Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 1 december 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Historien bakom Wictors försenade JVM-silver


av A. Lennart Julin


Wictor Petersson i aktion i kulringen på JVM 2016 i Bydgoszcz där
hans ursprungliga fjärdeplats nu nästan tre år senare förvandlats till
silvermedalj! (foto: Deca Text & Bild)

I förra veckan presenterade den internationella friidrottens ”Athletics Integrity Unit” sina februaribeslut i dopingärenden. På listan fanns den rumänske kulstötaren Andrei Toader som på basis av ett dopingprov lämnat för nästan tre år sedan – den 10 maj 2016 – hade dömts till fyra års avstängning och fått alla sina resultat efter testen ogiltigförklarade.

Ett av dessa resultat kom från finalen på JVM den 19 juli 2016 i Bydgoszcz där rumänen hade tagit silver på 22.30 bakom polske Konrad Bukowiecki som vann på nya juniorvärldsrekordet 23.34.

Vinnaren diskades våren 2017

Toaders silver hade sedan i april 2017 omvandlats till guld då vinnaren Bukowiecki fått sin prestation ogitligförklarad p g a att dopingprovet efter rekordstöten visat spår av det förbjudna ämnet higenamine. Förseelsen var dock inte allvarligare än att den förutom ogiltigt resultat på JVM bara medförde en ”offentlig varning”, alltså ingen avstängning.

När Bukowiecki ströks flyttades förstås inte bara Toader utan också alla övriga finalister upp ett snäpp i resultatlistan. Det innebar att bronsmedaljören Bronson Osborn (USA) bytte upp sig till silver och att Sveriges Wictor Petersson som var ursprunglig 4:a övertog bronsmedaljen.


Men det fanns ett problem till

Men omfördelningen av medaljerna efter diskningen av Bukowiecki blev aldrig genomförd eftersom det då sedan länge var bekant att det fanns ett problem även med Toader.

För redan fyra dagar efter JVM-finalen (dvs den 23 juli 2016) hade Rumäniens Olympiska Kommittee dragit tillbaka hans anmälan till OS i Rio med hänvisning till en dopingtest hemma i Rumänien i början av sommaren. Det provet hade nämligen visat otillåtna niåver av testosteron.


Rekordlång process

Men sedan har det varit helt tyst i detta ärende i nästan två år fram till nu. Svensk Friidrott har under tiden stött på hos IAAF flera gånger men då bara mötts av besked om att ärendet var under behandling och att ett avgörande förhoppningsvis skulle komma snart.

Tydligen ifrågasatte Toader dopingtestens resultat vilket startade en extremt långdragen process där det slutgiltiga avgörandet alltså kom att dröja så länge att det under tiden t o m hann genomföras ytterligare ett JVM (i somras i Tammerfors).  Vilket måste vara något slags rekord.

Visst har det tidigare hänt att resultatlistor reviderats åratals senare, men då har det ju berott på att man analyserat om gamla prover med känsligare metoder. Metoder som gjort att man kunnat spåra betydligt mindre mängder av förbjudna ämnen än vad som var möjligt vid de första analyserna direkt efter provtagningen.


Kommer Toader tillbaka?

Men här handlade det inte om en sådan omtest av gammalt prov utan sannolikt – hela processen har ju skett under sekretess så inget är säkert – om att omständigheter kring provet blivit ifrågasatta. Varför det hela kunnat dras ut över mer än två och ett halvt år är dock ändå svårt att förstå.

En konsekvens för Toader själv har varit att han inte kunnat tävla under hela denna period. Och när nu domen på 4 års avstängning till slut fallit är det klart att han måste vänta ytterligare ett drygt år fram till maj 2020.

Bland de resultat från sommaren 2016 som nu blir officiellt strukna finns också alla hans sju 20m-tävlingar med seniorkulan inkl  6:e platsen på EM i Amsterdam en dryg vecka före JVM.


Den slutliga resultatlistan

Men för oss är förstås det riktigt relevanta att toppen på resultatlistan från JVM i Bydgoszcz nu officiellt ser ut så här:

1) Bronson Osborn USA 21.27
2) Wictor Petersson SWE 20.65
3) Adrian Piperi USA 20.62


Vad har hänt sedan dess?

Att den färske silvermedaljören Wictor gått framåt år för år och nu är på god väg att ansluta till det internationella toppskiktet har vi ju väldigt bra koll på efter den förnämliga inomhussäsong han just avslutat.

Vad gäller de två amerikanerna har de fortsatta karriärerna blivit väldigt olika. Piperi har utvecklats stadigt och i somras kom han 4:a på NCAA (USA:s universitetsmästerskap) och var sedan med 22.06 en enda retfull centimeter från JVM-guldet i Tammerfors.


Mästaren skadedrabbad

Den färske 2016-guldmedaljören Osborn däremot har haft det rejält motigt. En allvarlig bröstmuskelskada på träning i februari 2017 har gjort att han varit i stort sett helt borta från tävlandet de två senaste åren. Så frågan är om Osborn alls kommer tillbaka till arenorna.

Den ursprunglige vinnaren Bukowiecki var ju redan 2016 etablerad i senioreliten och där har han stannat kvar. Eftersom han slapp avstängning har han också hela tiden kunnat tävla vidare som planerat:

Efter JVM 2016 gick han till final på OS, 2017 blev det guld på IEM och JEM22 plus en 8:e plats på VM och 2018 kom EM-silver och 8:e plats på IVM. Enda direkta ”missen” på mästerskap kom faktiskt nu i helgen i Glasgow där han slogs ut redan i kvalet.

 

Wictor främste svensk i Bydgoszcz

Och därmed kan vi efter två och ett halvt års väntan äntligen sätta punkt för 2016 års Junior-VM med konstaterandet att Wictor Petersson med sin silvermedalj i kula (han var f ö även 4:a i diskus!) var bästa svensk på det mästerskapet!Så ser den ut, medaljen som Wictor fått vänta så länge på!