Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Tisdag 19 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Från JSM 2007 till EM 2014

Intervjuare: Magnus Fridell
Foto: Deca Text & Bild


Den 17 augusti 2014 blev 29-åriga Charlotta Fougberg silvermedaljör på 3000m hinder vid EM i Zürich. Vägen till EM-prispallen hade startat sju år tidigare när Charlotta debuterade som hinderlöpare med att ta JSM22-guld på 2000m hinder.

Knappast någon lär den där gången på Rimnersvallen 2007 i Charlotta tyckt sig se en blivande EM-medaljör i aktion. Och vägen till en av huvudrollerna på Letizgrund 2014 blev också allt annat än spikrak: Landslagsdebuten 2007 slutade med en sistaplats i Finnkampen och personliga rekordet utvecklades inte alls under nästan tre år.

Men siffrorna i vår faktasammanställning av Charlottas kompletta hinderkarriär (se länk i högerspalten) säger långtifrån allt. Så friidrott.se bokade in en intervju med Charlotta där hon utifrån listan över sina lopp fick ge sin "insider-bild" av karriären från JSM 2007 till EM 2014! 

Så ordet går till Charlotta (med bilder framgrävda ur Deca Text & Bilds välmatade bildarkiv)!


7:05.44 (1) Uddevalla 24.8.2007  JSM22

Imponerande hinderteknik redan i det allra första loppet!
 

– Häck har jag alltid tyckt varit väldigt roligt att både träna och tävla i, så det föll sig väl ganska naturligt att det blev hinder. Det var ju inte så jättemånga som sprang hinder i Sverige, så det var kul att få vara med och fylla en gren.
– Jag är väldigt glad att jag fick möjlighet att springa JSM. Jag hade bra support från läktaren också.. Jag la mig tvåa och försökte ligga kvar där tills jag kände att jag hade krafter kvar att springa ifrån. Jag vann ju t o m vilket var väldigt stort och en start på något nytt.
– Efter JSM fick jag mersmak. Att ta guld i sitt första lopp är inte så illa.

 

11:04.14 (6) Göteborg/U 9.9.2007  Finnkampen

På ärevarv efter loppet med vinnaren Christin Johansson och tvåan Ulrika Johansson. Kuriositet: Drygt sju år senare är detta Sveriges topp-3 genom tiderna på 3000m hinder!
 

En vecka senare sprang Charlotta sitt första lopp på 3000m hinder och vann på 10:48, vilket gjorde att hon blev uttagen till att helgen efter göra debut i landslaget i Finnkampen.
– Jag var så nervös. Johan Wissman sprang precis innan mig och hela Ullevi dånade. Jag minns verkligen hur nervös jag var. I dag tar jag sånt jubel mer med ro än jag gjorde då. Hade någon petat på mig så hade jag börjat gråta.
– För mig var Finnkampen den perfekta landslagsdebuten. Jag minns att jag tyckte att det var väldigt fräckt att publiken hejade på mig, även om jag låg sist och sprang för mig själv sista varvet. Det är det som är det fantastiska med Finnkampen, att publiken hejar fram alla.

 

11:18.68 (3) Västerås 2.8.2008  SM

SM-debuten resulterade i en bronsmedalj.
 

2008 stördes av skadebekymmer och SM i Västerås, där hon tog brons, blev enda hinderloppet.

 

10:59.69 (8) Göteborg/S 9.6.2009  Folksam GP



– Jag minns att jag tyckte att det var väldigt stort att vara med där och springa bland de bästa. Så jag gick ut lite för hårt och persade på 2000 meter som mellantid. Sedan tappade jag 20 sekunder per varv de två sista varven. Det är otroligt kul att springa hinder, men när du blir trött då är det fruktansvärt jobbigt!
– Efter loppet fick jag höra att det kunde ha varit läge att bryta. Men jag är en kämpe så jag tog mig igenom loppet.

 

10:23.23 (7) Karlstad 15.7.2010  Folksam GP

Här föll äntligen - efter tre år - personbästat från debutloppet 2007!
 

2010 började utvecklingen ta fart ordentligt. Redan i det första loppet för säsongen, Folksam Grand Prix i Karlstad, kapades det personliga rekordet ordentligt. 10:23 innebar en förbättring med nästan 25 sekunder av den tre år gamla tiden från debuten.
 

10:42.40 (1) Falun 21.8.2010  SM

Med det allra första SM-guldet flankerad av Sävedalens Maria Borglund
(silver) och Brommas Erika Svanborg (brons).
 

På SM i Falun kom det första seniorguldet i ett lopp som blev speciellt:
– Jag sprang mot Lena Örn som missade första vattengraven, vilket gjorde att hon blev diskvalificerad efteråt. Hon var långt före mig i mål, så det var väldigt tråkigt för henne att det blev så.
Men trots att det första SM-guldet kom på ett oväntat och annorlunda sätt så var det en speciell känsla för Charlotta.
– Det var otroligt stort att ta sitt första seniorguld!

 

10:37.08 (5) Helsinki 28.8.2010  Finnkampen

Första Finnkampen på Helsingfors Olympiastadion.

 

10:12.38 (3) Nijmegen 25.5.2011

– Jag ville verkligen gå under 10 minuter i Nijmegen, men jag minns att det var lite strul innan då de inte hade min nummerlapp. Sånt kan störa en del.

 

10:13.13 (1) Gävle 13.8.2011  SM

Andra raka SM-guldet togs på Gunder Hägg Stadion i Gävle.

 

10:15.08 (1) Helsinki 9.9.2011  Finnkampen

Första Finnkampssegern anförde en svensk dubbel och kom dessutom på bortaplan.

 

 

10:29.20 (1) Stockholm/S 25.8.2012  SM

Stenhård duell ända in till mållinjen med Sävedalens Maria Borglund
där det till slut var fördel Charlotta med 12 hundradelar!
 

2012 blev det bara två hinderlopp för Charlotta. Det var återigen skadebekymmer som hindrade henne. En hälsena hade spökat under flera år. 
 

9:57.10 (1) Watford 30.6.2013

Men 2013 var allt helt och redan i första tävlingen 2013 föll dröm-10:
– Det var en härlig gräns att slå. Jag vet att jag hade högre mål, men det var svårt just i den tävlingen då jag inte hade någon hare. Jag hade blivit lovad hare innan, så jag tog initiativet och gick kanske ut lite för hårt men höll mig under 10-strecket. Jag fick mersmak och kände att det fanns mycket mer att ge.
Det fanns också ett annat mål för Charlotta - VM i Moskva. De följande veckorna skulle helt handla om en jakt på VM-kvalgränsen som var satt till 9:48.00.
– Efteråt har jag hört att det inte var så många som trodde att jag skulle klara det eftersom det var ganska många sekunder som skulle kapas, men så tänkte inte jag.
– Du måste sätta tuffa mål för att nå dit du vill. Jag siktar alltid mot guldet. Jag gillar att sätta en tid som är längre bort, annars fokuserar man för mycket på just tiden.

 

9:50.20 (3) Bottrop 19.7.2013

– Jag hade ingen hjälp att hålla koll på tiderna under loppet i Bottrop, men jag kände att jag hade mer att ge. Hade någon ropat en tid till mig hade jag nog klarat gränsen redan då. Men det är lätt att säga i efterhand.

 

9:51.48 (1) Karlstad 23.7.2013  Folksam GP

Inget VM-kval trots att hon som synes sprang ifrån sin dubbelgångare på videoskärmen!
 

– Det hade varit kul att ta kvalgränsen på hemmaplan i Sverige, men så blev det inte. Men jag vann och det var kanske en kick för mig.
 

9:45.12 (2) Ninove 27.7.2013

– I Ninove hade jag nog inte sprungit om jag hade kvalat innan, men det var sista chansen. Jag hade min dåvarande pojkvän som hjälp att ropa tider. Jag hade också en väldigt bra hare, en tjej som varit hinderlöperska själv. Och jag hade verkligen bestämt mig, det var bara att kötta.
– Det var otroligt mäktigt i sista kurvan då hela publiken skriker ”Moscow!”. Då kunde man inte göra så mycket annat än att bara kuta.

Vid sista hindret ramlade kanadensiskan som låg just framför, men Charlotta drogs inte med i fallet utan kunde springa in i mål som tvåa. Sedan dröjde det innan tiden blev offentlig.
– Den kvarten, den var jobbig! Jag hade inte sett klockan, inte min pojkvän heller. Vi trodde att jag hade klarat tiden, men vi visste inte.
– Det var glädjetårar när tiden 9:45 till slut kom. Jag fick min telefon och jag ringde till Johan (Wettergren, tränare) och jag ringde till mamma. Det var flera som ringde till mig och gratulerade. Det var jättekul och jättestort för mig!


 

9:59.17 (13) h1 Moskva 10.8.2013  VM



– Att jag fick vara med på VM har hjälpt mig att vara lugn, att veta hur det går till. Ett mästerskap är ju så stort, så det har varit bra att få ner det lite. Erfarenheten från Moskva bidrog säkert till att det gick så bra nu på EM i Zürich.
–  Men jag var inte nöjd med min VM-insats. Jag var orutinerad och låg i ytterkurva nästan hela loppet. Dessutom stukade jag en fot i första vattengraven. Men kroppen är så fantastisk att man till slut glömmer bort smärtan. På kvällen kände jag dock av det och kunde då knappt gå på foten.


 

10:12.01 (1) Borås 31.8.2013  SM

Fjärde raka SM-guldet togs på Ryavallen i Borås (jmfr gärna med bilden ovan från SM 2011!).


 

9:39.00 (2) Stockholm/S 8.9.2013  Finnkampen

Sida vid sida med Sandra Eriksson på slutet av sista bortre lång!


– Jag gick in med väldigt mycket glädje och laganda och hade bestämt mig för att jag skulle vara ett plåster på Sandra Eriksson om hon stack. Och hon stack och jag var ett plåster, det var jag.
–  Jag skulle sticka innan sista hindret och det gjorde jag, för jag har väl snäppet bättre teknik över vattengraven. Men Sandra fick den här gången till en extremt bra vattengrav, vilket var väldigt kul för henne.
– Jag var först in på upploppet ett par meter före Sandra. Men jag sjönk ner ordentligt efter sista hindret. Hade jag inte gjort det hade jag kanske slagit svenska rekordet (anm: Det fattades 45 hundradelar) redan där, men det är bra att längta.
– Det finns en fördel med att Stockholms Stadion är lite mindre än Ullevi, att man kan uppleva publiken på ett annat sätt, och det gjorde jag verkligen. När jag gick om Sandra innan sista vattengraven, då jublades det och det var mäktigt!

 

9:34.61 (1) Oordegem 31.5.2014 – Svenskt rekord!

– Jag hade en känsla av att det skulle bli ett bra år redan när jag under vintern var på träningsläger i Sydafrika. Jag kände mig väldigt bra och träningen gick bättre än någonsin.
– Jag kände på mig redan innan tävlingen att det här kunde bli stort. Jag lyssnade på alla mina pepplåtar och det var så mycket känslor som kom upp. Det var några låtar som var svåra att lyssna på, för jag kände att det kommer bli bra det här.
– Jag  hade samma hare som jag hade haft i Ninove, när jag kvalade till VM, och jag kände mig trygg med henne. Fast nu drog hon bara i 700 meter, sen fick jag dra resten själv. men jag kände mig aldrig riktigt trött.
– Jag fick några dåliga vattengravar och första hinderloppet för säsongen är väl som det är ibland.
– Jag var jätteglad, otroligt glad när jag såg tiden.

 

9:35.27 (1) Göteborg/S 14.6.2014  Folksam GP

Etiopiska duon Birtukan Fente och Birtukan Adamu fick ge sig med 23 resp 51 hundradelar.
 

– Jag var extremt nervös. Jag grät hemma innan loppet, men blev lugn igen. Det var hemmaplan, många bra löpare var med och jag hade gjort ett bra lopp innan. Så då kanske jag kände lite press att göra ytterligare ett bra lopp.
– Taktiken handlade inte om att göra en så bra tid som möjligt utan om att öva på att ligga lite bakom och inne i klungan för att ha krafter kvar mot slutet.  Jag kände mig stark den sista biten och kämpade mig till segern. Känslan efteråt var bara lycka.
– Det finns bilder på mig där jag har ett riktigt fighting face, och det syns tydligt på mig att jag vill vinna. Och jag vann!
– Det är så roligt att göra bra ifrån sig när det är så många på läktaren som man känner, som har ansträngt sig och gjort skyltar och kommit dit för att heja på mig.


 

9:35.92 (1) Braunschweig 21.6.2014  Lag-EM

Blivande EM-ettan Antje Mölnder-Schmidt en rejält distanserade tvåa.


– Det var jättekul. Det var lugnare inför det loppet. Även där hade vi planen att försöka öva på att ligga i klunga, och mästerskap är mästerskap, och då handlar det om att ha en bra placering. Men det blev en väldigt bra tid i alla fall.
– Jag hörde inte Johan skrika vid 1000 meter kvar, så jag ryckte vid 600 meter i stället då han skrek på mig ”KÖR!”. Och det gick ju bra det också.
– Det var en jättehärlig känsla att få komma in på upploppet med den marginalen jag hade. Det var otroligt stort! Det kom glädjetårar efter.


 

9:23.96 (4) Glasgow 12.7.2014  Diamond League
- Svenskt rekord!



– Jag sprang!! Jag kände mig så stark hela det loppet. Vi hade planerat att jag skulle ligga några sekunder bakom täten. Sen att få plocka personer, det stärks man väldigt mycket av. Jag kände att jag var trött på ett helt annat sätt än vad jag varit innan, jag flåsade litet mer. Men jag hade ändå krafter kvar, så det var bara att trycka hela vägen.
– När det var 250 meter kvar såg jag en klocka, och då slog det mig att det skulle bli rekord. Sen kunde jag inte riktigt fantisera om den tiden.
– När jag såg  9:23.96, var jag först väldigt nöjd med att jag var under 9:24 eftersom man vill ha marginalerna på sin sida. Ett glädjerus gick genom kroppen, jag stod bara och klappade händerna och visste inte riktigt vad jag skulle göra. Vad är det som händer?, undrade jag.

 

9:30.16 (2) Zürich, SUI 17.8.2014  EM

Avgörandet på det allra sista hindret!
 

– Försöksloppet var bekvämt och jag kände mig stark på alla sätt.
– Jag hade ju bästa tiden i Europa, så jag hade förväntningar och press på mig samt att jag hade höga mål själv. Det var guld som gällde, och det blev ju nästan det. Hade jag inte gått för guldet hade jag kanske inte tagit silvret.
– Jag är väldigt stolt över mitt silver och det är mäktigt att ha en sådan medalj hemma. Men jag ville ha guldet, så silvret ger mig motivation att kämpa vidare.