Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Tisdag 19 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Ny jättearena i Uppsala


 Foto: Metod Arkitekter
 
I Sverige finns det 23 inomhushallar som har en 200 metersrundbana med doserade kurvor. I höst öppnar ytterligare två, en i Sollentuna och en i Uppsala. Friidrott.se tog tåget till Uppsala och besökte en byggarbetsplats som har slutbesiktning om en dryg månad och som från och med i höst kommer att stå som centrum i den uppländska friidrotten.

Totalt över 28 000 kvadratmeter. Det är ytan för den gigantiska idrottsanläggning som just nu håller på att färdigställas i stadsdelen Gränby i Uppsala. Och det är en efterlängtad hall som snart står klar. Planeringen började redan i mitten av 2000-talet men arbetet har förhalats under lång tid.

– Det har överklagats till EU-rätten och allt möjligt spännande, så det har förhalats i flera år, berättar Richard Andersson, markandsansvarig i Upsala IF Friidrott, föreningen som äger 50 procent av hallen. Resterande halva ägs av en allians bestående av 16 av stadens innebandyföreningar.

För det är inte bara friidrottare som kommer att ägna stor del av sin tid i den nya hallen. För att göra det så effektivt som möjligt har man valt att kombinera friidrottshallen med flera innebandyhallar. Totalt är det fem innebandyplaner det handlar om och den största har plats för omkring 2 600 åskådare.

Själva bygget kom igång i augusti 2014, så när hallen invigs är det ganska exakt två år sedan det första spadtaget togs.

Tränat i gymnastiksal

Uppsala är Sveriges fjärde största stad, men hittills har det inte funnits några förutsättningar alls för att träna friidrott inomhus. Under vinterhalvåret har Upsala IF:s aktiva varit förpassade till en vanlig gymnastiksal, 40 gånger 20 meter stor.

– Vi har inte haft något annat här. Erik tränar ju på Bosön, berättar Richard Andersson och syftar på en av klubbens elitaktiva, sprintern Erik Hagberg, som sitter i baksätet i Richards bil på väg till den nya hallen.

Dessutom har föreningen sex år i rad haft en abonnerad buss som de en gång i veckan åkt med till Västerås för att träna.

– Så vi har lagt några hundratusen kronor på det, berättar Richard Andersson.

Västerås ligger en timmes bussresa från Uppsala. Richard berättar att de på onsdagskvällar har satt sig i bussen klockan 17.00 och kommit hem 21.30. Ibland har de varit tvungna att ställa in träningar för att det varit bilköer, men från och med i höst blir allt mycket enklare. Den nya hallen ligger i utkanten av Uppsala men bara några få minuter från motorvägen, så för alla som kommer utifrån och ska ta sig dit blir det väldigt enkelt.

Ritad av friidrottare

Uppsala Friidrottshall, eller IFU Arena som arbetsnamnet på den är, har ritats av Staffan Karlsson. Staffan är före detta friidrottare och numera också vice ordförande i Upsala IF. Att ha en arkitekt som förstår friidrott har varit en stor fördel menar Richard Andersson.

– Staffan har kunnat ringa mig vid 22-tiden på kvällarna och frågat hur ofta vi vattnar längdhoppsgroparna. När jag svarat så har han sagt tack och lagt på. Det har alltså varit väldigt bra att vi varit involverade i processen hela tiden så att hallen verkligen blir anpassad efter friidrottens behov, säger han.

Staffan Karlsson möter upp oss utanför hallen och vi går direkt och sätter på oss varselväst, bygghjälm och speciella skor. Säkerheten på en byggarbetsplats är högt prioriterad.

Staffan Karlsson pekar och visar. Där ska ingången ligga, här blir det bussparkeringar och vanliga parkeringar.


Fem innebandyplaner och en friidrottshall ryms i den 28 000 kvadratmeter stora hallen. Foto: ifuarena.se

Pratat om hall i 30 år

Han har varit med i processen från början och berättar att Upsala IF pratat om en friidrottshall i närmare 30 år. När planerna väl blev konkreta pratades det först om en kombinationshall tillsammans med basket, men valet föll alltså tillslut på innebandy. De höll samtidigt på att utreda sin arenafråga på egen hand.

– Men då tyckte väl kommunen att det var bättre att friidrotten teamade ihop med innebandyn för att påskynda processen, kanske framförallt för friidrotten, berättar Staffan Karlsson.

Redan från början, när första penseldragen drogs för knappt tio år sedan, hade Staffan Karlsson en tydlig bild på hur han ville att hallen skulle se ut.

– Sen har det ju utvecklats lite vartefter. Men så fort det var klart att det skulle vara en gemensam anläggning för innebandy och friidrott började vi få en bild av hur det skulle se ut. Vi åkte runt och tittade på liknande anläggningar, till exempel i Norrköping där man kombinerat friidrott och basket.

”Det här blir helt galet bra”

Tomas Grönberg är VD för verksamhetsbolaget som är helt och hållet föreningsägt. Han har varit anställd sedan i höstas och är den som ska fylla hallen med aktiviteter.

– Det här är ett makalöst projekt. Uppsala är så eftersatt på den här typen av arenor och upplevelser över huvud taget, så både för friidrott och innebandy blir det här helt galet bra. Vi märker att det är jätteförväntningar på arenan och vad som komma skall, så det är väldigt roligt, säger han.

En av idéerna med hela projektet är att hitta samarbeten mellan de olika föreningarna och idrotterna, berättar Tomas Grönberg.

– Det blir lite tydligare när det gäller innebandyn eftersom det finns tre lag på elitnivå, och där har vi en arena där vi ska samarbeta om upplevelser och göra det på bästa möjliga sätt.

– Det är klart att friidrotten kommer in i de här frågorna också. Vi sitter ihop och vi ska utveckla det här åt alla håll och kanter, men det är ju inte samma typ av elitmatcher inom fridrotten. Vi ska verkligen göra det här tillsammans.

Svårt få arenor att gå runt

En sådan här hall kan inte helt finansieras av föreningarna, den totala kostnaden är 327 miljoner kronor. Kommunen har därför skjutit till ordentliga summor genom föreningsbidrag som löper på 25 år som ska täcka kapitalkostnader för hallen.

– Det som sedan ligger på verksamhetsbolagets ansvar är att just få igång driften, så det gäller att vara kreativa och hitta på arrangemang och verksamheter för att fylla hallen på ett bra sätt, och det tycker jag vi har börjat bra med, berättar Staffan Karlsson. Han får medhåll av Tomas Grönberg.

– Allting talar emot den här typen av anläggningar, det är svårt att få dem att gå runt. Men jag tycker vi har sådana goda idéer och goda ansatser, och samhället är väldigt positivt till både friidrott och innebandy, så jag tror att vi klarar det här bra.

Stor och ljus entré möter besökarna när de kommer in i hallen.                        Foto: Richard Andersson

Ny utomhusarena 2018

Vi kommer fram till entréhallen. Staffan Karlsson berättar att det utanför entrén dels kommer att vara parkeringsplatser, dels en yta för mer lekbetonad spontanidrott.

– Sen bakom hon med rosa barnvagnen där borta blir utomhusarenan, säger han och pekar ut på ett tomt fält drygt hundra meter bort.

Till säsongen 2018 kommer Uppsala nämligen få en ny utomhusarena. Klassiska Studenternas IP görs då om till en ren fotbollsarena.

– Man har tittat mycket på Ekängen i Eskilstuna och snott många idéer därifrån, så det kommer inte bli någon fotboll på innerplan. Sen blir det åtta banor runt, berättar Richard Andersson.

Tanken är att påbörja byggnationen framåt hösten.

– Vi har fördelen att fotbollslaget i staden är ganska drivande, så de ligger på. Och de kan ju inte börja riva förrän vi har fått något nytt, säger Richard Andersson.

Egen restaurang

Staffan Karlsson berättar att tanken med hallen är att den ska vara sektionerad i höjdnivå. De aktiva kommer hålla sig på markplan medan publiken håller sig en trappa upp.

I hallen kommer det också finnas en sportbutik, kiosk samt en restaurang med över 150 sittplatser. Restaurangen kommer att drivas helt i egen regi.

– Det finns en mycket mer näringsnyttig tanke vilket ska hjälpa till att fostra idrottarna och vara bra på det viset. De har tänkt sig att man ska kunna ha utbildningar, ta in aktiva i köket för att de ska kunna vara med och lära sig laga mat. Det är ett mycket medvetet kostval, vilket känns bra. Och det har vi kunnat styra eftersom vi driver den i egen regi, berättar Staffan Karlsson.

Förhoppningen är att restaurangen ska kunna locka besökare från närområdet, såväl från de andra idrottsanläggningarna i Gränby som från de bostadsområden som ligger i närheten.

Restaurangen, med plats för över 150 sittande gäster, kommer att drivas i egen regi. 
Foto: Richard Andersson

Plats för 900 sittande

Inne i friidrottshallen pågår full aktivitet. Några banor är ännu inte utlagda, de nya Mondobanorna kommer först under sommaren, men gjutningen av de docerade kurvorna håller på att förberedas. Dock är läktarna på plats. Det blir fasta träläktare längs målrakan med plats för knappt 900 sittande åskådare.

– Har man en större tävling kan man bygga upp med extraläktare också, berättar Staffan Karlsson.

Hela huset består av en trästomme, vilket ger en trevlig känsla tycker Staffan. Sikten från läktaren är helt fri från störande stolpar och man har en väldigt bra blick över hela hallen.
Det kommer att vara fyra banor runt. Staffan Karlsson berättar att man provade att göra sex banor, men att det inte fanns pengar till det när det väl blev dags att bestämma sig.

– Det finns några brytpunkter. Börjar man gå några meter till blir det genast jättemycket dyrare för då är det en helt annan konstruktion, berättar han.

Henrik Wengberg är ordförande i Upsala IF Friidrott och menar att synen på hur en inomhushall ska se ut har förändrats under projektets gång.

– När vi började med det här 2007 var det nästan overkligt att tänka sig sex banor inomhus, säger han.

Just nu finns det inga banor, men till hösten ska allt vara helt klart.                  Foto: Richard Andersson

Gott om ytor

Det är många korridorer och det finns dörrar överallt. Man har inte snålat vad gäller kringytor. Det finns till exempel mycket gott om omklädningsrum. Bara innebandyn har 20 stycken vikta till sig medan friidrotten har fyra lite större.

– De blir inte lika belastade för dit kommer folk lite mer pö om pö, säger Staffan Karlsson.
Under läktaren finns det stora förrådsrum och en trappa upp finns det kontor och föreläsningssalar.

Vi tar oss vidare genom korridorerna och kommer till gymdelen, en stor hall som helt kommer att vara anpassad efter idrottarnas behov. Inga maskiner, bara fria vikter, och inte öppet för allmänheten.

I ena änden av styrkesalen är golvet nedsänkt.

– Vi var oroliga att höjden inte skulle räcka för frivändningar och ville förvissa oss om att det skulle fungera om vi till exempel har en över två meter lång kastare som tränar överstötar, men det känns som att det inte kommer att vara några större problem, säger Staffan Karlsson.

Rakbana med konstgräs

I direkt anslutning till gymmet ligger den 135 meter långa rakbanan. Där kommer fem stycken banor finnas med möjlighet att springa 110 meter häck.

– Dessutom har vi tänkt oss en konstgräsbana för att få en skonsammare träningsbana. Tanken är att den ska simulera en gräslöpningsyta.

Det här är något som Uppsalas hall kommer vara unika med i Sverige.
I bortre änden av rakbanan finns det också möjlighet för spjutträning inomhus. Där är taket dessutom betydligt högre, hela 12 meter högt.

Det finns tre längdhoppsgropar, två utanför rundbanan och en på innerplan. Man har förberett för att kunna ha två stavhopp pågående samtidigt, och kastdelen ligger längst ner i hallen. Där finns möjlighet till både kula, diskus och slägga.

– Kulsektorn är dimensionerad för 25-26 meter, vilket är ganska ovanligt. Men det är nödvändigt för de här nya unga viktkastarna som kommer. Det dröjer inte så länge innan de kastar så långt, säger Henrik Wennberg.

Och stav ska man kunna hoppa högt. Staffan berättar att det inte ska vara några hinder i vägen för ett världsrekord i hallen.

Hemligt namn

Vi tar oss upp på läktaren igen, förbi kontorsrummen där bland annat Upsala IF kommer att ha sitt kansli med i stort sett fri utsikt över hallen.

Högst upp finns gott om utrymme för sekretariat, tidtagning och media.

– Man fattar inte hur stort det är, men när man ser den där bilen så känns ju den ganska liten, konstaterar Richard Andersson och pekar på en av byggbilarna som står på innerplan.

Namnet på hallen är än så länge hemligt. Diskussioner med sponsorer pågår, men Staffan Karlsson hoppas att det ska kunna offentliggöras inom kort.

– Det är ett jättebra namn, det tycker jag.

Invigningen sker i september. Då får Sveriges fjärde största stad äntligen sin inomhushall för friidrott.

Av: Magnus Fridell


Richard Andersson och Henrik Wennberg är båda väldigt nöjda med att äntligen få tillgång till en riktig inomhushall i Uppsala, berättar dem i friidrott.se:s videointervju.