Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 22 september 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


- Jag visste det var långt!
Det är något man känner!


Trivs uppenbart på Världsungdomsspelen: Gjorde sitt längsta för året
där 2010 (11.90), 2012 (14.15), 2014 (14.64), 2016 (15.32w) och -
i alla fall tillsvidare - nu 2019 (16.30/16.54w)!

Varför kom lyftet nu?

Sedan jag satte pers med 15.92 inomhus vintern 2017 har jag haft problem med fötterna till och från. Först trampade jag ner vänster hälkudde, sedan höger och det följdes av problem med höger fots insida.

– Det har gjort att jag inte kunnat köra mångsteg och riktig snabbhetsträning men väl styrka, säger Jesper.


– Men i år har jag ändå kunnat träna helt okej. Fast jag hade ändå inga resultatambitioner i säsongdebuten på Lag-SM i Malmö. Jag skulle bara gå in och hoppa avslappnat utan att riktigt gå för fullt för att säkra poäng för Hässelby.

Lägre fart = längre hopp!

– 15.94w i första var en chock. Och så 16.18w i andra. Den lägre ansatshastigheten gjorde att jag bättre kontrollerade stegen och tappade mindre fart vilket resulterade i ett bättre slutresultat.

– Tidigare hade jag en ansatshastighet som kanske var 90 procent av max medan det nu är 75.


Skulle bara säkra poäng för klubben på lag-SM - och så blev det 16.34w!

– På Världsungdomsspelen hoppade jag 16.30 i godkänd vind och sedan 16.54 i +2.6. Då förstod jag att det är så här jag ska hoppa tresteg, d v s med en lite lägre ansatshastighet.

– Jag har nästan alltid fått röd flagg när jag hoppat långt så när jag vände mig om efter landningen i 16.54-hoppet var jag helt inställd på att få se den röda flaggan.


- Jag fick rysningar i hela kroppen

– Men det var vitt! Jag fick rysningar i hela kroppen när jag såg den vita flaggan, för jag visste redan att det var långt! Det är något man känner.

Med sina 16.30 tog sig Jesper in på topp-10 genom tiderna i Sverige.

– Det var riktigt kul! Jag har koll på den där listan och det har länge varit ett inspirerande mål. Det känns stort att vara topp-10!

– När jag hoppade 16.20 i vintras var jag en centimeter från Hässelbys klubbrekord utomhus i Hässelby. På VU-spelen slog jag det med nio centimeter vilket var stort för rekordet var 39 år gammalt. Det var Anders Mossberg som satte det 1980.


Ledsnade på lagidrotterna

I ungdomsåren höll Jesper på med fotboll, bandy och basket men tröttnade i 13-årsåldern.

– När det andra inte gav allt i matcherna var det inte roligt, jag kunde inte påverka tillräckligt mycket själv. Så jag började med friidrott och fick ganska snabbt Conny Silfver som tränare och vi har jobbat ihop i tio år nu.


Med coach Conny i samband med ISM i vintras.

– I början var det sprint, längd och tresteg och lite allt möjligt, jag testade även mångkamp. Jag var liten och inte så stark men hoppade hyfsat långt på teknik. Så även om många växte ifrån mig så visste jag att det fanns en potential på sikt.

– 2012, när jag var 17 år, förbättrade jag perset med 91 centimeter till 14.15 på Världsungdomsspelen och det var nog då som tresteg blev min förstagren.


Grundtränar för augusti

– Jag tränar även längd men det är för att bli en bättre trestegshoppare. Generellt tävlar jag sparsamt och det är dels för att tresteg sliter, dels för att jag har haft en del skadeproblem. Nu är jag hel men ligger lite efter träningsmässigt, så jag grundtränar just nu för att att tävla i augusti.

– Nästa tävling blir Lag-EM om jag blir uttagen och sedan Finnkampen och SM i Karlstad. Där blir det kanske även längd.

– Kan jag bara lära mig att hoppa mer avslappnat så känns det som att det kan bli betydligt längre än 16.54 i framtiden.





Intervju: Jonas Hedman
Foto: Deca Text & Bild