Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 2 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.seSara Christiansson utsedd till månadens friidrottare i november! Bild: Deca

"Guldet på terräng-NM största

ögonblicket hittills i min karriär"


Ganska precis fyra månader har gått sedan 20-åriga Sara Christiansson blev ett av terrängsäsongens stora utropstecken. 1500m-specialisten överraskade alla när hon tog SM-silver bakom Meraf Bahta på 4km, bara fem sekunder från guldet. Och på terräng-NM gjorde hon kanske karriärens hittills bästa lopp då hon vann guldet på 7.5 km överlägset! Det har bara två svenskor lyckats med tidigare. Det gör att redaktionen har utsett Sävedalen-löparen till månadens friidrottare i november.

Vi når henne på telefon från ett soligt Flagstaff där hon tillsammans med Lisa Bergdahl och Sara Holmgren har varit på plats i drygt en vecka. Totalt ska de, tillsammans med nästan 20 andra svenskar, spendera fyra veckor här.

- Vi har en temperatur på 10-15 grader, så det är perfekt löparväder. Sedan jag kom hit har det bara varit sol, säger Sara.

Hon minns tillbaka på november, och konstaterar att segern på NM var hennes största ögonblick hittills i karriären.

- Jag kunde inte riktigt själv förstå att jag vunnit, jag väldigt trött. Det var verkligen inget jag räknat med. Kanske topp fem, topp tio, men inte seger! Det var tuffa banor och svårsprunget så det passade mig. Det bygger självförtroendet att man kan blanda sig i medaljstriden på seniornivå, säger hon.

"Lite av en genombrottssäsong"
Sara förklarar att hon haft en bra grundträning hela hösten 2017 och kört mycket uthållighet och tröskel. Innan dess hade hon även en bra säsong på bana. Hon sänkte sitt personliga rekord på 1500m med fem sekunder till 4:23 i somras och var SM-trea på 5000 m på 16:16. Hon fick sedan en plats i Finnkampen.

- Jag skulle säga att det var lite av min genombrottssäsong förra året. Det är alltid svårt att gå från junior till senior. Men jag lyckades göra det nu på ett bra sätt så det är skönt, säger hon.

Sara under ungdoms-Finnkampen 2014
 

Började med friidrott efter tips från idrottsläraren
I år är det tio år sedan Sara Christiansson började med friidrott. Hon växte upp i Grästorp, två mil utanför Trollhättan. Hon hade tidigare ägnat sig åt fotboll under uppväxten. Hon berättar om hur hon kom in i friidrotten.

- Jag deltog i en skoltävling på fem kilometer som jag vann. Då tyckte min idrottslärare att jag hade bra löpsteg och att jag borde börja med löpning. Så slutade jag på fotboll och har friidrottat sedan dess. Jag höll på med höjdhopp lite grann i början, men det är löpningen som har varit roligast.  

Sara började karriären i Trollhättan FK. Trots framgångar på junior-SM-tävlingar gick hon igenom några tuffa år när hon var 15-18 år.

- Jag stod stilla tidsmässigt under några år där, och gick inte alls framåt på tävlingar. Och det var då jag bestämde mig för att byta klubb, det var en sista chans för att se om det kunde bli något bättre. Hade det inte att gett resultat när jag bytte hade jag kanske slutat, berättar hon, och syftar på bytet till Sävedalen AIK som hon tävlat för sedan dess. Det blev ett lyft för henne.

- Det gjorde väldigt mycket för min utveckling. Att träna med nya människor och få ett miljöombyte. Jag fick Per Skoog som tränare, vilket har betytt jättemycket. Jag har kontakt med honom dagligen. Han är ambitiös och driven, och duktig på att lägga upp individuella träningsprogram. Dessutom har vi en bra träningsgrupp, vi sparrar verkligen varandra på träningarna.

Sara går i mål som vinnare i NM i terräng i höstas

I år flyttade Sara till Göteborg där hon också jobbar som receptionist på bemanningsföretaget Manpower 50-80 procent vid sidan av friidrotten.

- Det är en bra kombination. Jag är en sån som måste ha harmoni utanför friidrotten för att kunna prestera. Och jag funkar bäst när jag kan fokusera på andra saker vid sidan av, säger hon.

Nu väntar alltså utomhussäsongen för Sara, som tyvärr fick ställa in Nordenkampen inomhus på grund av en överbelastning i knäet. Men hon har kunnat träna på bra de senaste fem veckorna och känner sig väldigt stark i kroppen. I maj väntar stafett-SM, och dessutom Vårruset.

- Jag har haft det som tradition att springa Vårruset varje år. Jag gillar stadslopp, säger hon.

Även om Sara har haft 1500m som specialdistans utesluter hon inte att satsa även mot 3000m och 5000m. Hon säger att hon självklart drömmer om EM i sommar, men att det är tuffa kvalgränser. Ett desto tydligare mål blir junior-EM på hemmaplan, i Gävle 2019.