Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 24 februari 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Dejan analyserar
Jessicas säsong 2011

 

friidrott.se:s intervjuare: Lorenzo Nesi
foto: Ryno Quantz
Jessica Samuelsson genomförde i somras tre sjukamper inom loppet av mindre än två månader. Det resulterade i två personliga rekord, liknande poäng på alla tre, men med vitt skilda inslag. friidrott.se har intervjuat Jessicas huvudtränare Dejan Mirkovic för att få veta mer om hur året såg ut ur hans perspektiv, både i stort och i detalj i de sju enskilda delgrenarna.

 

Efter tiondeplatsen på EM i Barcelona ifjol på det nya personliga rekordet 6.146 poäng sattes årets målsättning till 6.300 poäng och en plats bland de åtta främsta på VM. På vägen dit nådde Jessica en femteplats på Inomhus-EM, där perset i femkamp fick sig en liten skjuts framåt. Men lite trassel med baksidan, upp mot sätet satte käppar i hjulet för utomhussäsongens planer.

– Vi var tvungna att gå från vår grundplan med Götzis i maj, Europacupen i juli och VM i augusti, förklarar Dejan.

Först ställdes Götzis in och när Europacupen närmade sig kom man fram till att Jessica inte var redo för en sjukamp än.

– Men i stället för att komma till VM utan en mångkamp letade vi reda på Ratingen. Det var tydligen ett bra beslut, för hon hade inte tappat formen. Tävlingen blev lite av en överraskning.

Ja, det slutade med ett helt oväntat personligt rekord, när det bara skulle vara en mångkamp att köra igenom. Det gav ännu större övertygelse om att målsättningen var balanserad. Men VM gav lägre poäng medan den slitna säsongsavslutningen i Talence förde med sig ett nytt pers. Hur såg då året ut grenvis?

 

100m häck – pers inför säsongen: 13.89 -08

Ratingen: 13.80 +1.6
Daegu: 13.77 +1.6
Talence: 13.93 -0.4

– Vinden och vädret skilde, men resultaten var nästan desamma.

– Det var lite överraskande att Jessica persade i Ratingen, det var det klart bästa loppet av de tre, sett rent tekniskt och över vad hon fick ut. Jessica hade en bit kvar till formtoppen och häcken var den gren som var mest osäker inför Ratingen. Så det var otroligt skönt att få med sig ett personligt rekord direkt i första loppet. Hon träffade första häcken rätt, bra frekvens hela vägen, behövde inte jobba sig in i loppet.

– På VM kom ett nytt personligt rekord men det var lite mer väntat och borde egentligen kanske gått ännu fortare. Jessica kom lite för nära första häcken och fick inte alls samma flyt i loppet som i Ratingen.

– Inför Talence experimenterade vi lite med starten där Jessica började lite bakom linjen för att få mer utrymme till första häcken. Även om hon inte sprang lika fort i - motvind - så är det något vi kanske kommer behålla till kommande säsong.

– Jag tycker att Jessica har utvecklats, hon har höjt sin lägsta nivå, springer inte längre några 14-tider.Höjd – pers inför säsongen: 1.76 -09

Ratingen: 1.71
Daegu: 1.68
Talence: 1.73

– Höjd är den största besvikelsen. Hon har blivit så mycket bättre på allt och kunnat göra det på träningen. Men varannan gång har hon hoppat som en gudinna och varannan gång har det inte funkat.

– I Ratingen fick hon ut vad hon hade. På VM kände hon sig osäker och hade lite, lite ont. Hon hoppade in sig bra. 1.65 och 1.68 gick fint och det kändes som hon var på gång, på väg att hitta rätt. På 1.71 hade hon två knappa rivningar. Hade hon klarat där hade hon tagit 1.74 i rena farten. På förlägret strömhoppade hon över 1.70-1.73 på träningen.

– Höjderna fanns, men ansatsen var en osäkerhetsfaktor. Ofta, när det inte stämmer i inhoppningen, blir det svårare att hitta den rätta känslan när man har kommit in i tävlingen.

– Det vi gjorde inför Talence var att vi pratade mycket om ansatsen och diskuterade om vi skulle göra om den lite. Men på sista träningen sa vi "nej, nu har vi tränat in den i två års tid med Bengt Jönsson och nu måste vi våga lita på den". Jessica var väldigt fokuserad och trots att mattan flyttades, pga en skåra i banan, efter första inhoppningen luftade hon 1.73 och var jättenära 1.76.

Kula – pers inför säsongen: 14.35 -10 (14.89i -07)

Ratingen: 14.71
Daegu: 14.52
Talence: 13.81

– I kulan toppar hon det resultat som hon satte för flera år sen, nu även på sommaren (14.96 på Sollentuna GP). Hon har annars alltid stött bättre på vintern, då hon tränar mer styrka. Hon gör inte längre under 14.50 på tre stötar, utom i Talence då, men det hade sina skäl. Förut kunde det bli allt mellan 13.30 och 14.80. Men vi väntar på den där fullträffen över 15 meter!

– "Limpan" (Linda-Marie Mårtensson) har hjälpt till i två år. Det tar den tiden att förändra teknik. Ge det ett år till och hon stöter längre, utan att vi lägger ned mer tid på det än tidigare.

– I Talence regnade det tungt, ringen var snorhal. Tyvärr bommade hon första stöten, då det fortfarande var uppehåll. Det var lite irriterande, hon tappade väl 60 poäng där.200m – pers inför säsongen: 24.10 -06

Ratingen: 24.16 +1.3
Daegu: 24.55 -1.2
Talence: 24.03 -0.5

– Hon persade i Sundsvall (24.04) och Talence, det blev bättre och bättre. Vinden var halvdan i Frankrike, relativt stilla i kurvan och motvind på rakan, ändå 24.03. Det är ett kvitto på att träningen varit bra. Hon är snabbare, starkare, och det visar sig på 200. Hon springer fort varje gång, stabilt runt 24, oavsett väder och vind.

– Men det var svårt på VM, en oerhört lång dag, jobbigt att gå runt hela dagen och vindarna var inte bra. Det var nog bara ett par av tjejerna som persade och jag fattar inte hur de lyckades med det.

Längd – pers inför säsongen: 6.32 -08

Ratingen: 6.25 +1.2
Daegu: 6.05 -0.7
Talence: 6.11w +2.8

– Här har hon också blivit mycket bättre – det tycker Oscar Gidewall med. Han står för en jättebra uppbackning. Men det har inte velat släppa riktigt trots att hon gjorde sitt livs längsta hopp, 6.35 i medvind på SM.

– Ratingen tycker jag var Jessicas bästa längdtävling för säsongen. Där var hon stabil på plankan och alla hoppen var bra tekniskt. I övrigt så har längdhoppet varit lite för mycket upp och ned. Hon är inte igång till första hoppet. Hon måste vara mer uppvärmd, tryggare över att kunna ösa på redan i första hoppet.

– På VM började hon med 6.01. Vi backade lite grann för att hon skulle kunna ösa på men andra hoppet var sådär trots en liten ökning. Inför sista hoppet så backade vi ytterligare en fot och Jessica gjorde ett av sina bästa hopp någonsin men tyvärr med ett hårfint övertramp. Jag vet inte om det syntes i TV, men det sista hoppet var 6.35-6.40. Det är det som är det svåra i en mångkamp, du har bara tre försök på dig.

– I Talence var hon sliten och hoppade sämre, tekniskt, orkade inte riktigt.Spjut – pers inför säsongen: 38.61 -10

Ratingen: 36.73
Daegu: 41.32
Talence: 41.26

– Spjut var självklart det bästa av allt i år, med första kasten över 40 meter. Vi har fått hjälp i två år av Sven Ohlson från Södertälje och det har verkligen visat sig. Vi har även tidigare försökt ta hjälp av spjutspecialister, men då har inte Jessica varit mogen för det.

– Det har blivit dubbelt så många spjutkast i och med att vi har lagt in ett pass till i veckan. Kul att det ger resultat i slutändan!

– Det mest griniga av allt i år var spjutet i Ratingen. När det nu gick över förväntat i de övriga grenarna så var det surt med 36 meter i spjut. 41 meter där, som i de senare sjukamperna, hade givit +100 poäng och en totalpoäng strax under 6.300!

– Det som har hänt är att hon hamnar i bättre position, vågar gå på och får bättre stäm i vänsterbenet. Det var först mot slutet av sommaren som hon fick in det. Men det finns mer att göra. Inget av 41-meterskasten var jättebra, det kan bli ännu längre.

– Vi kommer att fortsätta att jobba på dessa detaljer och Jessica känns mycket säkrare i spjutkastningen än tidigare. På tre kast blir det inte så mycket kortare än 40 meter.

800m – pers inför säsongen: 2:07.03 -09

Ratingen: 2:10.24
Daegu: 2:10.20
Talence: 2:09.62

– 800 är det inte så mycket att säga om, egentligen. Hon gör det bra. Jessica har haft lite astmaproblem, och har inte hittat rätt med medicinen förrän nu och då kan hon träna lite mer.

– 800m är alltid en inspirationsgren och hade Jessica på VM legat bättre till och hamnat i det sista och snabbaste heatet hade hon givetvis sprungit fortare. Vid rätt tillfälle, med lite motivation för att slåss om bra placeringar, kommer hon springa snabbare än i Belgrad (persloppet från 2009).

Sammantaget – helhetsperspektivet

– Hur det än blir, regn, motvind, gör Jessica över 6.100 poäng. Hon har en klart bättre lägstanivå.

– Hade hon träffat rätt med spjutet i Ratingen hade hon gjort närmare 6.300 poäng. Där hon var där, borde det ha gått bättre på VM. I Daegu var det givetvis höjdhoppet som förstörde det – att redan efter den andra grenen veta att hon inte kommer att tampas om topplaceringarna. I Talence slår hon pers fastän hon är sliten och det är småkasst väder.

– Målsättningen var att komma Topp-8 med 6.300 poäng på VM. Vi hade rätt i kalkylen, 6.297 gav en åttonde plats. Vi har en fyraårsplan fram till OS 2012, som vi har korrigerat lite efter skador. För nästa år gäller 6.500 poäng och det måste ligga kvar.

– Det är en hög målsättning, men om man slår ihop årets bästa delresultat på mångkamperna får vi ihop 6.311 poäng. Det känns som hon har den nivån idag och det klart att hon kan bli 200 poäng bättre.

– Men det första målet blir att nå OS och för det krävs över 6.300 poäng i Götzis. Det är givet att den största poängvinsten finns i hoppen, 1.78-1.80 i höjd, 6.40 i längd.


– Jessica tog en lång säsongsvila. Hon behövde det, framför allt mentalt. Hon drog igång igen i mitten på oktober och började med två lugna veckor. Det blir inga mångkamper inne, om hon inte mot förmodan skulle bli inbjuden till Inomhus-VM.

– För det har varit i övergången från grundträningen som hon har haft lite skadekänningar. Nu ska vi ha en mjuk övergång, inte tävla innan, eftersom sjukampen i Götzis slutet på maj blir extra viktigt med tanke på OS kval.

– Hon har inga skadekänningar, stabiliteten finns. Hon springer fint och tekniken ser bra ut.

– Hela teamet med Bengt Jönsson, Linda-Marie Mårtensson, Sven Ohlson och Oscar Gidewall är oerhört skönt att ha för oss båda, för mig att ha någon att bolla med och för henne att få höra en annan röst. Vi har båda fått ut väldigt mycket av det samarbetet.