Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Tisdag 19 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


2013 var en riktigt bra innesäsong!


Medaljtrion på ISM 200m i vintras är nu också nr 1, 2 och 8 genom tiderna!
(foto: Deca Text & Bild)


Att värdera en säsong kan göras på många olika sätt. Ett mått kan vara vilka spår säsongen satt i toppen på genom-tiderna-statistiken. En sådan analys gjorde vi häromdagen för 2013 inomhus och den resulterade i slutsatsen att det blivit nio nya manliga och arton nya kvinnliga resultat på de svenska topp-10-listorna (se länken till "Nyhetsnotis 27 mars" i högerspalten!).


Ett utfall som spontant kändes ganska bra, men hur bra är det egentligen? För att besvara den frågan måste man gå tillbaka i historien och jämföra direkt med tidigare innesäsonger.

Tyvärr finns inget sådant årsvis underlag, men man kan ändå få en hygglig illustration av att se hur resultaten i de nu aktuella 10-bästalistorna i de tretton "stora" inomhusgrenarna fördelar sig över åren.

Självklart blir bilden något snedvriden till de senaste årens fördel genom att nu aktiva i flera fall lär komma att förbättra sina toppresultat i framtiden, men ändå får man ändå just precis en ganska god indikation.

Fast å andra sidan måste man också beakta att det bara blir svårare och svårare allteftersom åren går att ta sig in på topp-10 - själva processen innebär ju att resultatkraven för att platsa automatiskt skärps!

Så här ser det aktuella stapeldiagrammet ut (blå = män, röd = kvinnor):



Några kommentarer om det historiska:

* Den första stapeln (längst t v) sammanfattar hela tiden före 1980 (i praktiken 1970-talet då de äldsta resultaten är från 1971), sedan är det år för år 1980-2013.

* Det mest "utstickande" är förstås 1995 från vilket år alltså inte mindre än 18 manliga resultat än idag - arton år senare - hänger kvar på topp-10. Det kan vara logiskt att ana en koppling till att det stundade ett VM på hemmaplan till sommaren. Men hur förklarar man då att det bara är ett kvinnligt 1995-resultat kvar?

* Näst bäst av de historiska åren är alltså 1996, ett år när vi hade inne-EM i Sverige (Globen, Stockholm).

* Från året 2008 har inget enda manligt resultat överlevt - sedan måste man gå ett kvartssekel bakåt till 1983 för att hitta närmast föregående manliga noll-år.

* Senaste kvinnliga noll-år är 1989, dvs snart 25 år sedan.

Vad kan man då säga om 2013?

* Nio manliga noteringar är ett helt OK utfall för ett år. Endast ett enda av de historiska åren (alltså 1995) ligger högre och tittar man på de närmast föregående åren återstår bara fyra resultat från 2012 och två vardera från 2010 och 2011.

* Arton kvinnliga noteringar måste vara något av ett rekordfacit, i alla fall ett år när alla grenar är etablerade i det ordinarie programmet sedan mer än ett decennium. Så även om alla dessa aktiva förstås har möjligheten till ytterligare förbättringar i framtiden kommer 2013 med största sannolikhet vara ett årtal som kommer att leva vidare starkt i topp-10 genom tiderna.

* Sammanlagt 27 nya topp-10-resultat är ett mycket starkt utfall som understryker upplevelsen från framförallt ISM och IEM av en "ny generation" som på allvar är på väg att etablera sig på en hög nationell nivå.

* Av de 27 nya resultaten var ca hälften förbättringar av aktiva som redan fanns med på topp-10 medan andra hälften alltså var rena nykomlingar i genom-tiderna-toppen.