Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


– Jag hade gåshud de sista kilometerna och känslan när jag kom in på upploppet är en av de mäktigaste upplevelser jag haft!


Med bara några få steg kvar till mållinjen inne i Sporthallen i Frankfurt!
(foto: www.marathon-photos.com)


När Carolina Wikström från LK Roslagen sprang i mål på 2:33:49 i Frankfurt Marathon i slutet på oktober så innebar det personligt rekord med drygt nio minuter och avancemang till delad 9:e plats på den svenska genom-tiderna-listan.

En prestation som växer ytterligare av att det var Carolinas blott fjärde mara någonsin och att hon sedan debuten 17 månader tidigare förbättrat sig med hela 37 minuter.

– Jag kunde aldrig tro att det skulle gå så bra. Jag hade gåshud de sista kilometerna och känslan när jag kom in på upploppet och såg den rullande tidtagningen är en av de mäktigaste upplevelser jag haft, säger Carolina.

– Jag är verkligen jättenöjd med loppet. Sista biten tänkte jag bara på att flyta och njuta eftersom jag inte längre hade något specifikt mål, det var redan överträffat.

Carolina maratondebuterade i Stockholm 2018 med 3:11:46 följt av 2:46:04 i Valencia i december och så en femteplats i SM-maran i Stockholm 2019 med 2:43:05. Därefter drabbades hon av löparknä och fick ägna två månader åt rehab och lite alternativträning.

När hon kom igång i slutet av augusti visade det sig att hon hade järnbrist vilket innebar två veckors totalvila. Ändå satte hon personligt rekord med 1:15:49 i Köpenhamn halvmaraton i mitten på september.

Segerjubel på Hässelbyloppet 14 dagar före Frankfurt
(foto: Deca Text & Bild)

– Träningen flöt inte hundraprocentigt efter det men jag satte ändå pers på 10 km med 34:41 i Hässelbyloppet. Efter det hade jag en bra träningsperiod med tolv mil i veckan de sista tre veckorna fram till Frankfurt Marathon och jag och min tränare Christian Mundt korrigerade tidsmålet från 2:40 till 2:38.

2,5 minut snabbare andra halva
– Målet var att gå ut lugnt och öka på andra halvan, men jag frångick planen tidigt eftersom det kändes så lätt. Jag hade 1:18:07 halvvägs och vid 25 km chansade jag och släppte på farten ytterligare.

En av många som blev om- och frånsprungna på slutet var nr 9536 som låg 1½ minut före vid 25 km men som i mål var slagen med dryga minuten!
(foto: www.marathon-photos.com)


– Jag fick en kick av att springa om så mycket folk och även en del hejarop. Någonstans vid 25 km mötte man löpare som var längre fram och då vinkade och hejade jag på Hanna Lindholm som var några minuter före och sedan kom i mål på 2:30.

– Klockan tittade jag väldigt lite på utan fokuserade på det jag brukar, att stänga av hjärnan och bara flyta på. Och det fungerade väldigt bra. Jag förstod att jag var på väg mot 2:35 och kanske 2:34. Och så blev det 2:33:49 efter en andra halva på 1:15:41 som var åtta sekunder under mitt halvmaratonpers.

– Jag är glad och stolt över prestationen. Efteråt ringde min tränare Christian och vi var båda lika chockade.

– Det fanns ingenting i träningen som pekade på att jag skulle kunna göra en sådan tid. Vi har försökt analysera efteråt men har ingen bra förklaring. Om jag sprungit halvorna lite jämnare så tror jag att sluttiden hade kunnat bli ännu bättre, för så bra kändes det.

En inspirerande mamma bidrog till maratondebuten
Carolina är född och uppväxt i Uppsala och har motionslöpt hela livet där mamma Anna-Karin, som gjorde 2:56 på maraton 1989, varit en inspiratör.

Mamma Anna-Karin sprang sin första mara redan som 18-åring 1984 medan dotter Carolina väntade med debuten tills hon var 24.
(foto: Carolinas instagram)

– Förutom motionslöpning har jag tidigare spelat lite amatörtennis och kört gympass. Men löpträningen handlade länge om bara 3-4 mil i veckan och som mest sex mil. Men så bestämde jag och mamma oss för att springa Stockholm Marathon 2018 och då tränade jag som mest åtta mil i veckan.

– Målet var 3:30 men jag kom i mål på 3:11. Det inspirerade, jag tog kontakt med Löparklubben Roslagen som har träning i bland annat Uppsala och fick Owe Ahlström som tränare.

– Jag började träna strukturerat med bland annat tre kvalitetspass i veckan, 30x200 meter två gånger i veckan plus ett snabbdistanspass på 10 eller 15 km som jag sprang så snabbt jag kunde. Jag svarade bra på träningen och gjorde 2:46 i min andra mara i december 2018.

I 2019 års Stockholm Marathon förbättrades det personliga rekordet ytterligare till 2:43 och strax efter inledde Carolina ett samarbete med tränaren Christian Mundt.

– Sedan dess kör jag större variation på passen där till exempel långpasset går i högre fart än tidigare vilket för mig innebär runt 4:25-fart. Ibland innehåller det också fartökning sista 5 km till tävlingsfart i maraton för att träna på att springa när man är riktigt trött.

Andra halvan blev det i princip sololöpning där Carolina höll sin
egen fart och susade ikapp och förbi tröttnande konkurrenter.
(foto: www.marathon-photos.com)

Färdig läkare 2020
Carolina studerar till läkare på Uppsala universitet och blir klar med den drygt fem år långa grundutbildningen i juni. Sedan väntar två års AT-tjänstgöring.

– Det är så mycket i utbildningen som är intressant så jag har inte hittat något favoritområde än. Däremot så har vi inte läst speciellt mycket idrottsmedicin så jag kan inte säga att jag haft någon specifik nytta av utbildningen i min elitsatsning. Men det fungerar bra att kombinera träning och studier.

Hon springer nu tolv mil i veckan och planen är att öka veckodosen nästa år. När det gäller målsättningar så är två halvmaror inplanerade.

– Barcelona i mars och Berlin i april. Sedan är det en dröm att få springa EM-halvmaran i Paris. Nästa mara blir eventuellt Stockholm i slutet på maj, det är ändå något speciellt med det loppet.

(foto: Privat)



Intervju: Jonas Hedman