Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 2 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


- Fem varv från mål gick jag upp och drog eftersom
jag kände mig stark!


Efter loppet på Mt SAC tillsammans med Simon Sundström
som vann B-finalen. (foto: från Suldans instagram-sida)

När Ullevis Suldan Hassan den 19 april i Torrance, Kalifornien spurtade i mål som vinnare av A-finalen på 5000 m på 13:31.35 så sänkte han sitt personliga rekord med nästan halvminuten. Det innebar avancemang till sjunde plats på den svenska genom-tiderna-listan - och gav dessutom statusen av friidrott.se:s "Månadens friidrottare" för april!

Det var mitt i ett månadslångt träningsläger på hög höjd (2100 m ö h) i Flagstaff (Arizona) som Suldan åkte ner till Los Angeles-området vid Stilla Havskusten för att springa klassiska tävlingen "Mt SAC". En resa som alltså resulterade i karriärens i särklass bästa lopp - hittills.

– Jag var osäker på om jag skulle komma med i A-finalen, och väl där var det ingen hare. Men amerikanerna satte upp bra fart ändå och när den började sjunka fem varv från mål gick jag upp och drog eftersom jag kände mig stark.

– När klockan ringde för sista varvet såg jag att den elektroniska tidtagningen slog över till 12:33 och förstod att jag hade en bra tid på gång, säger Suldan.

Det blev en jämn spurt som han vann med sju hundradelar på 13:31.35.


En historiskt gångbar tid

– Jag hade varken glasögon eller linser på mig och såg inte tiden, det var Simon Sundström som sprang fram och berättade. Sista varvet gick på 58.2. Fantastiskt kul att få till ett sådan tid, säger Suldan som bara var nio sekunder från VM-kvalgränsen till Doha.

Han gick alltså in som sjua på den svenska genom-tiderna-listanmen kanske ännu intressantare är att tiden är den snabbaste av en svensk sedan 2008 - alltså på elva år - och att det är den femte snabbaste på de senaste 25 åren!

– Och jag slog grupprekordet i Ulf Fribergs träningsgäng! Det hade tidigare Mustafa Mohamed med 13:32.08!


Mer kontinuitet, mängd och kvalitet!

Suldan hade länge Curre Ljung som tränare men ingår sedan april förra året i den löpargrupp som leds Ulf Friberg. Anledningen till att Suldan den här våren tagit ytterligare ett steg i utvecklingen är han klar över.

– Jag har fått bättre kontinuitet i träningen, springer några fler mil i veckan och kör lite mer kvalitet. Tidigare hade jag ofta småskavanker och missade pass, så är det inte längre.

Tidigare handlade det om 8–9 mil i veckan och två kvalitetspass.

– Nu springer jag 9–10 mil med toppar på 12 på träningsläger inklusive tre kvalitetspass – två intervall- och ett tröskelpass. Tio mil är inte speciellt mycket men vi tänker långsiktigt och det är först om några år jag räknar med att vara uppe på 15–16 mil i veckan.


Runt nyår i sydafrikanska Dullstrom gjorde Suldan årets första höghöjdsläger som uppladdning inför inomhussäsongen.

Suldan är född i Somalia och kom till Sverige och Alingsås som elvaåring med sin familj. Själv bor han numera i Göteborg där han jobbat halvtid på Collector Bank vid sidan av elitsatsningen.

– Men nyligen har jag börjat jobba deltid för Utby IK och GöteborgsVarvet och det fungerar bra.


Tuff stege på hög höjd

På träningslägret i Flagstaff hade Suldan sällskap av bland annat Johan Rogestedt, Kalle Berglund, Meraf Bahta, Andreas Almgren, Hanna Hermansson och Andreas Kramer så sparringen kunde inte bli mycket bättre:

– Att få vara läger med dem ger mig mycket. Jag gjorde ett riktigt bra kvalitetspass inför 5000 m-loppet som tydligt indikerade att jag kunde göra under 14 minuter.

Det var en stege där han sprang snabbare och snabbare för varje lopp:

– 2000 m på 5:37, 1600 m på 4:29, 1200 m på 3:16, 800 m på 2:07, 600 m på 1:32 och så två 400-ingar på 58 respektive 56 sekunder. Vilan var fyra minuter efter första intervallen och sedan 30 sekunder kortare för varje intervall.

Värt att notera att det passet kördes på 1000 meters höjd medan resterande träningen huvudsakligen var på drygt 2000 meter.


Sommarens mål: U23-EM i Gävle förstås!

För två år sedan var Suldan med och krigade om medaljerna på 5000 m i U20-EM i Italien men blev till slut fyra.

Tätkvartetten som gjorde upp om medaljerna vid U20-EM för två år sedan.
Novales och Rusu kan Suldan stöta på även i sommar i Gävle men
han "slipper" Jakob Ingebrigtsen som ju kör U20-EM i Borås i stället.

I U23-EM i Gävle i mitten på juli har han en ny chans.

– Är jag i lika fin form som i april så är medalj möjligt. Det är mitt mål. Det finns ju flera bra löpare i Europa och en av favoriterna är fransmannen Jimmy Gressier som de två senaste åren vunnit U23-EM i terräng.

– Jag kommer dock inte att springa något mer 5000 m-lopp före mästerskapet utan det blir kortare distanser.

Närmast väntar stafett-SM på Stockholms Stadion på lördag där Ullevi har ett lag på 4x800 m.

– De andra i laget är Alexander Lundskog, Ali Al-Janabi och Hampus Börjesson och jag tror att vi har en bra chans till en framskjuten placering.
Eventuellt blir det sedan 1500 m på BAUHAUS-galan på samma arena den 30 maj.

– Helt klart är att jag springer 3000 m i Tyskland den 9 juni och sedan 1500 m på Sollentuna GP den 18 juni. Sedan blir det eventuellt ett höghöjdsläger i St Moritz som som uppladdning inför U23-EM i Gävle.


I vintras gjorde Suldan sitt första seniormästerskap när
han sprang 3000m på inne-EM i Glasgow.

Intervju: Jonas Hedman
Foton (om ej annat anges): Deca Text & Bild