Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Måndag 25 september 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se  

På ungdoms-EM förra året kastade Ragnar hem ett brons. Foto: Deca Text & bild

Ragnar Carlsson intar Europa


av Hillevi Thor och Frida Hogstrand 


Han har förbättrat sitt personliga rekord med drygt 20 meter på två år och är totalt överlägsen sina jämnåriga motståndare i Sverige. Ragnar Carlsson är ett kastfenomen av sällan skådat slag.

När Världsungdomsspelen avgjordes första helgen i juli fortsatte 16-åringen från Falun, sin vana trogen, att kasta längre än han någonsin tidigare gjort. Femkilossläggan landade på 83.17, det näst längsta kastet i världen i år. Så har det sett ut hela året och av Ragnar Carlssons tio bästa resultat med femkilossläggan har sju gjorts i år.
– Det har gått riktigt bra, över förväntningarna. Jag hade hoppats kunna göra över 80 meter i slutet av säsongen, men det stack iväg och 83.17 är inte perfekt, det går att förbättra rätt mycket, säger Ragnar och berättar att han skulle kunna trycka på lite mer i ingången till första varvet i rotationen och dessutom ha en längre baksida på släggan och på så sätt få en längre radie.
Och sätter han sådant kommer det gå väldigt bra, det är han övertygad om.

Pappas förtjänst

Men hur kom det sig egentligen att han en gång som sjuåring började med friidrott? Jo, det är som så ofta en av föräldrarnas förtjänst.
– Pappa höll på med friidrott som ung. Han var mångkampare och var rätt så bra på det också. Jag har för mig att han har sagt att han var tvåa i världen när han var 16 år, berättar Ragnar.
Generna fanns i kroppen och intresset kom väl också det i viss mån med modersmjölken. Men att det blev just slägga för Ragnar kom sig mer av en slump.
– Eftersom pappa höll på med mångkamp så började jag också med det, men sen fick jag ont i knäna så jag kunde inte springa eller hoppa. Därför blev det bara kast jag kunde köra. Sen började det gå rätt så bra och det var kul, så jag fortsatte med det, berättar han.
På två säsonger har Ragnar förbättrat sitt personliga rekord med över 20 meter och på sätt och vis är han förvånad att utvecklingen gått så snabbt.
– Jag var bra på idrott som mindre men jag har inte varit överlägsen som jag är nu, så lite förvånad är jag. Samtidigt har det kommit stegvis, det har ju inte varit ett jättehopp utan det har gått sakta men säkert framåt, säger han och tillägger snabbt:
– Eller inte sakta då, det kan man inte säga.

Explosiviteten ett arv

Ragnar är totalt överlägsen i sin åldersgrupp. Men vilka är då hans styrkor som kastare?
– Jag har väldigt bra känsla för teknik och har lätt för att ändra och justera saker. Jag har alltså en känsla för redskapet och kan få hjälp av släggan, förklarar Ragnar.
Och explosiv är han också, precis som hans pappa var, menar Ragnar.
– Han var sjukt explosiv. Det underlättar säkert att jag har hållit på med sprint och hopp innan, konstaterar han.
Men det finns så klart saker att förbättra också, han har ju trots allt inte fyllt 17 år än. Och där kommer explosiviteten tillbaka i resonemanget.
– Jag är ju explosiv, men inte jättestark.

Hyllar tränaren

Ragnar har precis avslutat sitt första år på Friidrottsgymnasiet i Falun. Där har han alla förutsättningar som behövs för att fortsätta utvecklas och samtidigt få en bra skolgång. Ragnar har till och med valt att läsa en fyrårig tekniklinje för att få tid till att träna så mycket som möjligt. Det var ett naturligt val att välja FIG:et.
– Det underlättar väldigt mycket med FIG:et. Jag kan träna morgontider och det har hjälpt mycket.
En annan fördel för Ragnar är att hans tränare Mattias Jons också är tränare på gymnasiet. De har jobbat ihop i ungefär tre år och Ragnar har inget ont att säga om sin coach.
– Han är jättebra. Han har bra öga för teknik och har en väldigt bra helhetssyn.
Mattias var under många år en av Sveriges bästa släggkastare och ligger fyra på den svenska genom tiderna-listan. Att han har gjort samma resa som Ragnar nu gör är en stor fördel för Ragnars utveckling.
– Han vet ju hur allt fungerar och vet hur han ska förmedla det till mig, säger Ragnar och nämner till exempel förberedelser inför mästerskap som värdefull information som är svår att få från någon som själv inte varit med om det.

”Hade kunnat ta guld”

På torsdag, 20 juli, väntar junior-EM i italienska Grosseto. Trots att Ragnar fortfarande bara är 16 år ska han tävla mot dem som är två år äldre. Förra året tog Ragnar brons när Ungdoms-EM avgjordes i Georgien. Nu ligger han sjua i Europa med sexkilossläggan, så en finalplats på junior-EM ska inte vara någon omöjlighet.
– Jag tror inte att alla kommer prestera på personlig toppnivå. Det är ju ändå ett juniormästerskap och man har ju inte så mycket rutin än. Men om jag kan göra det ligger jag väldigt bra till tror jag, säger Ragnar och fortsätter:
– Får jag en träff tror jag att väldigt många andra kommer få svårt att slå mig för då kommer släggan också flyga väldigt långt. Än har jag inte fått den där träffen.

På Ungdomsfinnkampen 2016 tog Ragnar en överlägsen seger. Foto: Deca Text & bild

Slappnar inte av

Han har haft några fantastiska år och det finns planer för hur han ska fortsätta att utvecklas. Av någon anledning så har han både klarat och skjutit förbi många av målen med ordentlig marginal.
– Mattias hade inte riktigt förväntat sig att det skulle gå så här bra, säger Ragnar. Det handlar om både förbättring i kastresultat, vikter på gymet och till och med hur långt han kan hoppa. Men Ragnar slappnar inte av för det.
– Inte på något sätt, jag tycker bara att det är kul att det går bra. Jag har motivation för att bli ännu bättre men ibland kan motivation vara rädslan för att inte fortsätta framåt som man gör, berättar Ragnar.

"(...) jag har ju skägg så.."

Träningen är en stor del av Ragnar liv. Han menar att han inte gör så mycket annat än att just träna. Det händer att han på fritiden, som så många andra i hans ålder, spelar en del tv-spel, men annars tittar han mest på Youtube för att koppla av. Det händer att det blir en och annan släggfilm.
– Men absolut inte bara sådana.
Ragnar skulle dock vilja beskriva sig som en släggnörd. Han menar att han är duktig på att se tekniska detaljer när någon kastar och kan mycket statistik om kast i allmänhet.
– Det har blivit mer sånt på senaste tiden. Jag har sugits in i släggvärlden.
Och han har en favoritförebild.
– Japanen Koji Murofushi är väldigt cool. Han påstås ha kastat längst och varit ren i slägga. Han var 1.87 lång och vägde 95 kilo, vilket anses kontroversiellt då det sägs att man alltid väger drygt 110 kilo för att kasta riktigt långt. Men han är sjukt explosiv.
Ragnar menar dock att han har svårt att lära något av just honom, då Murofushis teknik är säregen då han är så sjukt explosiv.

Nu är det snart dags för tävling i Grosseto, vilket Ragnar ser fram - även om han är ungtuppen i truppen.
– Jag är rätt kort om man jämför med de andra kastarna, men jag har ju skägg så jag kommer nog passa in med de andra grabbarna, skrattar han.