Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Tisdag 5 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


– Målet är att kasta ännu längre i år


Ragnar och några huttrande vittnen på Lugnets kastplan när han den 15 mars fixade dröm-70 för första gången. (foto: Magnus Carlsson)

Efter en stark inomhussäsong som kulminerade med 22.29 som silvermedaljör i viktkastning vid ISM i Växjö i slutet på februari var planen att Hässelbys Ragnar Carlsson skulle rivstarta utesäsongen i mars med Europacupen i portugisiska Leiria.

Men så kom Corona-pandemin emellan och tävlingen i Leiria ställdes in. Men att formen fanns där visade Ragnar i stället i en liten kasttävling han körde hemma i Falun: Trots gråväder och bara ett par-tre plusgrader höjde han personliga rekordet i två etapper till 70.00.

– Jag var inte jätteförvånad över att det blev 70 meter eftersom träningen gick bra hela vintern med flera personliga rekord i gymmet, säger Ragnar vars 69.68 i samma serie också var personbästa.

– Träningen har gått bra också under våren även om jag har haft en irriterad axel som stört lite. När vi inte får tävla under Corona-pandemin så fokuserar jag och min tränare Mattias Jons mer på fler repetitioner och tyngre kastträning i ett mer långsiktigt perspektiv, säger Ragnar som redan har 2021 i tankarna.


Började med friidrott som sjuåring

Han är född i Kalmar även om det står Ljungby i passet och hade vid sju års ålder bott på sju olika ställen inklusive två i USA.

– Min pappa Magnus, som tävlat i mångkamp, jobbar på SSAB och jobberbjudanden tog familjen till flera olika ställen. När jag var sju år 2008 flyttade vi till Borlänge och sedan 2015 bor jag i Falun.

Friidrott började Ragnar med i sjuårsåldern men han tävlade också i alpint i ungdomsåren.

– Sedan 2013 satsar jag enbart  på friidrott och har tävlat för Djurmo Sifferbo IF, Kvarnsvedens GoIF och Falu IK och sedan i höstas är det Hässelby SK som gäller.


SM-debuten i Hässelbydräkten i Växjö i februari bjöd på fem kast över gamla perset toppat av 22.29. Ett resultat som gav både silver och ett avancemang till 4:e platsen genom tiderna! (fotot. Deca Text & Bild).

Fem kastpass i veckan

Ragnar har Mattias Jons som tränare sedan hösten 2014 och tränades före det av Ibro Ribic.

– Mattias skriver både kast- och styrkeprogrammen och vi diskuterar träning en hel del. I år har jag till exempel börjat köra dubbla kastpass två gånger i veckan, måndagar och fredagar. Tisdagar kör jag ett kastpass plus hopp och sprint som kan vara t ex 5x20 meter. Onsdag och lördag är det lyftning medan torsdag och söndag är vilodagar.

Under våren har Ragnar på grund av tävlingsförbudet fokuserat på kastpass med tyngre redskap vilket innebär fler kast med 8- och 9-kilossläggan (tävlingssläggan väger 7.26 kg).

– Ett sånt pass kan jag inleda med 15 kast med 9 kg-släggan, sedan tio med 8 kg och avsluta med tio kast med 7 kg följt av kaststyrka i gymmet.

– Jag kör också en del med en 10 kg-slägga som har halva strängens längd, runt 60 cm, men då brukar jag hålla mig till två rotationer mot normala fyra. Jag kastar också en del med en klump som väger 14.5 kg men då är strängen bara lite längre än länken i viktkastning.

– Min styrka är min kastteknik. Styrkemässigt har jag gjort 220 kg i knäböj, 160 kg i frivändning och fyra repetitioner på 240 kg i marklyft. Generellt finns en hel del att utveckla när det gäller styrkan och det gäller även släggtekniken som behöver bli mer seniorlik.

– Med 7 kg-släggan är det viktigt att kasta effektivt och rent för att nå långt vilket är mindre viktigt med ungdoms- och juniorvikterna på 5 resp 6 kg.


Hoppas på tävlingar i juni

– Just nu är jag ganska nedtränad eftersom vi inte vet när vi får tävla igen. Men om det öppnas upp för seniortävlingar i juni så hoppas jag kunna lätta på träningen så att jag kan få med mig något resultat, om inte annat för motivationens skull.

– 2020 är ju mitt första riktiga år med seniorsläggan så jag vet inte hur mycket jag kan tänkas utvecklas i år. Men kanske kan jag kasta upp mot 74 meter i slutet på sommaren om allt stämmer. 2021 vore det fantastiskt att kvala in till OS i Tokyo men det är en dröm mer än ett realistiskt mål.


Senaste uppdraget i landslagsdräkt var Finnkampen på Stadion i sensomras/höstas. (foto: Deca Text & Bild)


– På lite kortare sikt hoppas jag på SM och Finnkampen i augusti-september. Men blir det inte av så är det bara att gilla läget och sikta mot 2021.

Ragnar är 181 cm lång och väger 96 kg och hoppas på några års sikt kunna bygga på sig 10-15 kg.

– Jag har varit uppe över 100 kg men ett nyfunnet intresse för golf har gjort att jag tappat i vikt. Jag tog grönt kort i våras och allt promenerande på golfbanan har väl iallafall gjort att jag fått lite bättre kondition, säger Ragnar och skrattar.

– Vad jag har för handikapp är det dock för tidigt att prata om!


Vill satsa fullt ut

Han ingår i en träningsgrupp på friidrottsgymnasiet i Falun som består av tiotalet kastare där de flesta satsar på slägga, kula eller diskus. Där är förutom Mattias Jons även Mats Olsson tränare. Några i gruppen tillhör dock inte FIG:et och bland dem finns Hammarbys Grete Ahlberg 

– Vi är en bra grupp och mest tränar jag med min syster Hillevi som också kastar slägga.  

Ragnar läser fjärde och sista året på Teknikprogrammet i Falun och tar studenten i juni.

– Jag är intresserad av att kanske studera och träna i USA men de närmaste åren blir det nog full satsning på slägga. Jag jobbar lite på kvällar och helger i tennisshopen intill Lugnets IP här i Falun och det kanske jag kan fortsätta med framöver parallellt med elitsatsningen.


Intervju: Jonas Hedman