Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Onsdag 4 oktober 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Finnkampslaget under lupp

av A. Lennart Julin


Trippelvinnarna på 1500m ger en god illustration av hur varierat ett Finnkampslag är sammansatt: Segern till 19-årige debutanten Kalle Berglund, andraplatsen till 24-årige Staffan Ek som gjorde sin tredje Finnkamp och tredjeplatsen till 28-årige Johan Walldén som gjorde sin sjätte kamp och sin sjunde start. Alla tre hade en bakgrund från Ungdomskampen: Kalle för två år sedan, Staffan för sju år sedan och Johan för elva och tolv år sedan.
(foto: Deca Text & Bild)


Finnkampen är något alldeles speciellt i svensk friidrott. Visst har den internationella kalendern allteftersom fyllts med allehanda mästerskap ute och inne, men dessa är ändå något som berör ganska få aktiva och som dessutom följer en vartannat-års-rytm.
 

Finnkampen - världens äldsta "nu levande" landskamp - däremot har mobiliserat tre aktiva i varje gren över hela grenprogrammet (utom mångkamp och marathon) varje år sedan mer än ett mannaminne.

Att tillhöra Finnkampslaget är ett ovedersägligt statusbevis på att man nått det absoluta nationella toppskiktet. En plats i Finnkampslaget har för nästan alla aktiva dessutom blivit det där "steget ut i världen", alltså det allra första uppdraget i seniorlandslagsdräkten.

Så även om vi talar om "landslaget" också vidde individuella internationella mästerskapen och vid Lag-EM och Europacup är det på Finnkampen vi har "Landslaget med stort L". Och det är ett landslag av format - totalt ca hundra aktiva jämnt fördelat på män och kvinnor.

Men hur ser egentligen detta landslag ut? Hur är det sammansatt? Hur har vägen till en plats i laget sett ut för de aktiva? För att få veta mer och få fram svar på dessa och andra frågor har friidrott.se placerat Finnkampslaget 2015 "under lupp".

Självklart är varje Finnkampslag unikt eftersom det tas ut från noll helt på individuella dagsaktuella kvaliteter. Ingen har ju en fast plats "på gamla meriter" från år till år.

Men ett sådant här stickprov - nedslag på ett specifikt år - ger nog ändå en ganska representativ bild eftersom varje år har sin beskärda del av sena återbud av toppnamn och orutinerade sista-stunden-reserver. Dessutom handlar det som sagt om en ganska stor grupp omfattande totalt ett hundratal aktiva.

Så friidrott.se gick igenom årets lag och för varje aktiv listades alla tidigare Finnkampsuppdrag - inkl Ungdomskampen. För den som själv vill botanisera och analysera går denna faktasammanställning att hitta längst ned i den här artikeln.

Men för den som inte har tid, ork eller lust att själv göra alla analyser har vi förstås studerat ett antal specifika frågeställningar som vi redovisar svaren för här och nu!
 

Hur ungt - eller gammalt - är Finnkampslaget?


I diagrammet ovan (och de följande) representeras det manliga laget av de blå staplarna och det kvinnliga laget av de röda.

De största årgångarna - med vardera åtta aktiva - var för kvinnorna 93:orna och för männen 90:orna. Slår man samman könen toppar 90:orna med 14 aktiva följda av 93:orna på 10 Åldersspridningen är som synes stor, från 16 år till 34 år, och man kan väl se en viss kvinnodominans till vänster (yngre) och motsvarande för män till höger (äldre). Men skillnaderna är ändå inte speciellt stora vilket visas av att snittåldern bara skiljer ett år: 24.0 för kvinnor mot 25.0 för män.
 

Åldersmässigt är Tom Kling-Baptiste "typisk" för Finnkampslaget eftersom han tillhör den största årskullen (90:orna) och alltså prickar in snittåldern 25 år. Meritmässigt ligger TKB dock klart över snittet: På de tre senaste kamperna har han gjort fem individuella starter utan att ha någon finländsk motståndare före sig i mål och därtill bidragit till tre raka segrar i korta stafetten.
(foto: Ryno Quantz)

 

Hur många tidigare Finnkamper har man gjort?
Som synes är faktiskt debutanterna den största gruppen för både män och kvinnor, det handlar för båda om ca en fjärdedel av laget. Omvänt har bara ca en åttondel varit med mer än fem gånger tidigare.

Jämför man könen så har männen varit med något mer, snittet är 2.8 tidigare Finnkamper mot 2.3 för kvinnorna.

De två individer som sticker ut rejält i högerkanten av diagrammet är Tracey Andersson (11 tidigare) och Johan Wissman (14 tidigare!).

Mehdi Katib har med åtta raka 2008-2015 den näst längsta obrutna sviten i årets Finnkampslag! Och placeringsmässigt har han varit oerhört jämn:
2 x 3:a (bl a i år), 5 x 4:a och 1 x 6:a. (foto: Ryno Quantz)


Men det finns också exempel på aktiva som litet i det fördolda byggt upp Finnkampssviter klart över snittet utan att - i alla fall hittills - som Tracey och Johan ha haft några internationella mästerskapsstarter:

* Mehdi Katib: Har representerat i höjd de senaste åtta åren!
* Daniel Lennartsson: Sex raka Finnkamper i tresteg!
* Johan Walldén: Har sex Finnkamper på 1500m de senaste sju åren!
* Sara Bley: Gjorde sin 5:e raka Finnkamp på 400m häck!
* Stefan Kvist: 5:e Finnkampsstarten sedan 2008!

 

Hur gammal var man vid debuten?


Inga överraskningar här: En mycket klar majoritet (ca 70 %) av alla debuter sker i intervallet 18-22 år. Fem av de sju som debuterat som 26-åringar eller senare är inte oväntat 10000m-löpare. 29-åringen är dock en sprinter - Sulayman Bah - men då skall man veta att han inte fick sitt svenska medborgarskap förrän som just 29-åring.

Man kan av diagrammet ana en svag trend att tjejerna i allmänhet är litet yngre vid debuten. Men skillnaden är så pass liten att rundar man till helt år är snittåldern för debuten faktiskt 21 år för båda könen.


Minst Finnkampsrutin i årets svenska lag hittade man på kvinnliga 10000m där
Louise Nilsson (leder på bilden) debuterade i fjol och Cecilia Norrbom (tvåa)
och Therese Olin (sexa) båda debuterade nu. (foto: Ryno Quantz)

 

Hur gick det i debuten?
Detta är som synes första diagrammet som indikerar en ganska tydlig skillnad mellan könen: Medan hälften (50%) av de kvinnliga deltagarna debuterade som 5:a eller 6:a var motsvarande siffra för männen 31 %.

Men fyra plus fyra har alltså lyckats vinna sina individuella debuter? Vilka då? Jo:

* Män: Niklas Arrhenius diskus 2004, Jonathan Carbe 400m häck 2013, Sulayman Bah 100m 2015 och Kalle Berglund 1500m 2015.

* Kvinnor: Frida Persson 400m häck 2008, Khaddi Sagnia tresteg 2011, Abeba Aregawi 1500m 2013 och Anna Silvander 800m 2014.


På de senaste fyra Finnkamperna har Tracey Andersson bidragit med sammanlagt 26 av
maximala 28 poäng (grenseger ger ju 7 p) till det svenska laget. Men hennes första
Finnkamp genererade minimala 1 p och den första vinsten dröjde till nionde starten.
(foto: Deca Text & Bild).


Viktigt dock att samtidigt veta att omedelbar succé absolut inte är någon nödvändighet. Det visar t ex Tracey Andersson som ju gjorde sin tolfte Finnkamp i år. För så här ser Tracey placeringssvit ut: 6 - 4 - 4 - 4 - 5 - 3 - 2 - 2 - 1 - 2 - 1 - 1. Första segern kom alltså i nionde Finnkampen och de senaste fyra åren har gett tre segrar och en andraplats (f ö ynka 6 cm bakom vinnaren).

Ett liknande exempel är Charlotta Fougberg, vars fyra första starter gav två 6:e och två 5:e placeringar men vars fem senaste är 3 x 1:a och 2 x 2:a!
 

Hur många har varit med i Ungdomskampen?


Det är ganska vanligt att man använder formuleringar som  "framtidens seniorstjärnor" om junior- och ungdomslandslag. Men hur pass bra stämmer det egentligen i verkligheten? I det här fallet uttryckt i frågan "Består seniorlaget i Finnkampen huvudsakligen av aktiva som i tonåren var med i Ungdomskampen?".

Jo, det finns absolut en korrelation: 32 av årets 49 manliga seniorfinnkampare resp 26 av årets 48 kvinnliga har också gjort minst en Ungdomskamp. Dvs ingen förkrossande majoritet men ändå har merparten (65 resp 54 %) följt den "utstakade vägen".Men hur lång tid tar det att ta steget från u-laget till seniorlaget. Diagrammet ovan visar antalet år från sista u-kampen till första seniorkampen för de 32 + 26 aktuella aktiva. Diagrammet signalerar inte oväntat att steget är litet kortare på den kvinnliga sidan: I snitt 2.4 år mot 2.9 år för männen.

Det längsta steget - 7 år - tillhör dock sprintern Elin Östlund som ungdomskampade 2008 och som sedan seniordebuterade 2015. Allra kortast - seniorkamp samma år som man också körde i ungdomskampen - var steget för Armand Duplantis (2015), Lisa Gunnarsson (2015), Elienor Werner (2014), Michaela Meijer (2010) och Johan Wissman (2000). Fyra av fem alltså stavhoppare!
 

2008 vann Elin Östlund 200m i ungdomskampen och sprang sista sträckan i det segrande 4x100m-laget. Sju år senare debuterade hon i seniorkampen genom att bli bästa svenska på 100m som tvåa bakom finska Latvala och genom att springa sista sträckan i det segrande
4x100m-laget. (foto: Deca Text & Bild)

 

Flitigast och framgångsrikast


Avslutningsvis några topplistor över vilka i årets lag som varit flitigast och framgångsrikast i just Finnkampssammanhang t o m årets upplaga:

Flest kamper

       
 1 Johan Wissman 15  
 2 Tracey Andersson 12  
 3 Philip Nossmy 9  
  Michel Tornéus 9  
 5 Niklas Arrhenius 8  
  Charlotta Fougberg 8  
  Mehdi Katib 8  
  Andreas Otterling 8  
  Charlotte Schönbeck 8  
10 Ebba Jungmark 7  
  Sofia Larsson 7  
  Josefin Magnusson 7  
13 Kim Amb 6  
  Daniel Lundgren 6  
  Daniel Lennartsson 6  
  Frida Persson 6  
  Johan Walldén 6  
  Olle Walleräng 6  
  Anna Wessman 6  


Totalt alltså hela 19 stycken med Finnkampskarriärer som sträcker sig över minst 1½ olympisk cykel. Man skulle kunna tro att en sådan här lista helt skulle domineras av kastare som ju traditionellt har de längsta elitkarriärerna - men så är det faktiskt inte alls. I själva verket är spridningen över grengrupperna osannolikt jämn: Fem vardera från medel/lång, hopp resp kast och fyra från sprint/häck!
 

Flest starter

    individuellt stafett
 1 Johan Wissman 24 12
 2 Niklas Arrhenius 15  
 3 Tracey Andersson 12  
  Charlotta Fougberg 12  
 5 Charlotte Schönbeck 10  
 6 Tom Kling-Baptiste 9 5
  Philip Nossmy 9 1
  Andreas Otterling 9  
  Michel Tornéus 9  
10 Mehdi Katib 8  
  Daniel Lundgren 8  
  Daniel Ståhl 8  
13 Josefin Magnusson 7 6
  Lovisa Lindh 7 1
  Johan Walldén 7  
  Klara Bodinson 7  
  Ebba Jungmark 7  
  Sofia Larsson 7  
  Frida Persson 7  


19 stycken har gjort sju eller fler individuella grenstarter. Ett visst övertag för löparna som ju oftare har en eller flera "besläktade" grenar till sin specialitet vilket gör dubbleringar gynnsamma för laget. Men ändå är fördelningen inte mer ojämn än 11 löpare vs 8 hoppare/kastare. Och vi hittar fyra "1-grenare" på listan i Tracey Andersson, Michel Tornéus, Mehdi Katib och Sofia Larsson.
 

Flest grenvinster individuellt

       
 1 Johan Wissman 15  
 2 Niklas Arrhenius 9  
 3 Charlotta Fougberg 4  
  Philip Nossmy 4  
  Michel Tornéus 4  
  Olle Walleräng 4  
 7 Tracey Andersson 3  
  Tom Kling-Baptiste 3  
  Andreas Otterling 3  
  Charlotte Schönbeck 3  
11 Andreas Almgren 2  
  Abeba Aregawi 2  
  Mikael Ekvall 2  
  Ebba Jungmark 2  
  Lovisa Lindh 2  
  Elise Malmberg 2  
  Frida Persson 2  
  Khaddi Sagnia 2  
  Daniel Ståhl 2  


Det är uppenbart mycket svårt att bli en leverantör av "säkra 7-poängare". Bara tio stycken (av 97) i årets lag har alltså lyckats ta fler än två grensegrar och bara två har fler än fyra.


Niklas Arrhenius debuterade 2004 med att vinna diskusen och har sedan dess hunnit med ytterligare sju Finnkamper där han varje gång har dubblat kula och diskus. Alltså totalt 15 grenstarter och utdelningen placeringsmässigt är imponerande: 9 x 1:a, 4 x 2:a, 1 x 3:a och
1 x 5:a. I de sex senaste Finnkamperna har Niklas faktiskt varje gång - och i både kula
och diskus - besegrat alla tre finländarna!! (foto: Ryno Quantz)

 

Lagmedlemmarna med sina Finnkampsmeriter


OBS: Siffrorna i tablån anger antalet starter i resp match, alltså inte placeringarna.
U = Ungdomskampen

MÄN

    15 14 13 12 11 10 09 08 07 06 05 04 03 02 01 00 99
Andreas
Almgren
95 1 1 1 U U                        
Kim
Amb
90 1 1 1 1 1 1     U                
Isak
Andersson
96 1   U U                          
Niklas
Arrhenius
82 2 2 2 2 2 2   2       1          
Sulayman
Bah
86 2                                
                                     
Kalle
Berglund
96 2   U                            
Axel
Bergrahm
92 2 2 1 2 2   U                    
Emil
Blomberg
92 1           U                    
Alexander
Brorsson
90 3 2   3 1       U                
Jonathan
Carbe
90 1 1 2                            
                                     
Fabian
Delryd
96 1                                
Armand
Duplantis
99 1U                                
Erik
Ehrlin
90 1                                
Staffan
Ek
91 1 1   1       U                  
Mikael
Ekvall
89 1   2 1 1                        
                                     
Dennis
Forsman
95 1 2 2                            
Felix
Francois
90 2 1 2 2                          
Joel
Groth
91 2 1 2         U                  
Austin
Hamilton
97 1 U                              
Axel
Härstedt
87 1 1     1   1   1     U          
                                     
Vidar
Johansson
96 1   U U                          
David
Kappelin
95 1     U                          
Mehdi
Katib
87 1 1 1 1 1 1 1 1       U          
Tom
Kling-Baptiste
90 3 2 3   3 3     U                
Arwid
Koskinen
92 1       1   U                    
                                     
Stefan
Kvist
87 1     1   1 1 1       U U        
Daniel
Lennartsson
88 1 1 1 1 1 1         U            
Anton
Levin
92 1   1                            
Mattias
Lindberg
90 1   1                            
Robin
Lindgren
90 1   1 1                          
                                     
Daniel
Lundgren
85 2 2 1   1 1 1                    
Fredrik
Löfgren
94 1                                
Karim
Mohammadi
89 1         1       U              
Philip
Nossmy
82 1   1     1 1       1 1 2   1 1 U
Andreas
Otterling
86 1 1   1 1 2 1 1 1         U      
                                     
Odain
Rose
92 1 1   2 1   U                    
Jiannis
Smalios
87 1 1 1   1                        
Carl
Sténson
93 1   1     U                      
Mathias
Ström
87 1 1 1   1 1           U          
Daniel
Ståhl
92 2 2 2 2     U U                  
                                     
Lars
Södergård
83 1 1                              
Johan
Taléus
94 1   1   U                        
Michel
Tornéus
86 1   1 1 1 1 1 1 1   1   U        
Johan
Walldén
87 1 1   1 1 1 2         U U        
Olle
Walleräng
85 1   1 1     1         1 1 U U    
                                     
Gabriel
Wallin
81 1   1   1   1             1     U
Oscar
Vestlund
93 1 1   1                          
Johan
Wissman
82 2 2 3 3 3 1 2   2 2 2 5 2 2 3 2U U
Andreas
Åhwall
89 1                                
    15 14 13 12 11 10 09 08 07 06 05 04 03 02 01 00 99

KVINNOR

    15 14 13 12 11 10 09 08 07 06 05 04 03 02 01 00 99
Malin
Andersson    
93 1           U                    
Tracey
Andersson
84 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1   U      
Abeba
Aregawi
90 1   1                            
Gladys
Bamane
89 2                                
Sara
Bley
91 1 1 1 1 1                        
                                     
Klara
Bodinson
90 2 2 1   1   1   U U              
Daniella
Busk
93 2 3 3     U U                    
Lisa
Duffy
93 2   2 2                          
Malin
Eriksson
91 1     1                          
Isabelle
Eurenius
89 1 2             2 U              
                                     
Charlotta
Fougberg
85 2 1 2 1 2 2 1   1                
Lisa
Gunnarsson
99 1U                                
Matilda
Hellqvist
93 2   1                            
Sara
Holmgren
90 1                                
Elisabeth
Höglund
90 1 1                              
                                     
Adriana
Janic
96 1 1 U                            
Carolina
Johnson
96 1   U                            
Ebba
Jungmark
87 1     1 1 1 1   1 1   U U        
Erika
Kinsey
88 1           1 1 1 1 U U          
Eleni
Larsson
93 1 1   1   U                      
                                     
Sofia
Larsson
88 1 1 1     1 1 1 1                
Lovisa
Lindh
91 2 2   2 1   1 U U                
Josefin
Magnusson
89 2 2   2 2 2 2 2   U U            
Elise
Malmberg
95 2 2 1 U U                        
Malin
Marmbrandt
85 2       1 1     1                
                                     
Michaela
Meijer
93 1 1     1 1U U                    
Yolanda
Ngarambe
91 1                                
Louise
Nilsson
86 1 1                              
Madeleine
Nilsson
91 1 1                              
Maria
Nilsson
95 1                                
                                     
Cecilia
Norrbom
88 1                                
Therese
Olin
82 1                                
Hanna
Palmqvist
96 1   U                            
Frida
Persson
89 2   1 1   1 1 1     U            
Fanny
Roos
95 2 1 1 U U                        
                                     
Jasmin
Sabir
92 1 1 1       U                    
Khaddi
Sagnia
94 1 1     1                        
Heidi
Schmidt
93 1 1 1 1                          
Charlotte
Schönbeck
84 1 1 1 1   2 2 1     1       U    
Anna
Silvander
93 2 1                              
                                     
Malin
Skogström
95 1                                
Sofie
Skoog
90 1 1 1 1                          
Ida
Storm
91 1 1 1         U                  
Sandra
Törnros
95 1     U U                        
Elienor
Werner
98 1 1U                              
                                     
Anna
Wessman
89 1       1 1 1 1 1 U U            
Frida
Åkerström
90 1 1 1           U                
Elin
Östlund
91 2             U                  
    15 14 13 12 11 10 09 08 07 06 05 04 03 02 01 00 99