Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 22 september 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Varvsgeneralen
om nu och om framtiden


 

Intervju för friidrott.se: David Fridell
Foton: Hasse Sjögren


 

- Så länge våra deltagare är nöjda med loppet och vill återkomma tror jag vi kan växa. Vi tar ett år i taget och utvärderar hur det gått.

GöteborgsVarvets projektledare Bo Edsberger är stolt över loppets storlek och är säker på att Varvet inom några år är ännu större än det är idag. Det svåraste är inte antalet deltagare i själva loppet menar han:

- Att ta hand om 150 000 människor som befinner sig i startområdet, att få den proceduren att flyta, det är det som sätter logistiken på prov. I år satsar vi extra på informatörer i start- och målområdet som svarar på frågor och pekar ut rätt väg för löpare och anhöriga, för att få allt att flyta så smidigt som möjligt.

- Vi har en väldigt bra dialog med myndigheterna som hjälper oss med exempelvis avspärrningar. Man märker att hela staden ställer upp på GöteborgsVarvet, och det gör det hela mycket enklare. Om vi jobbat i motvind hade det nog aldrig gått,
menar Bo.
 

Sedan 2006 har loppet växt med ca 50% och intresset fortsätter hela tiden att öka. Nu i maj skickar arrangören ut ett erbjudande till 84 000 löpare som tidigare sprungit Varvet, om att få chansen att anmäla sig före 1 juni då anmälan för 2010 års lopp öppnar för allmänheten.

- Redan har över tusen löpare anmält sig till 22 maj nästa år. Nästan 90 procent av våra löpare säger sig vilja springa igen och för många är det enda målet de har med sin träning.

- Vi har en vision om att hålla 100 000 löpare igång under våra evenemang utspritt över hela året. I år kommer vi hamna på ca 75 000 st och det är såklart på våra andra lopp som vi har utrymme att växa rejält deltagarmässigt.

GöteborgsVarvets ledord är folkfest-hälsa-tävling och Bo Edsberger poängterar att loppet ska vara ett evenemang för hela familjen, inte bara de som springer. Målet är att vara Europas bästa löpningsarrangemang och då är folkfesten ett viktigt inslag.



Nytt för i år är storbildsskärmar längs banan som gör att publiken kan följa hela loppet från en plats. Mellan kl 13 och 19 på tävlingsdagen producerar arrangörerna en egen live-sändning för åskådarna längs banan.

- Vi bygger även upp scener för underhållning och artistuppträdanden och satsar ännu mer på konferencierer på publikplatserna. 80 procent av våra löpare tycker att det viktigaste och bästa med GöteborgsVarvet är att det är kul. I år har vi utökat antalet liveartister längs banan från 30 till 50 stycken, det betyder ett band per 500 meter ungefär, just för att öka feststämningen längs hela banan. 

- Nytt för i år är också ett försök med ett After Run-party för dem som vill fortsätta festen även efter loppet.

Hälsa är det andra ledordet och GöteborgsVarvet har satsat mycket på att arrangera löparkvällar de senaste åren. 150 träningstillfällen på nio orter har under året blivit ca 7500 unika träningspass.

- Vi hade trehundra personer på den senaste löparkvällen i Skatås. Löpare tränar ofta ensamma annars, men vi vill med det här visa att det går utmärkt att träna i grupp. På passen blandas teori med praktik för att ge löparna en så bra plattform som möjligt att stå på, berättar Bo.

GöteborgsVarvet vänder sig inte bara till motionärerna utan ett starkt startfält i elitklassen är också en central ingrediens. Att få arrangera SM halvmarathon under GöteborgsVarvet har för Bo Edsberger och de andra i arrangörsstaben varit viktigt. Speciellt på tjejsidan märker han också att det fått genomslag, många av våra bästa är anmälda till årets lopp.

- Tävlingsmomentet är viktigt, att loppet lever ända in i mål. Vi har inte som ambition att bjuda in de allra bästa löparna i världen, utan är som sagt angelägnare om att få hit bra löpare som kan sporra varandra till bra tider.

Trots att intresset ökar för GöteborgsVarvet finns det en del utmaningar inför framtiden. Att få fler ungdomar att fortsätta springa är en av de saker som Bo Edsberger nämner.

- Idag har vi nästan 10 000 löpare i Lilla GöteborgsVarvet men bara 500 av dem är mellan 14-17 år. Att öka den siffran och minska glappet upp till huvudloppet är en viktig prioritering för oss. Vi funderar därför på att arrangera ett speciellt lopp för de lite äldre ungdomarna för att se om det kan vara rätt väg att gå.

- Något annat vi jobbar mycket med är att verka för en jämn könsfördelning i det stora loppet. På Lilla Varvet har vi redan idag 50 procent tjejer och ambitionen är förstås att nå dit även i huvudloppet. Vi har märkt en uppgång, och sedan 2003 har vi haft en tjejsatsning för att motivera fler att springa.

- Ett annat stort utvecklingsområde är löparmässan som växer för varje år. Att göra den till en samlingspunkt för sport- och hälsointresserade i allmänhet genom föreläsningar, försäljning och andra evenemang är sådant vi funderar på och ständigt försöker förbättra.

- Det absolut viktigaste i framtiden är ändå att hålla kvaliteten på loppet. Det är en halvmara vi arrangerar och det är för dem som springer vi finns till. Allt utvecklingsarbete vi gör måste syfta till att göra det ännu roligare och bättre för dem, avslutar Bo Edsberger.