Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 22 september 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


- Jag är så glad att jag kan jobba med det bästa jag vet!


Intervjuare: Isabelle Eurenius

- Man kan lära sig så otroligt mycket, om man bara frågar.
foto: Deca Text & Bild
 
När Ebba Jungmark våren 2009 beslöt sig för att flytta tillbaka hem till Göteborg, efter att ha gått på college i USA och bott i Stockholm, var det till den ett år yngre Emil Predan hon vände sig när hon sökte en tränare att samarbeta med.
 

Att Ebba frågade just Emil var ingen slump, eftersom hon under tiden hon bodde i Stockholm vid besök i Göteborg brukade ta hjälp av honom under teknikpassen. Men deras gemensamma friidrottshistoria går längre tillbaka än så: Redan som barn tränade de ihop i samma ungdomsgrupp i Mölndals AIK.

Fast det var förstås en chansning från bådas sida att inleda ett samarbete eftersom Emil inte hade några som helst erfarenheter av att träna friidrottare på elitnivå. Men det var en chansning som kom att visa sig vara alldeles rätt!

Lär genom att lyssna på andra

Emil själv började med friidrott när han var 8-9 år då hans idrottslärare tyckte att det vore bra om han gick på en prova-på-dag i friidrott. Sedan dess har Emil varit fast.

Emils karriär som aktiv slutade dock redan när han var 16 år, eftersom han som 15-åring fick en allvarlig knäskada. En skada som ledde till flera operationer utan att bli helt återställd.
 

Statistiketta i P14 2002 (1.78) och tvåa i P15 2003 (1.88)!
foto: Deca Text & Bild


När han inte längre kunde tävla själv och den egna friidrottskarriären såg ut att vara över, bestämde Emil sig för att börja hjälpa till att träna en ungdomsgrupp i Mölndals AIK istället. Tränarrollen var något han gillade direkt och han har därför bara fortsatt.

- Jag har gått en juniortränarutbildning men jag tycker att jag lärt mig mest av att lyssna på och diskutera med andra tränare som har mer erfarenhet, bl a har jag tagit hjälp av Yannick Tregaro och Mikael Norman. Det är ett väldigt bra tränarklimat i Göteborg och vi har bra kommunikation och utbyte av varandra, säger Emil.

- Man kan lära sig så otroligt mycket, om man bara frågar. Alla som varit tränare länge har något att berätta som man kan lära sig av. Genom att höra om deras misstag kan man också undvika att göra samma misstag själv.

Timing och kroppskänsla i fokus

I dagsläget är Emil huvudtränare för fem aktiva: Lynn Johnson, Ebba Jungmark, Daniel Falk, Linda Pewik och Karl Teiffel. Han hjälper även andra aktiva samtidigt som hans egna också får hjälp av andra tränare i Göteborg.

Fördelarna med att själv ha varit aktiv och att kunna visa alla övningar är något Emil är glad för. Delar av hans träningsfilosofi kommer också från vad han gjorde när han själv var aktiv.

- I början använde jag mig mest av de övningar som jag lärt mig när jag själv tränade. Men efter ett tag började jag experimentera och komma på egna övningar och träningsupplägg.

- Det jag bär med mig från min tid som aktiv är kroppskänslan. Att hela tiden tänka på kroppen som en helhet. Det är viktigt att man hittar kroppsbalansen och synkar alla rörelser, hittar timingen, och att man har en god koordinationsförmåga.

- Jag fokuserar mycket på timing i alla rörelser och i tekniken, och att kunna hitta en känsla för det man gör. Därför är det bra att jag kan visa och utföra de flesta av övningarna också själv.

 

På coachläktaren vid VM i Daegu förra året.
foto: Ryno Quantz

Återhämtning prioriterad

Hur man på bästa sätt kan kombinera träning och återhämtning och på därmed hitta den rätta kroppsbalansen är något Emil har stort fokus på. Han lägger därför mycket tid på att planera sina adepters träningsprogram och tycker om att ha en klar och tydlig struktur i träningsupplägget.

- Mina aktiva tränar inte mer än andra friidrottare på elitnivå, men jag tror att min prioritet av återhämtning mellan passen kan göra skillnad. De har alltid minst två dagars vila i veckan och börjar alltid måndagar med ett gymnastikpass för att få igång kroppen efter tyngre träningspass.

Genom att ha en öppen dialog på träningarna och hela tiden försöka vara positiv till det mesta hoppas Emil att hans ledarskap skapar en trygg och utvecklande miljö.

- Jag tycker att det är viktigt att inte glömma bort att prata om saker som händer utanför friidrotten. Det som händer där har ofta en väldigt stor betydelse för hur man presterar på träning och tävling. Jag försöker också att alltid att vara mig själv och vara ärlig mot mina adepter.

- Jag vill kunna utveckla mina aktiva inte bara som idrottare utan också som personer. Jag tror att om man är noga med det så kan det nog gå hur långt som helst. Helheten är som sagt det viktiga.

Ett framgångsrecept

Känslan, timingen och helhetstänket, men även Emil och Ebbas förmåga att jobba och kommunicera ihop tror Emil är de främsta anledningarna till Ebbas framgångar de senaste åren.

- Ebbas styrkor som höjdhoppare och mitt sätt att tänka och träna har passat henne väldigt bra. Jag har också försökt att anpassa träningen fullt ut efter hennes behov och förutsättningar, vilket också bidragit till att det riktiga lyftet har kommit.

- Just nu ligger fokus på sommaren, OS och allt vad det innebär. Men vi har såklart en längre långsiktig plan för att hon ska kunna hoppa ännu högre, men det är inget vi fokuserar på just nu. Istället försöker vi att utveckla det hon har redan nu och måste göra för att hoppa högre redan i sommar.

 

Team Jungmark & Predan jublar vid inne-EM 2011 över
den första internationella mästerskapsmedaljen.
foto: Deca Text & Bild

Friidrottstränare fullt ut

Emil har just nu en 50-procents anställning hos Mölndals AIK som tränare (men sköter även lite av det administrativa i klubben), samt en 25-procentstjänst som tränare på Friidrottsgymnasiet i Göteborg.

- Jag är så glad att jag kan jobba med det bästa jag vet. Men det är klart att en 100-procentig tjänst är något jag skulle vilja ha i framtiden.

Den 24-årige Emil har rimligen en lång karriär framför sig och har redan hunnit uppleva framgångar som få tränare haft möjlighet att göra. Hur framtiden än ser ut och vad som än kommer att hända, så vet Emil vad han vill i livet.

- Hade jag inte varit tränare hade jag definitivt arbetat med något annat som har med idrotten att göra ändå. Något jobb där man får arbeta med människor, helt klart. Men jag har inga planer på att jobba med något annat än. Det här är bara skitkul just nu.