Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Allmänna nyhetsnotiser 2000JONES & ZELEZNY BÄST I VÄRLDEN?
Mitt i novembermörkrets grundträningsperiod var det på söndagen dags för friidrottsgala i mer bokstavlig betydelse. I glittret från kristallkronorna möttes nämligen friidrottsvärldens toppar i Monte Carlo för att skrudade i långklänningar och smokingar på numera traditionellt vis sätta en festligt glamorös punkt för friidrottsåret med World Athletics Gala.
Det intressantaste inslaget var korandet av årets främsta manliga och kvinnliga friidrottare i världen. På den kvinnliga avdelningen blev det förstås Marion Jones, för övrigt för tredje gången de senaste fyra åren.
Men vem var egentligen nr 1 på herrsidan? Det var sannerligen inte givet på förhand ett år utan spektakulära världsrekord och utan uppenbara "OS-kungar". IAAF:s svar blev - som i Europa - en slags "lifetime award" till Jan Zelezny för sviten silver-guld-guld-guld på de fyra senaste spelen. Ty utan den historiska bakgrunden var Zeleznys säsong knappast så speciell jämfört med t ex Virgilijus Aleknas, Maurice Greenes eller Michael Johnsons.
Fast någon utmärkelse för "Distinguished Career" blev det ändå inte för Zelezny. De hamnade i stället hos "pensionären" Sergej Bubka resp uttalat opensionerade Heike Drechsler. I början av karriärer med likartad lyskraft befinner sig kanske 400m-vinnarna från JVM, Hamdan Al-Bishi och Jana Pittman. I alla fall utpekades de - med rätt eller orätt - nu av juryn som blivande superstjärnor genom att tilldelas "Rising star"-priserna.
I kategorin "Inspirational" var Cathy Freeman efter den känslospäckade OS-triumfen på 400m i Sydney det för alla självklara valet.

(001125)

 

IAAF:S "NEW LOOK"
 
I samband med den stora årsavslutningen i Monte Carlo den här helgen "avtäckte" IAAF en ny logotype. Avsikten är att den framöver skall bli IAAF:s kännetecken i de flesta sammanhang. Svagheten hos den traditionella loggan var att den inte gav några omedelbara associationer till just friidrott. För att ge IAAF ett "varumärke" i tiden har nu ett omfattande - och kostsamt - arbete nedlagts av internationella marknadsföringsproffs. Hur väl man lyckats får framtiden utvisa. Risken med att försöka vara hypermodern är att man blixtsnabbt kan bli omodern. Exemplevis är ju frasen "Powered by IAAF" lånad från dagens Internet-vokabulär.
Förresten: Är det bara en tillfällighet att IAAF valt en löpare (misstänkt likt Michael Johnsons målgångsjubel efter 19.32-loppet i Atlanta) och inte hoppare eller kastare att representera de aktiva ....

(001124)

 

GE GLOBEN GALAN SÄKRAD TILL MINST 2003
Det blir inomhusfriidrott av högsta världsklass i minst tre år till i Stockholm. Det står klart sedan batteritillverkaren Energizer övertagit Ricohs roll som sponsor för den internationella vintersäsongens elitserie av galor och pytsat in det största beloppet någonsin för inomhusfriidrott (okänt antal miljoner dollar). Nästa år kommer GE Globen Galan den 15 februari att  tillsammans med galorna i Birmingham (18.2), Gent (23.2) och Liévin (25.2) bilda "Energizer EuroSeries". Fyra grenar ingår i tävlingsserien:
Män: 60m, 800/1000m, 60mH. Kvinnor: 800m.
GE Globen Galan kommer att fyllas på med ytterligare tio grenar där de båda höjdhoppstävlingarna är toppattraktionerna. Den sammanlagda prispotten i Globen uppgår till ungefär 1.5 miljoner kronor.

(001123)

 

EN ÄKTA FRIIDROTTSLEGEND HAR GÅTT UR TIDEN
"Legendarisk" är ett epitet som numera används i tid och otid i idrottssammanhang. Men den nu vid 78 års ålder bortgångne tjeckiske långdistanslöparen Emil Zatopek tillhörde en knapp handfull världsfriidrottare som verkligen förtjänar att betecknas legender.
"Zatopek" var faktiskt snarare ett begrepp än ett namn och detta trots att hans storhetstid inföll långt innan TV hade flyttat idrotten och dess utövare in i all världens vardagsrum.
Emil Zatopek var så mycket mer än "bara" en ovanligt framgångsrik idrottsman som satte otaliga världsrekord och tog mängder av OS-medaljer (med den fortfarande unika trippeln 5000m/10000m/marathon i Helsingfors 1952 som absolut höjdpunkt).
"Det tjeckiska lokomotivet" med sin krängiga stil och sitt plågade grimaserande personifierade den obändiga viljans möjlighet att triumfera. Detta kombinerades med en slående charmig, vänlig och ödmjuk framtoning vid sidan av banan. Inte ens hans besegrade konkurrenter hade någonsin annat än gott att säga om idrottsmannen och människan Emil Zatopek.

(001122)

 

DE FANTASTISKA 66:ORNA BÄST I EUROPA
Resultatet av Europeiska Friidrottsförbundet EAA:s omröstning om årets bästa har nu publicerats och i båda klasserna visade sig rutinen triumfera över ungdomlig entusiasm.
I den kvinnliga avdelningen toppade nämligen Trine Hattestad (f 66) strax före Heike Drechsler (f 64) och Irina Privalova (f 68) och bland männen utgjordes topptrion av Jan Zelezny (f 66), Jonathan Edwards (f 66) och Kostas Kenteris (f 73). Ja, hade det inte varit för en grekisk röstflod hade det nog blivit grand-slam för 60-talisterna också bland männen eftersom gångaren Robert Korzeniowski (f 68) slutade fyra.
EAA startade traditionen med att utse årets bästa europeiska friidrottare 1993. För Trine var det första (och sista eftersom hon annonserat att hon avslutat sin elitkarriär) triumfen medan spjutkollegan Zelezny toppade också för fyra år sedan.

(001122)

 

KAJSA & CARRO NOMINERADE TILL IDROTTSGALAN
Årets innovation med en TV-sänd Idrottsgala får en fortsättning 2001. När nomineringarna presenterades under måndagen dök två friidrottare upp. Kajsa Bergqvist finns med i kategorierna "Årets kvinnliga idrottare" och "Årets prestation". Carolina Klüft får slåss om utnämningen "Årets nykomling". Priserna delas ut i Globen den 22 januari.

(001120)

 

FEM MOTIONER TILL FÖRBUNDSÅRSMÖTET
MAI, Skånes FIF samt Lerum Friidrott har motionerat till förbundsårsmötet som arrangeras 19-21 januari på 
Radisson SAS Royal Park Hotel, Frösundavik, i Solna. Observera att en workshop kommer att hållas på fredagen, med start klockan 14. Förhandlingarna inleds på lördagen efter lunch.
Motionerna behandlar förläggande av Stafett-SM på Stockholms Stadion, slopande av motionsloppens sanktionsavgifter för elitföreningar med ungdomsverksamhet, poänggrunder för standaret, ökade bidrag till regionmästerskapen 13-14 år samt slopande av 200m för P16/F16 på Ungdoms-SM. Nästa vecka kommer vi att presentera såväl motionerna som styrelseförslagen i sin helhet.

(001116)

 

BIDRA TILL TÄVLINGSUTVECKLINGEN
Gamla Tävlingskommittén har klyvts itu till en grupp som sysslar med administrationen av tävlingsverksamheten och en annan grupp, som koncentrerar sig på tävlingsutvecklingen, förnyelse av tävlingarnas koncept.
Hur ska det nu gå till? Det vill gruppen inte bara diskutera inom slutna väggar utan välkomnar hela friidrottsrörelsen att dela med sig av sina synpunkter.
Gruppen koncentrerar sig närmast på utformningen av Stora SM och på att skapa attraktiva tävlingar i klass med Folksam Grand Prix, ett alternativ till att jaga tävlingar utomlands. Gruppen har även en idé om att skapa en ny föreningstävling i ett seriesystem för att stimulera till ökat tävlande. Vi återkommer med en mer utförlig presentation av förslaget.
Maila dina idéer till gruppens ordförande, Christina Liffner.

(001114)

 

P-O TROLLSÅS HAR AVLIDIT
En av svensk friidrotts verkliga personligheter, Per-Owe Trollsås, har gått bort i en ålder av 67 år.
Höjdpunkten i "Trollets" friidrottskarriär var EM 1958 på Stockholms Stadion när han på 400m häck sänkte det svenska rekordet med nästan sekunden ned till världstiden 51.0 och tog en sensationell silvermedalj.
Han började karriären som sprinter och det var först som 24-åring han på allvar satsade på långa häcken. En satsning som dock redan ett år senare alltså hade fört upp honom i det internationella elitskiktet.
Den kortvuxne "Peo" stämde inte alls in på "idealbilden" för en häcklöpare, men det som eventuellt saknades i fysiskt format kompenserades med råge av en extraordinär fighteranda. Häcktekniken var det - framförallt i slutet av loppen - både si och så med, men fort gick det och det var vad som räknades.
Friidrottsintresset falnade aldrig och vid varje SM på senare år följde han engagerat tävlingarna från hedersplats på läktaren som en självklar centralfigur i de Stora Grabbarnas skara.

(001113)

 

BESTÄLL NYA BOKEN FÖR BARNLEDAREfriidrottforbarn.jpg (10775 bytes)
Efter de senaste månadernas framgångar knakar det över hela landet med barn som vill börja friidrotta. Då passar det väldigt bra att SFIF i samarbete med SISU precis har givit ut den första boken i den nya ungdomstränarutbildningen:
"Friidrott för Barn".
Beställ den direkt från SISU:s hemsida där du även kan botanisera bland hela utbudet av friidrottslitteratur.

(001113)

 

EDMAN EXTREMT ENERGITÄT
Idag doktorsdisputerade Ludvig Edman vid Umeå Universitet på sina studier av litiumpolymerbatteriet vilket mycket väl kan bli framtidens extremt energitäta kraftkälla för mobiltelefoner, bärbara datorer o dyl. Varför vi uppmärksammar det här på friidrott.se? Jo, Luddes årsbästa är 14:58/31:07 och de åtta år gamla persen 14:11/29:46!

(001110)

 

SPRINT OCH HÄCK FÅR MILJONLADDNING
Det sprakar om svensk sprint- och häcklöpning. Inte nog med att en OS-finalist och en juniorvärldsmästarinna ingår i grengruppen. Energiföretaget Plusenergi AB skjuter nu till fyra miljoner kronor i en satsning på sprint- och häcklöpning som sträcker sig fram till år 2004. Den nye förbundskaptenen Ulf Karlsson styr satsningen där ett delmål är att få tre stafettlag att kvala in till EM 2002 i München.
Stafetterna ska sedan utvecklas vidare till världsnivå.
- Vår målsättning är att Sverige ska ha minst två stafettlag i sprintfinalerna på OS 2004 i Aten, säger Plusenergis marknadschef Ulf Jängnemyr.
Plusenergi är sedan tidigare officiell sponsor för Göteborgs kandidatur till EM 2006 och för Finnkampen.

(001108)

 

EN GÅTA HAR FÅTT SIN TRISTA FÖRKLARING
I juli gjorde, efter några års skadebetingad bortovaro, ukrainskan Inessa Kravets en framgångsrik comeback i världseliten med ett par 7m-tävlingar i längdhopp. Men efter ytterligare bara ett par starter i början av augusti (bl a DN Galan) försvann Kravets sedan lika abrupt från den internationella scenen. I det senaste numret av "IAAF News" hittar man förklaringen i förteckningen över rapporterade dopingförseelser. Ett prov som togs samma dag som Kravets hoppade 7.10 i medvind i Barcelona visade sig nämligen "positivt".

(001106)

 

I NYA TÄVLINGSDRÄKTER
Förteckningen över de anmälda och registrerade föreningsbytena per tävlingssårsskiftet den 1 december är klar. 
De mest kända namnen i listan är stavhopparen Patrik Kristiansson till KA2, släggkastaren Bengt Johansson till Västerås, hinderlöparen Henrik Skoog till Spårvägen, kulstötarna Andreas Gustafsson och Anders Holmström till Heleneholm, 800m-löparen Rizak Dirshe till MAI, sprintern/längdhopperskan Veronica Fransson till Växjö och höjdhopperskan Jenny Isgren till Spårvägen.

(001103)

 

ÅRSMÖTET: FYRA AV FEM STÄLLER UPP FÖR OMVAL
Förbundsårsmötet hålls, som vi tidigare meddelat, 20-21 januari 2001, i Stockholm. Ett seminarium hålls på eftermiddagen den 19 januari. Vi återkommer med närmare besked om lokal och tider samt de motioner som inkommit.
Valberedningen meddelar att fyra av fem styrelseledamöter kandiderar för omval: ordförande Bengt WesterbergErik Wiger, Anders Prytz och Madeleine Melander. Däremot kandiderar inte vice ordförande Lars Sandström. Övriga ledamöters mandat löper i ytterligare ett år.
Röstberättigade föreningar och distriktsförbund kan nominera kandidater till styrelsen fram till den 20 novemberValberedningen presenterar alla förslag den 5 januari.

(001103)

 

PATRIK KRISTIANSSON KNÄOPERERAD
Patrik Kristiansson hann knappt komma igång med träningen efter OS innan vänster knä började smärta. Förra veckan opererades menisken. Patrik åtgärdade höger menisk i vintras och tvingades att avstå tävlandet hela inomhussäsongen.
Patriks tränare, Miro Zalar, är dock optimistisk.
- Våra förhoppningar är stora att han ändå ska kunna tävla i vinter, tror Miro som hoppas att erfarenheterna från förra operationen ska komma till nytta.
Han utgår från att Patrik kan vara i träning redan tre veckor efter ingreppet. Vilket stavhopparen själv intygar några dagar in på konvalescensen.
Knät återhämtar sig snabbt, hälsar han.

(001103)

 

EUROPACUPGRUPPERNA KLARA
Europaförbundet har offentliggjort gruppindelningen för nästa års Europacup. I den "stora" cupen tävlar båda våra lag i "First League"-matchen i finska Vasa den 23-24 juni. Herrarna ställs mot Vitryssland, Tjeckien, Finland, Irland, Norge, Portugal och Schweiz medan damerna får ta sig an Belgien, Finland, Grekland, Litauen, Polen, Portugal och Spanien. Den första uppgiften ser överkomlig ut medan det blir mycket tufft för tjejerna att som i somras blanda sig kampen om segern. Fast på samma sätt trodde vi för ett år sedan också och det visade sig ju vara helt fel ...
Båda mångkampslagen har sin "First League" i österrikiska Ried en vecka senare.

(001101)

 

2002 FÅR ALLA GRENAR VARA MED PÅ GP-FINALEN...
Next year will be the Year of Athletics, a year of transition. 2002 will be the Year of Revolution, deklarerade IAAF:s president Lamine Diack, på presskonferensen som han höll under den internationella konferensen i Göteborg.
Den första revolutionära innovationen presenterades strax därpå. GP-Finalen 2002, som Diack hoppas att London ska arrangera, ska pågå i två dagar och innehålla hela grenprogrammet. Primo Nebiolos förkärlek för det storslagna har tydligen ympats vidare till efterträdaren.
Årets andefattiga GP-Final fick för övrigt en mycket dålig respons av tv-tittarna som flydde sändningen. Däremot sågs såväl OS-friidrotten som DN-Galan och Finnkampen av väldeliga tittarskaror. När Finnkampens andra tävlingdag sändes i SVT valde två av tre tv-tittare just den kanalen - en rekordartad siffra i vår tids gigantiska tv-utbud.

(001028)

 

...MEN GOLDEN LEAGUE MISSAR TEKNIKGRENARNA
Lamine Diack berättade även om nästa sommars Golden League-serie. Det kommer att bli två block av varje-fredag-tävlingar, först ett 29.6-20.7 (Rom, Paris, Oslo, Monte Carlo) och sedan efter VM ett 17-31.8 (Zürich, Brussel, Berlin).
Inte oväntat har man känt sig tvungen att ligga kvar vid den gångna sommarens upplägg för jackpoten, dvs att den som vill ha en andel i guldtackorna inte behöver vinna alla sju tävlingarna utan att det räcker med fem segrar.
Urvalet av de fjorton Golden-grenarna är dock att reagera på: 100m, 800m, 1500m och 3000m för båda könen plus 3000m hinder, 110m häck, längd och spjut för män samt 400m häck och höjd för kvinnor. Dvs i princip fullt program på medel/lång men bara tre av sexton teknikgrenar! Track but almost no field?

(001028)

 

NY NORDISK TÄVLINGSSERIE NÄSTA ÅR
SFIF:s ordförande Bengt Westerberg och generalsekreterare Ingemar Nyman passade på att presentera planerna på en ny tävlingsserie för den samlade pressen i Göteborg. Det blir en komprimerad nordisk Grand Prix med tre tävlingar under en vecka i mitten på juni nästa år. Grenprogrammet styckas i motsvarande tre delar där respektive arrangör i Norge, Sverige och Finland får lyfta fram de grenar som är starkast i hemlandet. Varje nation ställer upp med två deltagare per gren, kompletterade med inbjudna aktiva från Danmark och Island. Tävlingarna bildar också grund för uttagningen till Europacupen. Vi återkommer med mer info när de slutgiltiga besluten om prispott, datum och arrangörsstäder har fattats.

(001026)

 

SPRINTER-BUBA PÅ ÖDE Ö
Enligt vanligtvis välunderrättade källor pågår under höstlördagskvällarna en TV-serie som handlar om ett antal människor som strandsatts på en öde ö i tropikerna. I den gruppen lär ingå en veterinär från Gävle vid namn Buba Badjie. Inte bara veterinär säger den som kan sin friidrottsstatistik: Vintern 1994/1995 noterade nämligen Hellassprintern Buba 7.16 på 60m!

(001014)

 

ERICA OCH IRINA BYTER GRENAR
Knappt har vi hunnit smälta Irina Privalovas formidabla övergång från sprinterlöpare till häckvirtuos med OS-guld innan beskedet kommer att hon ska skifta till 800 meter! Frågan är hur den högklivande ryskan - som genom hela sin karriär huserat fritt på en egen bana - klarar av trängseln, rytmstörningarna och de plötsliga positionsbytena i ett medeldistanslopp. Likaledes högklivande långhäcklegenden Edwin Moses' tilltänkta 800m-karriär tog ju på sin tid slut redan efter ett lopp ...
Erica Johansson föregick Irina genom att meddela att hon ska satsa på mångkamp i vinter och tresteg nästa år. Kom ihåg att persen i femkampsgrenarna är: 8.93 - 1.78 - 10.67 - 6.99 - 2:21.95. Höjd och 800 meter har dock elva år på nacken. Skulle hon prestera de resultaten i en femkamp skulle det ge 4.419 poäng - knappt 100 poäng från Monica Westéns svenska rekord.

(001013)

 

HÄSSELBY OCH SPÅRET ÅRETS STANDARVINNARE
Hässelbys tjejer och Spårvägens killar vinner årets standar. Hässelby var fullständigt överlägsna med mer än dubbelt så många poäng som MAI. Desto jämnare blev det på manliga sidan. Spårvägens 63 poäng är sex fler än MAI, strax bakom kom Hässelby och Tureberg.
Topp-tio-listorna:

KVINNOR

1 Hässelby SK 127
2 Malmö AI 51
3 Ullevi FK 50
4 Spårvägens FK 47
5 Falu IK 38
6 Täby IS 32
  Rånäs 4H 32
     
8 Mölndals AIK 25
9 IFK Växjö 14
10 Huddinge AIS 12
  Högby IF 12

MÄN
1 Spårvägens FK 63
2 Malmö AI 57
3 Hässelby SK 55
4 Turebergs FK 51
5 IF Göta 42
6 Huddinge AIS 33
7 Enhörna IF 30
8 Ullevi FK 29
9 Flemingsbergs SK 27
  Hälle IF 27

(001010)

 

NY LANDSLAGSORGANISATION TAR VID EFTER OS
En OS-cykel är avslutad, en ny tar vid. Det innebär också att en ny landslagsorganisation sjösätts. Vi tackar våra avgående förbundskaptener Kenth Olsson, Leif Dahlberg, Lennart Hedmark, Kim Johansson och Sven-Åke Jåfs. Som vi meddelat tidigare blir Ulf Karlsson ny förbundskapten med ansvar för såväl män som kvinnor samt terräng och landsväg. Joachim Lindqvist följer sin juniorkull till EM22. Kenth Olsson träder in i en ny roll som förbundskapten för de yngre juniorerna med JEM som huvudmål. Yngsta landslagskullen som siktar in sig på EYOD och Ungdomsfinnkampen tas om hand av Anders RydénUlrik Mattisson blir förbundskapten för mångkamparna.
De nya grengruppsansvarigaKontakta förbundskaptenerna.

(001010)

 

LISA SVENSK TERRÄNGSTJÄRNA PÅ HAWAII
Just nu råder terrängsäsong i den amerikanska universitetsidrotten och det så här långt mest lyckosamma svenska namnet är Lisa Blommé, som radat upp placeringssviten 1-1-2-1 på fyra starter. Lisa Blommé, vem är det? Jo, en tjej som åkte till Hawaii Pacific University primärt för att spela tennis men som i fjol parallellt gav också terränglöpningen en seriös chans. Då gick det bättre och bättre för varje lopp och i år har Lisa alltså fortsatt där hon slutade i fjol, dvs i den absoluta Hawaii-toppen. Hur hon står sig i en vidare konkurrens får vi se när det drar ihop sig till "Nationals" i november.
Löparen Lisa Blommé har däremot inte ännu synts till så mycket på svensk mark, men den uppmärksamme bör ha noterat att hon med Flemingsberg som klubbtillhörighet vid årets Stockholm Marathon var SM-nia på 2:59:58. Med tanke på att Lisa nu alltså avverkat en serie 5 km-terränglopp på 18-minutersnivån är dock frågan om inte sträckor som 5000m och 10000m skulle passa ännu bättre än maran. Borde alltså vara dags för intressant bandebut till sommaren?

(001009)

 

FEM SVENSKAR PÅ TOPP-TIO EFTER OS
En handfull svenskar återfinns i toppen på den första världsrankinssgen som IAAF publicerat efter OSKajsa Bergqvist har endast världsmästarinnan Inga Babakova före sig medan Hestrie Cloete och Jelena Jelesina får finna sig i att de ädlare OS-medaljerna inte är tillräckliga för att passera Turebergs stolthet. Erica Johansson skiftar plats med Marion Jones och rankas nu som världens femte bästa längdhopperska. Staffan Strand (sjua) och Stefan Holm (tia) har Javier Sotomayor mellan sig. Patrik Bodén håller sig också just bland de tio.
Övriga svenskar bland de 50 bästa (observera att IAAF-ranking saknas i mångkamp och marathon):
16) Camilla Johansson, 17) Robert Kronberg, 19) Christian Olsson, 20) Martin Eriksson, 23) Patrik Kristiansson, 26) Anna Söderberg, 27) Peter Häggström, 29) Jimmy Nordin, 30) Jimisola Laursen, 40) Susanna Kallur, 40) Frida Svensson, 42) Malin Ewerlöf, 44) Bengt Johansson, 48) Cecilia Nilsson, 49) Linda-Marie Mårtensson, 50) Per Karlsson.

(001003)

 

KVINNLIGA PIONJÄRER PÅ MÅNADENS BILD
Sveriges Riksidrottsmuseum har som vana att välja "Månadens Bild"   på sin hemsida. I oktober är den från Internationella Kvinnospelen i Prag, 1930.  En tävling där bland andra de kvinnliga friidrottspionjärerna Ruth Svedberg och Maj Jacobson deltog. Läs vidare om den kvinnliga friidrotten i Sverige på 20-talet.

(001003)

 

GULD-HENRYS PRIS TILL HANNA AHLIN
Hanna Ahlins pers-insats på Ungdomsfinnkampen gav inte bara landskampspoäng. Nu har Gefle IF:s 16-åriga medeldistanslöfte också premierats med årets Guld-Henry-pris. Det ges till minne av Henry Erikssons OS-guld på 1500 meter i London, 1948. Hanna har förbättrat sig med nästan fyra sekunder i år, ner till 2:13.50.

(001003)

 

EN OCH EN HALV MILJON FÖLJDE OS-FRIIDROTTEN
Arenafriidrotten slog rekord i Sydney. Sammanlagt 1.482.400 åskådare följde friidrottstävlingarna i den olympiska arenan. Det är 200.000 fler än i Atlanta, 1996.

(001002)

 

REKORDTRUPP MED GULDKLANG TILL CHILE
Sverige sänder en rekordstor trupp till Junior-VM. 23 aktiva (inkusive tre gångare) åker till Santiago de Chile. Russinet i kakan är häcklöparna Susanna Kallur och Philip Nossmy som är årets snabbaste juniorer på världsstatistiken. Men även Carolina Klüft, Alhaji Jeng, Niklas Arrhenius, Jenny Kallur, Johan Engberg och Mikael Jakobsson återfinns i toppskiktet på årsbästalistorna. Det dröjer till 17 oktober innan JVM inleds! Läs vidare på förbundskapten Joachim Lindqvists specialkomponerade hemsida.
Hela truppen finns presenterad på vårt landslagsmeddelande.

(000921)

 

40 PROCENT AV VM-BILJETTERNA SÅLDA
Strax före OS-friidrottens start rapporterar arrangörerna av nästa års VM att 40 procent av biljetterna redan är sålda. Världsmästerskapet hålls i Edmonton, 3-12 augusti 2001.

(000920)

 

GP-FINALEN 2001 TILL MELBOURNE
Efter OS avslutar seniorerna sin bansäsong med GP-finalen i Doha, Qatar, 5 oktober. I Sydney beslutade IAAF att tilldela Melbourne nästa års GP-final, som avgörs redan 9 september.

(000920)

 

TVÅ NYA FÖRBUNDSSTARTERS
Vi gratulerar Roger Karlsson och Peter Söderholm, som efter kursen i samband med Skol-SM promoverades till förbundsstarters. Gå igenom hela listan för att se vilka som går att anlita som starter vid större tävlingar.

(000919)

 

FINNKAMPEN TV-SUCCÉ
Den svenska sisuns seger över finländarna nådde uppenbarligen hem till tv-sofforna. Lördagskvällens Finnkampssändning på SVT följdes av 1 060 000 tittare. Uppföljningen på söndag eftermiddag av 840.000. Det är exceptionellt höga siffror för längre direktsändningar av sportevenemang. Läs mer om det idrottsliga!

(000906)

 

KÖP TJEJERNAS ALLTÄCKANDE STATISTIKBIBEL
Vad har Pernilla Wiberg, Alice Bah och Camilla Henemark gemensamt? Jo, de är alla med i den statistikbok som SFIF:s Owe Fröberg sammanställt med de 250 bästa kvinnorna genom tiderna, gren för gren. Den tjocka volymen innehåller lika utförliga inomhuslistor, 25-bästa i varje åldersklass från 12 till 22 år, hundratalet bilder samt en del intressant släktforskning!
Priset är 295 kr inklusive porto. Beställ av Gordons Förlag, tel/fax 046 24 88 99.

(000905)

 

HUR ARRANGERAR MAN ETT MÄSTERSKAP?
Den svåra konsten i att arrangera en mästerskapstävling kommer att behandlas på ett seminarium i Göteborg, 28-29 oktober. Det sker i samband med Kalenderkonferensen, som vi hoppas ska bli det första steget mot att Göteborg får arrangera EM 2006.
Seminariet är uppdelat i fyra block: strategisk överblick, 
grundläggande organisatoriska faktorer och tjänster, marknadsföring och media samt praktisk teknik för att förbättra presentationen. Det öppna och kostnadsfria seminariet arrangeras av International Athletic Foundation och leds av en moderator och tillfälle ges att fråga ut de närvarande experterna. Maila Toralf Nilsson om du är intresserad av att delta.

(000905)

 

NANDROLONBRITTERNA INTE FRIADE
IAAF:s skiljenämnd har ogiltigförklarat det brittiska friidrottsförbundets friande dom gentemot Linford Christie, Doug Walker och Gary Cadogan. De tre löparna avstängs retroaktivt i två år på grund av förhöjda halter av den anabola steroiden nandrolon. Domarna löper ut runtomkring årsskiftet 2000-2001. Det brittiska förbundets friande dom stödde sig på en skotsk forskargrupps undersökning som påvisar förhöjda halter som en effekt av intag av kosttillägg i kombination med mycket hård träning. Den oberoende skiljenämnden fann inte att det går att dra några slutsatser av undersökningen i nuvarande läge.
Den högsta tillåtna koncentrationen av nandrolon är två nanogram/milliliter. Cadogan ertappades med 10.6 ng/ml, Walker med 12.6 ng/ml och Christie med 200 ng/ml.

(000821)

 

YTTERLIGARE FEM UTTAGNA TILL OS
Christian Olsson, Camilla Johansson, Robert Kronberg, Peter Häggström och Mattias Sunneborn kan andas ut. Sveriges Olympiska Kommitté beslöt på tisdagskvällen att den nämnda kvintetten får komplettera den svenska OS-truppen. Däremot fann varken Per Karlsson, Susanna Kallur  eller Jimisola Laursen nåd.
Det krävdes omröstning för längdhopparduon. Sex röstade ja, fyra röstade nej. Sedan tidigare omfattas den svenska friidrottstruppen till Sydney av Erica Johansson, Kajsa Bergqvist, Henrik Dagård, Staffan Strand, Stefan Holm, Martin Eriksson, Patrik Kristiansson, Patrik Bodén och Anna Söderberg.
Anspänningen har varit stor för de berörda. Inte nog med den egna nervositeten. Det massmediala intresset har varit mycket stort.
- Mobiltelefonen har ringt hela dan, berättar Camilla Johansson. Jag var tvungen att stänga av den.
Kvällens träningspass var svårt att genomföra.
- Det var inte den mest laddade träningen. Huvudet var helt borta. Jag har aldrig varit så nervös som idag!

(000805)

 

LUDMILAS FRIIDROTTSKARRIÄR ÄR ÖVER
Kroppen säger ifrån. Ludmila Engquist ger upp häcklöpningen. Beslutet har växt fram i samråd med läkarexpertis. Belastningen på vader och hälsenor är för stor.
- Vi trodde att det skulle räcka när Ludmila sprang 100 meter på elva blankt, tre och en halv vecka efter operationen, säger Johan Engquist, men häckträningen gick inte. Påfrestningarna vid frånskjut och sidledes var för stora.
- Nu ska vi i första hand se till att Ludmila blir frisk, säger Johan.
- Men jag har inte kommit hit för att säga hej då, deklarerar Ludmila på den presskonferens där hon offentliggör sitt beslut.
- Jag har en dröm om att kunna ta en medalj på en vinterolympiad, så jag ska försöka med bobsleigh.
Bob blir olympisk gren för kvinnor vid nästa OS, 2002. Ludmila gör därför en satsning under två säsonger för att försöka infria sin dröm.
Medåkare i släden blir IFK Lidingös längdhopperska Annika Sandström!
- Hon är snabb, stark och orädd. Hon har MC-körkort och hade redan varit i kontakt med bobförbundet innan vi frågade henne, berättar Johan, som även aviserar att Lidingö kommun planerar att bygga en startbana för bob om Ludmila skulle realisera sin satsning.
Andra framtidsprojekt som Ludmila har planerat är fysträning av svenska och internationella toppfriidrottare, föreläsningar och utveckling av den nystartade friidrottsföreningen Axa. Dessutom har SOK hört sig för om inte Ludmila kan engagera sig i arbetet med SOK:s talanggrupp.
- Men först av allt ska Ludmila bli frisk, betonar återigen Johan.

(000729)

 

GÖTEBORG 2006 PÅ NÄTET
Göteborg är inte bara skådeplats för en rad arrangemang de närmaste dagarna. Stadens ambition att få arrangera EM 2006 kan nu följas på nätet. På sajten www.goteborg2006.com kan man läsa om kandidaturen, dess organisationen och sponsorer.
I höst ska Göteborg dessutom stå värd för den årliga internationella   kalenderkonferensen där alla friidrottstävlingars datum diskuteras och spikas. Om det kan man läsa på www.goteborg2000.com.

(000726)

 

TRE NYA OS-KLARA
Vid Sveriges Olympiska Kommittés sammanträde på onsdagen fick ytterligare tre friidrottare klartecken för Sydney, nämligen Patrik Kristiansson (stav), Patrik Bodén (spjut) och Anna Söderberg (diskus). Därmed har sammanlagt tio friidrottare blivit uttagna till årets OS. Fram till den 7 augusti finns dessutom möjligheten att ytterligare någon eller några genom goda prestationer kommer att befinnas OS-kvalificerad vid SOK:s sista uttagningsmöte innan de stänger Sydney-dörren definitivt..

(000719)

 

ERICA LADDAR
Efter en första säsongsdel som bjöd på fem segrar på sex starter, två 7-metershopp i medvind och svenska rekordet 6.99 är Erica Johansson just nu mitt inne i en 2-veckors hårdträningsperiod för att bygga ytterligare styrka och sprintsnabbhet inför en ny intensiv tävlingsperiod från slutet av juli. Men innan det var dags för tisdagseftermiddagens hoppstyrkepass hann Erica med att träffa media vid en lunch i DN Galans regi. Bland annat berättade hon dår:
- att det är längdhopp exklusivt som gäller den här OS-sommaren, men att det finns planer på att ge tresteget större utrymme nästa år.
- att det fungerar bra med att ha tre tränare: Peter Hornebrant lägger upp träningen, Tord Henriksson är med sin erfarenhet en värdefull mentor i olika avseenden och Anders Axlid har skräddarsytt styrkeprogrammen.
- att hon gjort 85 kg i frivändning.
- att de svåraste konkurrenterna i Sydney troligen blir Fiona May och Tatiana Kotova, men "om Marion Jones bara får upp underbenen kan hon göra 7.50 och då är guldet utom räckhåll".
- att hon lärt av VM i fjol att det gäller att gå in även till en stor mästerskapsfinal med inställningen att ha kul. I Sevilla blev det för mycket krav och allvar.
- att det från nu och fram till OS bara blir officiella presskonferenser i anslutning till tävlingarna och inga andra intervjuer eller liknande. Däremot kommer hon förstås att uppdatera sin hemsida!
- att hon siktar på att få in ytterligare en kortare träningsperiod i slutet av augusti.
- att hon kommer att åka till Australien ganska direkt efter Golden Galan i Berlin och Finnkampen i början på september.
- att hon alltid lever i nuet och inte är den som gör upp långsiktiga planer, men samtidigt räknar hon med att hoppa i många år ytterligare.

(000718)

 

STIPENDIUM TILL IZABEL SAVIC
Izabel Savics 44.87 på Skol-SM toppar fjolårsstatistiken i F16-klassen. Nu får hon tillfälle att förkovra sig ännu mer i spjutkastets konst. Riksidrottsförbundet har tilldelat Izabel 11.000 kronor ur Everth Svenssons Minnefond för att förverkliga en resa med hemmatränare till den finska spjutveckan med spjutskola ledd av demontränare från världens bästa spjutnation.

(000711)

 

REKORDSTORA SOMMARIDROTTSSKOLOR
Intresset bland ungdomar och ledare för Sommaridrottsskolan är i år rekordstort. Ungefär 7500 ungdomar beräknas delta i Folksam Sommaridrottskola, det är drygt 2 000 fler deltagare än i fjol.
- Förutom de yttre omständigheterna med kommande OS har Folksams inträde som SFIF:s ungdomssponsor lett till en nytändning för ungdomsfriidrotten, säger projektansvarige Oscar Johansson.
- Denna nytändning hoppas vi kunna bygga vidare på genom att i höst ta in era synpunkter på årets upplaga av Sommaridrottsskolan, så att vi till nästa år kan förbättra den ytterligare. Framför allt kommer vi att kunna hålla en rimligare tidsplan, där klubbarna kommer att få sitt annonsmaterial i god tid innan skolavslutningarna.

(000710)

 

HÅKAN LIDMAN HAR GÅTT BORT
Svensk friidrottshistorias mest meriterade 110m häck-löpare Håkan Lidman har avlidit 85 år gammal.
Håkan Lidman fick Svenska Dagbladets bragdmedalj 1940 efter att ha noterat europarekordet 14.0. Örgrytelöparen var helt överlägsen inom svensk häcklöpning. Det tog 24 år innan Bo Forssander kunde slå rekordet. Engelsmannen Donald Finlay var den ende europé som besegrade Lidman under förkrigstiden. Lidman kom på fjärde plats vid OS i Berlin, erövrade silvret på EM 1938 och blev sedan europamästare åtta år senare i Oslo. Han vann samtliga SM som han ställde upp i 1934-1948 samt var inofficiell landslagskapten från och med 1939. Lidman tävlade även för Stockholms-Göta, var sportredaktör för Ny Tid samt var styrelseledamot i SFIF (1947-1955 och 1958-1962).

(000629)

 

17 SVENSKAR PÅ DEN NYA VÄRLDSRANKINGEN
IAAF har presenterat sin första upplaga av friidrottens världsranking, i samma anda som tennisen och golfen. Kriterierna för poänguträkningen är minst sagt komplicerade, så vi överlåter åt er att själva läsa igenom grunderna.
Vi kan i varje fall konstatera att 17 svenskar finns med på topp-50-listorna, främst Ludmila Engquist, som endast överträffas av Glory Alozie och Olga ShishiginaErica Johansson rankas femma medan såväl Kajsa Bergqvist som Stefan Holm anses vara världens sjätte bästa höjdhoppare just nu, Staffan Strand är sjua, vi får väl se om Ludvika ändrar positionerna. Rankingen ska nämligen justeras vecka för vecka och den första versionen baserar sig på resultat fram till den 26 juni.
Dessutom räknas även en totallista fram där de olika grenarnas topputövare jämförs med varandra. Enligt den är Hicham El Guerrouj och Marion Jones världens bästa friidrottare. Ludmila rankas som 28:a och Kajsa är 63:a.
Övriga svenskar på grenarnas Topp-50 (observera att mångkamparna inte rankats):

KVINNOR

19 Anna Söderberg diskus
27 Camilla Johansson tresteg
27 Camilla Johansson längd
28 Malin Ewerlöf-Krepp 800-1000m
33 Frida Svensson 400mH
40 Malin Ewerlöf-Krepp 1500-2000m
44 Linda-Marie Mårtensson kula
44 Susanne Holtzhausen 400m (SWE/RSA)
     

MÄN

22 Martin Eriksson stav
23 Patrik Bodén spjut
28 Robert Kronberg 110mH
31 Jimmy Nordin kula
43 Jimisola Laursen 400m
47 Patrik Kristiansson stav
48 Peter Häggström längd

(000628)

 

LUDMILA SKADAD - MEN HOPPFULL
Efter en vår där träningen störts av allt starkare smärtor i ena vaden blev det till slut oundvikligt med en operation för Ludmila Engquist. Självklart innebär detta en tids träning på sparlåga, men om läkningen går problemfritt skall Ludmila redan om ett par veckor kunna köra för fullt igen - och då utan att ha ont. Målsättningen är oförändrat att försvara OS-guldet i höst i Sydney, men självklart har tidpunkten för säsongens första tävlingsstart måst skjutas framåt i tiden.

(000621)

 

ULF KARLSSON BLIR NY FÖRBUNDSKAPTEN
SFIF står inför en organisatorisk omdaning. Vid gårdagens styrelsesammanträde beslutades att Ulf Karlsson blir heltidsanställd  förbundskapten. Ulf övertar ansvaret för all landslagsverksamhet den 1 november. Idag är den uppgiften uppdelad i sex olika uppdrag.
Ulf Karlsson är välkänd som tränare sedan nästan 30 år. 86 av hans adepter har nått landslagsnivå, däribland Ann-Louise Skoglund, Sven Nylander och Eric Josjö. Han är styrelseledamot i IF Göta. Han antog erbjudandet utan större betänketid.
- När jag fick se planerna för den nya organisationen tyckte jag att det var intressant och lockande. Det stämde otroligt mycket med mina egna tankar, säger Ulf.
- Det var många pusselbitar som kändes rätt. Jag jobbar hårt och intensivt i cykler. Nu har jag rätt ålder för det här uppdraget. Det blåser medvind i svensk friidrott. Det är en bra utmaning.
En av de viktigaste uppgifterna, anser Ulf, är att bättre ta till vara talangerna.
- Det är för många superlöften som försvinner. Jag ska göra allt som står i min makt för att förändra det, påverka organisationen för att det ska bli bättre på sikt, säger Ulf som vill göra om friidrottsgymnasierna och lägga särskild stor vikt på omsorgen av juniorer och landslagsdebutanter.

(000616)

 

STORA SM 2002 TILL GÄVLE
På torsdagens föbundsstyrelsemöte beslutades också att tilldela Stora SM 2002 till Gefle IF. Riviera (Piteå) hade dragit tillbaka sin kandidatur.

(000616)

 

MARIA AKRAKA SLUTAR
En av svensk friidrotts största stjärnor det senaste decenniet slutar tävla: Maria Akraka. Det uppger hon för Norrtelje Tidning. Orsaken är de återkommande skadorna som hindrat henne från att komma tillbaka till tävlingsbanorna.
- Det känns vemodigt, det är ett tungt beslut. Jag har varit väldigt ledsen, men nu känns det bara skönt, säger Maria till Norrtelje Tidning.
Maria deltog i Rånäs lag på Holmenkollenstafetten i maj, men fick sedan hoppa av Dagbladsstafetten på grund av smärtor i bäckenet. Förra veckan drabbades hon av en bristning av vaden. Det var droppen.
- F
örr eller senare måste man inse det. Jag har varit skadad i stort sett i två år, säger Maria. Jag har inte kunnat springa för fullt på två månader.
Läs hela intervjun.

(000615)

 

MÅNGKAMSPLAGET KLART TILL TRELANDSKAMP
10-11 juni är årets datum för mångkampslandskampen mot Finland och Estland. Förbundskapten Lennart Hedmark har tagit ut följande tio: Karin Funke, Linda Fredriksson, Petra Eklund, Theresa Söderlund, Jeanette Hansson, Pontus Lundqvist, Patrik Melin, Nils Wiklund, Håkan Jedhammar samt Rajne Svenssohn med Urban Gustafsson som reserv.

(000529)

 

LAG-USM I MALMÖ
Det allra sista kvardröjande frågetecknet i årets Centrala tävlingsprogram har nu eliminerats sedan blivit klart att Malmö - med MAI som arrangör - blir skådeplatsen för årets Lag-USM (för 15/16-åringar).

(000529)

 

SEXTETT TILL NORDIC CHALLENGE
Den 3 juni är en hektisk långlöparlördag med både SM i marathon i Stockholm och Nordic Challenge 10 000 meter i norska Tönsberg. De svenska representanterna blir: Erik Sjöqvist, Jonas Hagelin, Martin Söderberg, Ulrika Mähler, Ann Bettner och Catarina Asph med Susanna Wiström som reserv.

(000523)

 

INOFFICIELL KASTLANDSKAMP I JULI
Landslagsprogrammet har utökats med ett inofficiellt evenemang. Den 1 juli är Sverige inbjuden till kastlandskamp mot Holland, Belgien och värdnationen Schweiz, i Magglingen. Varje nation ställer upp med en kastare per gren, både män och kvinnor. Läs vidare på landslagsmeddelande. Frågor besvaras även av Björn Blomberg, tel 023-838 13 (a) 023-230 04 (b) som kommer att leda truppen.

(000523)

 

CONWAY LÄGGER AV
Hollis Conway slutar hoppa. Den amerikanske höjdhopparen hade sin storhetstid från mitten av 80-talet och knappt tio år framåt. De främsta meriterna blev OS-silvret i Seoul 1988 och bronsmedaljerna på VM i Tokyo 1991 och året därefter på OS i Barcelona. Som högst nådde han 2.40 inomhus 1991 när han vann VM i Sevilla.

(000517)

 

ENSCHEDE MARATHON STÄLLER IN
Holländska Enschede drabbades av en förödande explosion i helgen med påföljande storbränder. Arrangörerna av Enschede Marathon  har valt att därför ställa in evenemanget den 21 maj.

(000517)

 

MARTIN ERIKSSON OS-NOMINERAD
Martin Eriksson har fått klartecken till OS av SOK. Martin tillhör nu truppen på 45 aktiva som blivit nominerad till Sydney. Redan uttagna sedan tidigare är Erica Johansson, Henrik Dagård, Kajsa Bergqvist, Ludmila Engquist, Stefan Holm samt Staffan Strand.

(000509)

 

KIM JOHANSSON ÖVERTAR UNGDOMSFINNKAMPEN
Karin Torneklint har avsagts sig uppdraget som förbundskapten till Ungdomsfinnkampen. Hennes roll övertas av Kim Johansson, som även ansvarar för Nordiska Juniorlandskampen.

(000509)

 

FÖRDUBBLAD OS-POTT TILL IAAF
Nästan 18 miljoner US-dollar. Den nätta summan ramlar in i IAAF:s kassakista, som andel av tv-pengarna som Internationella Olympiska Kommittén får in för OS i Sydney. Det är ungefär elva procent av den sammanlagda potten, ojämförligt störst av alla idrottsförbund. Dessutom är det drygt dubbelt så mycket än mostavarande ersättning för fyra år sedan.

(000508)

 

LILLA BRAGDGULDET TILL CHRISTIAN OLSSON
Ludmila Engquist fick inte Bragdguldet ifjol, men idag premieras Christian Olsson med Lilla Bragdguldet, Svenska Dagbladets idrottsstipendium på 50.000 kronor. Örgrytes junioreuropamästare i höjdhopp (även silvermedaljör i  tresteg) tog glatt emot beskedet i Spanien.
- Det här betyder väldigt mycket för upplägget av säsongen, berättar han för SVD. Läs hela intervjun.

(000505)

 

VÄGEN TILL EUROPACUPEN...
...går via några observationstävlingar där det gäller att visa varför man är den lämpligaste att försvara Sveriges färger i Nadderud (kvinnor, 8-9 juli) eller Gateshead (män, 15-16 juli). Observationstävlingarna är inte suveräna uttagningstillfällen, dock väger de tungt när förbundskaptenerna sammanställer lagen.
Läs på landslagsmeddelande vilka observationstävlingarna är.

(000504)

 

KENYA FASTSTÄLLER OS-KVALREGLER
De tre första till OS. Det Kenyanska Friidrottsförbundet, KAA,  meddelade igår att man kommer att ha samma raka uttagningssystem som USA använder sig av. De tre först placerade vid OS-uttagningarna får åka till Sydney, förutsatt att de klarat kvalgränserna. Risken finns alltså att vi kommer att få se kenyaner springa i världsrekordfart i sommar, men ändå missa OS. Men med tanke på det rika utbudet föreligger den risken vilket uttagningssystem som än nyttjas.
KAA förkunnade också vilka sex marathonlöpare som blivit uttagna till OS. De omedelbara medaljkandidaterna är Moses Tanui, Elijah Lagat, Japhet Koskei, Tegla Loroupe, Joyce Chepchumba samt Esther Wanjiru.

(000504)

 

INGEN OS-MARA FÖR KHANNOUCHI
Den ovannämnda manliga kenyanska marathontrion slipper en av sina främsta motståndare. Khalid Khannouchi har gett upp hoppet om att få springa marathon i Sydney. Världens snabbaste marathonlöpare antogs som amerikansk medborgare i tisdags, men han avstår från att springa den amerikanska OS-uttagningen i Pittsburgh på söndag på grund av skada. Khannouchi sprang dessutom London Marathon så sent som 16 april.

(000504)

 

KHANNOUCHI ÄR NU AMERIKAN - OS-PLATS OKLAR
Den första etappen på den långa vägen till Sydney är över för Khalid Khannouchi (läs om bakgrunden). Världens snabbaste marathonlöpare antogs igår som amerikansk medborgare. Khannouchi valde dock att springa London Marathon förra helgen i stället för de amerikanska OS-uttagningarna, som avgörs i Pittsburgh på söndag. Den gängse amerikanska rutinen är att de tre första i uttagningsloppet är direktkvalificerade till mästerskapet, förutsatt att de klarat kvalgränsen.
Som extra knorr är det dessutom oklart om det marockanska förbundet skullet tillåta Khannouchi att delta i Sydney. Såväl positiva som negativa besked har lämnats. Och behövs det över huvud taget klartecken från Marocko? Ja, om Khannouchi deltagit i något internationellt mästerskap för Marocko. Så har inte skett meddelar IAAF. Visserligen sprang Khannouchi för Marocko i såväl Universiaden som de Nord- och Västafrikanska Mästerskapen, 1995, men de faller utanför kriterierna, förkunnar IAAF:s presstalesman.

(000503)

 

FOLKSAM SATSAR 19 NYA MILJONER PÅ FRIIDROTTEN
Folksam blir Svenska Friidrottsförbundets nya ungdomssponsor. Samtidigt förlänger företaget Folksam Grand Prix till 2003. De två avtalen är värda sammanlagt 19 miljoner kronor. Det är den största sponsorsatsningen som någonsin gjorts inom svensk friidrott.

Folksams uppbackning berör två av de största fälten inom friidrotten, eliten och ungdomen. Folksam Grand Prix är samlingsnamnet för den serie som innefattar de största inhemska friidrottsgalorna. I år omfattar Folksam Grand Prix LudvikaspelenMAI-GalanGöteborg Grand PrixGötagalan och Wexio Games. Den sammanlagda prispotten är på 660.000 kronor. Det nya avtalet sträcker sig över tre säsonger, 2001-2003.
Det fyraåriga avtalet på ungdomssidan är värt 13 miljoner kronor. Det borgar såväl för nya satsningar som för att en rad arrangemang som varit hotade av nedläggning nu blir tryggade. Folksams stöd räddar de populära sommaridrottsskolorna som varit många barns ingångsport till friidrotten, det utvecklar tävlingsarrangemang som Skol-SM och Ungdoms-SM. Dessutom bidrar Folksam till att förnya utbildningen av nya ungdomstränare.
– Folksams nya roll som ungdomssponsor är ett varmt välkommet tillskott till ett område som levt under tuffa förhållanden efter VM i Göteborg, säger Svenska Friidrottsförbundets ordförande Bengt Westerberg. Folksam Grand Prix är en mycket viktig bas för många elitaktiva, framför allt utgör tävlingarna de bästa tillfällena för dem att utvecklas i hård konkurrens. En stor del av de bästa svenska resultaten presteras under Folksam Grand Prix.

(000427)

 

FOLKSAM STÖTTAR SOMMARFRIIDROTTSKOLAN
I och med att Folksam blivit officiell ungdomssponsor för Svenska Friidrottsförbundet har det också blivit klart med årets sommaridrottskola (f d Icaden). Folksam Sommaridrottskola kommer att i stort sett likna tidigare års arrangemang. Detta innebär t.ex. att idrottskolepaketen även i år kommer att innehålla T-shirts, affischer, diplom mm. Mer information samt inbjudan till sommaridrottsskolan kommer under v.18 att sändas till alla föreningar som bedriver ungdomsverksamhet. Det går också bra att beställa information av Oscar Johansson, tel. 08-587 721 alternativt e-post gast@friidrott.se

(000427)

 

DEN EVIGT UNGE OCH STAVEN
Stavhopp som livsstil! Det är förmodligen det bästa sättet att beskriva Hasse Lagerqvist, som enligt folkbokföringen fyller 60 år på fredagen.
Det låter som en saga men det är alldeles sant att Hasse debuterade i de svenska årsbästalistorna som 18-åring 1958 (3.50 - med stålstav!) liksom att han också finns med i listorna som 59-åring 1999 (3.90 plus 4.05 inomhus)!
Dvs en spännvidd på ofattbara fyrtiotvå (42!) säsonger! Hittills - måste man förstås tillägga. Personliga rekorden 5.36/5.40i noterade Hasse som 32-åring 1972.
Vid sidan av det egna hoppandet (och jobbet som lantmätare) har Hasse dessutom hunnit med att vara såväl stavimportör som entusiastisk mentor för generation efter generation av nya stavhoppare.
Som sagt var: Stavhopp som livsstil!

(000427)

 

ARLAKAMPEN BLIR KANNAN 2000
Skolidrottsförbundet lanserar en ny form av Arlakampen, Kannan 2000. Alla femteklassare kan tävla om att kvala in till den tv-sända finalen. Anmälningstiden går ut 5 juni. Mer info lämnas av Siv Thomasson på Svenska Skolidrottsförbundet, tel: 08-605 65 04 eller e-post: siv.thomasson@skolidrott.se.

(000426)

 

SFIF SÖKER IDROTTSCHEF OCH UNGDOMSANSVARIG
SFIF söker en ny idrottschef och en ungdomsansvarig. Tjänsterna tillträds preliminärt 1 oktober och ansökningarna måsta vara inne senast 15 maj.
Du har uppenbarligen ett stort intresse för svensk friidrott eftersom du läser vår hemsida. Därmed har du uppfyllt en av de ledande kvalifikationerna och dessutom skaffat dig ett försprång. Läs nu vidare!

(000420)

 

DATUM FASTSTÄLLDA FÖR GOLDEN LEAGUE 2001
Förvirringen har knappt lagts sig kring årets Golden League innan nästa års datum utbasuneras:

29 juni Rom
6 juli Paris
13 juli Oslo
20 juli Monte Carlo
17 augusti Zürich
24 augusti Brussel
31 augusti Berlin

Det blir alltså fredagskvällar som gäller även nästa år med fyra galor före VM i Edmonton (3-12 augusti) och tre därefter.

(000418)

 

MALMÖS EFTERFÖLJARE UTSEDDA
Europeiska Friidrottsförbundet, EAA, utsåg vid sitt möte i helgen vilka städer som ska arrangera Terräng-EM 2001-2004:
2001 Thun (SUI)
2002 Medulin (CRO)
2003 Edinburgh (GBR)
2004 Heringsdorf (GER)
Som bekant går årets upplaga i Malmö, den 10 december. Andra helgen i december är vikt även för de kommande terrängmästerskap- en.
Europacupens Super League år 2001 har flyttats från Florens till Bremen, 23-24 juni. Italienarna får i stället stå för värdskapet 2003, då det inte längre bör råda någon tveksamhet om att arenan ska vara iordningsställd.
Till följd av IAAF:s beslut att arrangera Inomhus-VM under jämna år blir det inget Inomhus-EM år 2004. Det skjuts fram till 2005 och  arrangeras därefter vartannat år. Nästa IEM går dock 1-3 mars 2002, i Wien.

(000417)

 

LAG-SM I GÖTEBORG
Göteborg blir värd för årets Lag-SM, som hålls den 26 juli. Svenska Friidrottscupen, vars segrare deltar i nästa års Lag-SM, anordas i Huddinge och Helsingborg den 27 maj. Därmed är Lag-USM det enda kvarstående frågetecknet i årets centrala program. Observera att ett fåtal evenemang i nästa års program ännu är utlysta. Läs vidare.

(000413)

 

JUNIORKAMPER PÅ MEDELDISTANS ÄVEN I ÅR
I sommar blir det en upprepning av fjolårets inofficiella juniorlandskamper på medeldistans. Sverige, Finland och Norge är de nationer vars manliga juniorer ska strida på de tre storgalorna i Helsingfors, Oslo och Stockholm.

15 juni: Ericsson Games, Helsingfors, (födda 1978-79)1500m.
28 juni: Bislet Games, Oslo, (födda 1980) 800m.
1 augusti: DN-galan, Stockholm, (födda 1981) 800m.
Läs vidare under landslagsmeddelande.

(000412)

 

INOMHUSLANDSKAMPEN 2001 TILL UMEÅ
Umeå blir arrangör för inomhuslandskampen mot Finland och Baltikum nästkommande vinter. Det beslutade förbundsstyrelsen vid söndagens möte. Umeå vann voteringen över Bollnäs. Den tredje kandidaten var Västerås. Snabbreferat från styrelsemötet.

(000411)

 

GATESHEAD TAR UPP KAMPEN OM 2006
Gateshead, säte för sommarens Europacup för män, vill ta upp    kampen med Göteborg om att få arrangera EM 2006. Till skillnad från London-förorten Enfield, som i veckan tilldelats VM 2005, finns det ett befintligt stadion i Gateshead. Veteran-VM arrangerades där ifjol. Mot britterna talar just att landet erhållit värdskapet av såväl VM 2005 som Inomhus-VM 2003, som kommer att gå i Birmingham.

(000407)

 

KAJSA OCH ERICA TOPPRANKADE
Nyhetsbrevet Athletics International har publicerat en ranking av världens fem bästa friidrottare i respektive gren för den gångna inomhussäsongen. Att Kajsa Bergqvist var en given etta i höjd visste vi, men också Erica Johanssons längdsäsong bedömdes av de ansedda brittiska friidrottsexperterna Peter Matthews och Mel Watman vara vinterns bästa i världen!
Rent statistiskt var Kajsa också nr ett (ensam om att hoppa två meter), medan Erica till slut blev världstrea med sitt IEM-guldhopp på 6.89.

(000405)

 

ERICA BÖRJAR I BRASILIEN?
...och det blir nog en hel del utav Kajsa och Erica i massmedia den närmaste tiden. Kajsa såg vi ju i torsdag hos TV4:s Kristian Luuk och från Ericas hemsida inhämtar vi bland annat att de båda kommer att synas i ett kommande nummer av VeckoRevyn. På tävlingsfronten ser det ut som om Erica kommer att inleda sommaren i Brasilien, där GP-cirkusen har sin första anhalt i Rio de Janeiro, den 14 maj. Dessförinnan blir det en ny träningstur i Sydafrika.

(000404)

 

SANNA KALLUR TOPPAR JUNIORSTATISTIKEN
Tittar man rent statistiskt på inomhussäsongen kan vi också konstatera att Susanna Kallur ligger i topp på världsstatistiken för juniorer med 8.10 på 60 meter häck och att Carolina Klüft är tvåa med 4.261 poäng i femkamp, blott 16 poäng bakom två år äldre ryskan Lydja BasjlikovaJohan Engberg är preliminärt delad tvåa på 200 meter (21.26), två tiondelar efter britten Tim Benjamin.

(000404)

 

JANIS LUSIS TILL GOTLAND
Spjutfantasterna kan se fram emot en spännande helg på Gotland, 5-7 maj. Då kommer nämligen den fyrfaldige europamästaren och trefaldige olympiske medaljören Janis Lusis för att leda en spjutkurs.
Även Janis son, den aktive 80-meterskastaren Voldemars, kommer  att finnas på plats. Blanda teori och praktik med lettisk nostalgi! Be Janis berätta om OS-finalen i München eller om sina tränarresor världen över.
Anmälan görs till Gotlands Friidrottsförbund, Neptungatan 4, 621 41 Visby. Fax 0498-27 81 42. Fullständigt program och fler upplysningar lämnas av Bo Westberger, tel 0498-278142, eller Björn-Erik Franzén tel 0707-423019

(000404)

 

MARATHON INVIGER VM I EDMONTON
Det manliga marathonloppet kommer att hållas invigningsdagen vid VM i Edmonton, 3-12 augusti 2001. IAAF:s Council antog arrangörernas förslag. Tanken är att löparna ska få glädje av den förmodat fullsatta arenan samtidigt som deras insats ute i staden ska locka andra besökare till tävlingarna inne i arenan de följande dagarna.

(000403)

 

NEBIOLOS DRÖM SLOG IN:
VM 2003 TILL PARIS, 2005 TILL LONDON

IAAF:s Council har beslutat enhälligt att tilldela VM 2003 till Paris och VM 2005 till London.
Det franska arrangemanget kommer att anordnas i den befintliga arenan Stade de France, i St Denis, som kommer att rymma 70.000 åskådare under VM. Britterna bygger upp ett helt nytt stadium med plats för 50.000 åskådare i Enfield, utanför London. Det blir den första renodlade friidrottsarenan som står värd för ett världsmästerskap.
Även Inomhus-VM 2003 kommer att gå i Storbritannien, nämligen i Birmingham. Motkandidaten Budapest valde att avstå arrangemanget och i stället stå som värd för Inomhus-VM följande år, 2004.

(000403)

 

FEM SEGRAR RÄCKER I GOLDEN LEAGUE
Nu är det slutdiskuterat om vad som krävs för att vinna årets devalverade Golden League-tackor. IAAF Council slog fast att det räcker med fem segrar. De gyllene grenarna kommer att hållas vid samtliga Golden League-galor. Guldaspiranterna måste dessutom delta i GP-finalen, som annars riskerar bortfall där den ligger i den udda arenamånaden oktober, i Qatar.

(000403)

 

CAMILLA JOHANSSON GÅR IN I TALANGGRUPPEN
SOK utökade sin talanggrupp den 1 april med Camilla Johansson. Sedan tidigare ingår Marie Norrman, Stefan Holm, Anna Söderberg, Patrik Kristiansson, Erica Johansson, Mustafa Mohamed, Johan Engberg, Staffan Strand och Christian Olsson i gruppen som erhåller ekonomiskt och medicinskt stöd från SOK.

(000403)

 

PRINS BERTILS STIPENDIUM TILL PETER WIDÉN
En av Sveriges bästa stavhoppare genom tiderna, Peter Widén, är en av tretton lyckliga stipendiater som Prinsessan Lilian utsett i samråd med RF-kansliet. Peter erhåller 15.000 kronor ur Prins Bertil och Prinsessan Lilians Idrottsfond vars syfte är att 
ge ledare och instruktörer möjligheter till vidareutbildning.

(000403)

 

IAAF LÅTER UDDA BLI JÄMNT
Inomhus-VM på jämna år och Inomhus-EM på udda. Det var huvudbeslutet när IAAF:s Council i helgen godkände det förslag som dess tävlingskommitté lagt fram. För att få ordning på kalendariet blir följden att Inomhus-VM kommer att hållas två år i rad och därmed får tre av de fyra kommande inomhusmästerskapen VM-status.  Det nya schemat blir:
2001 Inomhus-VM
2002 Inomhus-EM
2003 Inomhus-VM
2004 Inomhus-VM
2005 Inomhus-EM
2006 Inomhus-VM
Det beslöts även att bana ett och två inte kommer att nyttjas på 200- metersloppen.

(000402)

 

SKA NEBIOLOS SISTA DRÖM FÖRVERKLIGAS?
Paris, London, Tokyo, Berlin.
Denna kosmopolitiska ramsa lär ha varit Primo Nebiolos sista dröm och överensstämma med de stora huvudstäder som den bortgångne IAAF-presidenten velat se som VM-arrangörer.
På IAAF:s nästa styrelsemöte, 2-3 april, avgörs det vem som får arrangera VM 2003 respektive 2005. Mötet hålls lämpligt nog i Paris, som är enda kandidaten till VM 2003. Konkurrensen är större om 2005. Berlin och australiensiska Perth tävlar med London om värdskapet. Det ryktas om att Helsingfors skulle komma in med en sen ansökan också.
London är huvudfavorit trots att man inte har någon befintlig arena. I julas blev det klart att Wembleys fullständiga ombyggnad inte skulle innefatta några löparbanor. Sedan dess har det brittiska förbundet letat med ljus och lykta efter en blivande VM-anläggning.bland friidrottsarenor, fotbollsplaner och hundkapplöpningsbanor. Nu kommer det överraskande beskedet att valet fallit på 
Pickett's Lock, ett nerslitet område som för dagen bland annat består av en husvagnscamping och en golfbana.

(000331)

 

DET JÄSER I KENYA
En delegation ledd av Paul Tergat krävde igår på en presskonferens i Nairobi   att det kenyanska förbundet ska upplösas och nyval hållas för att inte de kenyanska OS-insatserna skulle äventyras.
Upprinnelsen till missnöjet är den kontrovers som uppstod förra helgen mellan stora delar av det kenyanska Terräng-VM-laget och dess ledare om vilka som skulle delta på den långa banan. Tergat hävdade att löparna blivit väckta klockan tre på tävlingsmorgonen för att ta emot nummerlapparna. Sömnbristen ska ha varit en av de ledande orsakerna till att Tergat inte lyckades vinna sin sjätte raka titel.

(000331)

HUR BLIR DET MED GOLDEN LEAGUE?
Det trätas inom Golden League-gruppen om hur många segrar som ska krävas för att vinna årets devalverade guldtackor (50kg). Tidigare meddelade IAAF att sex segrar skulle vara tillräckliga, men arrangörerna i Berlin, Bryssel och Zürich förordar fem.
Läs den föregående notisen.

(000324)

CLAES, MARIE OCH ALFRED TILL PORTUGAL
Knappt har Claes Nyberg hunnit hem från Portugal och den starka insatsen på Terräng-VM innan det är dags att fara tillbaka till den iberiska halvön. Claes har nämligen blivit uttagen till European Challenge 10000 meter tillsammans med Alfred Shemweta och Marie Söderström-Lundberg.
Sistnämnda är även hon nyss hemkommen från en lyckad utlandstävling, Nagoya Marathon, där Marie var bästa europeiska. Marie var tia i mål trots att 25 av de startande hade bättre anmälningstider. Alfred har ännu inte tävlingsdebuterat i år.
European Challenge avgörs i Lissabon 1 april. Tävlingen har de två senaste åren producerat merparten av de bästa europeiska tiderna på distansen med dryga dussinet män under 28 minuter och ifjol tio kvinnor under 32 minuter.
De svenska rekorden på distansen innehas av Jonny Danielson (27:55.74) och Midde Hamrin (31:57.15). Claes bästa lopp var just på European Challenge i Lissabon för två år sedan (28:24.34) med vilken han är sjätte snabbaste svensk genom tiderna. Alfred  vann Finnkampen senare samma år på 28:38.29. Det var också då som Marie noterade sin bästa tid (33:25.60).

(000320)

s

IVM I LISSABON I FARA
Portugisiska friidrottsförbundet kommer nästa vecka att besluta om Lissabon ska kvarstå som arrangör av nästa års Inomhus-VM. Finansiella problem hotar evenemangets genomförande.
En intressant utveckling med tanke på att det var med just med häpnadsväckande generösa erbjudanden om fri logi och fria resor för alla aktiva som man erövrade arrangemanget i konkurrens med bl a Borlänge!

(000320)

 

TERRÄNGCUPEN BLIR EUROPEISK
Den gångna helgens Terräng-VM blev den allra sista etappen på IAAF Cross Challenge. Det är sedan tidigare bestämt att cupen inte skulle få någon fortsättning nästa år.
Det europeiska förbundet, EAA, har hittat en sponsor som är villig att stödja en serie på fem terrängtävlingar som endast premierar europeiska deltagare.

(000320)

 

GOLDEN LEAGUE-TACKORNA VÄGER 50KG I ÅR
Arbetsgruppen bakom Golden League-serien, som samlar gräddan av friidrottsgalorna, meddelar att årets prispott består av 50 kilo guldtackor (värde ca en halv miljon dollar, dvs ungefär en halvering jämfört med de två föregående åren). Dessa kommer att delas mellan dem som lyckas vinna alla sex deltävlingar där respektive gren förekommer (M: 100m, 1500m, 3000m/5000m, 400m häck, höjd, stav och kula. K: 100m, 1500m, 100m häck, längd och spjut).
Galan i Paris flyttas till 23 juni och kommer att hållas på Stade de France. GP-galan i Nice flyttas i stället fram två veckor till 
8 juli.

(000320)

 

FYRA NYA FRIIDROTTARE KLARA FÖR SYDNEY
På tisdagskvällen gav SOK klartecken för ytterligare fyra friidrottares deltagande vid höstens OS i Sydney. De som nu gör tidigare nominerade Ludmila Engquist och Kajsa Bergqvist sällskap är Erica Johansson, Stefan Holm, Staffan Strand och Henrik Dagård.
Förutom dessa hade SFIF denna gång också fört fram Martin Erikssons namn till uttagningsansvariga på SOK. Men det blev inte något klartecken denna gång för EM-silvermedaljören Martin trots att han ju klarat den uppsatta gränsen 5.70 vid tre internationella tävlingar denna vinter.

(000314)

 

PATRIK STRENIUS I RF:S DOPINGKOMMISSION
När RF:s dopingkommission hade sammanträde i förra veckan fanns en ny ledamot på plats: KA2-sprintern Patrik Strenius! Patrik har ju redan tidigare uppmärksammats med RF:s Fair Play-utmärkelse för sitt antidopingengagemang. Patrik kommer förutom sitt engagemang också tillföra kommissionen ett värdefullt elitaktivperspektiv direkt från tävlingsbanorna (bl a färskt ISM-silver på 60m!).
- Det här är ett mycket intressant uppdrag för mig. Jag har länge arbetat aktivt mot doping på egen hand, men nu hamnar jag så att säga rätt i hetluften och kan förhoppningsvis påverka ännu mer, säger Patrik.

(000313)

 

SUSANNA JOHANSSON TÄVLAR FÖR SYDAFRIKA
Sverige går tyvärr miste om en klar OS-kandidat i och med att Susanna Holtzhausen (fd Johansson) bestämt sig för att i fortsättningen representera Sydafrika internationellt. Susanna har i vinter tävlat på en stadig nivå under 53 sekunder på 400 meter, som snabbast på 51.95. Ifjol toppade hon den svenska statistiken i grenen med 53.04. Hon var också tvåa på 200m och sexa på 100m, som Göta-löpare.
Susanna är dock född och uppväxt  i Sydafrika där hon har fortsatt bo med undantag för kortare sommarvistelser i Sverige. Hon gifte sig nyligen med sydafrikanen Neil Holtzhausen. Det vore alltså förmätet att måla hennes framgångar blågula även om hon har två SM-silver, en Finnkamp och ett JEM på sin svenska meritlista.
Hennes resultat gills som svenska fram till dess hon representerar Sydafrika internationellt, vilket lär ske första gången den 13 mars i en landskamp mot Australien i Roodeport.

(000308)

S:T SIGFRIDS FOLKHÖGSKOLA NU PÅ NÄTET
Inte nog med att det finns friidrottsgymnasier och - högskolor. Sankt Sigfrids Folkhögskola utanför Växjö kan också erbjuda utbildning anpassad till friidrottsträning. Nu kan man inhämta all information om det på skolans hemsida. Sista ansökningdatum till höstterminen är 10 maj.

(000303)

 

VART TOG ANNA JÄGRE VÄGEN?
Det blev ingen inomhussäsong den här vintern för Anna Jägre. Orsaken var ett allvarligt diskbråck som krävde operation i januari. På Annas hemsida finns nu glädjande besked: Operationen gick bra och hon har inlett rehabträningen med sikte på att återkomma till tävlingsbanorna. Men var kommer semmelreceptet in?

(000301)

 

ARVSFONDEN STÖDJER INTEGRATIONSPROJEKTET
Integrationsprojekett "Yes! För ökad mångfald inom svensk friidrott" får ett bidrag ur Allmänna Arvsfonden på 370.000 kronor. Pengarna går till verksamheterna som Heleneholms IF och Norrköpings Friidrotssklubb anordnar.
Projektet syftar till att rekrytera ungdomar med utländskt ursprung och att få deras föräldrar att bli aktiva ledare för att förstå idrottens betydelse.

(000222)

 

FÄRRE NANDROLONFALL INOM FRIIDROTTEN
IAAF poängterar att antalet nandrolonfall inte stigit markant. Under de tre senaste åren har ungefär vart tusende dopingprov innehållit otillåtna halter. Siffran har stigit från 0.09 procent (1997) till 0.125 procent (1999). En brittisk undersökning spridd över alla idrottsgrenar rapporterar 0.2 procent nandrolonfall det vill säga nästan dubbelt så många som inom friidrotten.
Vid helgens Council-möte beslöt IAAF att ändra dopingreglerna med omedelbar verkan. IAAF kan nu upphäva ett nationellt förbunds friande dom och avstänga den aktive från allt tävlande tills IAAF avkunnat skiljedom. Välkända fall som därmed blivit avstängda är Javier Sotomayor, Linford Christie och Merlene Ottey.

(000214)

 

FÄRRE HOPP PÅ FÖRSÖK
På Council-mötet beslöts även att årets GP-final, i Doha, Qatar, flyttas fram en dag, till 5 oktober.
Förnyat beslut fattades om att införa ett ranking-system på prov, såväl i enskilda grenar, som generellt. Inga upplysningar har lämnats om hur systemet ska fungera. Försöket inleds under den kommade utomhussäsongen. Då inleds även försök med begränsat antal hopp i någon enskild tävling, även i stav och höjd.

(000214)

 

TYVÄRR INGEN MALIN INOMHUS
En allvarlig stukning i decemberhalkan har kommit att störa Malin Ewerlöf Krepps vinterträning så pass att hon nu beslutat sig för att helt avskriva årets inomhussäsong (Läs mer på Stockholms FIF:s hemsida!). Men eftersom Malin gillar friidrott fanns hon förstås ändå på plats i Bollnäs under ISM-helgen.

(000205)

 

KOCHS TRÄNARE TAR SIG AN PEREC
Marie-José Perec byter tränare. Efter sex år med John Smith övergår hon till Wolfgang Meier, världsrekordhållerskan (47.60 år 1985) Marita Kochs tränare och man.
Det meddelar Perec för franska sporttidningen L'Equipe. Därmed ersätts Los Angeles vid Stilla Havet av Rostock vid Östersjön som bas för fransyskans träning.

(000205)

 

OTTEY TÄVLAR I KARLSRUHE!?
Ett uppseendeväckande namn i Karlsruhegalans startlistor är förresten Merlene Ottey. Tyska Friidrottsförbundet har förgäves vädjat till arrangörerna att inte låta Ottey starta med tanke på att hon i somras lämnade ett dopingprov med spår av steroiden nandrolon. Ett faktum som arrangören omöjligt kan ha varit omedveten om.
Visserligen frikändes Ottey av Jamaicas förbund, men det beslutet har inte godkänts av IAAF:s styrelse som hänskjutit ärendet till sin "Arbitration Panel" för slutavgörande. Med största sannolikhet blir Ottey fälld där och alla resultat hon gjort under mellantiden automatiskt ogiltiga. Precis som det i somras gick för Dennis Mitchell.
Varför är arrangören i Karlsruhe så angelägen om att ha med henne i sin tävling? (Fotnot: När det kom till kritan avstod Ottey i sista stund från att starta i Karlsruhe.)

(000127)

 

TJECKOSLOVAKISK 80-TALSSKANDAL AVSLÖJAD
OS-femman i Seoul, tilllika europamästaren inomhus 1988, Remigius Machura erkänner att han återgick till att dopa sig efter att ha avtjänat två års avstängning 1985-87.
- De anabola steroiderna räddade min hälsa, hävdar den tjeckiske kulstötaren i ett uttalande som publiceras i dagens upplaga av sporttidningen La Gazzetta dello Sport..
I en nyutkommen bok påstås den tjeckoslovakiska regimen ha understött ett dopingprogram för 144 aktiva i skilda idrottsgrenar. En av de inblandade läkarna, Zdenek Kunc, ångrar ingenting.
- Vi har inget att skämmas för. Dopingen skedde i kontrollerad form. Idrottsmännens hälsa var aldrig i fara.
Att medvetet och systematiskt ha satt sig över idrottens regler är alltså ingenting dr Kunc skäms över ens i efterhand. För honom handlade det tydligen bara om en "ofarlig" medicinering.

(000127)

 

AHNSTEDT OCH SVENSSON PROMOVERADE
Sverige har fått två nya Area Technical Officials, Kjell Ahnstedt, Värnamo, sedan många år domarutbildare inom SFIF och Mats Svensson, Mölndal, bland annat tävlingsledare vid EM för 22-åringar föregående år. Som ATO kan man få uppdrag som till exempel teknisk delegat eller juryledamot vid EM-tävlingar och Europacupmatcher.
Sverige har därmed nu, som ett av ytterst få länder, fem ATO:s. Sedan tidigare finns Sigyn Ekwall, Gunnar Holm och A Lennart Julin
.

(000125)

 

ARVSFONDEN DELAR UT 60 MILJONER
Väldeliga belopp finns samlade i Allmänna Arvsfonden. 60 miljoner kronor är öronmärkta för att under en treårsperiod delas ut till föreningar med nya idéer inom barn- och ungdomsidrott. (Nyligen fick Västerås FK bidrag till ett nytt ungdomsinitiativ.) Det är en regeringssatsning på lokal idrottsverksamhet.   Komplett information finns på projektets hemsida och en sammanfattning på RF:s hemsida.

(000125)

 

NIO STIPENDIATER BELÖNADE PÅ ÅRSMÖTET
Ett välkommet avbrott i årsmötesförhandlingarna ägnades åt att belöna sju aktiva ungdomar och två ledare med stipendier.
Ida Nilsson och Gustav Svedbrant mottog Edvin Wide-stipendiet på 5.000 kronor vardera. Carolina Klüft, Maria Rendin, Richard Alneroth, Mattias Eriksson och Håkan Jedhammar förärades med 3.000 kronor vardera från Friidrottens Ungdomsfond. Samma belopp tillföll Ann Axelsson och Sarolta Tonelli (som representant för Angereds IS.)

(000124)

 

SNABBRAPPORT FRÅN ÅRSMÖTET
En utförligare avrapportering från helgens årsmöte på Bosön kommer. Här dock en kort-kort sammanfattning av de viktigaste besluten:
* Nya i styrelsen blev - enl valberedningens förslag - Christina Liffner och Anders Olsson.
Styrelsens förslag
- Förbundsmötet vartannat år avslogs.
- Nya jämställdhetsprogrammet återremitterades.
- Ny åldersklassindelning antogs.
- Strykning av 22-årsklasserna på stafett-SM avslogs.
- Out-of-competition tester antogs.
- Arvode till styrelseledamöterna antogs.
Motionerna
- Avslogs även om vissa av frågorna kommer in under arbetet med detaljerna i grenprogrammet för den nya ungdomsåldersklasserna.

(000123)

 

GRAND SLAM FÖR LUDMILA PÅ IDROTTSGALAN
Att Ludmila Engquists 1999 berörde inte bara den inre friidrottskretsen utan hela idrotts-Sverige, ja hela Sverige, manifesterades med stort eftertryck vid måndagskvällens premiär för den svenska idrottens svar på Oscarsgalan - Idrottsgalan!
Ty vid sidan av triumferna i alla de tre kategorier - "Årets kvinnliga idrottare", "Årets prestation" och "Årets personlighet"- där hon nominerats till Idrottsakademins utmärkelser blev det en jordskredsseger i folkomröstningen om Radiosportens "Jerringpriset"!
Friidrottens övriga två nomineringar - Christian Olsson  i kategorin "Nykomling" och hans så tragiskt bortgångne tränare Viljo Nousiainen i kategorin "Idrottsledare" - kom däremot att möta övermäktig konkurrens i form av simmerskan Anna-Karin Kammerling resp handbollens Bengt Johansson.
Men det var faktiskt ändå ytterligare två friidrottare som fick ta emot pris på scenen i Globen denna galakväll. Dels gick Björn Borgs stipendium för Södertäljetalanger till spjutkastaren Gabriel Wallin, dels hade Anette Helge - med ett inte alltför avlägset förflutet som häcklöperska i Hammarby - lyckan på sin sida vid utlottningen i salongen av en t.o.r.-flygresa i business class till valfri destination i världen!

(000117)

 

IAAF FÖRLÄNGER TVENNE STORKONTRAKT
Lamine Diack har under de senaste dagarna undertecknat sina första stora avtal som nybliven ordförande för IAAF. Först förlängdes TV-avtalet med EBU (European Broadcasting Union), som för svensk del innebär att SVT äger rättigheterna till att sända VM och andra stora friidrottsevenemang även efter år 2001. Sedan har det även blivit klart att marknadsföretaget ISL får fortsatt förtroende i ytterligare tio år att marknadsföra IAAF. Samarbetet inleddes 1983 och parterna hävdar att det centrala i det nya avtalet är en ny marknadsförings- och mediastrategi som "kommer att ge friidrotten en helt ny framtoning".

(000114)

 

LUDMILA FJÄRDERANKAD AV TFN
Det definitiva tecknet på att ett världsfriidrottsår har lagts till handlingarna är att den amerikanska facktidskriften Track & Field News prestenterar sin världsranking över årets tio bästa i varje gren.
Nu är alla analyser och värderingar klara för 1999 och man kan konstatera att Sverige finns representerat på fyra ställen:
Högst rankad är förstås Ludmila Engquist som sätts som nr 4 på korta häcken bakom sina VM-besegrare Gail Devers och Glory Alozie plus VM-fyran Olga Sjisjigina som dominerat grenen fram till VM och som hade plusstatistik på Ludmila i inbördes möten.
Att höjdhopp är den svenska nationalgrenen bekräftas åter av att vi på herrsidan har Staffan Strand 6:a och Stefan Holm 7:a och på damsidan Kajsa Bergqvist 8:a. Att Staffan sätts allra högst beror på att han till 5:e platsen på ute-VM ju kunde lägga sammas placering också vid inne-VM i mars.
Man kan som vanligt ha en hel del synpunkter på bedömningen i vissa fall. Litet märkligt är det exempelvis att inte Erica Johansson ansetts platsa i längd medan  Heike Drechsler (som inte startade på VM och som Erica slog i inbördes möte när tyskan hoppade sitt årsbästa) är åtta!
Fast den verkliga gåtan i sammanhanget är brittiska JoAnne Wise sjätteplats! Visserligen VM-femma, men hon förlorade övriga tre möten med Erica (DN Galan, MAI galan och VM-kvalet) klart, och Wise allra längsta för säsongen - 6.76 - överträffade Erica vid inte mindre åtta tillfällen. Och det dessutom vid tävlingar av betydligt högre status och tuffare konkurrens - bl a europacup, DN Gala och VM-kval) - än brittiskans! Dvs det enda verkliga plus brittiskan har är alltså VM-finalen, men rankingen skall ju handla om helheten och inte bara om en enda tävling.

(000112)

 

HENRY ERIKSSON DÖD
Ett par veckor innan han skulle ha fyllt 80 år avled natten till idag Sveriges enda olympiske guldmedaljör på 1500m - Henry Eriksson.
Före loppet vid London-OS för snart 52 år sedan hade de flesta nog väntat sig en repris på EM-finalen i Oslo två år tidigare, dvs guld till världsrekordhållaren Lennart Strand och silver till "den evige tvåan" Henry. Men när det gällde just den här augustidagen på en hällregnstung bana visade sig kraftfulle Henry vara allra starkast.
Henry Eriksson var en uttalad 1500m-specialist (personbästa 3:44.4) som var sparsam med framträdandena på andra sträckor. I den stenhårda nationella konkurrensen blev det ändå endast ett individuellt SM-guld och det kom ganska logiskt ett par veckor efter OS-triumfen.
Från den digra meritlistan bör man också framhäva  två världsrekord vardera på 4x1500m resp 4x1 mile med kompisarna i världens då ledande medeldistansklubb, Gefle IF. En förening han fortsatte att verka i som ledare sedan den aktiva karriären hade avslutats.

(000108)

 

EVY PALM PORTRÄTTERAD
Ett fast inslag på Riksidrottsmuseets hemsida är ett personporträtt rubricerat "Månadens person". Förra årtusendets sista historiska personlighet var Eric Lemming och genom Evy Palm står friidrotten nu också för det nya årtusendets premiärpersonlighet.

(000104)  

 

TVÅ NYA FÖRBUNDSSTARTERS

Startern är ju unik bland friidrottens funktionärer genom att hans/hennes beslut inte kan upphävas ens av tävlingsjuryn. Därför krävs s k förbundsstarter vid tävlingar som SM, landskamper och FGP m m. Förbundsstarterna har genomgått särskild utbildning och har också fortbildnings- och aktivitetskrav på sig för att få bibehålla sin legitimation.
Efter höstens starterkurs i samband med Skol-SM har nu två nya förbundsstarters legitimerats: Michael Halling (Olofström) och Tomas Jansson (Göteborg). Samtidigt avtackas Gunnar Thysell som efter väl förrättat värv under 14 förbundsstartersäsonger passerat den övre åldersgränsen (55 år)!

(000104)

 

GOTT NYTT ÅR!
För friidrott.se i rollen som svenskt informationsnav om friidrott har kalenderbytet alltså blivit flygande. Men för den saken skull kommer vi inte att bara fortsätta som förr under det nya årtusendet. Självklart har vi - efter bara drygt 1.5 år på nätet - mycket att utveckla i olika avseenden.
Och vi är aldrig bättre än den information som vi får tillgång till. Kärnan i vår verksamhet är ju att med minimal fördröjning tillhandahålla såväl rena resultat som intressant "kringinformation" om allt som händer i tävlingsväg på arenor, på landsvägar och gator, i terräng och i hallar. Vi kan ju inte själva vara på plats överallt och alltid när det bjuds friidrottstävlingar.
Vi vill därför nu ta tillfället i akt och framföra vårt stora tack för den fantastiska hjälp med snabba resultatrapporter vi har fått hittills och hoppas på en lika god fortsättning! Det räcker ju inte bara med ny teknik - det måste ju också finnas människor som utnyttjar den till att göra exempelvis tävlingsresultat snabbt tillgängliga för alla intresserade.
Redaktionen för friidrott.se tar självklart emot inte bara resultat och andra nyheter för vidarebefordran till våra stora och trogna läsekrets utan också synpunkter på sidan och hur den kan utvecklas vidare.
Nu blickar vi alla framåt mot ett nytt fullspäckat friidrottsår med OS i Sydney som den högsta av otaliga höjdpunkter. friidrott.se lovar att fortsatt göra sitt bästa för att hålla er informerade om såväl stort som smått!

(000101)