Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Onsdag 4 oktober 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


– Det jag minns bäst är ändå stämningen på arenan. Alla hejade på mig när jag hoppade och det var mäktigt!

På U23-EM i Gävle i juli gjorde Östersunds Emelie Nyman Wänseth sin dittills bästa trestegstävling då hon slutade sexa – bara tre decimeter från bronset – på personliga rekordet 13.49.
 

Berätta om tävlingen i Gävle!

– Jag satte personligt rekord i kvalet och sedan två gånger i finalen men det jag minns bäst är ändå stämningen på arenan. Alla hejade på mig när jag hoppade och det var mäktigt! Efter perset på 13.49 i femte omgången så satsade jag lite för mycket i sista så det blev misslyckat, men det var en fantastiskt kul tävling, säger Emelie.

– Just det att få ihop allt är utmaningen med tresteg. Man är i jättebra form, snabbare än någon gång tidigare, publiken klappar och då gäller det att inte springa för fort. Även om jag förbättrat mig mycket i år så känner jag att det finns mer. Det gäller bara att få ut det.


Vad ligger bakom årets stora lyft?

När sommaren började var Emelies personliga rekord 13.14/13.20w och sedan dess har hon förbättrat sig i nästan varje tävling. Vad är anledningen till den stora resultatförbättringen?

– Jag hade länge problem med ena foten vilket gjorde att jag inte kunde köra så mycket hoppstyrka under grundträningsperioderna. Men det kan jag nu och det är nog huvudanledningen till resultatlyftet.

Emelie har inte släppt mångkampen och i juni blev
det som synes silver på JNM-sjukampen i Uppsala.

Emelie känner vi tidigare främst som mångkampare och så sent som i juni satte hon personligt rekord i sjukamp med 5.328 poäng vid junior-NM i Uppsala.

– Jag satsar fortfarande på sjukamp och kommer kombinera det med tresteg så länge det fungerar. I mångkampsträningen ingår mycket hopp som även gynnar tresteg så det passar mig bra. Nästa mångkamp blir JSM i Varberg i september.


Jobbar med tredjesteget

Men det är tresteg som gått bäst och där finns också identifierade utvecklingsmöjligheter.

– Något jag jobbat mycket med är tredjesteget. Första och andra är helt okej men i tredje får jag inget riktigt lyft, där finns en del att göra.

Emelie bor på Frösön i Östersund, tävlar för Östersunds GIF och har sin mamma Christina som tränare.

– Hon lägger upp mångkampsträningen men Daniel Arnsten hjälper mig med hoppgrenarna. När det gäller häck får jag hjälp av Fredrik Lindberg.


Hoppcoachen Daniel Arnsten var visserligen själv mest inriktad på
längd (pers 7.79) men gjorde ändå 14.81 i tresteg som 18-åring.
                                                                                     
Träningen tar mycket tid och när Emelie inte tränar så jobbar hon.

– Jag arbetar deltid med ekonomi i ett byggföretag som familjen äger vilket. Jobbet är väldigt flexibelt och jag kan styra hur mycket jag arbetar utifrån träning, resor och tävlingar.


Nästa mål: EM 2020

2020 är det inget juniormästerskap för Emelie men hon har ett annat mål för nästa år.

– Det arrangeras ju ett EM i slutet på augusti i Paris och där skulle det vara kul att vara med!

Intervju: Jonas Hedman
Foto: Deca Text & Bild