Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Tisdag 19 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Emelie Forsberg världslöpare i skyrunning uttagen till VM i ultratrail



Kärleken till bergen och löpningen är drivkraften. Foto: Oriol Batista.

Emelie Forsberg är världens bästa bergslöpare. Nu är hon för första gången uttagen och har tackat ja till landslaget i ultratrail. ”Fantastiskt roligt, det kan bli riktigt bra”, säger landslagsledare Peter Fredricson som ser fram emot VM i ultratrail i oktober med både Jonas Buud och Emelie Forsberg i truppen.

Emelie Forsberg har kallats Sveriges okända löparstjärna då hon de senaste åren har varit bland de absolut bästa i världen i skyrunning eller bergslöpning. Hon har flera titlar i VM, EM och världscupen i skyrunning (dock inte arrangerade under IAAF-paraplyet) och nu är det första gången hon ska representera svenska friidrottslandslaget.

- VM i ultratrail passar in i min planering det här året och banan i Portugal är en bana som jag är sugen på. Det är en befintlig bana i bergen som inte är tillrättalagd bara för en tävling, det tilltalar mig, säger Emelie Forsberg om den 85 km långa banan med 4500 meter stigning i Geres i Portugal.

- Jag tror att jag har en bra chans att vara med och slåss om topplaceringarna.

Emelies specialitet är överlånga distanser med extrem kupering, det som skyrunning och ultra skyrunning handlar om. Skyrunning är till skillnad från traillöpning mycket mer kupering upp och ner för extrema berg på hög höjd och ofta med löpning på mycket mer tekniskt svårt underlag.

 

Uppväxt på Höga kusten i Ångermanland

Emelie är 29 år och kommer från Härnösand. Inom friidrotten är det Öbacka LK som är hennes klubb, annars är hennes uppdragsgivare Salomon där hon ingår i deras internationella trailteam sedan 2012. Idag är hon heltidssysselsatt som löpare och skidalpinist.

Som barn var utomhuslek, rörelse och aktivitet en stor del av Emelies liv. Löpningen har alltid varit naturlig för Emelie och hon sysslade också med basket, fotboll och längdskidor. Med tiden blev det mer och mer löpning och klättring men aldrig på tävlingsnivå.

2009 bestämde hon sig för att vara med i sin första löpartävling, Axa fjällmaraton i Vålådalen. Hon vann tävlingen och var lika förvånad som andra. Löpningen i fjällen förblev dock bara en rolig hobby fram till 2012 då hon ville testa skyrunning, mycket tack vare sin förälskelse till naturen och bergen.


Seger i Ultra Pirineu 2015 - 110 km och 6800 m stigning i Pyreneerna. Foto: Jordi Vila.

Under 2012 och 2013 slog hon igenom med dunder och brak inom bergslöpningen och vann 20 av 21 internationella lopp.

Förutom VM-titlar och seger i världscupen i skyrunning har Emelie flera år av topplaceringar i andra extrema bergslopp och ultratraillopp över hela världen.
Det mest extrema lopp som Emelie sprungit är La Diagonale des Fous ”Dårarnas diagonal” 2013 tvärs över ön La Réunion utanför Madagaskar. Här var Emelie tvåa i damklassen med tiden 31 timmar, 29 minuter och 5 sekunder på den 161 km långa banan. Innan hade hon sprungit 12 timmar som längst. Här handlar det snarare att lyckas genomföra tävlingen än vilken tid man skulle klara.

Efter loppet sa hon:

- När det var som jobbigast tänkte jag på att jag valt det här själv och att jag var lyckligt lottad som fick göra detta. Det gjorde inte ont, jag var inte sjuk och jag var inte skadad. Jag var bara mentalt väldigt trött så det vara bara att springa vidare. Det var en sådan häftig barriär att klättra över när jag genomfört det. Det är det mäktigaste jag varit med om både psykiskt och fysiskt.

Det säger något om Emelies filosofiska tankar kring löpning.

 

Dansar utför bergen

Emelie har också en bevittnad förmåga att springa snabbt utför på extremt tekniska stigar och svårt underlag. På otaliga klipp på Youtube kan man se henne dansa fram och fullkomligt släppa på all fart som går utför knöliga stigar och skravliga stenpassager på hög höjd.

- Jag har nog alltid varit bra att springa utför och kanske har jag basketen när jag var liten att tacka det för med snabba fötter. Sen har jag ju tränat extremt mycket i bergen också och jag är sällan rädd att ramla.


Emelie har nyligen flyttat tillbaka till Norge från Chamonix i franska Alperna. Foto: Jordi Saragossa.

I februari i år hände dock det som inte fick hända. Emelie har aldrig varit skadad men på EM i skidalpinism där hon också är med i landslaget blev hon påkörd av en annan åkare i en våldsam krock och Emelies korsband gick av.

- Jag har ju aldrig varit skadad och så blev det så här! Men rehaben går bra och jag har ju en väldigt stabil träningsbakgrund att stå på så jag hoppas börja kunna springa i sommar igen, säger Emelie.

Den normala träningsmängden brukar ligga på 25-30 timmar i veckan under icke tävlingssäsong. Nu är det dock kryckor och rehabövning som gäller för att komma igång igen efter operationen av det brustna korsbandet.

 

Vill springa Lidingöloppet

Inför 2016 hade Emelie planerat in en ändring i träningen för att testa nått nytt. Hon har flyttat tillbaka till Norge efter en tid i Frankrike och en start i Lidingöloppet i år är inplanerad sedan tidigare. Något som hon fortfarande tänker sig.

Väldigt sällan har Emelie testat sin förmåga i landsvägslopp eller traditionella terränglopp. Dock har hon en Lidingöloppsstart sedan tidigare med en tid på 2.16 och hon har gjort 36 min på milen.

Emelie har efter gymnasiet hunnit jobba inom turismnäringen i fjällen och studerat biologi på universitetet. Sedan 2012 har det dock fått vila då hon varit heltidslöpare. Hon har bott i Tromsö i Norge och i Chamonix i franska Alperna där de tuffaste bergsmiljöerna för löpning finns. Nu bor hon i Romsdalen i Norge med sin spanske pojkvän och bergsultralöpare Kilian Jornet.


Fjärde plats i Dolomites Skyrace 2015 - 10 km uppför och 12 km nerför. Foto:: Dolomites Skyrace.

Landslagsledare Peter Fredricson har tidigare varit i kontakt med Emelie Forsberg om att vara med i landslaget i ultratrail men det har då inte passat in i Forsbergs tävlingsplanering i skyrunning.

- Att Emelie nu vill vara med i landslaget betyder otroligt mycket för svensk ultratrail och Svensk Friidrott. Det betyder också att vi nu har en till person förutom Jonas Buud med medaljmöjligheter, säger Peter Fredricson.

 

Bergslöpningen en livsstil

Hur duktig Emelie Forsberg än är i bergslöpningstävlingar så är det inte tävlingsmomentet som driver henne. Det är glädjen och kärleken till naturen, bergen och löpningen som är den stora drivkraften.

- Löpning för mig är så mycket mer än en sport och tävlingar. Det är en livsstil. Om jag kan hjälpa till att lyfta intresset för traillöpning i Sverige så är jag jätteglad. Det är nyttigt för hela kroppen och huvudet och en upplevelse att träna bortanför asfalten.

Så säger Emelie Forsberg som tränar utan tränare och utan planering och egentligen bara för att det är kul. Hon har med sitt ständiga leende och de stora framgångarna lyckats paketera sitt eget varumärke som gjort att hon kan leva gott som heltidslöpare i den internationella skyrunningserien.

Till hösten väntar landslagsdebut i friidrottslandslaget.  

Av Fredrik Trahn


Seger i VM i skyrunning 2014 - 80 km på Mont Blanc. Foto: Jordi Saragossa.