Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 8 december 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


- Jag har lärt mig enormt mycket av friidrotten! 


 Höjdpunkten: Sexa på VM i ett regnigt Helsingfors 2005!
(foto: Deca Text&Bild)

 

Under mer än ett decennium har friidrottandet varit Jenny Kallurs liv, sysselsättning, yrke och stora passion. Siktet var inställt mot VM i Sydkorea i sommar med en hundraprocentig satsning på en plats i stafettlaget. Men nu väntar istället nya utmaningar.
 

Det var i påskas som Jenny på allvar började fundera över sin fortsatta friidrottssatsning. Foten är det som krånglat mest sista tiden och när utvecklingen inte går framåt blir det nu andra saker i livet som får prioritet för den stockholmsbaserade dalkullan. Planen fick helt enkelt ändras för att inte riskera några men i foten i framtiden.

När hon väl känt på formuleringen att sluta under ett tag så tog hon till slut det svåra men ändå för kroppen rätta beslutet att ställa spikskorna på hyllan.

– Det är jätteskönt att jag har bestämt mig för att sluta även om det var ett otroligt svårt beslut. Det här var absolut det rätta för mig. Nu ska jag istället satsa för fullt på skolan, säger Jenny Kallur.

Jenny läser på Berghs reklamskola till copywriter och har läst första året av två. Långa dagar i skolan med mycket projektarbeten och gruppövningar har gjort att träningen har fått förpassas till tidiga mornar, sena kvällar och helger.

- Det bästa för mig och min fot

– När jag tänker på att jag inte ska tävla mer så känns det jätteskönt men samtidigt sorgligt också för att det betytt så enormt mycket för mig.

– Visst hade det varit kul att tävla en eller par säsonger till, det hade jag räknat med och planerat för till hundra procent. Men nu är det här det bästa för mig och min fot och jag är väldigt nöjd med beslutet. Jag är glad när jag vaknar varje dag och vet att jag inte har pressen på mig att jaga toppformen och behöva tänka på hur det känns idag.

När Jenny ser tillbaka på karriären är främst allt runtomkring själva tävlingsresultaten som betytt mest. Alla vänner, alla resor och träningsläger. Allt slit tillsammans med andra och all glädje ihop med andra.

– Jag har lärt mig enormt mycket mentalt av friidrotten. Disciplin, fokus och målmedvetenhet, att ta ansvar och våga ta beslut. Att kunna koncentrera sig på nuet istället för på annat. Allt det här kommer jag att ha nytta av i framtiden, säger Jenny.(foto: Ryno Quantz)

Resultatmässigt var Jennys bästa år 2004, 2005 och 2006. Silvermedaljen på inomhus-EM 2005 och sjätteplatsen i VM-finalen i Helsingfors 2005 är förstås de rent meritmässigt bästa loppen. För Jenny själv är det också andra lopp som finns högt på listan.

- Kroppen bara gick av sig själv

– Jag är inte den som kommer ihåg så mycket lopp och tider, jag kan knappt mina pers och vet inte vilka tider jag gjort i vilka mästerskap. Men om jag får välja ett lopp ur karriären är det semifinalen i Helsingfors-VM. Lite motvind och regn och kroppen bara gick av sig själv, det var härligt.

– Alla Finnkamper jag gjort har också varit helt fantastiska och de kommer jag att sakna. Jag minns speciellt en gång i Helsingfors, det regnade då också, och jag slog Johanna Manninen, vilket känsla det var i det loppet!

Jenny minns också med glädje alla framgångsrika sprintloppen som hon inledde karriären med och även avslutade den. Att det blev en större häcksatsning än på sprint berodde på att hon där kände sig mer internationellt konkurrensmässig.

– Känslan att vara i toppform är helt obetalbar. Att vara helt förberedd och att kunna lita på sin kropp och låta den gå av sig själv. Bara känslan av att sitta där på bussen på väg till tävlingsarenan och känna att det spritter i kroppen är så grym.

 

- Jag älskar att träna

Uppvuxen i en idrottsfamilj med gymnastik som barn innan friidrotten blev vägvalet kommer träningen dock fortfarande att vara viktigt för Jenny. Träningen blir en fritidssysselsättning istället för ett yrke och golfspelandet kommer att få ta mer tid.

– Jag älskar att träna och kommer att fortsätta med det. Men nu blir det mer för att det är skönt och för att rensa huvudet från alla tankar.

Efter utbildningen till copywriter väntar livet i reklambranschen. Jenny trivs med det och njuter mer och mer av att vara Stockholmare och det större utbudet av aktiviteter som finns.

– Det är härligt här i Stockholm och vi trivs bra här. Men när jag är hemma i Falun i sommar kommer jag nog att ha svårt att slita mig från att köra lite hårda pass ihop med Sanna, säger Jenny och skrattar.


 
(intervjuare: Fredrik Trahn)


(foto: alj)