Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 8 december 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


– Det var härlig stämning i hallen, mycket adrenalin och så fick jag riktigt bra tryck i kulan! 

MAI:s Wictor Petersson nådde under februari en helt ny nivå i kula där han överträffade sitt före säsongen gällande personliga rekord 19.44 i samtliga fem tävlingar. Kulmen kom på IJSM i Växjö där han nådde drömgränsen 20.00 i första stöten och sedan fick på hela 20.65 i tredje.

– Fantastiskt kul! Det var härlig stämning i hallen, mycket adrenalin och så fick jag riktigt bra tryck i kulan. Det kändes så lätt! Målet för vintern var 20 meter och efter den stabila säsongen så trodde jag nog att 20.20 var möjligt men inte 20.65, säger Wictor.

Först 19.57 - pers direkt i säsongsdebuten "Spåret 100 GP".

– Det jag är mest nöjd med är stabiliteten över 19 meter och att jag nådde vinterns mål som var 20 meter.

Nu sitter tekniken

Fjolåret var första året med seniorkulan som huvudredskap och sammantaget gjorde Wictor då fyra tävlingar över 19 meter med 19.44 i topp. Men under årets inomhussäsong hade han 19.55 i den sämsta av fem. Vad ligger bakom det stora lyftet?

– Jag har nött tekniken i flera år och den börjar sitta nu. Förut tänkte jag på 4-5 tekniska detaljer när jag gick in i ringen men nu sitter det mesta. Det är egentligen bara två grejer jag fokuserar på nu – att trycka och ta i.

Sedan 19.55 - nästpers i Nordenkampen.

– Det är viktigt att vara i rätt position när man trycker till, att ha bröstet mot sektorn, och det har jag nu. Styrkemässigt så har jag inte förbättrat maxstyrkan men väl volymstyrkan. I somras gjorde jag en etta på 175 kg medan jag nu kan göra en trea. Planen är att jag till sommaren även ska förbättra maxstyrkan.

Extremt säker i ringen

På fem tävlingar och totalt 30 stötar under vintern blev det bara två ogiltiga.

– I båda fallen trampade jag medvetet över eftersom de var korta. Jag har alltid stått kvar i ringen på träning så det sitter i ryggmärgen att inte trampa över.

Sedan 19.70 - pers igen i inne-SM.


Staffan Jönsson är Wictors tränare sedan åtta år och de har egentligen inte ändrat något i upplägget till 2019.

– Att jag har blivit starkare och säkrare beror nog mest på att år av träning ger resultat. Jag kör tio pass i veckan varav fem kulstötningspass medan resten är styrka, i detta ingår också smidighetsträning.


Uppgraderad till JVM-silvermedaljör

I ungdomsåren var Wictor i princip lika bra i diskus och var på junior-VM 2016 fyra i båda grenarna. En diskvalifikation av vinnaren direkt efter kultävlingen innebar dock brons som nu i slutet på februari 2019 blev silver efter en retroaktiv diskvalificering av ursprungliga tvåan.

– När jag var yngre gick båda grenarna nästan lika bra men jag har alltid tyckt att kula var roligare så det föll sig naturligt att satsa på det. Jag tränar inte diskus men det kan säkert bli JSM-start i sommar.

Och så till slut 20.65 - dunderpers på inne-JSM!

Wictor satsar just nu heltid på friidrotten och målen för sommaren är redan klara.

– Jag vill stöta 21 meter, ta medalj på U23EM i Gävle och kvala in till VM i Doha.Intervju: Jonas Hedman
Foton: Deca Text & Bild