Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 22 september 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


– Finnkampen var helt klart årets roligaste tävling. Att få betalt för all träning och uppleva den publiken var fantastiskt! 


Debuterade i seniorlandslaget vid Finnkampen genom att persa
med dryga kvartsmetern och besegra alla finländarna!

Du har förbättrat ditt personliga rekord i kula med hela två meter 2019. Hur är det möjligt?

– Det handlar om två saker. I vintras fick jag ordning på knäproblem som stört i ett års tid plus att tekniken har blivit bättre och stabilare. Fram till februari kunde jag inte träna kontinuerligt på grund av knäet.


– Jag var hos sjukgymnast och fick program med styrkeövningar, det blev bättre men så kom problemen tillbaka och ingen visste vad det berodde på. Men så i februari började smärtan släppa och sedan mars kan jag träna som jag vill, säger Jesper.

– Jag har fått möjlighet att vara med på träningssammandragningar i Växjö som varit väldigt givande. Det resulterade i att jag började om från grunden med rotationstekniken – körde drillar, jobbade med startpositionen och när jag ska gå in mot mitten i rotationen.

– Tidigare var jag instabil tekniskt – stötarna såg väldigt olika ut tekniskt – vilket de inte gör längre. Genom att göra likadant hela tiden – och göra rätt – så blir man starkare i de rörelserna och det har betytt mycket för mig.


Målet var 17.50 och U23-EM

När 2019 började var Jespers personliga rekord 16.66 från SM i Eskilstuna 2018 där han var femma. I vintras förbättrade han sig till 17.21 då han tog silver på IJSM i Växjö och sedan gick det snabbt.

– Kvalgränsen till U23-EM i Gävle var 17.50 och det var ett mål. Jag tänkte också att det skulle vara kul att nå 18 meter och att det kanske skulle kunna gå mot slutet av sommaren. Men redan i juni stötte jag 18.25 och kände att nu är det bara att köra på.

– U23-EM var kul upplevelse även om det inte gick så bra resultatmässigt med 17.71 i kvalet. Efter det kände jag att jag behövde en omstart på säsongen så jag åkte ner till Malmö och tränade 4-5 dagar med Wictor Petersson och hans tränare Staffan Jönsson och Mike Maynard.

– Jag fick tips och hjälp av dem vilket var väldigt värdefullt. Wictor kan köra ett helt kulpass på 90-95 procent och fokuserar då helt på tekniken utan att bry sig så mycket om längderna. Det har jag tagit till mig. Under tävlingssäsong kör jag 3-4 kulpass i veckan och då orkar man inte stöta max hela tiden, då blir tekniken lidande. Det var en bra insikt.


Fyra lyckade värdetävlingar på tre veckor

Augusti innehöll fyra tävlingar för Jesper – seger på 18.09 på JSM i Göteborg, femma på 18.40 i Folksam GP på samma plats, tvåa på 18.66 i Finnkampen på Stockholms Stadion och brons på 18.64 på Friidrotts-SM i Karlstad.

– På JSM hade jag bara två godkända stötar men en övertrampsstöt som mättes till strax över 19 meter. Men det var ett ganska grovt övertramp, jag var aldrig nära att stå kvar i ringen.


18.09 gav en segermarginal i 22-årsklassen vid JSM på
Slottsskogsvallen på en bra bit över två meter.

Folksam GP på Slottsskogsvallen var observationstävling inför Finnkampen där Sverige-ettan Wictor Petersson blev bäste svensk som tvåa på 20.43. Där bakom samlades fyra svenskar inom 24 centimeter.

– Det var en väldigt kul och spännande tävling där jag inledde med 17.83 och tänkte att det här borde räcka en bit. Men Arwid Koskinen stötte 18.28, Viktor Gardenkrans 18.26 och jag lyckades öka undan för undan och satte pers med 18.40 i femte. Men Niklas avslutade med 18.50. Men som trea blev jag ändå uttagen till min första Finnkamp.


- Helt fantastisk stämning på Stadion

Finnkampen på Stockholms Stadion innebar hemmaplan för Jesper med allt vad det innebar med familjen på plats och hög stämning från de tiotusen på läktarna.

– När vi kom in på Stadion hade Jesper Hellström satt två personliga rekord i tresteg så det var riktigt bra drag. Publiken var på topp, speakern hetsade och jag kände hur jag fylldes med adrenalin.

– Tre dagar tidigare hade jag satt träningspers med 18.20 så jag visste att formen var bra. Det var härligt tryck från publiken nere vid kulringen och adrenalinet pumpade så mycket att jag vid några tillfällen fick stanna upp och andas för att kunna koncentrera mig på tekniken.

– Publiken var verkligen med och när jag inledde med 18.03 så kändes det hur lätt som helst.

I tredje stöten kom 18.66 – personligt rekord för andra helgen i rad – vilket innebar andraplats bakom Wictor Petersson.

– Finnkampen var helt klart årets roligaste tävling. Det var extremt kul! Att få betalt för all träning och uppleva den publiken var fantastiskt. Jag, Niklas Arrhenius och Wictor Petersson sprang ärevarv med svenska flaggan!


Prispallen på Friidrotts-SM en blanding nytt och rutinerat: 21-årige Wictor Petersson tog sitt första guld och Jesper sin första medalj medan 37-årige Niklas Arrhenius tog sitt 10:e silver (har också 3 guld). 

Fullträff i sista stöten

En vecka senare var det Friidrotts-SM i Karlstad och trots att Jesper blev småsjuk några dagar före kände han att formen fanns kvar.

– Det gick bra på uppvärmningen men sedan kom jag in fel i tävlingen med 17.24 i första och ogiltigt i andra. I sista laddade jag på allt och fick på en galen träff. Jag såg att kulan landade vid en linje och trodde först att det var 19 m-linjen. Men det visade sig vara Fanny Roos svenska rekord på 18.88 som var markerat.

Stöten mätte 18.64 – bara två centimeter från pers – vilket innebar brons bakom Wictor Petersson, 20.33, och Niklas Arrhenius, 18.73. Jesper var för första gången SM-medaljör.

 

Kula var inte favoritgrenen

Jesper bor i Älvsjö och började med friidrott i Huddinge AIS som sjuåring och började satsa på kast och kula när han var 14 år.

– När jag var 17 visste jag att det var kula som var min gren. Jag har bättre känsla där jämfört med diskus och slägga där jag mer går bara på styrka.

– Men det var inte självklart med kula från början för när jag som tioåring ombads av min tränare att skriva ner vilka grenar jag gillade bäst skrev jag också att det var kula jag verkligen inte tyckte om, säger Jesper och skrattar.

Han körde glidstilen fram till han var 16 år och sedan dess är det rotationstekniken som gäller.

– Jag bytte i mars och på tre månader förbättrade jag mig med 1.20 meter.


Tränas av Jörgen Karlsson

Jesper ingår i en träningsgrupp som består av 10-12 kastare som tränas av Jörgen Karlsson. De höll till i Huddinge AIS tills i fjol men tävlar från och med i år för Spårvägen.

De flesta i gruppen är tjejer som satsar på slägga men Jesper har även sällskap av några kulstötare i form av Jeffrey Ige, Sebastian Löschner och veteranen Bengt Pettersson.

– Jag har haft Jörgen som tränare sedan jag var 14 och han har betytt allt för min utveckling. Utan honom hade jag nog inte hållit på med friidrott idag.


Jesper och Jörgen har jobbat ihop i åtta år! (foto: Hannah Hilding)

När Jesper inte tränar eller tävlar så studerar han på distans bland annat, programmering.

– Jag vill läsa ett högskoleprogram men har ännu inte kommit på vilket.
Efter ett stort lyft 2019 hoppas han på fortsatt utveckling nästa år.

– Jag har inte satt upp något konkret mål för 2020 än mer än att jag vill kliva över 19 meter.



Intervju: Jonas Hedman
Foto (om ej annat anges): Deca Text & Bild