Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Allmänna nyhetsnotiser 2001


OBS: Fr o m 3 augusti 2001 gällde den nya hemsidan med automatisk arkivering av alla notiser i "Nyhetsarkivet"!


T MINUS TWO ... AND COUNTING
1 AUG Efter en vecka av regn och kyla har den klarblåa himlen och sommarvärmen återvänt till Edmonton, där arrangörerna nu är inne i de sista febrila förberedelserna för att allt skall vara redo till fredagens invigning. En invigning som ju dessutom försetts med ett idrottsligt inslag, nämligen det manliga marathonloppet som startar kl 18.45 lokal tid (dvs kl 02.45 natten till lördagen svensk tid - tidskillnaden är åtta timmar).
Något som innebär att Anders Szalkai alltså blir allra först ut av de totalt 21 friidrottarna och två gångarna i den svenska truppen. När tävlingarna sedan går igång med full kraft på lördagsförmiddagen är det dags för bl a trestegskval för Christian Olsson, kulkval med Jimmy Nordin, släggkval med Bengt Johansson och 400m-försök med Jimisola Laursen.
Mer bakgrundsinformation om tävlingarna och förutsättningarna på:
IAAF:s specialsida för VM
VM-arrangörernas hemsida
Tidsprogram
Världsårsbästa (IAAF)
IAAF:s världsranking

LIVET ÄR INTE RIKTIGT BARA VM - DET KAN OCKSÅ VARA EN SPJUTGALA I SOPPERO
1 AUG Samtidigt som världens mest lyskraftiga friidrottsstjärnor fylkas i Edmonton för att i en högteknologisk miljö och inför en miljardpublik av TV-tittare göra upp om VM-medaljer samlades Sveriges bästa spjutkastare i helgen i Nedre Soppero för en utmanarmatch på Mikael Snällfots hemmaträningsbana. Lokaltidningen NSD rapporterade: "Platsen är en ogräsbevuxen och grusig fotbollsplan på 80 meter. Ett världsrekord skulle innebära att funktionärerna tvingas räkna ut kastlängden bland björkar och sly."
Men visst funkar friidrott precis lika bra i sådana mer spartanska miljöer. Nu blev det inget världsrekord, men hemmasonen Mikael - som i samband med tävlingen från kommunalrådet Lars Thörnman fick mottaga en utmärkelse som Kirunas bästa idrottsman år 2000 (han vann ju SM!) - inspirerades till nya personrekordet 75.38. Något som i sin tur hetsade Daniel Ragnvaldsson till årets hittills näst längsta svenska spjutkast: 76.71.

ALLA ÄR LIKA FAST VISSA ÄR TYDLIGEN MER LIKA...
1 AUG Det är skillnad på hoppare och löpare - och kanske också på små länder och stora. De hysteriskt uppskruvade kvalgränserna till Edmonton gjorde ju att Sverige inte kunde ens anmäla mer än en av sina två tveklöst finalkapabla längdhoppare (det krävdes grymma A-gränsen 8.20 av båda). Men det finns tydligen möjlighet för andra aktiva att "smita in bakvägen", dvs utan att ha uppfyllt de glasklara kvalkriterierna. Brittisk medier rapporterar nu nämligen att Iwan Thomas - efter att med en hårsmån ha klarat den förhållandevis måttliga A-gränsen på 400m en dag för sent (och dessutom i ett lopp som han själv organiserade med kort varsel) har fått sin anmälan till Edmonton accepterad av IAAF! Han övertar den plats som skadade Daniel Caines avstår.

GÖTEBORG REGERAR!
29 JUL Med alltså bara dagar kvar till VM-premiären i Edmonton har IAAF börjat få fart på sin specialsida för evenemanget. Vid premiären för sidan hade Göteborg hamnat i centrum för uppmärksamheten. Dels därför att man presenterade en fyllig profil på Christian Olsson, dels därför att när den legendariske amerikanske friidrottsjournalisten James Dunaway i en specialartikel valde ut sina fem "favoritögonblick" från de sju VM som hittills genomförts så kommer två av dessa från den magiska veckan på Ullevi för sex år sedan!

FOLKSAM SATSAR PÅ USM
29 JUL SFIF och Folksam gör en extra satsning på Ungdoms-SM i år tillsammans med arrangerande Lerum Friidrott. 10-12 augusti ska bli en minnesvärd helg för de deltagande ungdomarna och deras ledare.
Många av våra lovande juniorer påpekar hur viktigt de tycker det är att ha många kompisar omkring sig, såväl på träning som på tävling. Det kan ibland vara hemligheten bakom en lyckad tävling – att tryggheten och gemenskapen fanns där. Därför vill vi ha stora startfält på Ungdoms-SM, för stora startfält innebär också större publik och mer gemenskap!
Inte minst lördagskvällens program är en viktig del i satsningen. Ludmila Engqvist berättar om sin karriär, storbildsskärm med sändning från VM i Edmonton, grillning, disco, ledarträffar och fler aktiviteter förgyller kvällen.

HÄGGE 10.30 I SKUGGAN AV EDMONTON
29 JUL Uppenbarligen hade Peter Häggström en hel del adrenalin i kroppen när han begav sig till Uddevalla för att på lördagen delta i Bohusspelen. På 100 meter blåste han in på 10.34 redan i försöken, i något för stark medvind. I finalen gick det ännu fortare, 10.30! Och nu höll sig vinden inom det tillåtna, så det blev ett snyggt pers på nästan en halv sekund (tidigare 10.79 - gjort för sex år sedan)! Dessutom underskred Hägge det svenska årsbästat med 13 hundradelar och var faktiskt endast fyra hundradelar från den gräns som gällde som VM-kval fram till i tisdags. Var det på 100 som han skulle ha jagat VM-biljetten?
Ytterligare perspektiv på Hägges 10.30: Bara tre svenskar - Peter Karlsson, Patrik Strenius och Christer Garpenborg - har någonsin sprungit fortare och han lämnade nu i loppet norrmännen Thomas Mellin Olsen och Erlend Saeterstöl 1.5-2 meter bakom sig.
Bland många andra som såg till att utnyttja de fina betingelserna i helgen på Rimnersvallen fanns Oscar Janson, som höjde personbästat med 2 cm till 5.62.

ALLA ÄR LIKA, FAST VISSA ÄR TYDLIGEN MER LIKA ....
Det är skillnad på hoppare och löpare - och kanske också på små länder och stora. De hysteriskt uppskruvade kvalgränserna till Edmonton gjorde ju att Sverige inte kunde ens anmäla mer än en av sina två tveklöst finalkapabla längdhoppare (det krävdes grymma A-gränsen 8.20 av båda). Men det finns tydligen möjlighet för andra aktiva att "smita in bakvägen", dvs utan att ha uppfyllt de glasklara kvalkriterierna. Brittisk medier rapporterar nu nämligen att Iwan Thomas - efter att med en hårsmån ha klarat den förhållandevis måttliga A-gränsen på 400m en dag för sent (och dessutom i ett lopp som han själv organiserade med kort varsel) har fått sin anmälan till Edmonton accepterad av IAAF! Han övertar den plats som skadade Daniel Caines avstår.

(010730)

 

GÖTEBORG REGERAR!
Med bara dagar kvar till VM-premiären i Edmonton har IAAF börjat få fart på sin specialsida för evenemanget. Vid premiären för sidan hade Göteborg hamnat i centrum för uppmärksamheten. Dels därför att man presenterade en fyllig profil på Christian Olsson, dels därför att när den legendariske amerikanske friidrottsjournalisten James Dunaway i en specialartikel valde ut sina fem "favoritögonblick" från de sju VM som hittills genomförts så kommer två av dessa från den magiska veckan på Ullevi för sex år sedan!

(010729)

 

INGEN KANDIDERAR MOT DIACK
Eisa Al Dashti kandiderar inte längre till ordförandeposten i IAAF. Därmed finns ingen av de ursprungliga motkandidaterna kvar när IAAF samlas till kongress i Edmonton, dagarna före VM. Allt är bäddat för ett omval av Lamine Diack.

(010723)

 

BUDGETFÖRSLAG ANTAGET
Vid tisdagens förbundsstyrelsemöte antogs förslaget till budget och verksamhetsplan för 2001-02. Planen kommer att presenteras vid Stora SM. Förhandlingar om Tidningen Friidrotts framtid fortskrider med förlaget Runners World Publishing AB. 
Läs rapporten från styrelsemötet.

(010718)

 

CASADEI I TRUPPEN TILL MÅNGKAMPS-NM
Bara två veckor efter Junior-EM väntar nästa landslagsuppdrag för Nadja Casadei. Hon är en av de 19 aktiva som landslagsledaren Ulrik Mattisson tagit ut till Nordiska Mästerskapen i mångkamp för ungdomar och juniorer, som arrangeras i Gävle, 4-5 augusti. 
Ifjol var Nadja trea i F18-klassen, bakom Carolina Klüft och Jenniina HalkoahoTruppen.

(010716)

 

ETIM OCH THÖRNBLAD TILL UNGDOMS-VM
Bland de många utmärkta resultaten på Världsungdomsspelen utmärkte sig 85:orna Carl Thörnblad och Mfon Etim. 2.05 i höjd respektive 12.55 i tresteg är så bra att de, som enda svenskar, blivit uttagna till Ungdoms-VM. Mästerskapet avgörs i ungerska Debrecen, 12-15 juli.

(010704)

 

NORDISKA JUNIORLANDSKAMPEN TILL ESKILSTUNA
Råby Rekarne har tilldelats arrangörskapet av Nordiska Juniorlandskampen 20 år, 2002. Övriga kandidater var IFK Växjö, Turebergs FK och Kalmar SK.

(010702)

 

NYA NUMRET AV TIDNINGEN FRIIDROTT!

JEM22 är temat för nya numret av Tidningen Friidrott. Ska de svenska framgångarna i höstas på Junior-VM i Chile följas upp i Amsterdam?
Och vilka är framtidens stjärnor? Det får du endast reda på i Tidningen Friidrott. 
Hur galna är Robert Kronberg och Peter Häggström? Ett litet smakprov från deras försök att intervjua varandra:
Hägge: -Vad gör du när du sover?
Robban: -Jag pratar rätt mycket och sånt. Det är det många som råkat ut för. Bland annat så började jag smeka Stefan Holm på höften i sömnen när vi delade rum på Globen-galan i vintras. Det var en traumatisk upplevelse för honom kan jag tänka. Dessutom så har jag ställt mig upp och långsamt, långsamt dragit av Michael Hoffer täcket för att få med honom ner till frukosten. Till saken hör att klockan var halv fyra på morgonen  Men det värsta var nog när jag delade rum med sydafrikanen Shawn Bownes...
...för att få reda på vad som hände då blir det till att beställa en prenumeration (395 kronor/år).

(010625)

 

NITTON UNGDOMAR UTTAGNA TILL EYOD
Kajsa Begqvists första internationella seger kom på European Youth Olympic Days, för åtta år sedan. Årets upplaga av mästerskapet för ungdomar födda 1984-85 arrangeras i spanska Murcia, 22-25 juli. 19 ungdomar har tagits ut av landslagsledaren Anders Rydén i samråd med Sveriges Olympiska Kommitté. Gå igenom truppen.

(010614)

 

STIPENDIUM TILL CUBA-RESA
Robert Kronbergs träningsresor till Cuba med efterföljande utveckling inspirerar. Elisabeth Östberg, GKIK, får 8.500 kronor ur Prins Bertil och Prinsessan Lilians stiftelse för att åka till Cuba och fördjupa sina häckkunskaper.

(010614)

 

FOLKSAMMÄSTERSKAPEN FLYTTADE TILL TORSBY
8-9 september avgörs Folksammästerskapen (pojkar och flickor födda 1987-1988). De avgörs i tre regionsfinaler: Norrland i Söderhamn, Götaland i Kalmar, medan Svealandsfinalen har flyttats från Karlstad till Torsby där SK Bore står som arrangör.

(010608)


RÅNÄS 4H ARRANGERAR SM 2003
Stora SM 2003 avgörs på Sportcentrum i Norrtälje. Förbundsstyrelsen beslöt alltså vid onsdagens möte att tilldela Rånäs 4H arrangörsskapet. Kvarnsveden och Tureberg var de två andra kandidaterna.
Samtidigt utlyser SFIF stora SM 2004 och 2005. I enlighet med det beslut som fattades i samband med förbundsmötet 2001 gäller fri ansökan, det vill säga att den geografiska cykeln är upphävd. Ansökan skall senast den 31 juli 2001 sändas till SFIF tävling, Box 11, 171 18 Solna eller mailas till tävlingsansvarige Bengt Holmberg.
Stora delar av mötet behandlade budget och verksamhetsplan för 2001/02, vilka skall klubbas vid nästa sammanträde den 17 juli. I budgeten finns inga medel för en fortsatt utgivning av Tidningen Friidrott.
Rapport från styrelsemötet.

(010531)

 

TIO TILL TARTU
Maria Richtnér och Erik Svensson anför de svenska mångkampslandslagen som tar sig an Estland och Finland i Tartu, 9-10 juni. Landslagsledaren Ulrik Mattisson har även tagit ut Nadja Casadei, Alice Bergström, Malin Svensson, Jeanette Hansson, Patrik Melin, Rajne Svenssohn, Andrus Klaar och Erik Larsson

(010529)

 

KAJSA PÅ NÄTET
Äntligen! Nu har vår OS-trea och IVM-etta också öppnat sin länge efterfrågade hemvist på nätet. Adressen är lätt att komma ihåg:: www.kajsabergqvist.nu! Så nu kan alla Kajsa Bergqvists fans få sitt lystmäte i text och bild på nätet.

(010523)

 

AXELSSON BLIR FÖRBUNDSCHEF I GÖTEBORG
Jan Axelsson blir ny förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund efter Anders Albertsson. Axelsson är civilekonom med erfarenhet av styrelseuppdrag i Mölndals AIK och just Göteborgs Friidrottsförbund. Men ledarkarriären inleddes med att öva stafettväxlingar på Kvarnbyvallen, skriver Jan på GFIF:s hemsida. Bland de ungdomar som började sin friidrottskarriär i Jannes träningsgrupp fanns för övrigt en viss Claes Nyberg.
Observera att Heleneholm också söker en efterträdare till en gammal trotjänare, Hazze Jönsson, som lämnar konsulentuppdraget. Sista ansökningsdag är 8 juni.

(010523)

 

EAA UTSER ARRANGÖRER
Även om det för svenskt vidkommande mest spännande beslutet - det som avser EM 2006 - dröjer till i höst har Europeiska Friidrottsförbundet EAA nyligen utsett ett antal framtida arrangörer:
* Europacupfinalen 2002: Annecy, FRA (datum blir 22-23 juni)
* Inomhuseuropacupen 2003 (nytt evenemang): Athen, GRE
* JEM19 2003: Tammerfors, FIN
* JEM22 2003: Athen, GRE

(010522)

 

VÄXJÖ ANORDNAR LAG-USM
Veckan före Stora SM genrepar IFK Växjö med att anordna Lag-USM. Tävlingen är avsedd för ungdomar födda 1985-1986. Ifjol vann MAI

(010517)

 

"DET GÅTFULLA FOLKET"
Ni har väl inte missat "Och de kallas det gåtfulla folket ..." på IK Ymers hemsida? Alltså Herman Thorells kärleksfulla hyllning av alla de tränare som förmår att oupphörligt inspirera och motivera aktiva så att dessa t o m kan fås att älska mjölksyra!

(010516)

 

REGELÄNDRINGSFÖRSLAG MÖTER OPPOSITION
Opinionen bland ledande aktiva - och arrangörer - växer sig nu allt starkare mot de regeländringsförslag om reducerat antal försök i hopp/kast resp diskning på första varningen på sprint som IAAF:s styrelse fört upp på dagordningen för regelkongressen i samband med VM i Edmonton. På BBC:s hemsida kan man t ex läsa om Ato Boldons och Daley Thompsons mycket kritiska synpunkter. Några arrangörer av s k Grand Prix II-tävlingar - där de nya reglerna skulle testas i sommar - har också sagt ifrån att man inte är intresserad av att medverka i dessa experiment. Detta eftersom man är rädd för att det skulle skrämma bort toppaktiva från tävlingen - och därmed också urholka publikintresset.

(010510)

 

FINSK JUNIORSPRINTER DOPINGAVSLÖJAD
För två år sedan var han finalist på både 110m häck och 100m vid JEM i Riga och i ungdoms-Finnkampen samma år var han först över mållinjen på 100m, 200m och 4x100m och dessutom tvåa på korta häcken. I somras satte han - bara 18 år gammal - finskt seniorrekord på 100m (10.35). En exceptionell sprintertalang med en spännande framtid - trodde man. Men nu är Ville Vakkuri i stället avslöjad som dopingfuskare. Vid en presskonferens på torsdagen erkände han dessutom att han började dopa sig systematiskt redan som 17-åring! Och att han gjorde det med fullt stöd av sin tränare Esko Olkkonen, som t o m var den som tillhandahöll mångfalden av otillåtna preparat!   Olkkonen har sedan 1970-talet varit Finlands kanske framgångsrikaste tränare när det gäller sprint/häck/hopp.

(010510)

 

202 FÖRENINGAR HAR EGEN HEMSIDA
Välkomnen Kongahälla AIK!
Föreningen i Kungälv blev den tvåhundrade som kom med på vår 
lista på friidrottsföreningar med egen hemsida.Vi vet att det är en populär lista. Statistiken avslöjar att det är den mest välbesökta sidan på friidrott.se näst efter de senaste resultaten. Men givetvis tror vi att det finns fler föreningar med hemsidor som vi ännu inte känner till eller som snart kommer att lanseras, så glöm inte att tipsa redaktionen!
Dessutom hungrar vi efter fler länkar till våra 
tävlingskalendrar.

(010508)

 

KVARTETT UTTAGEN TILL NORDIC CHALLENGE
"Gamla" Nordic Challenge, det vill säga vårtävlingen på 10 000 meter anordnas i år den 20 maj i Norrtälje av Rånäs 4H. Landslagsledaren Christian Augustsson har tagit ut följande kvartett som ska försvara Sveriges färger:
Marie Söderström-Lundberg, Catarina Asph, Joakim Johansson samt Kristian Algers.
Arrangörerna välkomnar icke landslagsuttagna till att delta på sträckan. Läs vidare på Rånäs 4H:s hemsida.

(010507)

 

AGNETA UPPSKATTAD I USA
Den här vintern och våren har vi nästan varje helg kunnat rapportera om goda resultat, framförallt på korta häcken men också i längd, för Lidingös Agneta Rosenblad borta i USA. Att hennes prestationer verkligen uppmärksammas och uppskattas också av hennes skola Washington State University förstår man av den långa artikel om Agneta som just nu finns på deras hemsida. Bl a beskrivs Agneta där av coachen Rick Sloan som "the perfect fit for his program": Hon sköter studierna utmärkt, hon tränar hårt och missar aldrig ett pass!

(010504)

 

GE FÖRÄLDRARNA EN CHANS ATT HJÄLPA TILL
Läs Per Cronas senaste krönika, sedvanligt tankeväckande, denna gång om de ideella krafterna inom idrottsrörelsen. Är de på väg att försvinna? Nej, inte om vi tillvaratar de föräldrar som kommer med barn till friidrottsföreningarna, tror Per, som skriver:
"Svensk idrott till 99% baseras på de ideella krafterna. Så har det varit och så kommer det med största sannolikhet att förbli. Tala om det för föräldrarna, och ge dem en hanterbar uppgift, så är jag ganska säker på att de ställer upp."
Per Crona skriver på Göteborgs Friidrottsförbunds hemsida.

(010503)

 

HÄLLE & HÄSSELBY LEDER STANDARSTRIDERNA
Helgens terräng-SM markerade upptakten på årets kamp om de s k mästerskapsstandaren. En SM-placeringspoängskamp mellan föreningarna som sträcker sin historia tillbaka till 1910 (män) resp 1960 (kvinnor). I fjol slutade det med segrar för Spårvägens herrar resp Hässelbys damer. Efter terrängerna toppar nu hässelbyerskorna igen (och det klart) medan det på den manliga avdelningen är en tätt samlad toppkvartett anförd av Hälle. De kompletta aktuella ställningarna. Nästa anhalt i standarjakten infaller om en dryg månad då det är dags för marathon och stafetter.

(010502)

 

DIACK FÅR TVÅ MOTKANDIDATER
En ny president ska väljas vid IAAF:s kongress i Edmonton, 1 augusti. Lamine Diack, som suttit som tillförordnad på posten allt sedan Primo Nebiolos frånfälle 1999 ställer upp till val, men något överraskande har han fått två motkandidater, Eisa Abdullah Al Dashti, Kuwait och Suresh Kalmadi, Indien.

(010502)

 

ARRANGÖRER SÖKES:
1) LAG-USM DEN 18 AUGUSTI
Trots att arrangemanget utlysts vid ett par tillfällen har ingen förening ännu anmält intresse för att arrangera sommarens lag-USM (födda 1985/86). SFIF har därför nu beslutat att - för i år - inom ramen för Folksams ungdomssatsning inrätta ett arrangörsbidrag på 7 000 kronor.
Sista ansökningsdag (tillhanda) är den 10 maj. Om ingen intressent då anmält sig kommer tävlingen beklagligt nog att ställas in! Så hör av er snarast till SFIF Tävling, Box 11, 171 18 Solna eller maila Bengt Holmberg.
2) NORDISKA JUNIORKAMPEN NÄSTA ÅR
Sverige står år 2002 som värd för traditionella "Nordiska Juniorlandskampen" (födda 1982/83). Preliminära tävlingsdatum är 10-11 augusti. Sökande bör ha anläggning med åtta rundbanor, men även ansökningar med sex banor runt och åtta banor på upploppet beaktas. Anmälan senast 31 maj till SFIF Tävling (adresser se ovan).

(010425)

 

CARRO TÄNKER LÅNGSIKTIGT
Efter JVM-guldet i Santiago i höstas har Caroline Klüft antagits till SOK:s Talangprogram. I en aktuell intervju med Carro på SOK:s hemsida berättar hon bl a att de idrottsliga framtidsplanerna sträcker sig betydligt mycket längre än till nästa OS.

(010424)

 

KAJSA NR ETT I NY IAAF-SATSNING
Knappt hade Kajsa Bergqvist flyttat in i lägenheten i Monte Carlo så blev hon inviterad att hälsa på hos grannarna IAAF plus att vara den som - genom ett besök på tennisturneringen i Monte Carlo - drog igång ett nytt IAAF-projekt avsett att göra friidrottens nya stjärnor till personligheter bekanta för en bredare allmänhet. Läs mer på IAAF: s hemsida, bl a om Kajsa tennisspelerskan!

(010422)

 

18 NYA FÖRBUNDSDOMARE
I början på månaden genomfördes årets Förbundsdomarkurs i Göteborg. För att bli förbundsdomare krävs förutom genomgång kurs att man klarat det skriftliga regelkunskapsprovet. Efter rättning av provet kan vi nu glädjas åt att förbundsdomarkadern har fått 18 nytillskott inför utomhussäsongen. I bokstavsordning:
Mikael Bernhardt, Kjell Björkander, Henrik Björkholm, Michael Björklund, Rolf Brittesland, Jan Bäck, Per-Eric Dagerhem, Roger Dahlgren, Joacim Haglund, Ola Hallander, Jöran Hedberg, Arnold Jurènde, Kenneth Lindén, Ingela Nilsson, Anders Olsson, Jan Sandberg, Sven-Olof Walleräng och Dan Zakrisson.

(010419)

 

INGEN "LEMMINGIAD" I SOMMAR
En veckohelg varje försommar sedan 1979 har spjutkastare i alla åldrar sammanstrålat i Karlstad för "Lemmingiaden". Denna spjutkarneval har förenat elittävlingar upp på yppersta världsnivå - förutom de bästa svenskarna har bl a Trine Hattestad varit en ofta förekommande gäst - med allehanda andra aktiviteter i spjutets tecken. En kombination av olyckliga omständigheter har dock gjort att arrangörerna IF Göta / Eric Lemming Fan Club tvingats att avblåsa årets upplaga som var planerad till den 9-10 juni. Dock kommer IF Göta att på söndagen arrangera en "vanlig" tävling för alla spjutkastare som är tävlingssugna under Stafett-SM-helgen. 

(010419)

 

AUSTRALIEN FÖRST ATT PRESENTERA VM-LAG
Förra årets OS-värd, Australien, är den första av de större friidrottsnationerna som presenterar sitt lag till VM i Edmonton, 3-12 augusti. De hoppande silvermedaljörerna i Sydney, Jai Taurima och Tatiana Grigorieva är de mest kända namnen i 27-mannatruppen. Läs vidare på det australiensiska förbundets hemsida.
I nuläget har förbundskapten Ulf Karlsson förhandsnominerat 16 aktiva till den svenska VM-truppen. Läs vidare om de svenska VM-kvalkriterierna.

(010418)

 

PROFFICE NORDIC CHALLENGES BONUSGRÄNSER
Styrgruppen för Proffice Nordic Challenge har godkänt förslaget till bonusgränser som lagts fram efter enträgna statistiska analyser. Som vi tidigare nämnt är alla de sex landslagsdeltagarna garanterade en bonus på 25.000 kronor vardera om de uppnår resultatgränserna, som motsvarar 15:e plats i Europa på fjolårets årsbästalistor:

Gren Män Kvinnor
100m 10.24 11.28
200m 20.63 22.89
400m 45.67 51.16
800m 1:45.67 1:59.97
1500m 3:36.28 4:03.32
3000m 7:45.00 8:45.39
5000m 13:23.83 15:12.83
3000mH 8:21.25 9:52.00
110mH 13.45 13.02
400mH 49.35 55.79
Höjd 2.28 1.95
Stav 5.72 4.35
Längd 8.12 6.81
Tresteg 16.97 14.27
Kula 20.28 18.68
Diskus 65.13 63.94
Slägga 80.21 66.58
Spjut 84.82 62.35

(010411)

 

DIGER LUNTA GER HOPP OM EM
EM mitt under Göteborgskalaset, hotell, presscentrum och sponsorby intill Ullevi, marathonloppen på milsinga.
Det var några av punkterna i 
Göteborgs digra EM-ansökan som projektledaren Toralf Nilsson överlämnade till EAA:s generalsekreterare, Till Lufft på tisdagen. Där framgår det att Göteborg vill arrangera EM 1-6 eller 8-13 augusti 2006 för att kombinera evenemanget med Göteborgskalaset. Pressen  kommer att rymmas i Katrinelundsgymnasiet.
Barcelona är Göteborgs enda motkandidat. Spanjorerna har nu tre dagar på sig att matcha Göteborg. EAA kommer att tillsätta en utvärderingsgrupp i början på maj som kommer att besöka kandidaterna. Dessa kan komplettera ansökan fram till 6 juli. Det slutgiltiga beslutet fattas av EAA:s styrelse 6 oktober.

(010411)

 

EAA PRESENTERAR TIDER OCH GRÄNSER TILL EM 2002
Men innan Göteborg eller Barcelona står värd för EM 2006 tar München hand om EM 2002. Europeiska Friidrottsförbundet, EAA, presenterar nu det preliminära tidsprogrammet för mästerskapet, som avgörs 6-11 augusti samt kvalgränserna, som dock inte behöver överensstämma med de gränser som SFIF fastställer.

(010411)

 

JUNIORERNAS HEMSIDA I GÅNG
Gör som Sanna och Jenny Kallur, gå in på Joachim Lindqvists hemsida om juniorlandslagen och Elitidrottskolan. Systrarna tillhör den exklusiva grupp som är förhandsnominerade av Jocke till JEM22 i Amsterdam i sommar. Vilka de andra är ser du här.

(010411)

 

RUSNING TILL VÅR RUSET...
15 587 anmälningar på en dag. Vår Ruset måste ha satt något av ett rekord på tisdagen när rena vårfloden av ystra motionärer anmälde sig till Europas största löparserie. Vår Ruset ringlar igenom 13 svenska städer i maj med ett post scriptum i Visby den 9 juli. Ifjol samlade serien 135 760 deltagare.

(010411)

 

...OCH TILL SOMMARSKOLAN
Ifjol samlade ett hundratal föreningar 7500 barn till Folksams Sommaridrottsskolor och intresset tycks vara ännu större i år. Inbjudan att arrangera årets upplaga hann knappt skickas ut innan klubbarnas intresseanmälningar börja strömma in. Har inte er klubb anmält sig ännu? Är det kanske något ni undrar över om upplägget? SFIF:s ungdomsansvarige Niclas Blyh (tel 08-587 721 63) har svaren på alla frågor!

(010411)

 

LÖPARLEGENDER UR TIDEN
Att det faktiskt har förflutit mer än ett halvt sekel sedan den svenska guldåldern på medeldistans har den här våren smärtsamt påmint oss om genom att vi inom en knapp månad nåtts av besked om att två av de stora 40-talsprofilerna på medeldistans gått ur tiden: För ett par veckor sedan Henry Kälarne och nu Ingvar Bengtsson.
Henry Kälarne var på många sätt den som startade och visade vägen för 40-talets svenska medeldistanshausse. Det var han som i slutet på 30-talet såg till att de svenska rekord som stått ganska ohotade sedan Edvin Wides dagar ett decennium tidigare fick en rejäl avhyvling.
Med rötterna i Jämtland och med en yrkesbana i brandkåren var Kälarne dessutom en förebild och inspirationskälla för en hel generation löpartalanger. Inte minst då för Gunder Hägg, som ju klart uttalat att det som fick honom att satsa på löpningen var just framgångarna för pojken "från grannbyn".
Kälarnes löparkarriär började på allvar när han som 22-åring våren 1934 tog ett SM-silver i terräng. Den sommaren debuterade han sedan i landslaget i den så mytomspunna segerkampen mot supermakten Tyskland. Första SM-gulden (totalt blev det 11 individuellt och 4 i stafett) kom 1935, första svenska rekorden (totalt blev det 13 individuellt och 4 i stafett) 1936 då han också tog OS-brons på 5000m, första världsrekordet (totalt blev det 2 individuellt och 2 i stafett) 1937 och 1938 blev det EM-silver på 5000m.
Sin personliga toppform - bevisad av svenska rekordet 3:48.7 på 1500m och världsrekordet 8:09.0 på 3000m - prickade han in till OS-året 1940. Fast av den mycket troliga OS-medaljen av ädlaste valör blev dock intet då ju världen råkat i krig. Skador fick honom sedan att sätta punkt för löpningen i och med säsongen 1941. Ändå blev han fyra år senare diskvalificerad på livstid vid den stora proffsräfsten, en retroaktiv kitslighet som Henry Kälarne inte var ensam om att tycka var totalt onödig.
Tio år yngre Ingvar Bengtsson klev in i eliten som 20-åring 1942 då han tävlande för Söderhamns IF gjorde 1:52.8/3:56.4. Ett år senare var det dags för landskampsdebuten, men det var ändå inte förrän de sista åren på 40-talet som han verkligen etablerade sig som vår ledande 800m-löpare. Tre SM-guld (1948-50), fyra landskampssegrar och framförallt 5:e platsen på OS 1948 och 4:e platsen på EM 1950 var de konkreta bevisen på den statusen.
Även om specialsträckan alltså hette 800m (pers 1:49.4 år 1948) så var han också en synnerligen kompetent 1500m-löpare (pers 3:48.6 år 1949) och det var faktiskt just som "lång" medeldistansare Ingvar Bengtsson skrev in sig i världsrekordlistorna. Tillsammans med kollegerna i Gefle IF noterade han nämligen under perioden 1947-1949 två världsrekord vardera på 4x1500m och 4x1 mile.

(010410)

 

AMSTERDAM GER UPP EM-KAMPEN
Kampen om rätten att arrangera EM 2006 har reducerats till en ren duell mellan Göteborg och Barcelona. Detta sedan den tredje intressenten Amsterdam nu meddelat att man drar sig tillbaka och i stället siktar fram mot 2010. Läs mer på Göteborgskandidaturens hemsida.

(010406)

 

PROFFICE NORDIC CHALLENGES REGLER KLARA
Landskampsreglerna och prissummorna i Proffice Nordic Challenge har fastställts. Sverige, Finland och Norge deltar med vardera två landslagsmän/kvinnor i varje gren. Dessa är garanterade en bonus på 25.000 kronor vardera om de uppnår en resultatgräns (som offentliggörs de närmaste dagarna).
Varje arrangör har rätt att fylla på grenarna med andra deltagare, som dock inte räknas med i landskampen. 15.000 svenska kronor utgår till grensegraren, tvåan får 10.000 kronor och trean 5.000 kronor. Prispengarna utbetalas endast till nordiska deltagare.
Proffice Nordic Challenge avgörs i Bergen 7 juni, Uppsala 12 juni och Kuortane 17 juni. De tre arrangemangen kommer att innehålla tolv individuella grenar vardera. SVT sänder från alla tre tävlingar. Läs vidare om landskampens poängberäkning och grenprogram på respektive ort.

(010403)

 

SPETSGRUPP MED ATEN I SIKTE
Förbundskapten Ulf Karlsson har satt samman en spetsgrupp av coacher som ska bilda grunden i landslagets ledarteam. Slutmålet är OS i Aten, 2004. Med finansieringshjälp från SOK ska gruppen utbildas kontinuerligt fram till OS under Nils-Egil Rosenbergs ledning. Gruppen har sin första samling 24-25 maj, då VM i Edmonton ska stå i fokus.
- Medlemmarna är valda med stor omsorg. Tanken är att vi ska bli ett mycket starkt, sammansvetsat team, som jobbar efter samm grundläggande värderingar, säger Ulf Karlsson.
- Syftet med en fast ledarstab är också att de aktiva ska lära känna oss och att ett grundmurat ömsesidigt förtroende ska byggas upp.
I spetsgruppen ingår: Peter Fröberg, Joachim Lindqvist, Bengt-Erik Blomkvist, Bo Lindholm, Ulf Friberg, Midde Hamrin, Ragnar Lundqvist, Bengt Jönsson, Yannick Tregaro, Kenth Gardenkrans, Kim Johansson, Monica Rydén samt Sven Jönhagen.

(010402)

 

EUROSPORT LANSERAR SVENSK FRIIDROTTSSAJT
Friidrott.se glädjer sig över alla konkurrenter/kollegor som sprider nyheter om friidrott på nätet. Senaste nytillskottet är Eurosports svenskspråkiga friidrottstjänst där man bland annat ska få träffa Robert Kronberg i farten.
Samtidigt aviserar riksidrottsmuseet att Patrik Sjöberg blir månadens person i april, men det går bra att tjuvläsa redan nu i mars!

(010330)

 

ELITRÅDET SAMLAS FÖR FÖRSTA GÅNGEN
På torsdag håller det nybildade elitrådet sitt första möte, i Solna. Rådet är bildat på initiativ av förbundskapten Ulf Karlsson och ska fungera som en referens- och kontaktgrupp i frågor som rör landslaget och elitverksamheten i SFIF. Två till tre träffar ska genomföras varje år. Ledamöterna är, utöver Karlsson:
Anders Rydén och Marianne Hellgren, SFIF:s landslagsavdelning, Henrik Ragnvaldsson, FIG, Jan Ahlström, elitföreningarna, Martin Eriksson och Malin Ewerlöf, aktiva, Kenth Gardenkrans och Anders Palmqvist, tränarkåren, Nils-Egil Rosenberg coachprojekt 2004 samt Sven Jönhagen, förbundsläkare.

(010329)

 

MARIE OCH CECILIA TILL VM
Förbundskapten Ulf Karlsson har nominerat ytterligare två aktiva tll VM i Edmonton: Marie Söderström-Lundberg, Hässelby och Cecilia Nilsson, Ymer.
Marie får förtroendet 
efter sitt lopp i Nagoya Marathon.
Marie visade i Nagoya att hon ligger helt i fas med sin planering inför VM och att loppet var en stark bekräftelse på detta, motiverar Ulf Karlsson.
Cecilias nominering är avhängig av att ingen annan klarar den stipulerade B-gränsen.
- Men jag tror att hon kommer att klara A-gränsen ändå, säger Ulf Karlsson.
A-gränsen är 65.00. 
Cecilia höjde det svenska rekordet i slägga tre gånger om i söndags, upp till 64.34.
Den förhandsnominerade VM-truppen består nu av 16 aktiva. Utöver Marie och Cecilia är det: 
Jimisola Laursen, MAI, 400m, Anders Szalkai, Spårvägen, marathon, Robert Kronberg, Kville, 110mH, Stefan Holm, Kil, Staffan Strand, Hässelby, höjd, Martin Eriksson, Hässelby, stav, Christian Olsson, Örgryte, tresteg, Jimmy Nordin, MAI, kula, Patrik Bodén, IF Göta, spjut, Henrik Dagård, KA2 tiokamp,  Susanna Kallur, Falun, 100mH, Kajsa Bergqvist, Tureberg, höjd, Erica Johansson, Mölndal, längd, Anna Söderberg, Ullevi, diskus.

(010321)

 

BESLUT OM EM 2006 DEN SJÄTTE OKTOBER
6-7 oktober samlas EAA:s styrelse i Frankfurt. Den mest intressanta punkten på dagordningen är beslutet om vilken stad som ska få arrangera EM 2006. Kandidaterna är Amsterdam, Barcelona och Göteborg.

(010321)

 

STRAND OCH HOLM FÖRESLÅR REGELÄNDRINGAR
De färska medaljörerna från Inomhus-VM, Staffan Strand och Stefan Holm träder in i debatten om nya regler i teknikgrenarna. I ett brev till IAAF:s council vänder de sig mot förslaget att begränsa antalet försök i stav- och höjdhopp till två per höjd.
Strand och Holm befarar att det skulle inverka negativt på tävlingarna och tar upp OS-finalen i Sydney som exempel. Tre av de sju främst placerade klarade där sin sluthöjd i tredje försöket. Brevskrivarna tror också att det skulle bli svårare att skilja hopparna åt samt att man skulle mista en del av det taktiska spel som uppstår när man sparar försök till högre höjder.
Men Strand och Holm bemödar sig också om att ge alternativa förslag på hur man skulle kunna få till snabbare hopptävlingar:
- förkorta den tid inom vilken hopparen måste påbörja sitt försök från 60 till 45 sekunder
- starta klockan omedelbart efter det att ribban kommit på plats
- begränsa prisutdelningarnas omfång genom att presentera dem på endast ett språk (värdlandets) och samla dem gruppvis för att undvika ideliga avbrott
- reducera antalet finalister i ett mästerskap till tio

(010319)

 

RÄDDA TEKNIKGRENARNA!
IAAF:s Tekniska Kommitté presenterade en rad regeländringsförslag på Councilmötet i Lissabon. Bl a handlar det om att:
- tillåta endast två försök (nu är det ju tre) per höjd i stav- och höjdhopp
- förkorta stavsprintarna (som ribban vilar på) från 75 till 55 mm
- redan en tjuvstart skall leda till diskvalifikation på sträckor under 400m
- förlänga stafetternas växlingszon från 20 till 30 meter.
Förslagen avses prövas vid några Grand Prix II-tävlingar i sommar. Beslut fattas sedan av kongressen i Edmonton dagarna före utomhus-VM i augusti. De regeländringar som då accepteras träder sedan i kraft den 1 januari 2002.

Internationella Friidrottsförbundets regeländringsförslag syftande till att tränga undan teknikgrenarna ytterligare visar sig nu komma att förutom 2 i stället för 3 försök per höjd i höjd/stav också omfatta en minskning från 6 till 4 försök i kast och horisontella hopp. Läs Peter Häggströms upprörda reaktion till Borås Tidning. Peter och alla andra kan också framföra sina synpunkter på regelförslagen till IAAF:s forum.

(010313-15)

 

KVINNLIG TIOKAMP KOMMER
IAAF:s styrelse beslöt även att stöda förslaget att tiokamp skall introduceras som kvinnlig gren. Sjukampen skall dock tillsvidare kvarstå på mästerskapen. Förslaget att slopa 200 meter från inomhusmästerskapen vann däremot inte styrelsens gehör.

(010313)

 

NYA MÄSTERSKAPSARRANGÖRER
I samband med IVM i Lissabon passade IAAF på att utse arrangörer för ett antal framtida storevenemang.
Terräng-VM: 2002 Dublin (som ju tvingades lämna wo i år), 2003 Lausanne, 2004 Brussel, 2005 Le Mans (FRA).
Halvmarathon-VM: 2003 Vilamoura (POR).
Ungdoms-VM: 2003 Sherbrooke (CAN).
GP-finalen: 2002 Paris.

(010313)

 

RASK TRÄNARUTBILDNING I ÖREBRO
Tränar du aktiva 16-22 år och vill ha tekniktips från några av de bästa tränarna? Då erbjuder FC Mellan tre utbildningskvällar:
19 mars: Jan Bäck (grenansvarig höjd)
29 mars: Nils-Egil Rosenberg (tränare av häcklöpare som Sven Nylander och Mikael Jakobsson)
18 april: Anders Palmqvist (sprintertränare, bland andra Annika Amundin och Lena Berntsson).
Varje kurs sträcker sig mellan 18.00 och 21.00 i Mässhallen i Örebro och kostar 350 kronor/gång. Anmälan senast 12 mars till 
Daniel Magnusson, som också kan lämna fler upplysningar på
( 019-611 23 75.

(010308)

 

TOPIC FAST I DOPINGTEST
En av Staffan Strands och Stefan Holms främsta konkurrenter, Dragutan Topic, har ertappats med otillåtet höga halter av norandrosteron. Den jugoslaviske höjdhopparen har bland sina meriter både JVM- och EM-guld. Han placerade sig just före Strand och Holm på VM i Sevilla. Provet togs efter höjdgalan i Wuppertal, 2 februari.
Topics tränare, Mihajlo Svraka, står för den märkliga kommentaren "Topic är erfaren. Efter 15 års tävlande kan han inte begå ett sådant misstag. Om han hade intagit något sådant skulla han inte ha tävlat"(!), enligt Namndo Media och AP.

(010308)

 

TERRÄNG-VM FLYTTAS
Årets terräng-VM skulle ha gått i Dublin (Irland) den 24-25 mars, men Irland har nu avsagt sig arrangemanget och IAAF har beslutat att flytta tävlingen i rummet (men inte i tiden) till Oostende (Belgien). Bakom ligger den irländska oron över att mul-och klövsjukan hos grannen Storbritannien skall sprida sig över gränsen. Därför har de irländska myndigheterna beslutat att ställa in ett flertal planerade aktiviteter av allehanda slag som förmodades locka stora mängder tillresande från andra länder. Terräng-VM skulle ha varit en sådan aktivitet.

(010308)

 

NADJA FOR PRESIDENT
På den amerikanska universitetsfriidrottssajten Trackwire var frågan i veckan vem som man helst vill ha på sista sträckan i sitt 4x400m-lag. Ett av de sex alternativen man kunde rösta på var Nadja Petersen. Nadja fick 4.0% av de drygt 1100 rösterna. Vann gjorde Mikele Barber på 44.5%. Ja, just hon amerikanskan som Nadja spurtade ned i direkt inbördes kamp för ett par veckor sedan. Men det kanske var i Florida man räknade rösterna?

(010303)

 

sveirorelse.gif (9183 bytes)SÄTT SVERIGE I RÖRELSE
Idag är fyra femtedelar av Sveriges befolkning över 30 år alltför fysiskt inaktiva.
Det medför ökad risk för hjärtinfarkt, slaganfall, höga blodfetter, högt blodtryck, diabetes, benskörhet och vissa cancerformer. 
Sverige har en närmast epidemisk ökning av tillstånd som övervikt, diabetes typ två och benskörhet på grund av för lite fysisk aktivitet.
Detta är bakgrunden till att regeringen givit Folkhälsoinstitutet i uppdrag att tillsammans med andra myndigheter och organisationer leda det nationella projektet "
Sätt Sverige i rörelse 2001".Folkhälsoinstitutet ser projektet som början på ett långsiktigt förändringsarbete för att främja hälsa och förebygga sjukdom genom ökad fysisk aktivitet. Läs vidare.

(010301)

 

RF STÖDER BORGSTRÖMS UTVECKLINGSPROJEKT
RF har valt ut vilka utvecklingsprojekt bland riksidrottsgymnasierna som ska få bidrag. Bland de 17 lyckligt utvalda finns Anders Borgström, på FIG i Karlstad. Anders fär medel till sin studie om utveckling av reaktiva benstyrkeegenskaper.

(010301)

 

SVERIGE VILL SÄNDA TIO TILL IVM
Förbundskapten Ulf Karlsson har tagit ut tio aktiva till Inomhus-VM i Lissabon, 9-11 mars. Utöver de sex som klarat den officiella kvalgränsen och tackat ja till att delta (Kajsa Bergqvist, Stefan Holm, Staffan Strand, Jimisola Laursen, Robert Kronberg, Rizak Dirshe) har truppen utökats med fyra namn:
Jimmy Nordin, Christian Olsson, Peter Häggström samt Mattias Sunneborn. Dessa har dock ej klarat den av IAAF stipulerade kvalgränsen.
- Vi har sett att andra nationer anmält aktiva som inte klarat gränsen, förklarar Ulf Karlsson.
Ännu är det nämligen inte klarlagt enligt vilka kriterier IAAF tänker fylla på de (teknik)grenar där endast ett fåtal kvalificerade utövare har anmälts.

(010228)

 

BAUMANN AVSTÄNGS PÅ NYTT
Tyske långdistanslöparen Dieter Baumanns avstängning har utökats till februari 2003 efter hans deltagande på 3000 meter i den gångna helgens tyska inomhusmästerskap, som Baumann vann. Den tvååriga avstägningen nollställs och börjar räknas om från datumet då Baumann bestred den.
Tyska friidrottsförbundet har inte anmält Baumann till Inomhus-VM. IAAF har förvarnat om att hela tyska truppen skulle bli avstängd om han blivit uttagen. 
Läs om vad som hänt tidigare i veckan i fallet.

(010228)

 

IAAF SKÄRPER BAUMANN-FALLET
Tyske långdistanslöparen Dieter Baumann är avstängd från allt tävlande fram till 21 januari 2002. Men inför den gångna helgens tyska inomhusmästerskap tog Baumann ärendet till civil domstol. Ett utslag i Frankfurt gav honom rätt att tävla. Han deltog i och vann 3000 meter på mästerskapen.
IAAF sätter nu hårt mot hårt för att försvara sin rätt att utforma reglerna inom friidrottsvärlden, utdöma sanktioner och bevaka att de efterlevs. Det tyska förbundet informerades inför mästerskapen att om Baumann tilläts starta skulle alla som tävlade mot honom också bli avstängda i enlighet med bestämmelserna i IAAF:s regelverk (53.1 ii). IAAFs council kommer att ta ställning till hur lång avstängningen ska bli för de åtta löpare som berörs.

(010226)

 

MER LÄSNING I NYA FRIIDROTTFriidrott 1-01.jpg (44057 bytes)
Vi har tagit till oss kritiken att Tidningen Friidrott har tunnats ut den senaste tiden. I år blir tidningen tjockare och kommer i stället ut med åtta nummer. Vi satsar mer på tidlöst material och mindre på referat av tävlingar som hunnit bli bortglömda när tidningen kommit ut. Det blir alltså en åtskillnad där hemsidan ska svara för de rappa nyheterna och tidningen för de längre inslagen. Det kommer även att synas i de temanummer som kommer att fokuseras kring ett specifikt ämne. Alla synpunkter om tidningen och bidrag till den tas tacksamt emot av redaktionen.
Några av inslagen i första numret:
- Stefan Holm porträtterar Maria Rendin
Nya landslagsledarna Christian Augustsson Ulrik Mattison
Inomhusstatistik genom tiderna
- Mordet på teknikgrenarna. A Lennart Julin analyserar och Miro Zalar kräver förändring.
Jimisola skriver från Sydafrika
Jimmy tipsar om kastarsajter
Beställ ett provex för 40 kronor: Ring 08-545 535 30 eller maila: hans.lodin@springtime.se

(010220)

 

ANDERS SZALKAI KLAR FÖR EDMONTON
Marathonlöparen Anders Szalkai är klar för VM i Edmonton. Förbundskapten Ulf Karlsson bedömer att spårvägslöparens insats i Austin Marathon i kombination med fler faktorer ger underlag för en möjlig placering bland de 20 bästa på VM.
- Det är skönt att få det förtroendeet, säger Anders. Nu kan jag förbereda mig optimalt för VM.
Sveriges främsta kvinnliga marathonlöpare, Marie Söderström- Lundberg springer Nagoya Marathon, 11 mars. Ifjol var Marie främsta utländska löpare i det loppet.

(010220)

AKTIVAS KOMMITTÉ BILDAS
Vid det senaste förbundsstyrelsemötet beslöts att de elitaktiva ska få en närmare kontakt med styrelsen. De 108 som igår i uppföljningsgruppen kommer att få rösta fram sex medlemmar som ska ingå i nybildade Aktivas kommitté.
Styrelsen beslöt bland annat även att utse Christina Liffner till första vice ordförande och Sigyn Ekwall till andra vice ordförande, att varje styrelsemedlem ska uppbära ett specifikt ansvarsområde och att Friidrottsfrämjandet ska övergå från stiftelse till förening.

(010219)

 

INGVAR THOMSSON HAR GÅTT BORT
På torsdagen nåddes vi av det tragiska meddelandet att Smålands FIF:s ordförande Ingvar Thomsson oväntat avlidit. Svensk friidrott har i Ingvar förlorat en av den ovärderliga kategori ledare som i ordets rätta och mest positiva bemärkelse förtjänar att betecknas som eldsjälar, dvs därför att de genom att brinna för vår idrott också får otaliga andra att tända. Även om hans egen aktiva idrottsbakgrund var som fotbollsspelare är det ingen överdrift att påstå att det var Ingvar Thomsson som på 80-talet väckte nytt i liv i den då halvslumrande friidrotten i Kalmar SK. Han har dessutom sedan dess oförtröttligt arbetat vidare med att hela tiden utveckla verksamheten på alla upptänkliga sätt: Allvädersbanorna utomhus, intensivt jobb på att få bättre träningsmöjligheter inomhus, bred ungdomsverksamhet, satsning på utbildning av tränare, ledare och domare, många tävlingsarrangemang på alla nivåer från lokala vardagstävlingar för ungdomar till SM-tävlingar plus långlopp, osv. Trots den gränslösa tid och glöd Ingvar alltså lade ned på Kalmar SK:s friidrott ryggade han inte för att också ta ett vidare ansvar. Han var sedan många år en i högsta grad aktiv och arbetande ordförande i Smålands Friidrottsförbund. Att han nu hastigt ryckts bort mitt uppe i sin gärning är en svår förlust för svensk friidrott. Ingvar Thomsson var nämligen den typ av människa och ledare som bär - ja, snarast är - den svenska friidrottsrörelsen när den är som allra bäst!

(010216)

 

PROFFICE STÖDJER NY NORDISK MILJONTÄVLING
Bemanningsföretaget Proffice går in som huvudsponsor för den nordiska tävlingsserie som aviserades i höstas. Den döps till Proffice Nordic Challenge och kommer att arrangeras i Bergen 7 juni, Uppsala 12 juni samt Kuortane 17 juni.
Den individuella tävlingen kombineras med en landskamp med två deltagare från varje land och gren. Poängen räknas samman för både män och kvinnor och segrande land utses efter den avslutande tävlingen i Finland. En dryg miljon utlovas i prispengar och SVT kommer att sända en timme från varje tävling.
– En skänk från ovan. Det är svårt att hitta tävlingar med kvalificerat mostånd så tidigt på säsongen, tycker förbundskapten Ulf Karlsson.
– Det är kanon att ännu en sponsor vill hjälpa den svenska friidrotten, anser Martin Eriksson. Jag tror också att Proffice kommer att få ut mycket utav det eftersom svenska friidrottare är mycket måna om sina sponsorer.

(010208)

 

BENGT JÖNSSON "ÅRETS TRÄNARE"
Friidrottens Tränarförening har utsett Bengt Jönsson till Årets Tränare. Det är främst Bengts arbete med Kajsa Bergqvist, som legat till grund för utmärkelsen. Bengt har tränat Kajsa sedan tio år tillbaka, men började sin tränargärning ytterligare tiotalet år tidigare i Klippans FIK. Studier på GIH förde honom till Stockholm där han verkat i Spårvägen och Tureberg. Stipendiet delas ut på lördag vid IJSM i Eskilstuna.

(010207)

 

KLJUGIN HOPPAR I GLOBEN
Olympiamästaren Sergej Kljugin har lämnat klartecken för start i GE Globen Galan i mitten på februari! Först hade det från ryskt håll aviserats att båda deras OS-ettor i höjd - alltså även Jelena Jelesina - skulle stå över inomhussäsongen, men nu har alltså Kljugin tänkt om. Men det kommer sannerligen inte att bli någon sinekur för honom i Globen eftersom startfältet innehåller fyra andra OS-finalister som vill ha revansch på Kljugin för Sydney: Stefan Holm, Staffan Strand, Mark Boswell och Kwaku Boateng!

(010130)

 

3.85 - 3.90 - 3.90 - 3.95 - 75.000!
Sifferraden ovan sammanfattar Hanna-Mia Perssons minnesvärda januarimånad. De fyra första noteringarna redovisar resultaten i hennes fyra stavtävlingar, vilka dessutom bjudit på ett flertal goda försök att bli andra svenska att klara "dröm-4".
Den femte sifferkombinationen anger det rejäla ekonomiska bidrag till den fortsatta idrottssatsningen som Hanna-Mia nyligen erhöll. Hon blev nämligen den elfte mottagaren (första friidrottaren!) av "Olof Svensson-stipendiet", som årligen delas ut till en framstående idrottsutövare från Kalmar. Ändå hade juryn alltså inte kunnat räkna in vad som hänt den här månaden utan utgått helt från sommarens prestationer, som ju slutade med svenskt utomhusrekord i september.
Var den här vintern slutar kan man bara gissa, men för Hanna-Mia fortsätter den i alla fall närmast på lördag i andra hemstaden Göteborg, där hon på 
RödBlå Vinter ställs mot våra övriga toppnamn i grenen.

(010129)

 

RF AVRÅDER FRÅN KREATIN
- Det finns anledning att starkt varna idrottsutövare för bruk av kreatin. Det säger Bengt O Eriksson, medicinsk expert i  Riksidrottsförbundets Dopingkommission, med anledning av den franska larmrapporten som framkommit i media om att kreatin är cancerogent. Läs vidare.

(010128)

 

IDA FICK SITT JUNIOREUROPAREKORD
När Ida Nilsson en fredagskväll i början på sommaren hemma i Högby sprang 10:22 på 3000m hinder visste hon att det var svenskt rekord för seniorer och juniorer. Men Ida och övriga på plats var inte medvetna om att också europarekordet för juniorer (F19) kraftigt underskridits. Även om Ida dopingtestades dagen efter (i enligt med kraven för svenska rekord) så räckte det inte för europarekord; där krävs nämligen test i direkt anslutning till prestationen.
När Ida sedan sprang på 10:39.08 på Finnkampen i Helsingfors var det alltså inte svenskt rekord - men däremot ett möjligt junioreuroparekord. Så därför ordnades alla formaliteter inkl den omedelbara dopingtesten. Och nu står "Ida Nilsson SWE" i Europeiska Friidrottsförbundets officiella lista som rättmätig innehavare av rekordet på 3000m hinder för kvinnliga juniorer. Fast alltså på en tid drygt 16 sekunder sämre än det svenska rekordet för kvinnliga juniorer ...

(010124)

 

ÅRETS UNGDOMSFONDSSTIPENDIATER
För sex år sedan fyllde Svenska Friidrottsförbundet 100 år och i samband med det jubileet inrättades en fond ur vilken årligen ett antal stipendier skulle delas ut till förtjänta ungdomar och ungdomsledare. I år blev det åtta nya stipendiater:
Edwin Wide-stipendiet (specifikt för löparungdomar): Johanna Nilsson (Högby) och Erik Emilsson (MAI).
* Ungdomsstipendiet: Nadja Casadei (KA2), Mikael Jakobsson (Örebro), Alhaji Jeng (Örgryte) och Philip Nossmy (MAI).
* Ungdomsledarstipendiet: 
Helen Svahn (Huddinge) och Carina Madsen (Finish).

(010122)

ERICA OCH STEFAN TILL TOPPGRUPPEN
När SOK presenterade fyra aktiva som flyttats upp från talanggruppen till toppgruppen visade det sig att två är friidrottare: Erica Johansson och Stefan Holm. Kajsa Bergqvist tillhör den exklusiva församlingen sedan tidigare.
Toppgruppen består nu av 29 aktiva och två lag som ska bilda stommen i den olympiska truppen i Aten, 2004. SOK har satt upp 20 medaljer som mål för truppen. Gruppen erhåller såväl ekonomiskt som medicinskt stöd.

(010122)

 

ERIK HAFSTRÖM INVALD I FÖRBUNDSSTYRELSEN
Förbundsmötet var enigt när det var dags att välja styrelseledamöter på söndagen. Valberedningens kandidat, Erik Hafström, fick inga motkandidater och övertog Lars Sandströms plats sedan Lars avböjt vidare uppdrag. Bengt Westerberg omvaldes som ordförande, likaså fick Erik Wiger, Anders Prytz och Madeleine Melander förnyat förtroende. Övriga styrelseledamöter är Christina Liffner, Anders Olsson, Ann-Louise Skoglund och Sigyn Ekwall. Deras mandatperiod går ut nästa år.
Erik Hafström är ordförande i Elitklubbarna och Rånäs 4H och var fram till ifjol grengruppsansvarig för medeldistans kvinnor. Han är primärvårdschef i distriktet Sollentuna-Väsby, norr om Stockholm, och har många års erfarenhet av ledarutveckling och personalfrågor.

(010121)

 

JUTTERSTRÖM & RÖNNBRANT I VALBEREDNINGEN
Fler fick förlängt mandat. Tomas Vidmark fortsätter leda valberedningen. Jessica Lindén och Torsten Carlius blev omvalda. Lillemor Rönnbrant återtog sin plats och Per Jutterström blev nyinvald sedan Stefan Olsson och Ulla Renvall avböjt vidare uppdrag.

(010121)

 

NYTT GRENPROGRAM OCH STAFETT-SM PÅ STADION
Förbundsmötet var också tämligen överens om de tre styrelseförslagen, som alla gick igenom. MAI fick stöd för sina motioner om att förlägga Stafett-SM på Stadion under en försöksperiod på tre år samt om poängberäkningen för standartävlingen.

(010121)

 

HELGFRÅGESPORTEN: 10 HADE ALLA RÄTT!
Eftersom de rätta svaren funnits tillgängliga i någon vecka har väl alla deltagarna själva hunnit räkna ut sina egna antal fel och rätt. Men vem var egentligen bäst? Hade någon av de 32 som skickade in lösningar rentav korrekt svar på alla 15 frågorna? Jo, och det var dessutom inte bara "någon" utan faktiskt inte mindre än tio personer som var felfria. Läs vidare

(010118)

 

TRE OS-MÄSTARE TILL GE GLOBEN GALAN
Trefalt med färska guldmedaljörer blir det i Globen den 15 februari. Strax före jul annonserade GE Globen Galan att Noah Ngeny var kontrakterad. Nu kommer beskedet att han får sällskap av fjolårets suverän på de höga häckarna, kubanen Anier Garcia. Det blir en tuff utmaning för Robert KronbergMaria Mutola är den tredje olympiska mästaren och hon har ju satt världsrekord förut i Globen.
Givetvis blir det idel ädel svensk friidrottselit också på GE Globen Galan, som Kajsa Bergqvist, Erica Johansson, Stefan Holm och Staffan Strand.

(010116)

 

BARCELONA OCH AMSTERDAM EM-UTMANARNA
EM 2006 kommer att gå i antingen Göteborg, Barcelona eller Amsterdam! Det står klart sedan tiden för att anmäla sitt intresse att arrangera nu löpt ut. Europeiska Friidrottsförbundet kommer - efter att ha noga penetrerat de olika koncepten - att göra sitt val bland de tre kandidaterna i samband med kalenderkongressen i Moskva 19-21 oktober.

(010115)

 

KAJSA VÄRLDENS BÄSTA HÖJDHOPPERSKA!
Visst har vi väl tyckt så själva, men ett visst jäv gick ju inte att förneka. Men nu vet vi att vi inte var alltför blågult färgade i vår bedömning. Den amerikanska facktidningen Track & Field News internationella expertpanel rankar nämligen Kajsa Bergqvist som världens allra främsta höjdhopperska under år 2000! I TFN:s bedömning av de samlade meriterna vägs också inomhussäsongen in i bedömningen och eftersom Kajsa var särklassig inne-1:a och utesäsongens mesta 2-metershopperska så var slutsatsen egentligen oundviklig: Kajsa Bergqvist, Sweden, allra bäst i världen i kvinnligt höjdhopp år 2000!
Och rapporterna från det just pågående träningslägret i Sydafrika pekar på att 2001 kan bli ett ännu bättre år för Kajsa!

(010111)

 

STEFAN, STAFFAN OCH ERICA OCKSÅ RANKADE
Kajsa Bergqvist, som toppade kvinnliga höjdlistan närmaste före OS-tvåan Hestrie Cloete och OS-ettan Jelena Jelesina, var förstås inte ensamt svenskt inslag på Track & Field News välrenommerade (började för över 50 år sedan!) världsranking. I det manliga höjdhoppet återfinns Stefan Holm som 4:a - bakom topptrion Vjatjeslav VoroninSergej Kljugin och Javier Sotomayor - och Staffan Strand som 6:a. Och i kvinnliga längden - där Heike Drechsler förstås anförde - noterar vi en 7:e plats för Erica Johansson. Fast hur resonerade de rankingansvariga egentligen när man lyckades få Niurka Montalvo - som inte var med på OS, som krossades av Erica i Europacupen och som förlorade tre av deras fyra Golden League-möten - placeringen före Erica??? Det var väl 1999 och inte 2000 som Montalvo vann VM?

(010111)

 

VIRGILIJUS OCH MARION BÄST I VÄRLDEN?
Det har på sistone sannerligen inte varit någon brist på allehanda listor och utmärkelser på temat "Världens bästa år 2000". Vad gäller internationell friidrott är den äldsta - och även mest ansedda - den amerikanska facktidningen "Track & Field News". På TFN:s uppdrag röstar en panel på ca 40-talet "experter" från världens olika hörn fram 10-bästalistor för såväl män som kvinnor.
Nu har TFN:s februarinummer med listorna publicerats. Vad gäller den kvinnliga avdelningen blev toppnamnet - förstås - samma som vid IAAF:s World Athletics Gala och som i brittiska Athletics International, dvs Marion Jones. Men på herrsidan triumferade varken Jan Zelezny (IAAF) eller Robert Korzeniowski (AI) utan Virgilijus Alekna! Och det var dessutom en överraskande klar förstaplats eftersom den litauiske diskuskastaren toppade 20 av de 36 röstsedlarna samtidigt som de övriga 16 maxpoängarna fördelades på fem olika namn. Hela listorna med mer kommentarer finns förstås på TFN:s egen hemsida!

(010110)

 

CAROLINA KLÜFT "ÅRETS STJÄRNSKOTT"
Carolina Klüft är årets stjärnskott. Det anser Sportjournalisternas klubb i Stockholm och ATG, som belönar IFK Växjös juniorvärldsmästarinna med 25.000 kronor utöver titelns ära.
Juryns motivering löd: ''Carolina kombinerade ett allroundkunnande med individuell skicklighet. Hon överträffade sig själv i några grenar, lyckades pricka toppformen vid rätt tidpunkt och satte ett personligt rekord''.
Tidigare har Carolina utsetts till "Årets komet" i Småland och hon är som bekant nominerad som en av fyra kandidater till Idrottsakademins pris "Årets nykomling" som skall utdelas vid Idrottsgalan i Globen (och direktsänd i TV) den 22 januari? Kan det bli en trippel för Carro?

(010110)

 

MARTIN ERIKSSON UTTAGEN TILL INNE-VM
Truppen till Inomhus-VM i Lissabon växer. Den är nu en oktett sedan även Martin Eriksson blivit uttagen. Hässelbys stavhoppare vann ifjol silvermedaljen på Inomhus-EM i Gent och följde upp med svenskt utomhusrekord, 5.80, i Sydafrika.

(010108)

 

NORA-ANNA UPPMÄRKSAMMAD
Nora-Anna Larsson som satte flera världsrekord på 800m under mitten av 40-talet är "Månadens person" på Riksidrottsmuseets hemsida!

(010103)

 

ERIK BÄST I SÖDERTÄLJE
Den anrika utmärkelsen "Telgebragden" till Södertäljes främsta idrottsutövare har för år 2000 tilldelats Enhörnas Erik Sjöqvist. "Bragd-Eriks" år innehöll bl a SM-guld, NM-silver och en uppmärksammad Finnkampsinsats. Det var första gången sedan 1988 (Malin Ewerlöf) som utmärkelsen tillföll en friidrottare.

(010103)