Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Onsdag 28 februari 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


UVM - en global angelägenhet

 

av Lorenzo Nesi
foto: Deca Text & Bild

 

På de åtta medel/långgrenarna - bl a hinder - tog Kenya
sex guld, sex silver och ett brons!


När Kenya erövrade sju medaljer varav tre dubbelsegrar under Ungdoms-VM:s sista tävlingsdag gick landet om USA och upp i topp på medaljtabellen. Det var en återkomst till det läge som rådde när det första mästerskapet av det här slaget arrangerades för tio år sen. Däremellan har USA alltid vunnit medaljkampen.
 

Bakom dessa två dominerande nationer har mycket hänt. Ungdoms-VM har fått ett allt större genomslag. Medaljerna spreds ut över 30 nationer vid premiärupplagan. Den siffran har stigit konstant under åren medan antalet länder som vunnit guld på Ungdoms-VM legat stadigt kring 20:
 

Antal 1999 2001 2003 2005 2007 2009
Guldnationer 16 20 21 16 19 20
Medaljnationer 30 34 36 36 40 46

I Bressanone tog Thailand, Uzbekistan, Israel, Samoa, Tadjikistan, Turkiet, Eritrea, Jungfruöarna och Danmark sina första medaljer i UVM:s historia och bidrog till att 46 länder tränger ihop sig i medaljligan. Det är lika många som på det senaste världsmästerskapet för seniorer i Osaka.

UVM:s kompletta medaljtabell.

Janick Klausen skrev dansk friidrottshistoria med sitt höjdhoppssilver.


Poängtabellen omfattar till och med 75 nationer, som alltså erövrat åtminstone en plats bland de åtta första i någon gren. Det är långt över en tredjedel av de 179 länder som var med i Sydtyrolen och där överstiger ungdomarna t o m mångfalden på seniorsidan. VM i Osaka hade 66 länder i sin poängtabell.

UVM:s kompletta poängtabell.

Siffrorna från Bressanone saknar motsvarighet i andra idrotter vad gäller spridningen av konkurrenskraften över i princip hela världen. Något som gör att Europas position inte alls är så dominerade hos oss. Nu på Ungdoms-VM var inte ens hälften av de länder som erövrade medaljer europeiska. Utsträcker man analysen till poängplatsnationerna sjunker Europas andel ytterligare, ner till ca 42 procent.
 

Världsdel Medaljnationer Poängnationer
Europa 20 32
Asien 9 12
Nord- och Centralamerika 7 12
Afrika 5 12
Sydamerika 3 5
Oceanien 2 3
Totalt 46 76


Pojkarnas final i längdhopp ger en god bild av spridningen av aktiva över klotet:

De 15 finalisterna kom från 14 länder med USA ensamt om att få med båda sina deltagare. Vinnaren Supanara Ayudara tog Thailands första medalj i ett globalt mästerskap alla kategorier.

Finalen mönstrade ytterligare tre asiater (Indien, Sydkorea, Taiwan), sju européer (Tyskland, Polen, Frankrike, Danmark, Bulgarien, Rumänien, Cypern), en sydafrikan och en brasilian utöver de två nämnda USA-ungdomarna. Om det inte hade fattats sex centimeter i kvalet för en australiensare, så skulle samtliga sex världsdelar varit representerade i finalen!

Bästa nordiska grenen var 100m häck: Norsk seger genom Isabelle Pedersen och finskt på placeringarna fyra och fem.


De nordiska länderna har tidigare inte hemfört alltför många medaljer från UVM. Sverige var inte med alls första gången och det var först vid fjärde mästerskapet, i Marrakech 2005, som vi skickade en hel trupp samt två år senare som Petra Olsen knep den första medaljen med sitt brons.

Den kompletta svenska UVM-historiken.

Norge hade haft precis samma utdelning, ett brons 2007, medan Danmark kammat noll. Finland hade däremot före Bressanone samlat sex medaljer jämnt fördelade mellan valörerna. Väl där blev rollerna omvända.

Vårt östra grannland slutade medaljlöst, om än bäst av nationerna som missade prispallen med sina 20 poäng. 175 centimeter korte höjdhopparen Janick Klausen vann den historiska första medaljen för Danmark (silver).

Norges unika guld hemfördes redan den andra eftermiddagen av Isabelle Pedersen i det korta häckloppet där också Finlands tog sina bästa placeringar (Lotta Harala fyra och Nooralotta Neziri femma).

Och Sverige såg till att femfaldiga sin totala UVM-medaljskörd genom Johan Rogestedts och Angelica Bengtssons guld, Michaela Meijers silver och Sandra Wagners brons. Den metallruschen gav kraftigt utslag i såväl medalj- som poängtabellerna där Sverige slutade 7:a resp 9:a - i den alltså genuint globala konkurrensen på ett VM som verkligen levde upp till beteckningen VÄRLDSmästerskap!

Två färska VM-medaljörer i stavhopp tillsammans med en prisutdelare som själv hade en del framgångar som stavhoppare ....

PS. En negativ överraskning i årets UVM var Jamaicas ytterst diskreta insats på de korta sprintsträckorna: Ingen enda finalist på 100m/200m för pojkar och bara 8:e och sista platser på samma distanser för flickor blev facit för världens starkaste seniornation på dessa sträckor.