Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 8 december 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Äntligen får hon leva
sin OS-dröm
Khaddi Sagnia är en av de svenska friidrottare som haft längst tid på sig att förbereda sig inför OS. Men drömmen om att få vara med i den finaste av idrottstävlingar har hon burit med sig från den dag hon började med friidrott. För friidrott.se berättar hon sin OS-historia.

Det är tisdag förmiddag och Khaddi Sagnia har precis ätit frukost. Om ett dygn sätter hon sig på planet till Brasilien där ett magiskt äventyr väntar – de 31:a olympiska sommarspelen i Rio de Janeiro. Men innan hon åker dit ska hon ha ytterligare en dag på det gemensamma förlägret i portugisiska Rio Maior där hon befunnit sig under några dagar. I kväll väntar också ett sista hoppass.

Men förberedelserna inför OS-äventyret har varit väldigt långa. Det var redan i november som Ullevihopperskan blev uttagen till OS. Hon fick då, som en av fyra friidrottare, klartecken från Sveriges Olympiska Kommitté, SOK. 22-åringen från Göteborg har därmed haft nästan nio månader på sig att förbereda sig inför karriärens hittills viktigaste tävling, och hon menar att det har varit väldigt viktigt för henne att få den tiden.

– Det har påverkat min satsning på ett väldigt positivt sätt med tanke på att jag skadade mig i låret i vintras. Det har fått mig att kunna lägga ner tid på rehab och försöka förbereda mig på ett bra sätt, och inte stressa och tvinga mig själv att tävla hela tiden, säger Khaddi Sagnia.

”Väldigt skönt att få beskedet”

Hon kommer inte riktigt ihåg hur det var att ta emot OS-beskedet, men hon minns att hon inte var jätteöverraskad. Hon hade gjort många bra tävlingar under året och hoppat bra i VM där hon tangerade sitt personliga rekord och med sina 6.78 kom på en imponerande sjundeplats.

– Men det var väldigt skönt att få beskedet och ha det klart redan då. Det var jätteskoj, minns Khaddi och berättar att de första som hon ringde var hennes bror och mamma. Och om Khaddi var glad var det ingenting emot vad hennes familj var.

– De var självklart jätteglada, speciellt mamma. Hon var super, superglad och jättestolt!

Uttagningen blev officiell mitt under ett gemensamt läger som SOK arrangerade för många OS-idrotter. Khaddi berättar att hon tyckte att lägret på kanarieön Fuerteventura var väldigt roligt och givande, speciellt då hon fick lära känna så många nya människor från olika idrotter.

– Jag umgicks typ inte med friidrottarna. Jag hängde med andra, till exempel simmarna och boxarna, och fick på så sätt lära känna fler. Lägret har gjort att man känner lite fler nu, kan prata med fler och vara med fler. Annars blir det ju så att man bara är med friidrottarna, men nu kan man gå ut och träffa andra och umgås.Drömde tidigt om en OS-medalj

Khaddi Sagnia började med friidrott när hon var 14 år. Direkt gick det väldigt bra, hon var talangfull och presterade bra resultat i stort sett direkt. Redan då kände hon att OS var något hon verkligen skulle vilja vara med på, och en OS-medalj ville hon ha.

– Redan då gick jag in för det, berättar Khaddi. Och gick jag in för det ville jag så klart inte utesluta något utan ville kämpa till mig allt möjligt.

Två år senare, 2010, fick den 16-åriga Khaddi sin dittills största idrottsliga chans i livet. Hon blev uttagen till ungdoms-OS i Singapore och man kan lätt konstatera att hon tog den chansen. Som Sveriges tredje medaljör i mästerskapet kunde hon ställa sig högst upp på prispallen med ett guld runt halsen. Men det var inte i längdhopp, utan i tresteg. Hon minns att viljan att vara med i ett riktigt OS blev allt starkare då.

– Jag kände då att jag ändå hade varit med på ett ungdoms-OS, och nästa steg skulle självklart vara ett större OS. Man hade ju suttit och kollat på det på TV och önskat att man var där, att man själv tog en medalj. Den drömmen, och bilderna när man själv står på podiet och tar en medalj, har jag fortfarande kvar.

Härlig tid i Singapore

När hon tänker tillbaka på tiden i Singapore minns hon den som väldigt rolig. Gemenskapen i truppen, att få umgås med alla människor och bara leva livet, uppskattade hon mycket.

– Det var verkligen som att vi var ett helt land för oss själva, säger Khaddi och erkänner att hon saknar den tiden.

– På ett OS är det många olika sporter som man kan se på. Man kan åka runt och bara njuta. Det blir inte riktigt samma sak på ett vanligt mästerskap.

– Sen är det viktigt för mig att ha roliga människor runt omkring mig, och så var det på ungdoms-OS. Alla var verkliges assköna!

”EM var helt okej”

Khaddi Sagnia stördes under våren av en lårskada som hon fick i samband med inomhus-VM i Portland. Men när hon väl började tävla i mitten av juni så visade det sig att formen inte på något sätt försvunnit. Direkt i första tävlingen, Sävedalsspelen hemma i Göteborg, fick hon till riktigt långa hopp. Det längsta mätte hela 6.68, bara en decimeter från det personliga rekordet, men tyvärr i lite för stark medvind. När sedan sommarens första stora tävlingsmål, EM i Amsterdam, avgjordes blev det en sjätteplats. Återigen visade hon att hon tillhör de bästa i världen då hennes 6.59 bara var sex centimeter från medalj.

– Det var helt okej, haha, skrattar Khaddi. Min säsong har dock inte gått så bra som jag velat, och det beror självklart på att jag på grund av skadan inte kunnat träna så som jag velat. Jag var tvungen att avbryta pass för att jag fick ont. Det var väldigt jobbigt för mig att behöva göra så.

När hon kom till EM kände Khaddi att hon inte riktigt fått med sig allt som hon hade önskat.

– Men jag visste att jag fortfarande skulle göra det bästa av saken, säger hon.

Efter EM har dock att flutit på väldigt bra. Hon har inte kunnat träna så bra under hela sommaren som hon gjort de senaste veckorna.

– Så det känns väldigt skönt att åka till OS och känna att jag gjort väldigt bra ifrån mig. Alla mina pass har gått bra, vi har kunnat köra utan att avbryta och jag har kunnat springa, hoppa och köra styrka. Allt har flutit på. Det är riktigt, riktigt skönt.

Magiska hoppass

I samband med Göteborg Friidrott Grand Prix veckan efter EM berättade Khaddi att hon hade haft några magiska pass. Nu berättar hon att det har blivit fler sådana.

– Speciellt hoppassen har verkligen flutit på. Vi har hittat små grejer som börjar fungera i ansatsen. Det är mycket som behöver justeras, men det börjar ändå gå åt rätt håll. Så länge träningen funkar kommer småsakerna också fungera, för då kan man träna på dem flera gånger. Får man ont kan man ju inte fortsätta. Nu har vi kunnat köra vårt program. Jag är jättenöjd med den här perioden, förklarar Khaddi som inte ser att hon kunnat göra något annorlunda.

– Efter tävlingen i Göteborg har jag bara gått in i träningen, gjort allt väldigt seriöst och givit allt. Jag har känt att det bara är några veckor kvar till OS och har därför kört varje pass väldigt seriöst. Även om det varit jobbigt har det bara varit att kämpa. Jag har verkligen gått in för det, och det har varit gött även om det varit svinjobbigt.”Mest suttit inne”

Khaddi Sagnia och hennes tränare Katrin Klaup kom till Rio Maior i slutet av förra veckan. Här har hon kört koordination, hoppövningar, lite löpning och styrka.  När hon inte tränat har hon bara tagit det lugnt. Så mycket annat har hon inte kunnat göra då det varit väldigt varmt. Stundtals har termometern visat en bra bit över 35 grader, ett klimat som med svenska mått mätt är mycket ovanligt men som är bra att acklimatisera sig med inför Rio.

– Vi har varit inne de flesta av oss. Vi har kollat gymnastik och ätit mellanmål. Sen har jag bytt kläder, säger Khaddi och brister ut i ett skratt. Den som följer henne på sociala medier förstår varför. Där är det väldigt många selfies och poser, och det beskriver väldigt bra hur privatpersonen Khaddi Sagnia är, spontan och alltid glad. Och hon menar att hon mår bra av att vara just sådan.

– Det finns människor som vill forma andra människor. Det är inte så att jag bestämt att jag ska vara på ett visst sätt, jag bara är det, och så länge jag mår bra av det så är det bra.

Även nu, några dagar innan karriärens absolut viktigaste tävling, är hon samma vanliga Khaddi.

– Jag skulle aldrig kunna sitta i ett rum och bara ladda inför ett mästerskap, det är inte jag. Jag kan chilla och bara ta det lugnt och bara göra det jag vill göra, men vill jag gå ut på en promenad eller titta på andra idrottare så kommer jag göra det. Jag kommer bara leva det normala livet jag lever. Men en dag innan tävlingen kommer jag planera allt in i minsta detalj och på tävlingsdagen kommer jag gå in i tävlingsbubblan ordentligt, berättar hon.
Ser sig som perfektionist

Men idrottskvinnan Khaddi Sagnia är helt annorlunda.

– Jag tar idrotten väldigt seriöst. När det väl kommer till idrotten så lägger jag ner enormt mycket tid och är extremt fokuserad. Men efter träningen är jag som vanligt igen och väldigt avslappnad. Det kanske inte är så många som tror att jag kan vara seriös också, men när jag väl går in för något gör jag det på riktigt, säger Khaddi som på friidrottsbanan vill kalla sig själv för perfektionist.

– Men hemma? Nej!

Hennes styrka är att hon också kan mixa sina två personligheter på ett blixtsnabbt sätt.

– Inom idrotten har man så himla många mål man vill uppnå. Det är det här jag lever för. Jag lägger all min tid på det här och då vill att allt ska vara superbra. Om jag inte gör något bra på träningen så kommer jag träna tills det blir bra. Jag önskar att jag var lite så med skolan också, men gud hade andra planer, haha.

Efter några dagar i Portugal kan Khaddi konstatera att det bästa med förlägret ändå varit att hon fått lära känna helt nya människor.

– Det är folk man kanske inte skulle ha träffat annars, för de är alltid på sina egna läger, i sina egna hallar och så. Det är väldigt kul att prata med dem, höra hur de lägger upp sina träningar och hur deras idrotter ser ut.


Familjen på plats

Den 16 augusti avgörs längdhoppskvalet i OS. Khaddi Sagnia kommer alltså ha en knapp vecka på sig att komma i stämning i OS-byn, och hon kommer ägna de första dagarna åt att bara komma tillrätta och insupa atmosfären.

– Jag ska gå runt, kolla vad som finns och bara försöka suga åt mig varenda sekund av dagarna. Men vi får se, det finns säkert jättemycket att göra. 

På plats i Rio kommer hon också få stöd av delar av familjen.

– Min bror och syster kommer. Du fattar inte hur glad jag är, det är så skoj, säger Khaddi och strålar.

Hon var i VM-final förra året och vill inte vara sämre i år. Hon menar att hon helt klart har kapaciteten att ta sig till final.

– Det gäller att få till småsakerna och inte tänka för mycket. Bara gå in och köra på. Sen när jag väl är i final så kan allt hända. Det är en helt ny dag för alla. Man kan säga att alla kommer dit med noll i resultat. Jag ser fram emot det jättemycket. Det här kommer bli det största jag gjort i mitt liv!


Ungdoms-OS bästa minnet

För Friidrottskanalen berättar Khaddi Sagnia om sina bästa OS-minnen, och inte helt oväntat är det just hennes egna ungdoms-OS-guld som ligger henne varmast om hjärtat.

Text och bild: Magnus Fridell