Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 1 december 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


- U20-EM är mitt stora mål i år och ska bli så kul!

Halvvägs på väg till 6.61 på Kristianstad IP den 30 maj.
(foto: Tildes instagramsida).


Efter en inomhussäsong som bl a hade gett tre ISM-guld för seniorer (häck, längd, femkamp) och en IEM-start i Glasgow öppnade Falkenbergs 18-åriga Tilde Johansson sin utomhussäsong med en match i Götalandsserien i Kristianstad den näst sista dagen i maj.

En säsongsdebut som blev minst sagt lyckad: Två starter – 100m häck och längd – som resulterade i två nya personliga rekord!

Det verkliga utropstecknet var längdhoppet där hon slog till med 6.61 och därmed förbättrade sitt tre år gammalt personbästa med elva centimeter och klättrade till 6:e plats genom tiderna.

– Det var jätteskönt att till slut slå det där perset! Sedan 2016 har jag utvecklats i alla grenar utom just längd där jag inte riktigt fått till det. Det jag förbättrat mest är ansatslöpningen, jag springer mer avslappnat och får med mig farten och kraften bättre i uthoppet, säger Tilde.

Hon gjorde fyra hopp i tävlingen varav tre godkända:


6.61 var i motvind

– 6.34 i första utan att träffa plankan, 6.47 i andra i aningen för stark medvind med en helt okej plankträff och så 6.61 i tredje i svag motvind där jag också träffade plankan bra. Sedan ett övertrampshopp som var kring 6.50.

– Det var en bra tävling men lite svalt och jag tror att jag kan hoppa längre. VM-kvalgränsen är 6.72 och känns ganska tuff men jag satsar på att klara den i sommar.

Klarar hon den så innebär det även svenskt juniorrekord eftersom det är lika med Erica Johanssons notering när hon vann junior-VM i Sydkorea för 27 år sedan.


Häcklöperskan Tilde delar förstaplatsen på vår kvinnliga årsbästalista.

I seriematchen gjorde Tilde debut på 100m häck med 84 cm-häckarna och vann på 13.50. Därmed gick hon in som åtta på den svenska F19-listan genom tiderna, bara tolv hundradelar från fjärdeplatsen.

Siktar på medalj

Tilde har tränat för sjukamp mer specifikt det senaste året men eftersom hon direkt klarade kvalgränsen till U20-EM i Borås i häck och längd så blir det dessa grenar hon kör på Ryavallen i mitten på juli.

– Grenarna ligger bra i tidsprogrammet med längd torsdag-fredag och häck lördag-söndag. Jag ligger lite lågt med höjd- och kulträningen just men kör spjut så kanske blir det en mångkamp i slutet på säsongen, säger Tilde som ännu inte gjort någon seniorsjukamp.

2018 tog hon guld i längd på ungdoms-EM och målet i årets mästerskap där hon möter upp till ett år äldre motståndare är klart:

– Jag siktar på medalj. Det ska bli jättekul med ett mästerskap på hemmaplan. Min familj kommer till Borås så det blir speciellt.


Tränar med volleybollspelare

Tilde tävlar för Falkenbergs IK där hon har Erik Svensson som tränare sedan hon var elva år. Fram till för tre år sedan spelade hon även fotboll men från och med 2017 är det enbart friidrott som gäller

– Jag läser andra året på det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet och har inom ramen för NIU – nationella idrottsutbildningar – möjlighet att köra tre träningspass i veckan på skoltid.

– Eftersom friidrott inte finns på NIU-programmet här i Falkenberg så kör jag två styrkepass med volleybollspelarna. Teknikpasset kör jag med min friidrottstränare.

Erik Svensson kör de flesta grenar med Tilde men när det gäller kast har man hjälp av två andra tränare:

– I spjut samarbetar vi med Anders Walther i Göteborg och när det gäller kula så åker jag ibland till Staffan Jönsson i Malmö. Jag får också hjälp av sjukgymnasten Jasmine Båtelsson med prehab och styrketräning med kroppen som vikt, säger Tilde som kör upp till sju pass i veckan med två vilodagar.


Med sina 37.75 är Tilde sjua på årsbästa för F19 i spjut!


Bra träningsförhållanden

I Falkenberg finns sedan tre år en kombihall med möjlighet att springa 60 meter, hoppa längd, stöta kula med mera.

– Jag kan köra nästan all träning där, det är bara de längre intervallerna som vi får köra någon annanstans eftersom rundbana saknas. Oftast springer vi utomhus men det händer att vi åker till hallen i Varberg.

Så här långt i sommar har Tilde bara gjort en tävling.

– Jag skulle ha tävlat i Skararacet den 6 juni men blev förkyld. Nästa planerade tävling var längd i tyska Tübingen men den tävlingen avbröts p g a skyfall och åska innan jag hunnit göra något hopp.

Så Världsungdomsspelen på Ullevi - där hon gjorde sina 6.50 som 15-åring - blir faktiskt andra tävlingen för året. Där kör hon längd på lördagen och korta häcken på söndagen.

Och den 18-21 juli är det alltså dags för årets höjdpunkt – U20-EM i Borås.

– Det är mitt stora mål i år och ska bli så kul!


Ser fram emot nästa uppdrag i landslagsdräkt!

Intervju: Jonas Hedman
Foton (om ej annat anges): Deca Text & Bild