Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Tisdag 19 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


En kväll i Friidrottens Hus - navet i Göteborgsfriidrotten



Friidrottens Hus sjuder av aktivitet alla veckans dagar.

Varje dag, året om, är de där. Tränarna. Ledarna. De aktiva. De som håller igång den svenska friidrottsrörelsen. De är på idrottsplatser, i gymastiksalar och i friidrottshallar. De lägger ner hela sin själ i sin egen eller andras idrottande och gör allt de kan för att utvecklas.

Friidrott.se tog tåget till Göteborg och Friidrottens Hus, en av Sveriges i dag 25 fullstora friidrottshallar. Vad händer där en vanlig torsdagskväll?

Det är full aktivitet. Överallt i hallen är det folk; sprinters, hoppare, kastare och långlöpare. Alla samsas de om ytorna och de representerar i stort sett samtliga friidrottsföreningar i Göteborg.

– Det här är ju den enda hall vi har, säger Måns Åkerberg, tränare i IF Kville och en av dem som varje vecka tillbringar stor del av sin fritid i Friidrottens Hus.

I nästan 30 år har den utgjort stommen i den göteborgska friidrottsverksamheten. Friidrottens Hus var när den invigdes i september 1988 den första permanenta fullskalehallen för inomhusfriidrott i landet. I dag är den en av 25 permanenta inomhusarenor i landet och drivs helt i Göteborgs Friidrottsförbunds regi. Det kan också vara en av anledningarna till den gemytliga stämningen i hallen. Här är alla kompisar. Det är ingen konkurrens och alla turas om att få använda redskapen, hoppa i groparna eller kasta i nätet.

– Det är bra stämning här när alla tränar tillsammans, menar Ullevis släggkasterska Tracey Andersson.


Kvilles Tom Berensson är en av många aktiva som tränar i Friidrottens Hus.

Övar starter

Friidrottens Hus har en rakbana i centrum och utanför den ett antal hoppgropar, stav- och höjdhoppsmattor och en fullstor rundbana som omgärdar allt. Nere i ena hörnet finns en kastyta och på samma sida också ytterligare en rakbana.

Där håller Anders Palmqvist till med sitt sprintergäng. Han har varit där några timmar redan och berättar att ett gäng tränade redan i morse, sen sprider de ut sig under eftermiddagen. Ett gäng började värma upp klockan 16.00, ett gäng vid 17 och ett gäng vid 18.

– Så det är perfekt, säger han.

Några av hans aktiva kör starter med motstånd. Det är en stor ballong som blåser upp bakom dem när de springer.

– Vi tränar mycket på starter med gångvila. Det är bra att öva in då det ofta blir omstarter, berättar Anders och frågar om jag såg julkalendern i morse.

– Äntligen är den igång! Jag höll på att försova mig men lyckades se den i alla fall, myser han.

Trött efter tuffa intervaller

De aktiva i hallen är i alla åldrar. Ungdomar, juniorer och seniorer tränar tillsammans. Till och med några veteraner är på plats. Nedanför ena kurvan sitter Robert Kronberg och stretchar.

Vid kulringen står tre tjejer och kastar medicinbollar och på höjdhoppsmattan sitter ett gäng och vilar.

– Så här kan man också se ut när man tränar, säger GKIKs Ida Borg till Lisa Björklund som ligger på golvet och pustar ut. Hon har precis kört ett tufft intervallpass.

– Ida jag dör, kontrar Lisa och berättar att hon var ytterst nära att få upp lunchen efter sista intervallen.

Ida Borg är tränare för ett fem tjejer. På dagens schema står kort häck och intervaller.

– Jag har allt från kort häck till längdhopp, 400 meter och 60 meter i min grupp på fem aktiva, så det är ett hektiskt program, berättar Ida och tillägger att tjejerna är rätt självgående så att hon hinner med att hjälpa alla.

Den här veckan är det lätt träning. Nästa vecka börjar ett nytt program så den här kvällen har de aktiva inte haft så mycket mängd på schemat.

– Häcklöparna känner på häckarna i olika höjder och långsprintrarna springer ganska tuffa intervaller. Det är veckans tuffaste pass för dem, säger Ida och berättar att de nu ska köra en ny övning som Sanna Kallur brukar köra. Mot en matta ska tjejerna sparka upp sitt ben så högt som möjligt, med bra balans och mycket intensitet.

Tess Hertz Sæbbø är först ut.

– Det är alltid svårt i början, förklarar hon när hon kört sex repetitioner med respektive ben.


Mycket koncentration krävs första gången Tess Hertz Sæbbø gör en ny övning.

Drömmer om inomhus-EM på crosstrainern

Intill ingången står Ullevis Suldan Hassan på en crosstrainer. Han har sedan en tid fått lite känningar av ett löparknä och väljer därför att köra alternativ träning ett tag.

– På lördag ska jag förhoppningsvis kunna springa igen, säger Suldan och berättar att skadekänningen också är anledningen till att han valt att inte satsa mot terräng-EM. Han vill inte riskera något inför inomhussäsongen där han har börjat snegla mot inomhus-EM i Belgrad.

– Kvalgränserna är faktiskt inte så farliga, menar han.

– Och i Belgrad har man aldrig varit!

Att köra alternativ träning är inget han egentligen har så mycket emot och att stå på crosstrainern har många likheter med löpning.

– Det är ju lite som ett löpsteg ändå, fast kortare, skrattar han.


Suldan Hassan menar att den alternativa träningen inte är så farlig trots allt.

”Kan välja lite mer själv”

På en motionscykel utanför gymmet sitter Tracey Andersson. Hon är gravid och kör därför lite lugnare träning just nu.

– Mattias (Jons, hennes tränare reds. anm.) har gjort ett program till mig men inte spikat exakt vad det är jag ska göra. Jag kan välja lite mer själv.

Ungefär halva graviditeten har gått, men ändå blickar Tracey redan mot nästa års tävlingssäsong. Hon hoppas kunna vara med och kasta i slutet av sommaren.

Uppe på läktaren har det börjat fyllas på med föräldrar som står och väntar på sina barn. När klockan börjar närma sig 20.00 har det tunnats ut ordentligt i Friidrottens Hus, men fortfarande är det ett 60-tal aktiva och tränare kvar. Alla är koncentrerade på sitt men stämningen är uppsluppen. Det är mycket snack och en hel del skratt samtidigt som det hörs ett ständigt dunkande från medicinbollar som studsar mot golvet.


Måns Åkerberg är en av många tränare i Friidrottens Hus den här kvällen.

Baserat träningen på egen erfarenhet

Måns Åkerberg tränar en grupp med 15- och 16-åriga medeldistansare från Kville som gör sin första säsong i Friidrottens Hus. Det är först när man är 15 år som man får tillträde på riktigt till den stora friidrottshallen.

För några av löparna väntar till helgen säsongens första tävling, Julklappsjakten, och därför har träningen nu gått från en tung period till att bli lite mer lättsammare för att börja hitta formen.

– Men vi kör inte så tungt än. Baserat på egen upplevelse så insåg jag att det var dumt, säger Måns och fortsätter skrattandes:

– Det är lite trial and error, synd bara att man själv var error.

Gruppen kör fyra till fem pass i veckan. Två av passen är helt inriktade på medeldistansträning och resterande körs tillsammans med alla andra grupper. Måns själv är med på medeldistanspassen men försöker hålla sig informerad om vad som händer under de andra passen också.

– Gjorde du höga knän också? Är du säker, frågar han en av de aktiva innan han berättar att det nu är dags att ta på sig spikskorna och förbereda sig för några stegringslopp. Snart ska han också berätta för dem vad de ska göra under dagens pass.

– De ska köra några trehundringar och några tvåhundringar för att spara energi, berättar han.

Det dröjer ytterligare något år innan killarna får ett ordentligt träningsschema som de själva kan titta på. Än så länge finns strukturen i Måns huvud.

– Men jag presenterar ju nästan pass för pass. Jag kan till exempel säga att det kommer att bli lite jobbigare på tisdag, eller som i dag att det blir lite lugnare med tanke på det eller det.


Med stillastående femsteg avslutar Ebba Jungmark och Yannick Tregaro kvällens pass.

Väldigt bra fysisk form

Vid höjdhoppsmattan har Mölndals Ebba Jungmark kört ett hoppass under kvällen men nu ska hon avsluta dagens andra träningpass med stillastående femsteg i längdhoppsgropen.

– 14.55 igen! Det är svinbra, ropar Yannick Tregaro, Ebbas tränare sedan ett drygt halvår, efter att hon för tredje gången på bara några minuter hoppat över 14,5 meter.

– Hon är i väldigt bra fysisk form, men hoppningen har inte riktigt funkat. I dag gick det dock riktigt bra, berättar Yannick och börjar packa ihop sina grejer, precis som de flesta andra. Kvällen börjar närma sig sitt slut.

Aktiviteten har varit speciellt hög de senaste timmarna, men hela dagen har det pågått någon form av träning i Friidrottens Hus. Så är det varje dag, och till helgen blir det extra mycket folk då inomhussäsongens kanske största tävling, Julklappsjakten, genomförs.

Friidrottens Hus är verkligen navet för friidrotten i Göteborg. Det märker man en kväll som denna.
 
Text och bild: Magnus Fridell