Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Onsdag 4 oktober 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se          Folksam Challenge i Göteborg var en av de tävlingar Isabella persat på. Foto: Deca Text & bild


När vinden vänder


av Hillevi Thor och Frida Hogstrand


Med en förbättring av sina personliga rekord med sju respektive arton sekunder på 800 meter och 1 500 meter har Turebergs Isabella Andersson stått för ett ordentligt genombrott i år. Anledningen är enkel – hon har kunnat träna ordentligt. Friidrott.se fick tag på henne på telefon när hon var nere i Italien för att ladda inför sommarens stora mål: Junior-EM i polska Bydgoszcz.

Under de senaste åren har den nyblivna 20-åringen haft stora problem med sjukdomar. Hon har haft allt från infektioner till järnbrist och astma och har därför inte kunnat träna så bra som hon skulle ha behövt. Men hon kände hela tiden att det någon gång borde släppa.
– Alltså, det kan ju inte gå dåligt hur länge som helst, berättar Isabella att hon tänkte.
Turebergstjejen hade gjort bra tider i tonåren. Som 15-åring sprang hon på 4.30 på 1 500 meter så hon visste att potentialen fanns.
– Och jag tänkte, om jag bara fortsätter träna så måste det släppa till slut.

Piggare än någonsin

För ett tag sedan började hon med järntabletter.
– Jag blev mycket friskare och hade jättemycket mer energi, och därför kunde jag också börja träna på mycket bättre, berättar Isabella.
Därefter har hon bara byggt på träningen. Först och främst handlade det om att klara av den träningsmängd som hon behövde. Men i vintras gick det dock inte riktigt så bra som hon hade hoppats.
– Innan har jag alltid trott att jag varit så motiverad som jag kunnat vara, men det gick att ta det ett steg till som jag inte visste fanns. Jag blev supermotiverad och bestämd.
Isabella hade ett mål som hägrade - att klara kvalgränsen till junior-EM i Bydgoszcz, Polen i juli.
– Och nu var jag tillräckligt frisk också för att kunna träna bra, vilket jag har gjort under den här våren. Därför har det också har gått väldigt fort.

”Fantastiskt”

Turebergslöparen berättar att hon i april började känna att träningen gav effekt. Hon märkte stor skillnad från tidigare och det gick väldigt mycket snabbare på träningen. Men det personliga rekordet på 2.11 på 800 meter låg där ändå och spökade. Även om hon kände att hon kunde springa mycket snabbare så skulle det också göras på tävling.
– Så därför är det skönt att jag nu har kunnat plocka flera sekunder på tävlingarna.
Isabella beskriver genombrottet som helt fantastiskt.
– Just att kvalgränsen hela tiden har varit mitt mål. I vintras såg det väldigt avlägset ut om man tittar tidsmässigt, men jag tänkte att det ändå måste gå. Så när jag väl klarade det så var det så fantastiskt kul. Det är obeskrivligt! Det var en sådan lättnad att det äntligen vände.
Än så länge har hon inte bestämt vilken gren, 800- eller 1 500 meter, som hon ska satsa på.
– Just nu går ju båda bra och jag tycker att båda är roliga så jag vet inte riktigt. Jag har fortfarande inte bestämt vilken sträcka jag kör på JEM22.


Isabella har plockat flera sekunder på både 800 och 1500 denna säsong. Foto: Deca Text & bild


Saknade bollsinne

Isabella Andersson har under hela sin uppväxt idrottat mycket. Under flera år var det simning och tennis som gällde men efter att ha visat talang för löpning i skolan fick hon uppmaningen att börja springa.
– Men jag var inte så intresserad av det, berättar hon.
Till slut bestämde hon sig dock för att ge löpningen en chans. Efter en testträning i Turebergs löpargrupp när hon var 13 år fastnade hon direkt.
– Sedan dess har det varit friidrotten jag tyckt varit roligast, så jag slutade med tennisen direkt.
– Det jag var bra på som tennisspelare var att springa till bollarna, sen hade jag inte så bra bollsinne, så det var inte riktigt min grej, säger hon och skrattar.
Resultaten lät inte vänta på sig.
– Det gick ju bra. Jag sprang på 2.19 på 800 meter som 14-åring, så det gick ju bra och jag tycket att det var jätteroligt.

”har inte tvekat på min förmåga”

När Isabella var 15 bytte hon tränare till Urban Aruhn, och hon beskriver hans insats som väldigt betydelsefull för hennes utveckling.
– Även när det inte gått bra har han alltid trott på mig. Han har alltid funnits där och har inte tvekat på min förmåga. Han är en jättebra tränare.
Isabella tillhör samma träningsgrupp som exempelvis Andreas Almgren. Det är alltid hög kvalitet på träningen och de aktiva sporrar varandra.
– Framgång föder framgång, så man tänker att om han eller hon klarar det där, så varför skulle inte jag kunna komma dit? Det är väldigt inspirerande och det blir en bra och seriös stämning på träningarna.

Vill ta sig till final

Isabella har precis avslutat första året av ekonomi- och logistikstudier på Södertörns Högskola. Hon jobbar dessutom extra i en sportkonfektionsbutik. Att kombinera idrotten och skolan tycker hon fungerar bra.
– Det är verkligen bra att kombinera med plugg, speciellt på universitetet för det är inte alltid jag behöver vara i skolan. Mycket plugg kan jag ju göra hemma och då kan jag träna på morgonen, sitta och plugga på dagen och sedan träna på eftermiddagen igen. Så det fungerar väldigt bra.
Nu väntar mästerskapsdebuten för Isabella Andersson, och hon har ett tydligt mål:
– Att komma till final. Sen får man ta det därifrån. Men det känns jätteroligt det här. Det är alltid kul att få dra på sig Sverige-kläderna och representera sitt land. Det ska också bli kul att få möta de bästa i Europa, förklarar Isabella.

JEM22 i Polen hålls 13-16 juli.