Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Allmänna nyhetsnotiser 1999Två nya föreslås till SFIF:s styrelse
Valberedningen har nu presenterat sitt förslag inför styrelsevalet vid förbundsmötet om någon månad. Man föreslår omval för ordföranden Bengt Westerberg liksom för ledamöterna Sigyn Ekwalloch Ann-Louise Skoglund samt nyval av Christina Liffner (Västerås) och Anders Olsson (Hässelby SK).
(991227)

Dvorak och Szabo bäst i Europa - Ludmila trea!
Den av Europaförbundet EAA anordnade webomröstningen om världsdelens bästa friidrottare 1999 utföll med seger för Tomas Dvorak resp Gabriella Szabo. Något som stod i god överensstämmelse med Track & Field News världsbästalistor (se nedan) där just dessa två var bästa européer som trea resp etta. (Det man dock inte begriper i röstsiffrorna för Europalistan är hur de resonerade som "lyckades" undvika att få med Dvorak och Szabo bland de fem på sina röstsedlar!)
Att Ludmila Engquists unika friidrottsår 1999 gjorde intryck också långt utanför Sverige visas av att hon var bara en hårsmån från andraplatsen på EAA-omröstningens kvinnliga lista!
(991227)

Ludmila "Årets svensk"
Vid Sveriges Radio P4:s lyssnaromröstning om "Årets svensk" fick Ludmila Engquist nästan hälften av alla röster! Så Årets friidrottare var också Årets svensk alla kategorier! www.friidrott gratulerar!
(991226)

Svenska 10-bästalistan 1999
Årets svenska friidrottare 1999? Naturligtvis Ludmila Engquist! Det är tredje gången på de senaste fyra åren som Ludmila toppar den traditionella "10-bästalistan" och precis som 1996 och 1997 var det inget snack om saken. Då som nu var ju Ludmila enda svenska medaljör på det världsomfattande mästerskapet!
1999 års hela lista med korta kommentarer!
(991226)

El Guerrouj och Szabo bäst i världen
Även om Michael Johnson toppat flera allidrottslistor för 1999 har den amerikanska facktidningen Track & Field News' internationella expertpanel placerat honom först som fyra på sin lista över årets manliga friidrottare i världen. Före kom nämligen tre andra världsrekordmän och VM-vinnare från sommaren: Hicham El GuerroujMaurice Greene och Tomas Dvorak!
På den kvinnliga sidan är friidrottsspecialisterna mer överens med "den allmänna opinionen": Gabriela Szabo, hon som vann VM, Grand Prix och Golden League är förstås odiskutabel nr 1.
De kompletta TFN-listorna finns förstås på deras hemsida.
(991226)

Arvsfonden stöder ny ungdomssatsning i Västerås
Med tillkomsten av den nya friidrottshallen "mitt i stan" har Västerås FK inspirerats till en ny ungdomssatsning - Ung 2000. Och till stöd för den satsningen kommer nu 99.000 kr ur Allmänna arvsfonden!
Syftet med Ung 2000 är att i samarbete med skolan stimulera barn till en meningsfylld och fysisk aktivitet - idrott. Tanken är att genomföra en aktivitetstävling där den skola som har haft flest aktiviteter - träning och tävling - för sina elever vinner.
Vice ordföranden i Arvsfondsdelegationen Lena Nyberg säger i en kommentar:
- Det är glädjande att Allmänna arvsfonden på detta sätt kan bidra till att utveckla idrottsverksamheten för barn i Västerås så att fler kan ges möjlighet att vara med.
- Att utöva idrott är viktigt för hälsan och idrottsverksamhet i föreningar kan också bidra till att stärka integration, jämställdhet och demokrati i vårt samhälle. Genom den här särskilda satsningen vill regeringen stödja de nyskapande krafter i föreningslivet som vill utveckla och förnya idrottsverksamheten.

Läs mer på www.idrottsutveckling.nu om regeringens särskilda satsning av medel ur Allmänna arvsfonden för projekt avsedda att utveckla och förnya den lokala idrottsverksamheten. Kanske också Er förening har idéer om något sådant projekt?
(991226)

Utmärkt friidrottsledare!
Alingsås IF:s och Västergötlands FIF:s - och även förbundstyrelsens - P G Björkman har av Västergötlands Idrottsförbund erhållit utmärkelsen "Årets ledare" för sitt "mångåriga och förtjänstfulla ideella ledarskap inom västgötaidrotten"!
(991221)

Storsponsor till Globen Galan
Arrangörerna av Globen Galan kan i dagarna glädjas åt att ha säkrat en stabil ekonomisk grund för fem år framåt efter att ha träffat ett flermiljonersavtal med General Electric. Läs mer på marathon.se. Vinterns upplaga av denna gala, som ju flera år i rad bjudit publiken på världsrekord, kommer att gå den 17 februari!
(991221)

Karl-Axel Torege avliden
Svensk friidrott har sorg: Karl-Axel Torége avled i går morse.
Karl-Axel var den sorts Ledare - ja, det skall vara stort L! - som skapade folkrörelsen svensk idrott: Engagerad såväl för saken som för de enskilda människorna!
Det genuina friidrottsintresset väcktes tidigt och falnade aldrig. Han såg sitt första Stora SM som tonåring 1939 - och han fanns förstås på plats i Malmö i somras 60 år senare! Självklart sågs friidrottsälskaren Karl-Axel också bland åskådarna så sent som för någon månad sedan, då NM-terrängen gick i Enhörna.
Redan i tonåren upptäckte han att fallenheten var störst för ledarrollen. På alla nivåer - klubben Södertälje IF, distriktet Södermanlands FIF, regionen Svealand och det nationella förbundet SFIF - var Karl-Axel sedan under mer än ett halvt sekel alltid beredd att ta på sig allehanda arbetsuppgifter, inklusive de föga glamorösa men nödvändiga.
På allt från den lokala ungdomstävlingen till Scaniaspelen - den årliga internationella gala han var "pappa till" på Idrottsparken i Södertälje - kunde man därför uppleva Karl-Axel i alla roller från "Meeting Director" till häckbärare. Dessutom hann han med att med brinnande engagemang delta i debatten på otaliga sammanträden och möten.
Typiskt för Karl-Axels starka lojalitet med friidrotten var att han efter alla sina tidigare högstatusuppdrag i styrelse, valberedning, tävlingskommitté, landslagsledning m m ändå inte tvekade när förfrågan kom om att ställa sin erfarenhet och personkännedom till förfogande då SFIF i fjol inrättade en speciell utmärkelsekommitté.
Fast det som alla som lärde känna Karl-Axel Torége kommer att sakna mest nu lär ändå vara möjligheten att "snacka friidrott" med idrottskompisen Karl-Axel - alltid intresserad, alltid engagerad!
(991218)

Ricoh Tour har aktiverat sin hemsida
Inomhussäsongens mindre motsvarighet till sommarens Golden League heter Ricoh Tour. I vinter fyras de fyra deltävlingarna av inom loppet av nio dagar: Gent 11 februari, Lievin 13 februari, Stockholm 17 februari samt Birmingham 20 februari. Tävlingsseriens hemsida har nu öppnats. Läs vidare om poängregler, grenprogram, fjolårets resultat, med mera.
Vinterns samlade internationella innegalaprogram har vi redan tidigare lagt ut.
(991217)

Linköpingsklubbar går samman
Nya vindar i Östergötland: FK 013 Athletic är namnet på den nya paraplyförening som fr o m det just påbörjade tävlingsåret kraftsamlar de litet äldre aktiva från linköpingsklubbarna Linköpings GIF, Ljungsbro FK och Malmslätts AIK.
(991217)

Friidrotten högst rankad av AP
När en expertpanel rankade de tio främsta sommarolympierna åt nyhetsbyrån Associated Press dominerade friidrotten fullständigt. Åtta av männen och sex av kvinnorna är friidrottare. Carl Lewis toppade manliga listan före Paavo Nurmi, Emil Zátopek och Jesse OwensAl Oerter, Abebe Bikila, Jim Thorpe och Michael Johnson kompletterade på platserna 6-7-8-10.
Jackie Joyner-Kersee utsågs till den främsta kvinnliga sommarolympiern före Fanny Blankers-Koen. Dessutom var Irina Szewinska sexa, Wilma Rudolph åtta, Mildred "Babe" Didrikson nia samt Florence Griffith Joyner tia.
(991216)

Peter Häggström får årets Boråsmedalj
Fler utmärkelser: Peter Häggström har fått årets Boråsmedalj för andra gången. Svenske mästaren i längdhopp är endast den tredje pristagaren i utmärkelsens 62-åriga historia som fått medaljen vid två tillfällen.
(991216)

Hermansen bättre på majlen än på mejlen
Vi vet inte var kommunikationen bröts mellan de norska och svenska telejättarna, men Tormod Hermansen lyckades inte med fusionen dem emellan. Mer lyckosam var han på tävlingsbanorna för 37 år sedan. Då var han aktuell som Norges nr 3 (och Nordens nr 11) på 1500m med sitt personliga rekord 3:49.4!
(991215)

Nylander marathonlöparen?
Visserligen tog han officiellt avsked från den aktiva karriären vid DN Galan för två år sedan, men nu skall Sven Nylander ändå göra tävlingscomeback! Fast inte på 400m häck utan på marathon!
Från England kommer nämligen en rapport om att Roger Black skall springa London Marathon den 16 april i vår och det tillsammans med två gamla träningskompisar: Jon Ridgeon och - Sven Nylander!
Något plats i det seedade ledet tillsammans med Khalid Khannouchi och de andra essen lär det inte bli eftersom tävlingssträckan är sisådär 41.8 km längre än trions tidigare specialare. Men enligt Black hoppas allra tre i alla fall på att göra under fyra timmar. Men då bör det väl till några rejäla långpass, Sven?
(991214)

Västerås friidrottshall invigd
Rikets 21:a friidrottshall invigdes i Västerås förra veckan. SFIF:s generalsekreterare Ingemar Nyman var på plats och talade uppskattande om hallens potential (den svåraste uppgiften måste dock ha varit invigningsloppet på 30 meter, som han deltog i därefeter).
Läs mer om hallen på Västerås FK:s hemsida. Läs också vår sammanställning om Västerås och de övriga 20 inomhusarenorna.
(991214)

Styrgrupp förbereder EM 2006-kampanjen
EM 2006 till Göteborg? För att lyckas med den ambitionen har förbundsstyrelsen tillsatt en styrgrupp som ska driva kampanjen.  SFIF:s nuvarande idrottschef Toralf Nilsson har utsetts till projektledare.
Det beslutades vid det senaste styrelsemötet. Läs om mötets huvudpunkter i vårt snabbreferat.
(991213)

Alternativt bragdguld till Ludmila
Det blev inget bragdguld till Ludmila Engquist när Svenska Dagbladet häromdagen delade ut det mest prestigefyllda idrottspriset i Sverige. Däremot får hon årets alternativa bragdguld, som delas ut av ett företag i Tomelilla. Priset instiftades 1997 och vinnaren erhåller 25.000 kronor.
(991211)

Lamine Diack invald i IOK
IAAF:s interimsordförande Lamine Diack blev idag lördag invald som medlem i Internationella Olympiska Kommittén, IOK. Förslaget väcktes av IOK:s ordförande Juan Antonio Samaranch och bifölls med acklamation.
(991211)

Inomhus-EM:s hemsida nu öppen
25-27 februari anordnas Inomhus-EM i belgiska Gent. Mästerskapets hemsida är nu igång och där kan man bland annat studera tidsprogrammet.
Europeiska Friidrottsförbundet, EAA, meddelar att inga kvalgränser har satts upp. Vad som gäller för det svenska deltagandet hittar ni under landslagsmeddelande.
(991210)

Folksam Grand Prix växer
Nästa sommars Folksam Grand Prix-program har utökats med en gren, 800 meter män. I Göteborg blir det 1000 meter. Götagalan har tidigarelagts med en dag till den 23 augusti. Enligt tidigare beslut omfattas programmet även av:
M: 200m, 3000mh, tresteg, spjut.
K: 100m, 3000/5000m, 400mh, stav, slägga.
Hinderloppen och de kvinnliga långdistanserna fördelas på följande vis:

29 jun Ludvikaspelen 3000mh 5000m
3 aug Göteborg 2000mh 3000m
7 aug MAI-Galan 3000mh 3000m
23 aug Götagalan 1500mh 3000m
29 aug Wexio Games 3000mh 5000m

(991207)

Marie Söderström "17:e" på VM-maran?
Rumänskan Florina Pana, trettonde i mål på VM-maran i Sevilla, har lämnat ett dopingprov med spår av nandrolon. Provet togs nu i höst så Panas VM-placering från augusti lär stå sig formellt, men moraliskt finns det alltså anledning för Marie Söderström-Lundberg att betrakta sig som 17:e och inte 18:e i VM-maran.
(991206)

Lemming ihågkommen av Riksidrottsmuseet
När Riksidrottsmuseet utsåg århundradets sista "månadens person" blev det lämpligt nog en friidrottare, Erik Lemming.
Läs porträttet på en av de största pionjärerna i svensk friidrott på Riksidrottsmuseets hemsida.
(991202)

Valberedningen slutspurtar
Valberedningen avser att ganska snart presentera ett förslag på förbundsstyrelsens sammansättning för det kommade året. Bland de nomineringar som inkommit finns Torsten Carlius, som därför valt att lämna sin post i valberedningen.
(991202)

Volodomir Jasjtjenko avliden
Den ukrainske förre världsrekordhöjdhopparen Volodomir Jasjtjenko har avlidit blott 40 år gammal. Jasjtjenko var en av friidrottshistoriens absoluta supertalanger bevisat av 2.33 som 18-åring och 2.34 ute / 2.35 inne året efter - allt seniorvärldsrekord! Resultat som dessutom med största sannolikhet kommer att få evigt liv som inofficiella världsrekord - i dykstil! Ty trots att det då redan gått tiotalet år sedan Fosbury succélanserade flopstilen vid OS i Mexico och gjort hela världen (nästan) till lärjungar hoppade Jasjtjenko alltså i dykstil! 2.35 som 19-åring indikerade att kanske 2.40 kunde ha varit möjligt, men en allvarlig fotskada satte redan året efter punkt för idrottskarriären. Något som tragiskt nog också fick honom att helt tappa fotfästet i livet. Dödsorsaken nu har uppgivits till skrumplever.
(991202)

SM-arrangörer 2001 utsedda
Tävlingskommittén har fastställt arrangörer för följande SM-tävlingar 2001:

Arrangemang Ort Arrangör
Stora ISM Göteborg Göteborgs FIF
Stora IJSM Eskilstuna Råby-Rekarne FI
Stora IUSM Stockholm (Sätra) Stockholms FIF
SM-JSM-USM terräng Karlskrona KA 2 IF
Stora JSM Borås IK Ymer
Stora USM Lerum IK Lerum FI
SM halvmarathon Stockholm(sloppet) Fredrikshof/Tureberg
SM-JSM-USM
stafett
Falun Falu IK
SM mångkamp Värnamo Wärnamo SK
JSM-USM mångkamp Värnamo Wärnamo SK

Sedan tidigare har IFK Växjö utsetts till arrangör av Stora SM.
(991130)

Ludmila och Kajsa OS-klara
När Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, i gårs förhandsnominerade de första 16 aktiva, och fyra lag, till OS i Sydney fanns två friidrottare med, Ludmila Engquist och Kajsa Bergqvist. De ingår i den så kallade toppgruppen.
Johan Engberg, Staffan Strand och Christian Olsson har blivit uttagna till SOK:s talangprogram. Sedan tidigare ingår Stefan HolmPatrik KristianssonMarie Norrman, Erica JohanssonAnna Söderberg samt Mustafa Mohamed i programmet. Det omfattar såväl ekonomiskt stöd som utbildning och medicinsk uppföljning. SOK:s uttalade mål för gruppen är att vinna 20 medaljer på OS i Aten 2004. Läs vidare på SOK:s hemsida, under elitprogram.
(991130)

Broloppet siktar på att bli störst
Broloppet den 12 juni i sommar satsar på att bli historiens största löparrangemang. Nästan 100.000 intresseanmälningar (à 100 kronor) har kommit in. Ytterligare 450 kronor tillkommer för den som vill slutanmäla sig till loppet under och över Öresund. Brokonsortiet avgör hur många som kommer att få springa. Besked har utlovats före jul.
12 kilometer långa Bay-to-Breakers i San Francisco gör än så länge anspråk på att vara världens största lopp. I år var 73.000 löpare anmälda.
(991129)

Sommarens galaprogram fastlagt
Så har då IAAF fått alla pusselbitar på plats för sommarens storinternationella galaprogram. Bl a är det nu klart att Golden League startar i Rom 30.6 och sedan har anhalter i Paris 7.7, Oslo 28.7, Zürich 11.8, Monte Carlo 18.8, Brussel 25.8 och Berlin 1.9. Det kompletta IAAF-sanktionerade galaprogrammet finns på IAAF:s hemsida.
(991125)

Tidningen Jogging läggs ned
Efter 22 årgångar går Tidningen Jogging i graven. Kvartalsmagasinet som startades av Stockholm Marathon i maj 1979 går ihop med Runners World, som i sin tur började som Springtime 1982. Stockholm Marathon lägger nu all kraft på Internet-satsningen marathon.se. Sista numret av Jogging kommer ut nästa vecka.
(991124)

Friidrottsliga stipendiater
Rånäs 16-årige spjutlöfte Martin Ekborg har erhållit 1999 års idrottsstipendium till unga idrottare med typ1 diabetes. Martin har vunnit USM i spjut de två senaste åren och toppar årets P16-statistik med 61.36. Stipendiet är på 30.000 kronor.
John Eriksson, Torsby,  har fått Bo Ekelund-stipendiet på 5.000 kronor som tilldelas "en ideellt arbetande klubbledare som under avsevärd tid med framgång ägnat krafter åt den fria idrottens utbredning och utveckling".
(991124)

Olympiska tidsprogrammet spikat
Friidrottens tävlingsprogram på de Olympiska Spelen i Sydney är nu godkänt av IAAF. Det startar fredag den 22 september med det manliga kulkvalet och försöken på 800 meter kvinnor, klockan 10.00, och avslutas nio dagar senare med marathon män, som startar klockan 16.00. Givetvis kommer det att justeras efter anmälningsfrekvensen. Läs hela OS-programmet.
(991123)

Ludmila prisad i Monte Carlo
Ludmila Engquist hedrades vid söndagens "World Athletics Gala" i Monte Carlo med en särskild utmärkelse för det exceptionella mod och den vilja hon visade genom att kämpa sig till ett VM-brons trots pågående cancerbehandling. Ludmila kom dessutom på fjärde plats i omröstningen om "Årets Kvinnliga Friidrottare". Gabriela Szabo vann. Motsvarande titel på den manliga sidan gick till Michael JohnsonSe tiobästalistorna.
Carl Lewis och Fanny Blankers Koen utsågs till "Århundradets Friidrottare".
(991122)

Diack fortsätter som IAAF-ordförande
Förste vice ordföranden Lamine Diack kvarstår som t.f. IAAF-ordförande fram till nästa ordinarie kongress, 2001. Arne Ljungqvist har utsetts till ny förste vice ordförande.
Bestämda tävlingsorter: GP-finalen 2000 i Doha (Qatar), terräng-VM 2001 i Dublin (Irland) och ungdoms-VM 2001 i Debrecen (Ungern).
(991119)

Ann-Louise Skoglund århundradets götist
Sekel- och millennielistorna duggar tätt nu. Innan kolossen IAAF hann utse århundradets friidrottare i världen sprintade IF Göta i Karlstad förbi med sin egen omröstning "Århundradets Götist".
Ann-Louise Skoglund vann överlägset. Hon fick 46 procent av de runt 300 avlagda medlemsrösterna. Närmast följde Sven Nylander med 21 procent och Patrik Bodén med 19 procent. Kultsläggkastaren Massa Lind belade fjärde platsen med sex procent.
(991118)

snabbast.just.nu blir sprintern.com
Niklas Sjöstrands hemsida om sprinterlöpning har fått en ny design och ny adress: http://www.sprintern.com. Sidan bjuder på nyheter om friidrott i allmänhet och om sprintsektorn i synnerhet. Hela nio olika diskussionsfora är upplagda för den som vill ventilera sina åsikter i friidrottssfären. Här på friidrott.se finns också en diskussionsgrupp. Besök den!
(991109)

Oklart om Nebiolos efterträdare
Internationella Friidrottsförbundets mångårige ordförande Primo Nebiolo, som omvaldes till en ny 4-årsperiod så sent som i augusti, avled igår natt, den 7 november.
IAAF:s förste vice president Lamine Diack tar tillfälligt över ordförandeskapet. Det finns dock inget skrivet om när och hur en ny ordförande skall väljas i händelse av dödsfall. Ett alternativ är vid nästa kongress, som hålls år 2001. Kongressen kan också bli tidigarelagd. Frågan kommer att tas upp vid nästa councilmöte, den 18-19 november i Monte Carlo.
(991108)

Ludmila trippelnominerad!
Den 17 januari i Globen - och med direktsändning i SVT - skall den första svenska "Idrottsgalan" genomföras. Precis som när det gäller förebilden "Oscarsgalan" kommer priser att delas ut i ett antal olika "Årets"-kategorier och precis som där fastställs pristagarna efter en medlemsomröstning i en speciell "Akademi". "Idrottsakademin" - ca tvåhundra välmeriterade aktiva, ledare, journalister - har nu fått röstsedlarna och har att i varje kategori välja mellan fyra synnerligen välförtjänta kandidater.
I konkurrens med aktiva från alla RF:s olika idrottsförbund kan friidrotten glädjas åt fem nomineringar. För tre av dessa - "Främsta kvinnliga idrottare", "Prestation" och "Personlighet" - står inte direkt oväntat Ludmila Engquist som ju hade ett mycket speciellt 1999. De övriga två friidrottsrepresentanterna på röstsedeln är hoppkometen Christian Olsson i kategorin "Nykomling" och hans så tragiskt i försomras bortgångne tränare Viljo Nousiainen i kategorin "Främste idrottsledare".
Men det finns alltså tre mycket starka konkurrenter i varje kategori - exempelvis ställs Christian mot Anna-Karin Kammerling, Anja Pärson och Maria Hjorth - så ingenting kan tas för givet. Nej, vi får allt ge oss till tåls till måndagen den 17 januari innan vi kan säga om något eller några av priserna kommer att hamna hos friidrotten.
(991104)

Åk på landslagsläger i Portugal
Villa Real, på gränsen mellan Portugal och Spanien, var platsen för ett lyckat läger inför VM i Sevilla. Det gav mersmak. Förbundskaptenerna Leif Dahlberg och Kenth Olsson inbjuder alla som deltagit i seniorlandslaget 1998-99 att delta på ett träningsläger på samma plats i april nästa år. SFIF svarar för lägerledning, medicinsk service, samt vissa gemensamma aktiviteter och utrustning. Lägerdeltagaren betalar för resa, mat och boende. Kontakta Leif Dahlberg, 040-45 65 27 för fler upplysningar.
(991101)

Hässelby fortsatt bästa SM-förening
Sammanräknandet av föreningarnas SM-insatser enligt den formel som ligger till grund för rösträtten vid SFIF:s årsmöte resulterade inte i några sensationer. Positionsförskjutningarna är i allmänhet små. Och Hässelby behåller förstås det säkra greppet om förstaplatsen tack vare sin dominans på kvinnlig långdistans, där inte mindre än åtta Hässelbyerskor tog poäng. Men den som tror att det är hela sanningen om klubben skall veta att man också hade hela nio ungdomar - med klar tonvikt på sprint/hopp - som placerade sig i 15/16-årsklasserna!
Blev det några förändringar av de röstberättigade föreningarna? Hur gick det för Din förening? Svaren på dessa och alla andra frågor återfinns i våra poängtabeller!
(991021)

Vilka byter klubb?
En snabbgenomgång av de ca 150 inkomna anmälningarna om önskade föreningsbyten per den 1 december (tävlingsårsskiftet) ger bl a de här intressanta namnen:

Torbjörn Eriksson som redan "civilt" flyttat hem till Dalarna återvänder också idrottsligt till rötterna i Falu IK.
* Finnkampstvåan på 1500m Kristin Ahlepil följer äldre systern Therese exempel och går till Rånäs 4H.
* JEM-finalisten i längdhopp David Frykholm byter från Bores blå tröja till IF Götas röda.
* Men Göta tappar också. Så återvänder diskuskastaren Linus Bernhult hem till Huddinge AIS medan släggmästaren Tomas Sjöström och trestegshopparen Christian Haar söker sig till Ullevi.
* Överhuvudtaget förstärker Ullevi på flera fronter. Längdhopparen Mathias Lageskog, stavhopparen Viktor von Bothmer och höjdhopparen Andreas Block är andra SM-finalklassaktiva nytillskott.
* Omvänt tappar Heleneholm frapperande många. Närmare tjugo aktiva lämnar klubben, merparten till förmån för IK Pallas. Fast tiokamparen Robert Wärff och diskuskasterskan Maria Pettersson söker sig åter till FGF Gotland resp IFK Helsingborg och tiokamparen Erik Svensson väljer Vittsjö GIK.
* Hemåt går det också för Patrik Strenius och Anna Andersson, som visserligen civilt flyttat från Malmö till Stockholm men som idrottsligt återvänder till KA 2 IF.
* Sprintertalangen Anna Westerberg rör sig inte geografiskt men byter Tiwaz mot Norrköpings FIK.
* Hässelby tappar ett par av sina långdistanslöperskor - Annika Nyberger till Spårvägens FK och Maria Lundgren till Jalles TC - men förstärker på herrsidan med marathontalangen Jonas Larm.
* Turebergs förutsättningar på 4x800m och 4x1500m vid stafett-SM till sommaren förbättras avsevärt när 3:43-löparen Mattias Norling kommer från Nord-Uppland.
* Täby har redan dominerat kvinnliga 4x400m och 4x800m på senare år och det blir inte lättare för konkurrenterna nu när man breddar truppen med Helene Nordquist från Södertälje och Cilla Pettersson från Tureberg.
(991017)

Kalenderkonferensen 2000 till Göteborg
När årets internationella kalenderkonferensen idag avslutades i portugisiska Funchal utsågs Sverige och Göteborg till nästa års konferensvärd. Så den 26-29 oktober 2000 kommer arrangörer och förbund från hela världen - i synnerhet Europa - att mötas i Göteborg för att fastlägga det internationella tävlingsprogrammet för VM-året 2001.
Värdskapet för konferensen kommer också att fungera som ett viktigt i led i marknadsföringen av Göteborgs kandidatur för EM 2006!
(991016)

Toralf Nilsson invald i EAA-kommitté
Samtidigt med kalenderkonferensen i Funchal genomfördes också val till Europaförbundet EAA:s styrelse och kommittér. Till ny ordförande efter Carl-Olaf Homén som avsagt sig omval utsågs Hansjörg Wirz från Schweiz. Ny nordisk ledamot i styrelsen blev Ilkka Kanerva från Finland.
Sverige kunde glädjas åt sin första kommittéledamot på flera år, när Toralf Nilsson i konkurrens med tretton andra kandidater tog en av de fyra platserna i "Development Committee".
(991016)

Folksam GP 2000
Den internationella kalenderkonferensen i Funchal är avslutad men ännu har inte alla bitar fallit på plats. Dock är sommarens svenska galaprogram klart:
FOLKSAM GRAND PRIX 2000 kommer att ha fem deltävlingar med klar tyngdpunkt på augusti: Ludvika 29 juni, Göteborg 3 augusti, Malmö 7 augusti, Karlstad 24 augusti och finalen i Växjö 29 augusti.
Preliminärt kommer följande nio grenar att ingå i Grand Prixen:
Män: 200m, 3000mh, tresteg och spjut.
Kvinnor: 100m, 3000m/5000m, 400mh, stav och slägga.
Vår internationella GP-tävling DN Galan har placerats den 1 augusti.
(991016)

Golden League 2000
Vad gäller GOLDEN LEAGUE är det fredagar (inte som i år onsdagar) som gäller nästa sommar: 30 juni (Rom eller Paris), 7 juli (Paris eller Rom), 28 juli Oslo, 11 augusti Zürich, 18 augusti Monte Carlo, 25 augusti Brussel och 1 september Berlin. Man kan alltså notera att fem av sex fredagar i följd från slutet av juli till början av september nu är inbokade. Hur skall då de nationella förbunden kunna få in sina nationella mästerskapshelger under denna period?
(991016)

Ricoh Tour 2000
Inomhusäsongens motsvarande galaserie RICOH TOUR kommer att avverka sina fyra tävlingar koncentrerat under en dryg vecka i mitten av februari: 11 Gent, 13 Liévin, 17 Stockholm och 20 Birmingham! Detta kommer sannolikt innebära att det blir nödvändigt med några rockader i vårt preliminära centrala sprogram.
(991016)

Ansök om SM-tävlingar 2001 och Stora SM 2002
Föreningar eller distrikt som önskar arrangera SM-tävling 2001 skall inkomma med ansökan till:
SFIF, Tävling, Box 11, 171 18 SOLNA senast 15 november 1999.
För tävlingar på arena (utomhus) skall ansökan göras på särskild blankett som beställs från SFIF, tel 08-587 721 42.

Datum för SM-tävlingar år 2001 har ännu ej kunnat fastställas p g a de hänsyn som måste tas till det internationella programmet.
Stora SM år 2001 går i Växjö med IFK Växjö som arrangör.

Enligt gällande policy är strävan att JSM och USM utomhus skall arrangeras på närliggande orter. Därför rekommenderas att intresserade föreningar om möjligt samordnar sina ansökningar avseende dessa tävlingar.
För samtliga mångkampsarrangemang utgår ett ekonomiskt bidrag från SFIF. OBS! Dessa tävlingar måste gå på arena som möjliggör två samtidigt pågående stavhoppsgrupper.

Följande SM-tävlingar 2001 (i förekommande fall anges inom vilken region tävlingen skall gå enligt gällande geografisk cykel) är öppna för ansökan nu:

Seniorer/Juniorer/Ungdomar Veteraner: Seniorer år 2002
ISM IVSM, Stora SM (Norrland) 
IJSM VSM  
IUSM VSM, halvmarathon  
ISM-IJSM-IUSM, mångkamp VSM, marathon  
SM-JSM-USM-VSM, terräng    
SM-JSM-USM, stafett (Svealand)    
SM, halvmarathon    
JSM (Götaland)    
USM (Götaland)    
SM, mångkamp    
JSM-USM, mångkamp    
Lag-SM    
Lag-USM  

(991007)

Förlaget i samarbete med SISU
Svenska Friidrottsförbundets förlag flyttade lager och distribution till SISU Idrottsböcker den 1 oktober. Därmed skapas ett samlat förlagsarbete inom idrotten som förhoppningsvis skall kunna utveckla utbildningsmaterialet.
Flytten innebär ingen förändring för kunderna. All litteratur beställs som vanligt via hemsidan (se produkterna) eller av Elisabeth Sandström på telefon (08 - 587 721 21 eller fax (08 - 587 721 88).
(991003)

Matts Carlgren har avlidit
En av svensk friidrotts stora ledare - hedersledamoten i SFIF:s styrelse Matts Carlgren - har avlidit i en ålder av 81 år. Även om han också kom att verka på en övergripande nivå inom den olympiska idrotten var det friidrotten som låg allra närmast Matts Carlgrens idrottshjärta.
Dels som aktiv, där han tävlade i längdhopp (personligt rekord 7.00 år 1943) och sprint både som ung och som veteran, dels som ledare där han tillhörde Svenska Friidrottsförbundets styrelse 1960-1973 varav de sista åtta åren som ordförande. Signifikativt för hans speciella kärlek till friidrotten var att han efter att ha lämnat posten som förbundordförande fortsatte att i flera år verka inom SFIF:s dåvarande Finanskommitté.
(990926)

Röda dopinglistan uppdaterad
Röda listan, förteckningen över dopingklassade läkemedel som saluförs i Sverige, har utkommit i en ny version. Den nya läkemedelslistan är uppdaterad med hänsyn till IOK:s ändringar. På samma länk kan man även läsa om undersökningen om svenska elitidrottsmäns syn på doping, som är gjord av Stig Helling. Undersökningen bygger på 122 enkätsvar från manliga elitidirottare  varav 28 är friidrottare.
(990731)

Göteborg Sveriges kandidat till EM 2006
Styrelsen för Svenska Friidrottsförbundet beslutade idag att utse Göteborg till Sveriges kandidat att arrangera EM 2006. Malmö var den andra kandidaten.
- Vi har två mycket starka kandidater. Malmö är ett fullgott alternativ, men Göteborg drog det längsta strået av flera skäl, berättade Generalsekreteraren Ingemar Nyman.
- Göteborg har en färdig arena för internationell friidrott. VM 1995 var en sådan god PR för Göteborg att det fortfarande är ett säljargument ute i världen. Det finns en stark politisk uppbyggnad för ett arrangemang av det slaget i Göteborg.
- Dessutom har vi har många redan etablerade samarbetspartners som vi har knutit vid tidigare arrangemang i Göteborg.
- Göteborg har legat långt framme och väckt intresset för arrangemanget.
(990729)

Sök stipendier hos Riksidrottens Vänner
Föreningen RV (Riksidrottens Vänner), som bildades 1916 och har till ändamål att "verka för gott kamratskap mellan nuvarande och tidigare svenska idrottsledare" (stadgarnas § 1), delar varje år ut stipendier från de fonder föreningen förvaltar.

OLANDER-STIPENDIUM
"Unga lovande flickor och pojkar som bedriver idrott" kan söka Olander-stipendierna, 1999 fyra stipendier à kr. 5.000:- ur Olga och Gösta Olanders minnesfond. I en kommentar heter det, att fonden "(…) är avsedd att stödja svensk idrottsungdom som är bra ej enbart på idrottsbanan utan också i skolan, arbetet och kamratkretsen". Olander-stipendierna är avsedda för enskilda idrottsungdomar; lag/föreningar göre sig ej besvär!
Ansökan skall göras av den som vill ha stipendium. 

SÖK STIPENDIER – FÖRESLÅ STIPENDIATER!
Övriga RV-stipendier kan sökas direkt av den som vill ha berörda stipendium alt. kan förslag på lämpliga stipendiater framföras:
Föreningens främsta belöning är RV-stipendiet, som avser att "hedra man eller kvinna vars ledarinsatser verksamt bidragit till den svenska idrottsrörelsens utveckling". Mottagaren skall skänka stipendiesumman, kr. 15.000:-, "vidare till ett ändamål som ligger vederbörande varmt om hjärtat".
Stipendium ur 80-årsfonden (instiftat 1996 vid föreningens 80-årsjubileum), kr. 10.000:- att användas för utbildning, till "en aktiv kvinnlig eller manlig idrottsledare som genom sin ledargärning på särskilt sätt främjat svensk idrott". .

Sven Thofelt-stipendiet, kr. 5.000:- att användas till utbildning, till "en under många år verksam manlig eller kvinnlig idrottsledare, som framgångsrikt främjat ungdomsverksamhet i Sven Thofelts anda".

Bo Ekelund-stipendiet, kr. 5.000:-, till "en ideellt arbetande klubbledare som under avsevärd tid med framgång ägnat sina krafter åt den fria idrottens utbredning och utveckling".

Torsten Tegnér-stipendiet, kr. 10.000:-, (utdelas i regel vartannat år, närmast 1999), till "nordiska idrottsledare och idrottsjournalister vilkas verksamhet präglas av den idealitet som är förbunden med namnet Torsten Tegnér".

Gustaf Lindenbaum-stipendiet, kr. 5.000:- ,(utdelas i regel vart tredje år, närmast 2000), till "förtjänta yngre kvinnliga idrottsledare för vidareutbildning". I en kommentar heter det: "Det är viktigt att sådana egenskaper som kamratskap och lojalitet m.m. särskilt betonas." Inga särskilda ansökningsformulär finns.

Skriftliga ansökningar och förslag skall vara stipendiekommitténs sekreterare tillhanda senast den 31 augusti: Ove Karlsson. Gösta Ekmans väg 5/VI, 129 35 Hägersten, telefax: 08-646 43 15, e-post: ove.karlsson@mbox303.swipnet.se
Stipendiater utses av RV-styrelsen i september–oktober, ofta efter rådslag med berörda SF. Endast utsedda stipendiater underrättas, och det senast den 1 november. Stipendiat skall lämna kort, skriftlig rapport om hur stipendiet använts.
(Efter den 31 augusti inkomna ansökningar/förslag behandlas först i september–oktober följande år.)

Föreningen RV (Riksidrottens Vänner)

30 nya förbundsdomare
Listan över godkända förbundsdomare har nu efter vårens kurs på Lidingö och det skriftliga regelprovet kunnat kompletteras med inte mindre än 30 nya namn:

Allmän: Curt Andersson (Hammarby IF), Christer Derger (Väsby IK), Johan Glantz (Rånäs 4H), Ulrika Granfors-Wellemets (Göteborgs KIK), Thomas Gustafsson (Heleneholms IF), Michael Halling (UF Contact), Bertil Hansson (IK Vikingen), Rolf Hägglund (Brännans IF), Jan Johansson (Ludvika FFI), Kent Johansson (Huddinge AIS), Elving Karlsson (Brännans IF), Mats Krigh (Huddinge AIS), Lars Ljungberg (Göteborgs FIF), Eva Lundberg (Malmö AI), Lena Moen (Göteborgs FIF), Paul Mårtensson (Malmö AI), Stig Nilsson (Malmö AI), Inge Serler (Malmö AI) och Linnéa Öhman (Huddinge AIS).
Löpning: Jeanette Norman (Mölndals AIK)
Hopp: Johnny Bergkvist (Brännans IF), Tomas Jonsson (Bollnäs FIK), Bo Linghagen (Heleneholms IF), Tommy Lundberg (Malmö AI), Ulf Nordlund (Upsala IF) och Göran Sandberg (Heleneholms IF).
Kast: Kent Lennerfjäll (SK Bore), Ilmar Mäkk (Västerås FK), Fred Schumacher (Västerås FK) och Håkan Svensson (Heleneholms IF).

Anm: Förbundsdomare är den högsta nationella domarnivån. Normalt skall den som innehar en ledande domarposition (tävlingsledare, grenledare, juryledamot) vid SM-tävlingar och internationella galor vara godkänd förbundsdomare.
Nästan förbundsdomarkurs är planerad till den 8-9 april 2000.

(990626)

Viljo Nousiainen har gått bort
Svensk friidrott har stor sorg. Viljo Nousiainen avled i sitt hem i Göteborg natten till lördagen den 12 juni. Viljo var mest känd som tränaren som lotsade Patrik Sjöberg fram till positionen som världsmästare och världsrekordhållare i höjdhopp, men Viljos ca kvartssekellånga gärning inom svensk friidrott var så oerhört mycket mer. Alldeles nyligen har vi exempelvis kunnat uppleva Viljo-adepten Christian Olssons stora genombrott som trestegshoppare.
Viljos betydelse som inspirationskälla och läromästare för otaliga andra tränare går knappast heller att överskatta. Viljo skrev aldrig ned sin träningslära - han levde den! Engagemanget, lidelsen och känslan var en konstnärs. Friidrotten var Viljos liv och hans hastiga bortgång nu har skapat ett stort tomrum i svensk friidrott. Han var ganska säkert vår såväl framgångsrikaste som inflytelserikaste tränare i modern tid.
Och detta inte bara - eller kanske ens främst - på grund av hans unikt insiktsfulla kunskap om det rent idrottsliga. Läs på Göteborgs FIF:s hemsida Per Cronas engagerande och ömsinta porträtt av en oförglömlig människa som i ordets bästa bemärkelse brann för sina aktiva!
Viljo Nousiainen jordfästes torsdagen den 23 juni i Annedalskyrkan i Göteborg. Hedra Viljos minne med en gåva till "Viljos Höjdhopparfond" postgiro 2725-0 (SFIF).
(990613-14)

Startskott för integrationsprojektet
Svenska Friidrottsförbundet arrangerade söndagen den 10 maj en Kick Off för intergrationsprojektet "Yes – ökad mångfald inom svensk friidrott."

Ett trettiotal friidrottsledare från hela landet hade samlats till samtal med bl a Bengt WesterbergLars Stjernqvist – generaldirektör vid integrationsverket – och projektansvarige Pär-Göran Björkman från SFIF:s styrelse samt ett antal kända svenskar med idrotts- och invandrarerfarenhet - som Alexandra PascalidouJuan Fonseca och Alfred Shemweta. Som en extra krydda deltog skådespelaren Tomas Bolme med historier från sitt eget idrottsutövande.

Samtalen handlade om integration. Bengt Westerberg berättade att det som han ständigt blir ihågkommen för var när han efter valsegern reste sig och lämnade rummet när Ny demokratis Ian Wachtmeister slog sig ned i TV-soffan. Idrotten kan på samma sätt visa vägen.

- Invandrarna ska ha samma möjligheter och samma skyldigheter som all andra, sa Lars Stjernqvist. Det gäller att hitta orättvisorna och att föreslå åtgärder för att lösa dessa, sa han. Vi koncentrerar oss på vad människorna inte kan. Nyckeln till god integration är att vi söker ta reda på vad människor kan och hur vi ska ge dem möjlighet att göra detta. Här kan idrotten spela en viktig roll

Alexandra Pascalidou berättade om sin erfarenhet som elitgymnast i ungdomsåren. Som fattig "grekstek" från Rinkeby hamnade hon utanför gemenskapen i Brommaföreningen. Och ledarna var omedvetna om problemet. Kravet på henne att skaffa de rätta kläderna – som hennes föräldrar inte hade råd med – fick henne till slut att hoppa av.

Flera av de andra vittnade om liknande erfarenheter. Juan Fonseca talade om det svenska "likhetstänkandet" där man inte ser individen.Vi måste förändra de strukturer som stänger ute de som är "olika", menade han.

Marie Forsberg, projektledare för MAI:s löparskola berättade om sitt spännande projekt som är i sin linda. Det är mycket basjobb som att bygga ett kontaktnät på skolorna. Nu är det drygt 30 ungdomar i verksamheten.

Man måste kunna ställa krav. Ungdomarna är inte intresserade av välgörenhet. Idrotten är i centrum och det finns en massa praktiska problem som måste lösas: skor, transporter och annat, menade Marie Forsberg.

Till sommaren ska man flytta ut till Rosengård med ett löparskoleprojekt. För projektet handlar också om att få igång en integrationsprocess i bostadsområdet, som finansiären Malmö Kommunala Bostadsbolag vill.

Sveriges bäste långlöpare Alfred Shemweta, som växte upp i Tanzania, blev ett levande exempel på vad idrotten kan betyda för integration. Han trivs i sitt nya land och har en stor vänkrets.

Hector Valeria, från SISU och idrottsledare i Göteborg med ansvar för bl a Gothia Cup, pekade på betydelsen av dialog. Dialogen är det bästa medlet för integration. Hector menade också att det är avgörande för integrationsprojektet att man får fram nya ledare. Det är också mycket viktigt att dessa uppmärksammas och tas om hand på bästa sätt.

Övriga deltagarna fyllde på med en mängd kunskaper och synpunkter. Men pekade också på stora behov runt om i landet. Vissa talade om lokalbehovet som det stora hindret för utveckling medan andra pekade på ledarbehovet. Där fanns idéer om utbildning och tävlingar.

Och så diskuterades det pengar. Tommi Teljosuo från Integrationsverket, som sitter med som rådgivare för "arvsfondspengarna" – de 60 miljoner på tre år som bl a ska delas ut till idrottsföreningar som vill pröva att starta ny verksamhet eller testa nya idéer för sin verksamhet.

Man kunde lugnt konstatera att pengarna hade en särskild dignitet för de närvarande ledarna.

Kick Offen blev mycket uppskattad bland deltagarna. Här fanns både det djupa allvaret och det glada skrattet, här fanns både stora visioner och konkret praktik.

Nästa steg är att de sju medverkande distrikten ska ordna lokala Kick Offer för föreningarna i sina distrikt.

Sven Ginsburg, projektledare för Yes-projektet.
(990517)

Bengt Westerbergs hälsning till Ludmila Engquist:
Ludmila Engquist demonstrerar samma kampvilja efter sin bröstcanceroperation som tidigare alltid präglat henne, såväl på som utanför löparbanorna. Vi hoppas att den viljan ska hjälpa henne genom den svåra tid som hon står inför. Vi kommer från Friidrottsförbundets sida självfallet att göra allt  för att stödja och hjälpa henne att komma tillbaka och nå nya mål.

Bengt Westerbergordförande, Svenska Friidrottsförbundet

Vill Du skicka en egen personlig hälsning till Ludmila? Skicka den då till info@friidrott.se så vidarebefordrar vi till Ludmila!
(990430)

Terräng-EM 2000 till Malmö!!!

Vid sitt möte i Göteborg den 17 april  beslöt Europeiska Friidrottsförbundets styrelse att utse Malmö till tävlingsort för terräng-EM i början på december 2000! Arrangera kommer Malmö AI, Hässelby SK och Spårvägens FK att göra.
(990417)

Inför sommarens JEM22 i Göteborg
Det kommande europamästerskapet för 22-åringar hålls på Ullevi i Göteborg 29 juli-1 augusti. Tre av de svenska finalhoppen presenterade sig idag för pressen i Göteborg.

- Medalj är det enda som räknas. Ingenting annat, sade Patrik Kristiansson sturskt.

Örgrytes stavhoppare har redan medaljerfarenhet från junior-VM, silver 1996. Dessutom nådde han senior-EM-finalen ifjol. Då var Annika Amundin Sveriges snabbaste kvinna, men hon har mer blygsamma ambitioner:

- Målet är att gå till final, sade Annika.

Hennes sprinterkollega Mikael Ahl räknar med bråda dagar.

- Jag får en del att göra. Det blir åtta lopp på fyra dagar om jag tar mig till final i alla grenar, spekulerade Mikael, som hoppas kunna kvala in på såväl 100 som 200 meter, och att det ska bli ett svenskt stafettlag.
- Vi har fina chanser på stafetten. Vi är fyra killar som känner varandra väl, menar Miakel Ahl.

Nästa EM för 20-22-åringar kommer att hållas i Amsterdam, år 2001. Det meddelade Europeiska Friidrottsförbundets, EAA, ordförande Carl-Olaf Homén idag, i Göteborg där EAA håller styrelsemöte.

Homén presenterade även en ny tävling, en inomhuscup för Europas sex bästa nationer, som får sin premiärupplaga år 2001.

Homén föregick eventuell kritik mot att det redan anordnas för många tävlingar.

- Vi behöver tävlingar som stärker lagandan. Förutom Finnkampen finns det nästan inga klassiska landskamper kvar, framhöll Homén. EM22 behövs för att juniorerna ska komma över tröskeln till senioreliten.

Ett unikt samarbete förbinder EM22 i Göteborg med Junior-EM i Riga, som avgörs veckan efter mästerskapet i Göteborg. Genom att använda sig av samma dataföretag, HEGO, i systemet med tävlingsadministration får letterna mycket bättre tekniska förutsättningar.

- Vi är mycket tacksamma för hjälpen vi har fått av våra vänner i Göteborg, sade Arnis Lagzdins, ordförande för organisationskommittén. Det blir det första internationella mästerskapet efter vår nations nyfödelse.
(990416)

Liza och Mattias – Årets Fadderbarn!
Friidrottens Stora Grabbar har utsett 1999 års fadderbarn som får 6 000 kronor vardera i stipendium:

* stavhoppslöftet Liza Jörnung Duvbo IK
* spjutkastarlöftet Mattias Eriksson Vännäs FI.

Sedan det första fadderbarnet utsågs 1968 har många blivande friidrottsstjärnor - t ex Kenth EldebrinkAnnette TånnanderSven Nylander och Malin Ewerlöf - uppmuntrats på detta sätt av Föreningen De Stora Grabbarna.
Föreningen bildades 1930 och har som ändamål att vara en kamratlig sammanslutning av innehavarna av Svenska Friidrottsförbundets hederstecken. Föreningen har för närvarande över 300 medlemmar och ålderman är mångkamparen Olle Bexell 90 år!
För ytterligare information kontakta ordföranden Rune Larsson (tel 08-583 516 62).
(990320)

10 nya förbundsdomare
Följande namn har nu lagts till listan över förbundsdomare sedan de genomgått höstens förbundsdomarkurs i Göteborg och fått godkänt resultat på det skriftliga regelprovet:
Allmän: Christer Falk (IK Lerum FI), Barbro Lidström (Mölndals AIK), Håkan Nilsson (Falu IK), Robert Nilsson (IK Finish), Alf Nossmy (Malmö AI) och Johan Olsson (IK Lerum FI).
Hopp: Alice Eklund (Råby-Rekarne FI), Per-Åke Eklund (Råby-Rekarne FI) och Tarja Jokinen (IF Kville).
Kast: Peter Börjesson (IK Vikingen).
(990215)

Rapport från årsmötet
Att kvinnorna redan i år kommer att kunna tävla om SM-tecken på 3x1500 meter var ett av de beslut som togs vid Svenska Friidrottsförbundets årsmöte i helgen.
I just frågan om ett införande av ovanstående stafett gick mötet emot styrelsen som hade yrkat avslag på motionen.
I övrigt gick det mesta styrelsens väg, med vissa smärre kompromisser och redaktionella ändringar, framförallt i den föreslagna verksamhetsinriktningen. Bland annat skall styrelsen se över möjligheterna att återinföra någon form av "ordförandekonferenser" för att öka möjligheterna till erfarenhetsutbyte och debatt mellan årsmötena.
Styrelsen skall också se över de tekniska möjligheterna att införa viktkastning inomhus. Om det rent tekniskt går att genomföra (skyddsburar, skydd för golv e t c) kommer man redan i år att pröva grenen för att sedan, efter utvärdering, ev införa grenen som demonstrationsgren vid inne-SM år 2000.
I valen blev det omval rakt igenom. Det betyder att Bengt Westerberg är ordförande i ytterligare ett år och att Lars Sandström, Madeleine Melander, Erik Wiger och Anders Prytz sitter i två år till.
Bara på en post blev det omval. Det var till valberedningen där Lillemor Rönnbrant gick in efter avgående Monica Löfgren.
Vid det konstituerande sammanträdet efter årsmötet beslutades att tilldela Växjö 2001 års Svenska Mästerskap.
Under årsmötet utdelades också ett stort antal stipendier ur Friidrottens Ungdomsfond, totalt 31 000 kronor till lovande ungdomar och förtjänta ledare. Mer om stipendierna se nedan.
(990125)

Stipendiater Friidrottens Ungdomsfond 
Styrelsen för Friidrottens Ungdomsfond, som inrättades i samband med SFIF:s 100-årsjubileum 1995, utdelade i samband med SFIF:s årsmöte den 24 januari 1999 nio stipendier, till ett sammanlagt värde av 31 000 kronor.
Årligen skall medel ur Friidrotten Ungdomsfond tilldelas ledare och/eller ungdomsaktiv (upp till och med 19 år), minst en man och en kvinna, som gjort förtjänstfulla insatser inom ungdomsfriidrotten. Stipendiet skall användas för mottagarens egen utbildning/utveckling inom friidrotten, t ex i form av resa till tävling, konferens eller kurs.
Av de nio stipendierna är två s k Edvin Wide-stipendier vilka årligen utdelas till en lovande löparpojke och löparflicka på medel- och långdistans (upp till och med 19 år). Edwin Wide-stipendierna är på 5 000, de övriga på 3000 kronor.

Edwin Wide-stipendiet
Jessica Carlberg, Oskarshamns SK, 5 000 m
Jessica var 1:a på terräng-SM K 22 4 km, 1:a på SM 5 000 m, hon slog nytt svenskt juniorrekord på 5 000 m fyra gånger på fem starter – som bäst 15.51.71 och var 5:a vid JVM i Annecy.
Henrik Skoog, Villstads GoIF, 3 000 hinder
Henrik var 1:a på terräng-SM M 22 4 km, han gjorde 8.41.61 på 3 000 m hinder i Cottbus den 27 maj (Sverigetvåa bland seniorer och tvåa P 19 "all time"), var 4:a i Europacupen och 10:a vid Junior-VM i Annecy.

Övriga stipendier ur Friidrottens ungdomsfond – aktiva
Liza Jörnung, Duvbo IK, Stav
Liza var 2:a SM, 1:a på JSM, 1:a på Skol-SM på nytt svenskt rekord 3.72 samt har slagit svenskt inomhusrekord två gånger under vintern 98/99, hittills som bäst 3.80.
Susanna Kallur, Falu IK, 100 m häck
Susanna var 1:a SM, 1:a på JSM, 1:a i Finnkampen på 13.48 och 3:a vid Junior-VM i Annecy.
Charlotta Karlsson, Malmö AI, Stav
"Lotta" slog svenskt rekord och vann SM på 3.71, hon slog i förra helgens tävling i Malmö svenskt inomhusrekord med 3.82.
Anton Andersson, IFK Halmstad, Längd /Tresteg
Anton var 1:a i både längd och tresteg vid såväl JSM som ungdomsfinnkampen, som bäst hoppade han 7.33 / 15.25.
Jon Andersson, Falu IK, 800 m
Jon var 1:a vid JSM, 1:a i ungdomsfinnkampen, han hade 47.81 på 400 m vid skol-SM och Sverigebästa "alltime" för P 18 med 1.49.65 vid Folksam Grand Prix i Sundsvall.
Godfrey Ssonko, Mälarhöjdens IK, 400 m
Godfrey var 4:a vid JSM och 3:a på skol-SM på 47.88 i det hittills bästa juniorloppet på 400 m när det gäller toppbredd. Med idrotten som redskap har han på ett radikalt sätt förändrat sitt liv till det bättre efter en stökig uppväxt.

Övriga stipendier ur Friidrottens ungdomsfond – ledare
Stanislaw Szczyrba, Malmö AI
Framgångsrik ungdomstränare framförallt inriktad på stavhopp med aktiva som t ex Vala Flosadottir och Charlotta Karlsson, men även duktiga aktiva i andra grenar som t ex Philip Nossmy och Linus Persson.


(990124)