Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Tisdag 19 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Avancerad teknik i
landslagets nya kläder

 


Svenska friidrottslandslagets nya kläder är ett resultat av ett avancerat forskningsarbete. Bakom den nya sprintdräkten döljer sig en riktigt avancerad teknik som ska få idrottaren att inte känna kläderna.

– Det känns inte att du har några kläder på kroppen. Det i sin tur gör att du kan koncentrera dig helt och hållet på det du ska göra, alltså att springa, vilket kan bidra till snabbare tider, säger Thommy Bäcklin, produksansvarig på Craft.


För en tid sedan blev det känt att det svenska sportvarumärket Craft blir de som under de kommande åren kommer att klä det svenska friidrottslandslaget. Craft har tidigare förknippats mycket med vinteridrotter men gör nu en ordentlig satsning på friidrott. Och erfarenheterna från att ha jobbat tillsammans med bland andra det svenska längdskidlandslaget under lång tid har varit viktiga när den nya friidrottskollektionen tagits fram.

– Vi har genom våra samarbeten med elitidrottare skaffat oss ovärderlig kunskap om hur hårt arbetande kroppar fungerar i sporter där kraven på temperaturreglering och rörelsefrihet är extremt höga, säger Jonas Peterson som är VD på Craft.

– Inför vinter-OS i Sotji 2014 samarbetade vi exempelvis med Charlotte Kalla och Johan Olsson i framtagningen av en tävlingsdräkt specifikt anpassad efter Sotjis varma vinterklimat. Nu överför vi denna teknologi och kompetens till friidrotten, berättar han.

Laserskuren sprintdräkt

Det tekniskt sett mest avancerade plagget i kollektionen är Sprintdräkten, eller heldräkten som den brukar kallas inom friidrotten. Den är ett resultat av forskning om hur man får total rörelsefrihet, effektiv temperaturreglering och optimal aerodynamik. Bland annat är den laserskuren och har ultraljudssvetsade sömmar.

– I stället för att klippa tyget med sax och sy dräkten med en symaskin, klipper man med laser vilket gör det mer exakt. Sen fäster man ihop styckena med tejp som man värmer på. Då sitter delarna ihop kant i kant vilket gör att det inte är någon söm som ligger och skaver, vilket är viktigt för idrottare och som gör det enklare att prestera, beskriver Thommy Bäcklin som är produktansvarig på Craft.


Varje del i sprintdräkten är unik och tejpas ihop för att undvika sömmar.

Tekniken gör också att man kan använda ett och samma tyg till hela dräkten, och sedan skära ut ventilation där man har ökad värme. Det går också att specialsy vissa storlekar på ett enklare sätt, vilket är omöjligt i en vanlig produktion.

Thommy berättar också att varje del i dräkten är unik och att man trycker del för del; frontpartiet för dig, bakpartiet för sig och ärmarna för sig.

Andreas Almgren är en av dem som använde den nya sprintdräkten i VM i Peking.

Nogranna tester

I teamet som har varit med och tagit fram kläderna finns det mycket kompetens och erfarenhet. 

– Vi kan det här efter att under många år ha jobbat med många idrottare och landslag. Vi är också flera på kontoret som lever som vi lär, så vi har det här in på kroppen, berättar Thommy och tillägger att några av hans kollegor är näst intill elitidrottsmän.

Men innan kläderna kommer ut på markanden, i det här fallet till de svenska VM-deltagarna som är först att använda den nya kollektionen, genomförs flera olika tester, både interna och externa.

– Vi samarbetar med Vintersportcentrum som har ett fysiologiskt laboratorium i Östersund där vi testar produkter med ny teknoligi, och det görs väldigt noggrannt. Där kan vi mäta vilket rörelsemönster man har, var man svettas etcetera. 


Det är som sagt mycket forskning som ligger bakom och processen att ta fram den här typen av plagg är lång. När den nya sprintdräkten togs fram använde Craft dels erfarenheter från längdskidlandslagets kläder, dels erfarenheter från deras samarbete med norska friidrottslandslaget.

De brukar också låta idrottare som de har en nära relation till testa kläderna. Nyligen började de samarbeta med Sanna Kallur som också har fått tycka till och testa landslagets nya kläder. 


Sanna Kallur visade upp de nya landslagskläderna i samband med SM i Söderhamn.

Passformen viktigast

Olika typer av kläder har olika typer av funktion vilket gör att materialval, design och annan teknoligi kan skilja sig åt.

– Ett exempel är att i kläder som är framtagna för att användas under långa perioder utomhus, till exempel för att springa långlopp, krävs det UV-skydd. Det behövs inte på samma sätt i kläder som bara ska användas i gymmet, berättar Thommy Bäcklin.

Vad har då varit viktigast för Craft när de tagit fram den nya sprintdräkten?

– Passformen är överlägset nummer ett. Kläderna måste sitta riktigt bra för att man ska kunna prestera på en optimal nivå. Nummer två är naturligtvis funktion i material och konstruktion och nummer tre är designen, den ska ju vara snygg!
 

Tätt samarbete med aktiva

Det är mycket som kommer att hända i samarbetet mellan Svensk Friidrott och Craft framöver. Thommy berättar att fler kläder kommer att tas fram speciellt för landslaget och att det kommer att ske genom ett nära samarbete med de aktiva.

– Vi kommer att jobba med Sanna Kallur och andra för att ta reda på vad friidrottarna behöver för speciella kläder. I fridrotten är det så många olika grenar med olika behov. Vi kommer därför att ha en grupp med landslagsaktiva som hjälper oss att specificera viktiga punkter i funktion och passform som vi sedan tar tillvara på när vi går vidare och utvecklar nya produkter.

 


Sanna Kallur, Erika Kinsey och Isabelle Eurenius såg alla ut att trivas i kläderna när de visades upp för första gången under SM i Söderhamn.
 

Thommy är väldigt nöjd med hur den första svenska landslagskollektionen blev.

– Sprintdräkten är riktigt, riktigt bra. Den tror jag kommer att vara till stor nytta för de aktiva. Sen blev det väldigt snyggt utseende på kläderna. Jag är jätteglad över den fina feedback vi redan fått från de aktiva, och det ska bli spännande att höra vad de säger nu efter VM och Finnkampen då de har fått testa kläderna även i tävlingssituationer.


– Men det finns mycket mer vi kan göra framöver, och det är ju det som är det roligaste, att utveckla helt nya saker, konstaterar Thommy Bäcklin.

Text: Magnus Fridell
Bild: Craft och Deca text & bild