Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Onsdag 28 februari 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Från Folksam GP
till VM-prispall

David Storl passerade dröm-21 för första gången på Slottsskogsvallen - och blev sedan världsmästare i Daegu!
(alla foton: Deca Text & Bild)

 

Grundtanken för Folksam Grand Prix är att erbjuda de bästa svenskarna ett "inspirerande" motstånd. Det betyder främst ett motstånd som på pappret är jämbördigt eller helst litet bättre. Men det finns också utrymme för att krydda tävlingarna med några riktiga internationella storheter.


I det senare avseendet var 2011 ett starkt FGP-år. För faktum är att på årets tre Folksam GP-galor i Göteborg, Sollentuna och Karlstad uppträdde sammanalgt inte mindre än åtta blivande medaljörer i Daegu-VM - inkl en blivande världsmästare! Så det handlade verkligen inte heller om några föredettingar med storhetstiden bakom sig - utan tvärtom!

Den blivande världsmästaren var ett lysande exempel på detta: Tyske kulstötaren David Storl gjorde på Göteborg GP – en och en halv månad före 21-årsdagen – karriärens första 21-metare.

I Daegu sedan persade han först i kvalet (21.50) och därefter två gånger i finalen med guldstöten 21.78 i sjätte och sista! Tia i den finalen kom f ö tidigare dubble VM-medaljören (’05 och ’09) Ralf Bartels, som var tvåa bakom Storl på Slottsskogsvallen.

Trogna Sverige-gäster

Sudans Abubaker Kaki , som på VM bara fick ge sig för den omöjlige David Rudisha, har i flera år varit en trogen FGP-deltagare. I år "hemma" på sommarträningsbasen Sollentunavallen levererade Kaki – trots att han kroknade något på slutet av loppet – världstiden 1:44.39 på 800m.

Även Estlands OS-mästare i diskus Gerd Kanter tillhör Sverigevännerna som i flera år haft långa träningsperioder på svensk mark. Precis som inför OS-guldet 2008 inkluderade Kanter i år Sollentuna GP i sina förberedelser för det stora mästerskapet. Naturligtvis vann han i Sollentuna igen och på VM var det bara tyske Robert Harting som förmådde kasta längre än Kanter.

Tyska stavhopperskan Martina Strutz hade fem tidigare Folksam GP-starter från åren 2007-2010 bakom sig när hon kom till årets Göteborg GP. Utfallet tidigare hade varit litet blandat, men nu 2011 var det en "ny" Martina Strutz vi fick uppleva. Ensam kvar efter 4.42 fortsatte hon med 4.52 och nya perset 4.60. Framstegen fortsatte sedan sommaren igenom för att kulminera vid VM där 29-åriga Strutz tog silver på 4.80!

Ngoni Makusha suverän på 100m i Karlstad
- VM-brons i längd i Daegu.

 

Bronsmedaljörerna i Daegu som vi fick uppleva i aktion på nära håll i årets Folksam GP var italienska höjdhopperskan Antonietta Di Martino (2:a i Göteborg), tyska sjukamperskan Jennifer Oeser (2:a i specialtrekampen i Sollentuna), brittiske korthäcklöparen Andy Turner (1:a Sollentuna på 13.34 – tiondelen snabbare än i det bronsgivande VM-finalloppet!) och längdhopparen Ngoni Makusha från Zimbabwe (1:a 100m i Karlstad, gick f ö till semi på 100m i Daegu).

Och det tog inte slut där – för till guldmedaljören, de tre silvermedaljörerna och de fyra bronsmedaljörerna kan man lägga ytterligare fyra Folksam GP-tävlande som hamnade bara just precis utanför pallen som fyror:

Allra närmast var vitryska längdhopperskan Anastasia Mirontjik (1:a i Sollentuna) som låg på bronsplats bara 8 cm från guldet under större delen av VM-finalen – och som dessutom hade knappa tramphopp som var längre – för att bli retfullt bortpetad i sista omgången med två ynka cm.

Anastasija Mirontjik - placeringen före Carolina Klüft
både här i Sollentuna och på VM i Daegu


Närkontakt framåt också för kinesiska kulstöterskan Gong Lijiao (1:a Göteborg) som var 5 cm från VM-bronset, polska sjukamperskan Kamila Tyminska (1:a Sollentuna trekamp) som till slut hade futtiga 28 poäng upp till Jennifer Oesers tredjeplats och estniske diskuskastaren Märt Israel (2:a Sollentuna) som saknade blott 88 cm i kastlängd för att få göra landsmannen Kanter sällskap på VM-pallen.

Och så hade vi VM-femmorna Luvo Manyonga (4:a i Sollentuna) och Yamilé Aldama (1:a i Göteborg) och ....

Så det är sannerligen ingen överdrift att påstå att alla våra tre Folksam Grand Prix-galor 2011 tillhandahöll publiken - på plats och framför TV-apparaterna - internationella friidrottare av världsklass.