Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 8 december 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Norrköpingsfriidrottarna
som tar tid på hela världen


Text: David Fridell
Foto: alj


 

Från lokala lopp i Östergötland till jätteevenemanget Tjejmilen på fem år. Racetimer från Norrköping har gjort en snabb resa i chiptidtagningsbranschen.

- Det var Joakim Lagergren och Khaled Azerkan som först började spåna på en idé om billig och säker tidtagningsutrustning för långloppsarrangörer. De hade under några år arbetat med mindre arrangemang här i Norrköping och såg behovet av ett mer prisvärt system just för arrangörer av mindre lopp, berättar Alexander Milic som är en av de drivande bakom företaget.

Utvecklingen av systemet har letts av Joakim Lagergren som har en civilingenjörsexamen i Elektronikdesign. Joakim är hjärnan bakom tekniken som används och sköter programmeringen i utvecklingsarbetet. Idag är det sammanlagt fem personer som mer eller mindre heltid arbetar med design och teknikutveckling hos Racetimer.

Portalerna över löparna vid startlinjen signalerade att Racetimer
skötte tidtagningen på Hässelbyloppet för några veckor sedan.


Friidrottskopplingen är tydlig. Khaled Azerkan var under flera år en av Sveriges bästa 800m-löpare, och både Alexander och Joakim har varit aktiva på relativt hög nivå. I och med bakgrunden tycker de sig ha en speciell förståelse för vad både arrangörer och löpare vill ha. Ledorden är funktion och konkurrenskraftigt pris.

- Vår största fördel, både för löparna och arrangörerna, är att vi använder oss av ett engångschip. Arrangören behöver inte ägna tid på att samla in chipen efteråt och trötta löpare behöver inte lägga energi på att ta av och lämna tillbaka något efter målgång. Färre funktionärer, mindre tidsåtgång och lägre kostnader.

- Dessutom har vi nu en väldigt hög säkerhet i nummerlapparna och missar sällan tider, något vi hade lite problem med i början. Chipen har utvecklats och är idag säkrare och även vår programvara är mycket mer tillförlitlig idag än den var för några år sedan.

- Vi filmar alla målgångar, och skulle det vara så att något hänt med chipen under loppet är det nästan alltid så att vi kan hitta rätt person och ge honom eller henne en korrekt tid i loppet. Att alltid ge den servicen, även om det kostar i tid, är livsviktigt. Vi har ett åtagande mot både löpare och arrangör och då är det viktigt att följa det fullt ut, menar Alexander.

Hela målorganisationen: Två portaler för att läsa av chipen, ett par videokameror för att backupfilma målgången och ett "manöverbord" med ett par datorer.
 

Racetimer är idag engagerade i sju länder och fler är på väg. De första åren satsade de hårt på den svenska marknaden men stötte på en del motstånd. Sverige är en förhållandevis liten marknad om man jämför med vissa delar av övriga Europa, och Alexander Milic menar att det också finns en konservativ ådra hos många arrangörer.

- Jag upplever det som om många är rädda för att testa något nytt. Har de ett system som fungerar något sånär är de ofta ovilliga att ändra. I Europa fungerar det på ett annat sätt. Eftersom inte idrotten på samma sätt är ideell där har det kommit mycket längre på bitar som rör sponsring och service kring loppen. I Sverige arrangeras det drygt 400 lopp på ett år, medan det är nästan 4000 i Frankrike. Klart att det då är en intressant marknad och målgrupp för oss.

Ett av de första länder som Racetimer vände sig till var Holland, det land där den första chiptidtagningen - ChampionChips - utvecklades på 1990-talet.

- Vi kände väl att fungerar det där kommer det att fungera överallt. De hade också en lång erfarenhet av chiptidtagning och kunde ge oss värdefull feedback så vi kunde förfina produkten.

Joakim Lagergren och Alexander Milic höll koll på att allt det tekniska fungerade.


Idag används Racetimers tjänst på ca 30 lopp i Holland varav tio är stora bland annat Utrecht Marathon med ca 20 000 deltagare (varav merparten dock springer kortare sträckor). Belgien, Portugal och våra nordiska grannar men också Marocko är andra länder där produkten använts.

- Khaled är från Marocko, så det är hans förtjänst att vi kommit in på den marknaden men vi tittar vidare än så. Vi har under åren haft ett mycket bra samarbete med Stockholm Marathon-organisationen som använt oss vid flera lopp men som också rekommenderat vår produkt för arrangörer utomlands. Just nu för vi diskussioner med arrangörer i Lagos, Nigeria för ett par lopp och där är det Ulf Saletti från Stockholm Marathon som förmedlat kontakten, säger Alexander.

De stora utvecklingsområdena handlar om att kunna ge ännu bättre service, för löpare, åskådare och arrangörer, genom utnyttjande av modern teknik. SMS-tjänster, videobilder från målgångar och resultatrapportering i realtid på storbildsskärmar används redan men är ändå något som kan komma att utvecklas och utnyttjas bättre.

Racetimer har i dagsläget möjlighet att ta hand om sex arrangemang på en dag men hoppas att redan nästa år klara av tio stycken och de har i år tagit tid på ca en halv miljon deltagare i olika arrangemang. Målet är att inom några år vara Europas största leverantör av tidtagningssystem.

Löpare i en strid ström över mållinjen men ändå var det helt lugnt vid "manöverbordet".


Idag åker representanter från företaget runt och sköter allt vid alla lopp men i framtiden hoppas man på att kunna sälja hela system till arrangörer som sedan ska kunna använda det själva.

- Vi har varit i kontakt med arrangörer av cykellopp som vill använda oss. Problemet är att det är ganska många arrangemang runt om landet, de flesta är förhållandevis små, och det är i princip samma människor som kör alla lopp. En lösning skulle i ett sådant läge vara att cykelsporten på något sätt köper en hel utrustning som de fraktar runt och tar hand om själva.

All produktion av nummerlappar har skett i Sverige men sedan volymerna ökat har en del tryck av nummerlappar flyttats till Holland där Racetimer har ett Europakontor. Företaget har även förvissat sig om att nummerlapparna inte är miljöfarliga och utan problem går att sortera i den vanliga avfallshanteringen.

Själva chipen tillverkas av ett företag i USA och eftersom flera stora affärskedjor i USA använder sig av liknande chip har priserna pressats till låga nivåer. Alla nummerlappar testas för hand för kvalitetssäkringens skull och Racetimer har även själva utvecklat och tillverkat de maskiner som sätter chipen på nummerlapparna.


 

- Känslan av att produkten är svensk är viktig för oss och vi hoppas självklart att vi kan växa ännu mer i Sverige. Idag har vi kommit in på relativt många stora lopp, men i och med att vi håller ett förhållandevis lågt pris finns det en stor marknad av mindre lopp där vi skulle kunna hjälpa till.

- Vår produkt ger också en möjlighet för nära samarbete med sponsorer eftersom chipen är inbyggda i nummerlapparna och det är en kostnad som i många fall tas av en sponsor. Möjligheten till exponering på våra målbågar och kopplingen till storbildsskärmar är också en fördel för effektivt sponsorsamarbete, något vi märker är väl utvecklat och efterfrågat i Europa, men där det fortfarande finns en del att göra i Sverige, säger Alexander Milic och tillägger

- Det är användarna som utvecklar oss. All förbättring är möjlig, det gäller bara att komma på ideérna!


Alexander, Joakim och Omar Azerkan skötte tidtagningen den här dagen i Hässelby.
foto: David Fridell