Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Tisdag 28 november 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


– I Växjö släppte pressen efter försöken och det var bara så kul att springa!



Genombrottet för Filippa (752) var 7.44-segern här
på Quality Hotel Games i Växjö den 18 januari


När MAI:s Filippa Sivnert ställde sig på startlinjen på 60 m vid Sprintträffen i Lund den 11 januari var det hennes första lopp på distansen på två år. Efter att under flera år störts av ansträngningsastma hade hon i höstas hittat rätt med medicineringen och äntligen fått till en störningsfri grundträningsperiod.

Hon vann loppet på 7.59 och redan en vecka senare i Växjö kom 7.52 och 7.44. Därmed hade Filippa på åtta dagar sänkt sitt personliga rekord med 35 hundradelar!


Sedan följde i februari i rask takt seniorlandslagsdebut som femma i Nordenkampen i Helsingfors och första SM-guldet i en tusendelsfight med Örebros Elin Östlund. Både noterade 7.38, tider som gav dem en delad niondeplats på den svenska genom-tiderna-listan.

– Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig av första loppet i Lund. Men när jag såg 7.59 blev jag jätteförvånad. Det var däremot inte min tränare Alexander Tursell som bättre kunde värdera de träningstider jag gjort. Jag var jättenöjd och sedan gick det bara bättre och bättre hela vintern, säger Filippa.

– I Växjö helgen efter släppte pressen efter försöken och det var bara så kul att springa! I finalen mötte jag för första gången tufft motstånd och då brukar jag lyfta mig. Jag vann på 7.44 – pers igen med nästan en tiondel – och då var nog även Alexander lite förvånad, säger Filippa och skrattar.


Astman bromsat i flera år

Det gör hon ofta – skrattar alltså – men resan fram till vinterns framgångar har varit allt annat än spikrak. Flera år med astmaproblem gjorde att Filippa ofta var sjuk och då är det svårt att bygga träningsgrund.

– Jag har grov ansträngningsastma vilket gör att det blir tungt och svårt att andas. Det resulterade i att jag drabbades av extremt långa förkylningar på upp till två månader höst och vår. Jag har varit hos en rad läkare men det var först i september 2019 som vi verkligen hittade en lösning.

Filippa kom i kontakt med en specialist som forskat på kortisonbehandling av ansträngningsastma och det blev vändningen.

– Jag kunde träna bra i april och maj 2019 och det blev en bra sommar med personliga rekordet 11.95 på Världsungdomsspelen i Göteborg, JEM-start på 4x100 m i Borås och Nordiska juniorlandskampen i Norge. Men sedan blev jag förkyld och missade Friidrotts-SM i Karlstad.


Debuten i blågul landslagsdräkt kom på 4x100m vid fjolårets JEM i Borås. Där sprang Filippa tredjesträckan i 4x100m-laget och lämnade sedan över till klubb- och träningskompisen Wilma Rosenquist.

– Efter det testade vi en annan medicin och sedan dess har jag hållit mig frisk! Jag tar kortison morgon och kväll och inför träning och tävling använder jag en inhalator för luftrörsvidgning så att jag ska kunna andas bättre under ansträngning.

Framgångarna i januari följdes av ett mejl från förbundskapten Karin Torneklint som ledde till seniorlandslagsdebuten i Nordenkampen i Helsingfors. Där slutade Filippa tvåa i sitt heat på 60 m på 7.51 – tiondelen bakom Danmarks Astrid Glenner-Frandsen.


Debuten i seniorlandslaget vid Nordenkampen i Helsingfors
slutade med en andraplats i heatet slagen bara av danskan
Astrid Glenner-Frandsen (3) och en femteplats totalt.

– Kom med här, du vann! Vaa?!

Därefter följde inne-SM i Växjö där hon med personliga rekordet 7.42 var snabbast av alla i försöken. I finalen hade Filippa bana fem med Täbys Maja Almgren på ena sidan och regerande svenska mästarinnan Irene Ekelund på den andra och ytterligare en bana bort Örebros Elin Östlund.

– Jag kände att jag inte hade något att förlora och målet var att försöka ta rygg på Irene. Jag satte starten ganska bra och vet att jag är bra på att snabbt få upp farten och hitta frekvensen.

– På slutet kände jag att det var jämnt och tänkte att jag måste försöka fälla mig, men det kändes inte som det blev någon bra fällning. Vi kom i mål, alla kramade om varandra och vi väntade en stund på tiderna och placeringarna.


Sedan kom en funktionär och ville ha ner mig till speakern och jag förstod inte varför. ”Du vann” sa han då och jag kunde först inte tro att det var sant!

Med första senior-SM-guldet!

Mellan Filippa och Elin Östlund skilde bara tusendelar efter att båda klockats för personliga rekordtiden 7.38. Irene slutade trea på 7.42 och Maja Almgren fyra på 7.48 i en av tidernas bästa ISM-finaler.

– Det var mitt första individuella SM-guld. Före det hade jag två brons från USM innan jag vann IJSM på 60 m helgen efter årets seniormästerskap i Växjö.


Från en idrottsfamilj

Filippa är född och uppvuxen i Höllviken två mil söder om Malmö och har idrottsligt påbrå eftersom mamma Birgitta också var sprinter och pappa Stefan handbollsspelare. Detta i H43 Lund där han säsongen 1982/83 toppade den allsvenska skytteligan med 143 mål.

Filippa spelade själv handboll tidigare och började som 13-åring med friidrott i IK Finish som ingår i paraplyföreningen Öresund FK.

– Det blev sprint direkt där en av mina tränare var Jörgen Falk. Som 15-16-åring har jag två brons och två fjärdeplatser som bästa placeringar på USM innan astmaproblemen blev för svåra.


Allra första SM-medaljen var F15-bronset på 80m vid USM 2016 bakom Hammarbys Stina Gustavsson och Halmstads Kajsa Kjellergren.

Ny träningsgrupp 2019

Efter en paus i träningen från mitten av sommaren 2018 och en bit in på hösten fick hon i början av 2019 möjlighet att träna för Alexander Tursell i Malmö AI vilket ledde till ett klubbyte i maj 2019.

– Det var inte helt lätt att få en plats i Alex grupp men jag ville verkligen dit och till slut gick det. Vi är egentligen två träningsgrupper som delvis tränar tillsammans – ungefär åtta i varje grupp – med Alexander och Niklas Fernström som ansvariga.

Inriktningen är sprint-häck och bland övriga i Filippas grupp märks Wilma Rosenquist, Nikki Anderberg och Olivia Stridh medan två som är med i Niklas grupp är häcklöparen Max Hrelja och långsprintern Anton Sigurdsson.

Filippa kör normalt sex träningspass i veckan och många av dem på Malmö Stadion eller inomhus i Atleticum.

– Måndagar innebär långsprint, tisdagar gymstyrka, onsdagar teknik och motståndslöpning med släde, torsdagar gymstyrka, fredagar sprintuthållighet, lördagar vila och söndagar ett pass som är lika för alla i grupperna med 3 km jogg och cirkelstyrka.


– Träningen är det roligaste på hela dagen!

Filippa går sista året på Naturprogrammet på gymnasiet och tar studenten i juni om inte Corona-viruset försenar det hela.

– Effekterna av Corona har verkligen förändrat en hel del i vardagen. Jag studerar hemma sedan några veckor men måste säga att det fungerar bra. Vi har lektioner via Internet med Google Meet och många lektioner kan genomföras på ett bra sätt. Min mamma jobbar hemifrån vilket betyder att jag kan låna bilen till träningen på kvällen så jag tar mig dit på 25 minuter vilket är skönt.

– Träningen är det roligaste på hela på dagen. Att få komma ut och träffa kompisarna i MAI betyder mycket. Vi kör redan en hel del utomhus och i det stora hela så har denna väldigt speciella situation inte påverkat min träning alls egentligen, inte än i alla fall.

– Junior-VM i Kenya i juli är något jag och Alex planerat för men det är uppskjutet så vi får se hur det blir med det. Jag tycker jättemycket om att träna och kan bara hoppas att det kommer att arrangeras tävlingar i sommar.



Intervju: Jonas Hedman
Foto: Deca Text & Bild