Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Måndag 25 september 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


foto: Ryno Quantz

 

Sanna betygsätter sig själv
i sin comeback-sommar


Igår meddelande Sanna Kallur att hon kör inomhussäsongen 2017 och att hon är igång med grundträningen. Idag berättar hon om sin utvärdering av säsongen och betygssätter sina åtta lopp exklusivt för friidrott.se.

Suget och lusten att göra en ordentlig grundträningsperiod för att se hur det påverkar tävlingresultatet är så stor så hon inte kan motstå att fortsätta. Den viktigaste anledningen är att hon tycker det är så otroligt roligt och kul.

Sannas återkomst och comeback-säsong efter åtta långa år är som en saga. Hur utvärderar hon då själv säsongen 2016? Och vad har hon kommit fram till i sin analys tillsammans med tränaren Torbjörn ”Tobbe” Eriksson?

Sanna berättar:

– Det som märktes tydligast under hela säsongen var ju att jag inte hade tillräckligt med uthållighet i slutet av loppen. De andra kvalitéerna som explosivitet och maxfart och annat kom tillbaka så fort då jag började köra med fyra och sex häckar under våren.

– Kanske var vi naiva på ett sätt i tron att det också lika lätt skulle komma på tio häckar och hundra meter. Men det tog mycket längre tid än vad vi trodde och hoppades på, så det har varit uthålligheten som har haltat hela säsongen.

– För att få bättre uthållighet så måste jag göra mer häcklopp och springa mer häck över huvud taget och så såklart ha en bättre grundträning i mig.
Men Sanna säger att hon och Tobbe inte hade kunnat göra så mycket annat. Allt träning genomfördes i princip helt enligt planen och hon uttrycker tydligt att hon är väldigt nöjd med att hon lyckades tas sig tillbaka och klara säsongen så bra helhetsmässigt

– Den enda missräkningen var i slutet av april på lägret i USA där jag fick ont i knät och det sinkade mig åtminstone tre veckor. Där försvann ju några viktiga häckpass som påverkade mig mycket i den sparsamma mängd häckpass jag hade under våren.

Hur betygsätter då Sanna sig själv i sina åtta tävlingar under sommaren på en skala 1-5? 

16 juni, Bauhaus-galan – 5.
”Bra lopp, underbart att vara tillbaka, skräckblandad förtjusning”

 25 juni, Kuortane – 4.

”Bra tävling, skön känsla att det håller”

7 juli, EM – 3.
”Liten besvikelse över tiden och att inte gå till final


27 juli, Karlstad GP – 3.
”Roligt men fick inte rätt känsla, tröttnade på slutet”

16 augusti, OS – 3.
”Underbart att stå där på startlinjen men besviken över resultatet”

26 augusti, SM – 4.
”Kul att orka springa fort hela vägen, slätt”

3 september, Finnkampen – 5.
”Säsongens bästa lopp, både slätt och häck, i dåliga väderförhållanden”
9 september, Bryssel Diamond League – 2.
”Årets sämsta lopp, ingen rytm alls”
Vad är du mest nöjd med under säsongen?

– Jag har svårt att välja mellan två saker. Dels att jag tog mig till OS och det var ju mitt stora mål. Men också att jag vågade göra debuten på Bauhaus-galan och på det sätt jag genomförde det. Det var både roligt och otroligt läskigt, det var en skräckblandad förtjusning som jag lyckades hantera.

Vad är du minst nöjd med under säsongen?

– Resultatet i OS, både själva tiden och loppet i sig. Jag hade hoppats på så mycket mer. Men jag har kommit över det och jag vet varför det inte blev bättre.

Är det någonting när ni analyserat säsongen som du och Tobbe skulle vela ha gjort annorlunda?

– Nej, det blev faktiskt så bra som det kunde bli. Jag kan inte säga att vi skulle ha gjort något på nått annat sätt. Och det är en rätt skön känsla.
Nu har grundträningen inletts med sikte på inomhussäsongen 2017 och inne-EM i Belgrad. Sanna har skapat rutiner som gör att hon kan kombinera träning, barn, familj och arbete med samarbetspartners på ett tillfredställande sätt.

– Det har blivit väldigt mycket enklare nu när Majken går på förskola. Då kan jag sköta både träning och uppdrag med mina samarbetspartners och allt annat mellan nio och tre på dagarna. Efter det kan jag vara med familjen. Förut var det ett pussel att få till det och det är skönt att få lugnare rutiner.

Som hjälp att få vardagen och livet att gå ihop har Sanna sina privata sponsorer som hon har ett långt samarbete med. Det är ÅF, där hon har en anställning, Craft, CCS och Claes Olsson. Uppdragen för dessa företag varierar mellan att vara föredragshållare, inspiratör, marknadsförare eller att hjälpa till med produktutveckling.

Att Sanna fortfarande har sin glöd för att träna hårt och springa fort går inte att ta miste på. Nu är siktet inställt på nya tävlingar inomhus i vinter.

Text: Fredrik Trahn
Bild: Ryno Quantz, Magnus Fridell och Deca Text & Bild