Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Onsdag 4 oktober 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Hanna Hermansson:
- Målet är medalj i Glasgow!


Intervju: Jonas Hedman
Foto: Deca Text & Bild


Jubel efter första SM-guldet utomhus: 1500m på Ekängen i Eskilstuna.

Turebergs medeldistansare Hanna Hermansson, 29, gjorde 2018 sitt blott fjärde år som friidrottare och vann för första gången SM och Finnkampen. Men framför allt toppade hon och coach Urban Aruhn formen perfekt till EM i Berlin där hon satte årsbästa på 800 m med 2:00.52 men hårfint missade finalen.

Revanschen kom dock snabbt eftersom hon istället tog sig vidare till 1500 m-finalen där hon slutade sjua på 4:07.16. Tiden placerar henne fyra på den svenska genom-tiderna-listan. Här berättar Hanna om sitt framgångsrika 2018 och blickar framåt mot 2019 som som bland annat innehåller inne-EM i Glasgow i början av mars.


– Det jag är mest nöjd med är 1500 m-finalen i EM. Jag missade ju finalen på 800 m och det innebar att jag kunde springa 1500 m där jag satte pers i både försök och final och gjorde under 4:10. Det gav en stor självförtroendeboost att kunna visa att jag inte bara är en 800 m-löpare, säger Hanna som satte personbästa med tre sekunder i försöken och ytterligare två i finalen.

– 800 m var ju mitt stora mål i Berlin men när jag missade finalen så blev 1500 m som en bonus där det kändes som att jag hade allt att vinna. Försöksloppet var häftigast! Jag sprang i andra heatet och visste att 4:08-4:09 skulle behövas för att gå vidare och taktiken var bara att hänga med, om det blev tillräckligt bra fart, och sedan spurta. Och det fungerade utmärkt.

Första internationella mästerskapsfinalen: 1500m på EM i Berlin.

– Första varvet i 1500 m-finalen blev långsamt och jag försökte också få det till ett långsamt lopp genom att gå upp och dra eftersom jag visste att jag hade medaljchans om det skulle bli spurt. Men sedan skruvades farten upp och jag blev till slut sjua, 3.4 sekunder från bronset.

– Jag tillhör inte de snabbaste på 800 m och då kan det bli så att jag missar finalen trots att jag springer på 2:00. Men på 1500 m finns det mer marginaler, det är lättare att ta position och i EM tror jag bara att två hade bättre 800 m-pers än mig. 1500 m blir nog min framtidsdistans även om jag inte vill ge upp 800 än på ett tag.

– Det är väldigt speciellt med mästerskap eftersom man vet att alla är i toppform. Jag får en tändning som man inte får i andra tävlingar, det blir en annan grej. Jag får aldrig ut mitt bästa på träning och inte heller alltid på vanliga tävlingar, men på mästerskapen händer något speciellt med mig. Jag springer ju stora delar av säsongen ordentligt nedtränad så att jag verkligen är i form på mästerskapen är så klart en anledning.

Fick inte till någon träff på 800

Hanna sprang hela 19 lopp på 800 m 2018 – 6 inne och 13 ute – och höll en hög nivå säsongen igenom. Tolv gånger var hon under 2:03.

– 2:01-2:02 är något av min nya lägstanivå, det kan jag göra även när jag är nedtränad och utan att få till ett bra lopp. Jag vet att det finns en nivå till som jag inte fått ut, men hur bra tränad man än är kommer det aldrig att vara lätt att springa under två minuter.

– Det behövs ett perfekt lopp för det. När jag satte mitt personliga rekord på 2:00.43 i VM-semin i London 2017 så gick det fort från start och jag låg sist inne vid sargen hela vägen och kunde springa ostört. Det var ett perfekt lopp. I EM-semin i Berlin var jag bara en tiondel långsammare men fick en betydligt krångligare resa med rytmstörningar och armbågar.

”Första SM-guldet var speciellt”

Hanna vann 800 m på inne-SM i Gävle förra vintern och på Friidrotts-SM i Eskilstuna kom första och andra utomhustiteln.

– Det var speciellt eftersom det länge varit ett mål. 1500 m gick först och där var det bra konkurrens med bl a Lovisa Lindh och Anna Silvander. Det är alltid tufft att möta dem och extra skönt att vinna när det är bra motstånd.

– 800 m är ju min huvuddistans så det var också kul att vinna även om Lovisa inte var med.

Prisutdelning på 800m vid SM: Från SM-ettan 1969 och 1970 till
SM-ettan 2018, dvs prisutdelare var Anne-Marie Nenzell (pers 2:03.5). 
Eller om man så vill från EM-åttan på 1500m 1969 till EM-sjuan 2018!

Hanna sprang tre lopp på två dagar under SM-helgen i slutet på augusti och veckan efter blev det ytterligare två 800 m-lopp.

– Säsongen avslutades med ett extrainsatt lopp i Diamond League-finalen i Bryssel som var riktigt roligt. Jag slutade tvåa på 2:00.96.

Dagen efter blev det flyg till Helsingfors och en lång taxiresa i ilfart till Tammerfors och Finnkampen tillsammans med Daniel Ståhl p g a av ett försenat flyg. Det slutade i seger.

– Första finnkampssegern var också kul! Då levde jag fortfarande på formkurvan från EM. Avslutningen av säsongen blev verkligen bra!

Efter tre andraplatser 2016-2017 kom första Finnkampsvinsten
i ett 800m-lopp som styrdes från täten hela vägen.

Höjd träningsdos

Hanna bor i Los Angeles som är ett utmärkt klimat att träna i och allt fungerade enligt plan under hösten.

– Jag och min tränare Urban har ökat på träningen lite varje år och mycket volym fungerar bra för mig. I höstas låg jag kring 100 km i veckan med toppar på 110 km fördelat på elva passs inklusive en vilodag. Varje måndag kör jag tung styrka och det har fungerat bra. Ambitionen är att stärka baksidorna så att jag ska bli snabbare.

Hanna jobbar med redovisning på sitt gamla college och pluggade parallellt fram till i våras.

– Då tog jag min licens i revision och sedan i höstas jobbar jag bara 20 timmar i veckan mot tidigare 25 för att kunna fokusera mer på träningen. Jag kan lägga upp jobbet ganska mycket själv och har arbetat fyra dagar i veckan under hösten, fem timmar per dag. Jag kan också jobba på distans så det finns bra flexibilitet.

I Los Angeles ingår Hanna i en träningsgrupp som betyder mycket för henne.

– Vi är 15-20 löpare, mest killar, och jag får bra draghjälp på kvalitetspassen. De tycker också att det är lite kul att hjälpa mig och jag är nog lite bortskämd med draghjälp. Jag har nästan alltid folk att springa med i för mig rätt fart.

– Vi kör kvalitetspass tisdagar, torsdag och lördagar och ett av dem är tröskel. Det kan vara allt från 20 minuter upp till en mil. I fjol var min tröskelfart 3:37 min/km vilket inte är speciellt bra för en 800 m-löpare med pers på 2:00, men förhoppningsvis är den bättre nu.

Inomhussäsongen innehöll 800m-segrar både på ISM (bilden) och i Nordenkampen. I båda tävlingarna var det debut för Hanna.

Vinterns stora mål är inne-EM

Den 1–3 mars arrangeras inne-EM i Glasgow och där har Hanna ett tydligt mål.

– Jag vill ta medalj. Vilken distans jag satsar på – 800 eller 1500 m – vet jag inte, det beror på vad som fungerar bäst i vinter. Men jag tror att det är bra att sätta upp ett tydlig mål.

Långsiktigt är målet att förbättra Lovisa Lindhs svenska rekord utomhus som lyder på 1:58.77.

– Ett optimalt upplägg vore 58 sekunder på första varvet och sedan 60. Men kan jag bli lite snabbare så kan jag förhoppningsvis öppna på 57.5.

Det ska bli spännande att följa Hanna Hermanssons fortsatta utveckling under 2019!