukar bli fem pass i veckan och styrketräningen har gått bra i år.

När Adam inte tränar så studerar han vilket innebär konstvetenskap på magisternivå, just nu på distans vid Visby Högskola.

Somnade på uppvärmningen

Adams bästa minne från i somras är SM i Gävle men han minns också en tävling i Köpenhamn.

– Det var Danmarks uttagningstävling till Lag-EM och jag tog tåget till Köpenhamn. Men jag hade glömt att kolla var arenan låg och gick omkring i en och en halv timme och letade. När jag väl kom dit var jag så trött att jag somnade på uppvärmningen och blev väckt när det var min tur att kasta. Det var lite pinsamt, säger Adam och skrattar.

Med kroppen full av motivation för träning och med en bra känsla för teknik så satsar Adam mot sjuttio meter nästa sommar och han vet var han vill överträffa gränsen.

– I SM på Stockholms Stadion i slutet på augusti!


PS. Bland Adams pers i andra grenar finns 5.284 i tiokamp (2010) och 11:50.54 på hinder (2008)!