Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Tisdag 19 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Utby hittar talanger och integrerar nyanlända

Suldan Hassan - vinnare av P17-klassen i fjolårets terräng-SM och en av de somaliska ungdomar som fostrats i Utby IK. Foto: Deca Text & Bild


Friidrotten har en otrolig potential att hitta talanger bland alla nysvenskar, och kan samtidigt bidra till att dessa integreras i det svenska samhället. Det menar Utby IK:s Curt-Roland Ljung. Hans förening är en av de i landet som satsar mycket på integration.

– Vi började att samarbete med somaliska föreningen för några år sedan, och direkt hittade vi några som var intresserade. I början var det 53 personer som kom till föreningen, berättar Curt-Roland Ljung, eller Curre som han kallas, som till vardags arbetar som konsulent i Utby IK.

Utby bjöd då in till ett stort möte i Angeredshallen där de berättade om sin verksamhet och hade Mustafa Mohamed, även han somalier, som dragplåster.

Några av de som då anslöt sig visade ett visst intresse för framförallt löpning. Men precis som det brukar vara med idrottsungdomar, oavsett var de kommer från, blev det en omsättning av aktiva. Några tröttnade snabbt och i stället tillkom det hela tiden nya ungdomar.

– Många såg väl att de inte hade någon större talang och till skillnad från svenska ungdomar hade de lite sämre tålamod, berättar Curre.


Viktigt att vara duktig

I den somaliska kulturen är det viktigt att man visar för sina föräldrar att man är duktig, och att det är därför man idrottar, berättar Curre.

– De har inte det här friskvårdsperspektivet som våra svenska ungdomars föräldrar har.
Några visade också upp en viss talang och tillslut bildades det en kärna av aktiva. Och det tillkommer ständigt nya.

– Nu gör vi inte så mycket egentligen, vi behöver inte det, utan vi tände en liten gnista där kan man väl säga. Det har utmynnat i att vi har en jättefin grupp i dag, konstaterar Curre Ljung.

 

Är alltid i tid

Han och de andra ledarna i föreningen har hjälp av en äldre gentleman, en gammal idrottsledare från Somalia, som är med på varje idrottspass, vilket underlättar deras jobb.

– En del ungdomar kan väldigt dålig svenska när de kommer. Huvuddelen är folk som varit här ett antal år, men vissa har bara varit här i något halvår. Så Kalo, som är hjälpledare, han håller kontakten med föräldrar och jagar ungdomarna så att de kommer i tid. Det är något som vi i vår kultur är väldigt noga med, men som inte är lika viktigt där de kommer ifrån. Men de har lärt sig det. De är numera alltid i tid.

Curre berättar att det inte har blivit några större kulturkrockar. De flesta är religiösa muslimer, men det finns också några kristna. Kalo kan förutom Somaliska och engelska även arabiska och kan på så sätt förmedla vad Curre vill, hur träningen ska läggas upp och vad som ska göras.

– För mig har det varit väldigt bra att kunna förmedla det, konstaterar Curre Ljung.

Hela tiden tillkommer det nya somaliska ungdomar till Utby IK:s verksamhet. Foto: Curt-Roland Ljung

En slump

Egentligen är samarbetet med Somaliska föreningen en stor slump. Curre berättar att det kom några män från den somaliska fotbollsföreningen och besökte träningarna på Slottsskogsvallen. Deras ambition var att starta upp en somalisk friidrottsförening, vilket dock inte skulle visa sig vara så enkelt.

– Det funkade inte. Det krävs ekonomi för att komma in i Friidrottens Hus, och de hade inte pengar till det helt enkelt.

Ekonomin är rent allmänt en svårighet för många av de nyinflyttade somalierna. Curre Ljung har besökt flera av ungdomarnas familjer och det sätt som de lever på skiljer sig mycket från hur vanliga svenska familjer lever.

– Föräldrarna har inte så mycket pengar helt enkelt. De bor enormt trångt, det kan vara åtta personer i en trea. Så föräldrarna har varken tid eller intresse att engagera sig i föreningens verksamhet.

Däremot har ungdomarna som kommit in i träningen verkligen kunnat anpassa sig till det svenska föreningslivet.

– Det är inga som helst problem. När vi är här tränar vi bara. En del tränar mer, andra mindre, så är det. Men många har högre drömmar än svenskar i gemene man.
– Det är ett ekonomiskt stöd de behöver för att komma igång, det är så jag ser det.

 

”De tyr sig till varandra”

Den grupp som Curre ansvarar är en blandad träningsgrupp med svenskar, somalier, irakier och någon från Uganda. Dock har det blivit så att majoriteten i dag inte är svenskfödda.

– Säg att det är 70 procent nysvenskar i dag i vår grupp. De tyr sig till varandra. Somalierna kommer till mig, och i ÖIS finns ett antal från Eritrea. Men varför det blivit fler somalier än svenskar i min grupp vet jag inte, det har bara blivit så.


Träningsgruppen består av både svenskar och nysvenskar. Foto: Curt-Roland Ljung

Curre Ljung och Utby har inte bara haft idrotten som ett stort mål för ungdomarna. Han har också försökt att hjälpa dem på det sociala planet.

– Suldan Hassan till exempel bodde i Alingsås, och det blev ju rätt långa resor, så jag försökte fixa en lägenhet till hans familj, berättar Curre.

Tyvärr lyckades han inte med det, bostadsbristen i Göteborg gör det svårt att hitta bostäder, men Suldan själv lyckades föreningen hjälpa genom att hyra ett rum i i närheten av Slottsskogsvallen.

– Sen har vi hjälpt några att ansöka om svenskt medborgarskap, och då har vi också bidragit ekonomiskt till vissa familjer. Men det är också för att vi vill att de ska kunna tävla i landslaget.

 

Vill vara svenska medborgare

Dock poängterar Curre, vilket han tycker är viktigt, att de inte på något sätt kan eller vill få någon förtur i ansökningsprocessen.

– Föräldrarna har ofta bott här länge, så det är egentligen inte så konstigt.

– De siktar högt ungdomarna, de vill ju vara med på junior-EM och junior-VM och grejer, och då vill man ju vara svensk medborgare.

En som Curre lyfter fram som en stor förebild är just medeldistanstalangen Suldan Hassan.

– Det är en fantastisk kille, både idrottsmässigt och socialt. Han är otroligt ödmjuk och en jättestor förebild för de här killarna. Han skulle kunna vara min farsa, skrattar Curre.

I stort sett är det bara killar som anslutit till träningsgruppen. Curre Ljung berättar att det varit några tjejer med och testat, men att de inte velat fortsätta.

– Det har kommit några tjejer men de har varit väldigt, väldigt otränade, och då har de inte velat fortsätta. Så inga tjejer, tyvärr.

– Men alla är välkomna, oavsett kön eller religion!

Att få representera Svenska landslaget är en dröm för många av ungdomarna. Suldan Hassan har fått göra det vid flera tillfällen, till exempel vid terräng-EM i fjol. Foto: Deca Text & Bild


Stöd från förbundet

Utby IK är en av få föreningar i Göteborg som arbetar med integration på det här sättet. De har också under två år fått bidrag från Göteborgs Friidrottsförbund för sitt arbete. Pengarna går till att underlätta för ungdomarna att ta del av det som friidrotten erbjuder.

– Vi har kunnat betala avgiften till Friidrottens Hus för de här ungdomarna. Det kostar ju 1 100 kronor per skalle. Och sen när de har visat sig intresserade och varit med ett tag så får den en träningsoverall. Efter ett tag får de också ett par skor och börjar de tävla får de även ett par spikskor.

Efter ett par år i träning har vi till och med kunnat ge extra bidrag till träningsläger som ”alla” andra åker på.

Det här har kostat klubben ungefär 80 000 kronor om året, berättar Curre Ljung.

– Det är sådana kostnader som föräldrar vanligtvis står för.

– Vi hjälper andra också som har det ekonomiskt svårt, men det är inte så vanligt bland de svenska ungdomarna.

 

Ryktet sprider sig

Vetskapen om att kunna få ekonomisk hjälp sprider sig bland invandrarungdomarna, och det gör att många ansluter till Utby, berättar Curre.

– Det är ju en massa andra kompisar från samma kulturer och samma land. De kommer också från andra städer. Vi har en kille från Borås och en från Alingsås till exempel.

Curre Ljungs förhoppning är att integrationsarbetet ska resultera i att flera duktiga friidrottare fostras i föreningen.

– Men sen är det så klart en social insats att hjälpa de här killarna, och förhoppningsvis blir de fina föredömen för andra. Jag brinner mycket för integration.

En blandad grupp av löpare. Foto: Curt-Roland Ljung 

Inte bara löpning

Fokus har legat mycket på löpning, den grengrupp som Curre Ljung själv kan bäst, men det är inte alla av de somaliska ungdomarna som passat som löpare. De har då fått testa friidrottens andra grenar.

– Vi försöker hjälpa alla som kommer att hitta något lämpligt. De äldre som kommer har ofta haft en friidrottsbakgrund i sina hemländer, men de yngre har aldrig tränat förut.

Hemligheten bakom framgången är att man måste kunna hjälpa ungdomarna ekonomiskt så att de på ett enkelt sätt kan komma in i verksamheten, det är Curre Ljung övertygad om.

– Jag tror att det är en jättestor potential för svensk löpning. Kan man på de ställen där det finns många invandrare försöka hjälpa dem ekonomiskt så att de kommer in i verksamheten så tror jag att det verkligen kan underlätta. Och det är inga stora pengar det handlar om!

– Jag uppmanar klubbar runt om i landet att starta något liknande, för det finns potential, konstaterar Curre Ljung.

Av Magnus Fridell