Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Onsdag 4 oktober 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


– Terräng-VM-insatsen är
jag väldigt nöjd med,
det är det bästa jag gjort!



17:e man mål av de 141 startande på rekordtuffa terräng-VM!


Visserligen gjorde Spårvägens Robel Fsiha bara två starter under mars men dessa var desto starkare: Först en sekund från svenska rekordet på halvmarathon och sedan bästa svenska placeringen någonsin i manliga seniorklassen på terräng-VM var ett synnerligen imponerande månadsfacit.

– Jättekul att bli "Månadens friidrottare"! Terräng-VM-insatsen är jag väldigt nöjd med, det är det bästa jag gjort, säger Robel.

Robel är född och uppvuxen i Eritrea och kom till Sverige och Gävle som flykting 2013 då han fortfarande var junior. Han tävlade sparsamt de första åren och det var först 2017 som kapaciteten kom i paritet med vad han hade gjort innan han kom till Sverige. Samma år vann han SM-titeln på 10 km väg och tog silver på 10000m bana.

Den här vintern har Robel tränat i Etiopiens huvudstad Addis Abeba och i februari tog han ett stort kliv i utvecklingen genom att bli femma i Barcelona halvmarathon på 1:01:19 – en placering och två sekunder bakom Turebergs Napoleon Solomon som satte svenskt rekord.

Det följdes alltså av två suveräna lopp i mars. Först var den penningstinna halvmaran i Zallaq, Bahrain, där Robel kom 13:e på 1:01:18 – personligt rekord med en sekund och lika lite från det svenska rekordet.  Det innebär en snittfart som på 10000m skuille ge 29:03 - ett tempo han nu alltså utan paus höll i drygt två 10000m-lopp!


Ändå inte optimalt

– Tätbilen åkte fel efter knappt tre kilometer så vi fick vända och springa tillbaka. Där tappade jag några sekunder och det var givetvis tråkigt med tanke på hur lite som fattades till rekordet.

– Men min träning visar att jag har kapacitet att springa betydligt fortare och med rätt lopp och bra förhållanden tror jag att jag kan springa under 59 minuter. Men det gäller att ha tålamod.

– Loppet var utannonserat som världsrekordförsök för etiopierna Hadis och Yimer men det var 28 grader varmt och det höll ner tiderna. Hadis vann nu på 59:42, knappt 1½ minuter över rekordet.


Tredje bästa nordiska tiden

Robel blev trettonde man, 1:36 bakom vinnaren Abadi Hadis från Etiopien, efter att ha hängt med tätklungan i 40 minuter. Tiden är den tredje bästa i Norden genom tiderna, bara Norges Sondre Nordstad Moen (59:48) och Napoleon Solomon (1:01:17) har sprungit snabbare.

Men halvmaran i Bahrain fanns inte med i planeringen från början och det gjorde inte heller terräng-VM.

– Planen var att sätta svenskt rekord i Berlin halvmarathon den 7 april men så fick jag förfrågan om att springa terräng-VM och då ändrade vi i planeringen. Möjligheten att springa halvmaran i Bahrain kom bara tre veckor före så upplägget var inte optimalt, säger Robel.

Robel var bra med i starten på VM-terrängen och höll sedan loppet
igenom en placering bland de tjugo främsta av de drygt 140 startande.

Imponerande VM-insats

Två veckor efter halvmaran var Robel på plats i danska Aarhus för terräng-VM. På den 10.2 km långa och tuffa gräsbanan gjorde han ett suveränt lopp och blev 17:e man av 141 startande på 33:06 – mindre än 1½ minut bakom vinnaren Joshua Cheptegei från Uganda.

– Det var verkligen tufft att ta gräsbacken uppför museitaket fem gånger. Det var 10 procents lutning och i övrigt var det knappt platt alls längs banan. Jag tränar ju för 10 000 m och halvmarathon och kör ganska lite backträning, inte ens varje vecka. Några specifika terrängpass med backe så hade kanske placeringen blivit ännu lite bättre.


Siktar på GöteborgsVarvet - och Doha!

Robel bor i Gävle där han har Patrik Melin som tränare. Men vintern och våren tillbringar han huvudsakligen i Etiopien för att få optimala träningsförhållanden. I maj är han tillbaka i Sverige och då med ett tydligt mål.

– Eventuellt springer jag milen på Kungsholmen Runt men det jag verkligen satsar på i maj är GöteborgsVarvet. Sedan kan det bli start på 10 000 m på Bauhaus-galan även om den ligger mindre än två veckor efter halvmaran i Göteborg.

– Årets stora mål är 10 000 m på VM i Doha i september. Kvalgränsen är 27:40 och ett bra tillfälle att kvala dit är Europacupen i London i juli.

Robel tillsammans med coachen Patrik Melin.




Intervju: Jonas Hedman
Foton: Deca Text & Bild