Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Junior-VM 1998

Annecy, FRA 28 juli -2 augusti
 


Rapport ifrån junior-VM i Annecy
(Söndag 2/8)

JESSICA CARLBERG FEMMA - SVENSKT JUNIORREKORD MED 14 SEKUNDER
Oskarshamns Jessica Carlberg kom till final bara just precis på tid efter ett stökigt och bökigt försökslopp. Nu till finalen var Jessica helt inställd på att loppet måste se annorlunda ut. Hon tog direkt position som tvåa snett utanför och strax före 1000m tog hon över ledningen.
Längst bak hängdes konkurrent efter konkurrent av och redan efter fyra varv var det bara sex som hängde med i Jessicas släptåg.
Ingen utmanade henne om tätpositionen förrän efter 2800m och då svarade Jessica så bestämt att hon fick finnas kvar ostörd i ytterligare ett och ett halvt varv. Men vid 3400m ville kenyanskorna fram och det blev trångt och snubbligt eftersom kenyanskorna tvärade in alltför snävt.
Jessica tappade sin fina rytm och fick backa sig ur och runt för att försöka komma fram igen. Just när man trodde att kontakten var ordnad snubblade ett par tjejer precis framför och även om Jessica höll sig på benen var de fyra bästa försvunna för långt framför.
Resten av loppet sololöpte Jessica som femma och med sådan koncentration att de två som föll aldrig fick chansen att jobba sig ikapp.
Jessicas km-passeringar understryker helgjutenheten i hennes lopp:
3:07.4 - 6:16.6 - 9:28.2 - 12:41.5 - 15:51.17.
Det ger km-tider på 3:07.4 - 3:09.21 - 3:11.6 - 3:13.3 (med snubblet) - 3:09.7!
Hennes veckogamla svenska juniorrekord 16:05.35 förbättrades alltså med dryga 14 sekunder!
Och hon blev femma på junior-VM!

Michael Öhman gjorde i princip allt rätt i 1500m-finalen, men i den tuffa konkurrensen räckte krafterna inte längre än till en slutlig 12:e plats.
Tyske Franek Haschke drog första 1100m passerade på 58.4 - 2:00.6 med Michael i den uppradade klungans bakre del på 59.8 - 2:01.8.
När allvaret skulle börja ut på sista varvet gick kenyanske favoriten Benjamin Kipkurui fram till täten och samtidigt gled Michael på precis rätt sätt fram på utsidan av klungan till en position som sexa-sjua-åtta.
Där fanns han också vid 1200m (3:03.4 för Michael) men sedan förmådde han inte försvara sin position i rusningen sista 300m. I mål gick han alltså som 12:a på 3:47.05 med ca 1.5 sekund fram till 8:e plats.
Segern gick f ö inte till Kipkurui som inte kunde stå emot marockanen Adil Kaouchs starka avslutning.

ALJ

(Lördag 1/8)

Först ut av lördagens svenska friidrottare i Annecy var Andrea Geurtsen med längdhoppet i sjukampen. Tyvärr fick Andrea aldrig ansatsen at stämma och noterade serien 5.13 - 5.28 - 5.28, d v s allt en bra bit från hennes kapacitet.
Typiskt är att Andrea var långt före plankan i upphoppet på första 5.28-hoppet och att hon trippade in så att det inte blev någon fart kvar i det andra.
Efter fem grenar - återstår spjut och 800m - har Andrea nu 3.729 poäng. Placeringsmässigt betydde längdhoppet att Andrea varken förbättrade eller försvarade sin 17:e plats utan att hon i stället föll tillbaka några snäpp i sammandraget.

SILVER TILL MARIE NORRMAN I HÖJD!
För andra gången på fyra år blev det svenskt silver i flickornas höjdhopp på junior-VM! Marie Norrman från Råby-Rekarne kopierade alltså Kajsa Bergqvists prestation från Lissabon 1994 genom att mycket knappt förlora en duell med en ryska om guldmedaljen!
Tio hopperskor klarade 1.80 - däribland både Marie Norrman (med mycket luft i andra) och Jenny Isgren (i tredje) - varav alla rev 1.84 i första försöket. I andra klarade bara ryskan Marina Kuptsova och Marie!! Båda med darr!
I tredje klarade kroatiska Nevena Lendjel och kirgisiska Tatiana Jefimenko. Så när ribban gick upp till 1.88 låg Marie tvåa och den som ville ta silvret från Marie måste alltså ta 1.88 före Marie. På samma sätt behövde Marie klara 1.88 före Kuptsova för att kunna vinna.
Både Lendjel och Jefimenko visade sig chanslösa på 1.88, men Kuptsova tog med luft i första. Marie bara smekte ned ribban med vaderna i sitt efter att ha fått hela kroppen klart över ribban. Retfullt kunde man tycka, men den känslan gick snabbt över när Marie flög HÖGT över personliga rekordet 1.88 i andra!
Ribban inte ens darrade, där fanns ett par-tre centimeter i säkerhetsmarginal i hela ribbpassagen! Personligt rekord!
Minst silver var alltså klart, men för att det skulle bli guld behövdes nästa höjd före Kuptsova. Nästa höjd som i ett grymt brutalt höjningsschema inte var 1.90 som man kunnat vänta, inte heller 1.91 utan 1.92!
Typiskt är att storfavoriten Kuptsova "vägrade" i sitt första! Marie däremot tvekade inte trots att det alltså var 4 cm över pers och 1 cm över Emelie Färdighs svenska juniorrekord. Maries första hopp nu var minst lika bra som det hon tog 1.88 i! Hela kroppen över innan benen drog med sig ribban ned.
Mönstret var likartat i andra omgången. Kuptsova verkade inte tro på möjligheten, medan Marie sprang på och hoppade högt. Litet sämre än första försöket, men ändå inte dåligt.
I tredje la sig Kuptsova åter direkt in på ribban och Marie ...? Jo, hon slog till med ett hopp lika bra som det första. Men också den här gången tog underbenen med sig ribban ned.
Så även om Marie stod för de klart bästa hoppen på 1.92 blev guldet Kuptsovas. Man kan bara spekulera i hur bilden sett ut om nästa höjd varit 1.90, men nu var den inte det.
Både Kuptsova och Marie är födda hösten 1981 så förutsättningarna finns för att de två 16-åringarna kommer att bjuda på nya intressanta kamper i JEM 1999 och JVM 2000!

Två svenskar i en internationell hinderfinal. Vi hade det på OS 1976 - Anders Gärderud och Dan Glans - men i dag var det dags igen, då Mustafa Mohamed och Henrik Skoog tillhörde de tolv som kvalat in till finalen på JVM.
Som väntat kom skeendet i täten att helt präglas av de två kenyanerna, framförallt av Reuben Kosgei som med en blixtrande slutkilometer (2:51 - 2:52 - 2:39!!!) vann överlägst på 8:23.76!
Mustafa som låg runt 7/8:e plats större delen av vägen passerade på 2:52.5 - 4:18.8 - 5:46.1, Henrik som 11:a/12:a hade 2:53.3 - 4:20.2 - 5:47.9! Inför sista varvet gjorde båda kraftansträngngingar, Mustafa stack ut som 6:a och Henrik som 10:a.
Några ytterligare placeringar gick dock inte att vinna på slutet. En mycket trött Mustafa tvingades släppa förbi två man, medan Henrik höll sin plats. Tiderna blev utmärkta: Mustafa förbättrade perset från försöken med ett par sekunder till 8:42.55 och Henrik gjorde sitt näst snabbaste: 8.44.30.

Äntligen var det dags för Susanna Kallur att få springa försök på 100m häck. Ursprungligen var försöken planerade till fredagsförmiddagen, men eftersom antalet anmälda bara räckte till tre heat behövdes ingen semiomgång. Därför flyttades försöken till semitiden på lördagen.
Heatindelningen skulle kunna bli en faktor med tanke på att kvalformeln nu var två bästa plus två tider. Framförallt som det här med årsbästatider inte alltid säger hela sanningen om den verkliga kapaciteten i en mästerskapssituation.
Typiskt är att de två statistiktopparna Davetta Shepherd och Lutisha Shittu från USA båda visade sig fjärran från vårformen och inte ens var nära att gå vidare från de två första heaten.
Susanna kom i tredje heatet och på pappret skulle hon finnas med i resonemanget om en tredjeplats. Men i verkligheten var det - efter en tjuvstart på en tyska - Sannas lopp från start. Explosion ut ur blocken och sedan konsekvent och koncentrerad aggressivitet fram till de allra sista stegen.
Platsen vidare var odiskutabel även om den storvuxna och kraftfulla algeriskan Baya Rahouli på ytterbanan fällde sig förbi en upprätt avslutande Susanna. Tiderna 13.50 resp 13.52! För Susanna tre hundradelar under personbästat från SM, trots utebliven fällning och trots motvind på 1.3 m/s!
Också värt att notera inför finalen i morgon klockan 14.00: Ingen annan än algeriskan var snabbare än Susanna nu i försöken!

Lottad i den tuffaste semin och på svårlöpta bana 1 var chansen för Susannas tvillingsyster Jenny att nå final på 200m inte så stor. Självklart försökte hon, men fick lägga för mycket kraft i den snäva innerkurvan för att ha något att sätta in i slutfasen av loppet.
Typiskt är att amerikanska årsbästaettan (22.73!) Myra Combs som hade samma bana i det första heatet sprang på 23.84 och missade finalen!
För Jenny - som igår två gånger förbättrade personbästat (23.89 - 23.80) - blev det nu till slut en sjundeplats på 24.01. Förutom banlottningen skall i värderingen av tiden vägas in att det var motvind (-0.7) och att gårdagens lagoma värme förbytts till en kylig åskskur.
Som 17-åring har Jenny chansen på ytterligare ett JVM, vilket bara en av de övriga semifinalisterna här har!

I pojkarna kulfinal blev det tre stötar för Jimmy Nordin. Efter 16.43 i första följde två ogiltiga och Jimmy slutade 11:a. För att få stöta vidare som en av de åtta bästa hade han behövt 16.83. Sista plats vidare på dessa 16.83 var f ö överraskande nog juniorvärldsrekordhållaren (20.39) Jason Robberts.

Kvar av svenskt i dag är nu bara 800m för vår sjukamperska Andrea Geurtsen. Andrea hade 33.09 i spjut och ligger totalt 22:a på 4.264 poäng inför avslutande 800m.

Efter en litet motig upptakt på JVM-veckan i Annecy har det fungerat allt bättre för de svenska deltagarna.
Höjdpunkten den näst sista tävlingsdagen var förstås Marie Norrmans silvermedalj med mersmak i flickornas höjdhopp, men det var långtifrån det enda positiva:
Jenny Isgren, precis som Marie ung nog för att kunna vara med också på JVM om två år, kom delad nia i höjd på 1.80.
* Hinderlöparna Mustafa Mohamed och Henrik Skoog placerade sig som åtta resp tia, Mustafa på nytt personligt rekord.
Susanna Kallur satte personligt rekord i försöken på 100m häck med 13.52 trots kännbar motvind. Tiden var dessutom den näst snabbaste (det fattades 0.02) i försöken sammantaget.

Tyvärr nådde kulstötaren Jimmy Nordin inte riktigt upp till sitt bästa jag i finalen, men var ändå i stötlängd inte alls långt från att ta en topp-8-plats.
Sjukamperskan Andrea Geurtsen satte punkt för sin andradag som hon gjorde för sin första, d v s med heatseger i den avslutande löpningen. Tiden nu på 800m var dock ganska beskedlig: 2:22.30 efter 200m-passeringarna 34.1 - 69.7 - 1:45.9.
Så slutsumman stannade vid 5.057 poäng vilket var över 200 p från årsbästat och 300 p från personrekordet satt i fjol. Slutplaceringen för Andrea blev som 21:a.

ALJ

(Fredag 31/7)

Sju försöksheat, fyra bästa i varje plus fyra tider till kvartsfinal var premisserna för Jenny Kallur på 200m.
Redan när man svängde ut på upploppet hade Jenny tagit en topp-3 placering med klar marginal bakåt och hon hade inga som helst problem att försvara den positionen. Utan att gå för fullt sista biten blev det dessutom nytt personbästa - 23.89 - i nästan ingen vind (+0.7 visade vindmätaren).
Nu väntar kvartsfinal för Jenny i eftermiddag kl 16.30. Tjugo minuter senare är det dessutom dags för Alexander Lakhanpal i samma ärende, d v s kvartsfinal på 200m. Också Alexander gjorde ett lopp i nivå med sitt allra bästa och gick in som säker trea på 21.44, i ett heat där 100m-suveränen Christian Malcolm "joggade" in först på 20.73!
För kulstötaren Jimmy Nordin dröjer det däremot till lördag 17.05 innan han skall tävla igen. Då går nämligen pojkarnas kulfinal. Visserligen klarade inte Jimmy direktgränsen 17.00 i kvalet, men hans 16.67 i första stöten räckte utmärkt - en kvartsmeters säkerhetsmarginal - för att bli en av de 12 finalisterna.
Sjukamperskan Andrea Geurtsen har fått en normalupptakt på sin tävling med 14.76 på korta häcken och 1.65 i höjd. Efter de två första grenarna ligger Andrea på 18:e plats med 1669 poäng.

Jenny Kallur följde upp förmiddagens personliga rekord i 200m-försöken - 23.89 - med en förbättring på ytterligare nio hundradelar i kvartsfinalen. Fast ännu viktigare var förstås att Jenny som fjärde tjej i mål kvalificerade sig till lördagens semifinal!
Något som visade sig kräva extra hårt jobb just i hennes heat. Medan 24.02, 23.91 resp 24.00 räckte för att vara bland de fyra bästa i övriga tre kvartsfinaler gällde alltså 23.80 för Jenny.
En tid som också verkligen ville till eftersom femman i loppet hade 23.84! Faktum är att Jenny låg femma nästan hela loppet igenom för att på de allra sista stegen pressa sig precis för en sydafrikanska!
Till semi gick också finska Johanna Manninen, f ö på samma tid som Jenny, men i Johannas fall räckte de 23.80 till att bli tvåa! Totalt på tid var Jenny och Johanna delade nior i kvartsfinalronden.
Alexander Lakhanpal hade precis som Jenny behövt springa fortare i kvartsfinalen än i försöken för att nå semi men fömådde inte prestera samma lyft. Efter 21.44 i förmiddags blev det 21.78 nu och en sjätteplats. Fjärdeplatsen gick på 21.36, d v s under Alexanders personbästa.
Våra två 17-åriga höjdhopperskor Marie Norrman och Jenny Isgren tog sig båda vidare till final genom att klara 1.81 i kvalet. Marie gjorde det med mycket luft i försök, Jenny knappt men klart i andra
Marie flög sedan högt över 1.84 tre gånger, men tog ribban med hälarna på nedväg. Jenny var aldrig riktigt nära på 1.84, men det är värt att notera att 1.81 är det näst högsta som hon klarat hittills under karriären.
Och som sagt: Både Marie och Jenny klara för höjdfinalen!

Michael Öhman stod i 1500m-försöken inför uppgiften att antingen vara topp-3 i sitt heat eller ha en av de i övrigt tre bästa tiderna.
Han hade förmånen av att få springa i det sista heatet och visste då att under 3:49 så skulle topp-6 i loppet gå vidare. Michael var också mycket tydligt inställd på att inte slarva bort sekunder i onödan i början.
Han stack direkt till ledningen och även om han avlöstes korta bitar på första varvet gick han direkt fram igen så fort som farten bedarrade. Med 59.2 efter 400m hade man redan fem sekunder plus på de föregående två heaten.
På andra varvet slapp Michael egentliga utmaningar och kunde glida förbi 800m på 2:03.6 (tre sex sekunder plus!). Ut på sista varvet blev han dock avlöst och när klockan ringde efter 2:52.0 låg han sexa. I det läget krävdes ett sistavarv på ca 57 och försvarad position.
Vid 1200m (3:06.5) var Michael tyvärr nere som sjua, men sedan vände trenden. I början på sista kurvan passerades en man och i början på upploppet ytterligare en och Michael spurtade in som femma i heatet på 3:49.51 - finalplatsen till på söndag säkrad!!

Precis som Michael Öhman en stund tidigare på 1500m kvalificerade sig Oskarshamns 5000m-löperska Jessica Carlberg till final!
Även om Jessica inte som Michael hade fördelen av att springa i sista heatet och ha de andras tider att gå på, valde också Jessica att springa offensivt från start för att garantera att det i alla fall skulle bli en bra tid.
Tyvärr för Jessica blev de första varven rejält bökiga då hon vid ett par tillfällen blev omsprungen av konkurrenter som sedan nästan direkt bromsade. Följden blev att Jessica blev instängd och fick ödsla energi på åter försöka komma loss ur klungan.
Början på loppet blev alltså ganska orytmisk och därmed mer tröttande än vad klockan indikerade. Jessica passerade som etta vid 1000m (3:10.8) och vid 1500m (4:49.7), halkade sedan in i klungan igen vid 2000m (6:29.0) och när farten sedan skruvades upp i täten hängdes hon av.
Resten av loppet pendlade den färska svenska seniormästarinnan sedan mellan placeringarna sex och åtta passerande 3000m på 9:46.7 och 4000m på 13:11.9. Men det viktiga var att hon aldrig gav upp utan envist kämpade vidare. Slutkilometern märkte hon att det fanns några inom räckhåll framför och hon höjde farten markant som framgår av km-tiderna:
3:10.8 - 3:18.2 - 3:17.7 - 3:25.2 - 3:13.0!
Placeringen i mål blev som sjua - vilket inte gav någon direktplats i finalen (fem bästa) men sluttiden skrevs till 16:24.83 vilket kom att räcka utmärkt - marginal sisådär fem och en halv sekund - för att den vägen ta en plats i söndagens JVM-final.
62.02 - 62.46 - 63.49 var Mattias Erikssons tre resultat från kvaltävlingen i spjut. Detta räckte inte för att ge honom en plats bland de tolv finalisterna. Strecket kom att dras vid 65.60, ett resultat normalt sett inom räckhåll för Mattias som ju kastade över 66 både i kval och final på SM.
Fast ännu mer anmärkningsvärt var tveklöst att den ende (!) finske representanten i grenen - Pasi Mäkipelto - inte heller förmådde ta sig vidare till sluttävlingen på söndag.
Det samlade svenska utfallet denna tävlingsdag måste betraktas som tillfredsställande. Till final tog sig Michael Öhman (1500m), Jessica Carlberg (5000m), Marie Norrman och Jenny Isgren (höjd) och Jimmy Nordin (kula). Jenny Kallur är klar för semifinal på 200m (personbästa i både försök och semi!) och Alexander Lakhanpal gick till kvartsfinal på samma sträcka.
Vår sjukamperska Andrea Geurtsen lyckades mindre bra i kula (9.45) och var efter tre grenar nere på 23:e plats i sammandraget. Men på specialsträckan 200m slog Andrea - trots en litet trög start - till med personliga årsbästat 24.55 (i lätt motvind).
Det gav heatseger och en total andra plats i grenen. Det lyfte henne i sammandraget till 17:e plats efter den första dagen med 3.092 poäng.

ALJ

(Torsdag 30/7)
Båda de svenska hinderlöparna Henrik Skoog och Mustafa Mohamed kvalificerade sig säkert på placering till lördagens final. Båda sprang offensivt från start, t o m drog fältet under större delan av resp lopps första halva, och fanns hela tiden med bland de tre bästa.
Mellantiderna för svenskarna var ganska likvärdiga med Henrik på 2:55.4 - 4:22.4 - 5:52.7 och med Mustafa på 2:54.7 - 4:21.0 - 5:50.8. I det läget vid 2000m var i båda fallen tre man loss, d v s det antal som skulle gå vidare på placering.
Litet tröttnade Henrik och Mustafa i den tunga värmen på slutkilometern men ändå aldrig så mycket att resp finalplats på allvar kom i fara. För Henrik blev sluttiden 8:55.53, för Mustafa nya personliga rekordet 8:46.37.
Men som sagt både Henrik Skoog och Mustafa Mohamed klara för 3000m hinderfinalen kl 17.35 på lördag!

Det internationellt med störst spänning emotsedda under torsdagens finalpass var kinesiskornas framträdande i 3000m-finalen. Skulle det bli en suverän uppvisning à la senior-VM 1993? Rimligen borde det bli så med tanke på att man nu ställde upp med Yin Lili och Lan Lixin som i fjol på hemmaplan gjorde 3:53/14:39 resp 3:53/14:45.
Men det förmodade "spelet mot ett mål" uteblev!
Visserligen var det de två kinesiskorna som satte fart på loppet ett och ett halvt varv från mål, men de blev inte ensamma utan Kenyas Edna Kiplagat och Etiopiens Yimenashu Taye kunde följa ut på slutvarvet. Där stack Yin ifrån men Lan fick ge sig för både Taye och Kiplagat.
D v s Yin Lili och Lan Lixin visade sig vara ett par mycket duktiga juniorer, men fjärran från den status av superseniorer som deras tider förra hösten indikerade!
På manliga 10 000m var bilden däremot föga gåtfull, det såg helt enkelt ut som det "alltid" gjort på JVM. D v s mest bara Afrika och längst fram en kamp mellan Kenya och Etiopien. Den här gången var det Kenyas tur att ha vinnaren: Benson Barus!
Torsdagskvällens bästa gren var dock pojkarnas längdhopp där Bulariens Petar Datjev och Qatars Abdul Rahman Al-Nubi - bror till 1996 års elegante JVM-etta på långa häcken Mubarak Faraj Al-Nubi - hade en duell runt och bortom 8m-markeringen.
Guldet gick till slut till hängstilshopparen Datjev som presterade inte mindre än tre hopp på 8.11-8.14! En man för medaljresonemangen även i senior-EM i Budapest?
För den nordiska höjdpunkten under kvällen svarade de 18-åriga finska tiokamparna Aki Heikkinen och Jaakko Ojaniemi som när poängen summerades efter två dagars tävlande stod som etta (7.476) resp trea (7.246) totalt!

ALJ

(Onsdag 29/7)

Var det den nye Christie vi såg?
Under Linford Christies decennium som Europas odiskutable 100m-etta har en rad av unga brittiska talanger efter framgångar på junior-EM och junior-VM i medierna utnämnts till "Den nye Christie"
Men än så länge har ingen av Jamie Henderson, Jason Livingston, Darren Campbell, Jason Gardener, Danny Joyce, Marlon Devonish eller Dwain Chambers infriat dessa högt ställda förväntningar och etablerat sig också som seniorer i den internationella eliten.
Fast nu kanske det är dags för en ny superbritt på sprint! Ty ingen av de övriga har övertygat så som Christian Malmcolm gjorde i dag när han efter en medioker start bara flög ifrån allt motstånd och vann med över två meter på nya mästerskapsrekordet 10.12!
Men walesiske Malcolm är en helt annan sprintertyp än Christie. Det handlar inte alls om stora muskler och kraft utom om ett oerhört lätt - nästan svävande - steg och en löpning till synes utan motstånd.
Med 10.17 i motvind i semi och 10.12 i finalen vore det rimligt att uppfatta Christian Malcolm också som huvudfavorit till att om en månad erövra den EM-titel som Christie så länge haft monopol på.
Men tyvärr kommer unge Christian inte att finns på plats i Budapest. Han hade nämligen redan före säsongen bestämt sig för att satsa i första hand på JVM och i andra hand på Samväldesspelen i Kuala Lumpur.
Så vem som blir "Den nye Christie" i betydelsen senioreuropamästare på 100m 1998 är fortfarande en helt öppen fråga trots Christian Malcolm bländande uppvisning den här kvällen i Annecy.
Enda svenska friidrottare i aktion under onsdagen i Annecy var släggkasterskan Cecilia Nilsson som försvagad av en maginfektion blev utan resultat i finalen.
På torsdagen tävlar två svenskar, nämligen våra hinderlöpare Henrik Skoog och Mustafa Mohamed vilka springer försök med sikte på att kvala in till lördagens final.

ALJ

(Tisdag 28/7)

Sveriges enda representant i aktion under det första förmiddagspasset var Ymers släggkasterska Cecilia Nilsson. Inte minst efter den övertygande insatsen på SM i fredags borde kvalkravet - 57 meter - inte ha känts stressande för Cissi.
Men en rejäl magsjuka under natten till tisdagen gjorde att hon kom ut på arenan på ganska darriga ben. Ett uppvärmningskast som prickade kvallinjen lovade dock ganska gott.
Men första tävlingskastet blev alltför försiktigt och släggan landade på 53.77, vilket inte skulle räcka för en plats bland de tolv främsta. I andra kastet satsade Cissi litet tuffare i utkastet men drog då i stället släggan en bra bit utanför sektorn.
Inför sista kastet gällde att göra minst 54.77 för att gå till final. Det blev det också - 55:.29! Ett kast helt byggt på vilja och fysik! Kvalets stora överraskning var att polska Kamila Skolimowska - suverän vinnare på junior-EM i fjol - nu försvann redan i kvalet efter tre helt misslyckade ogiltiga kast.
Nu gäller det bara för Cecilia att försöka få tillbaka så mycket som möjligt av krafterna till finalen i morgon eftermiddag. Kan hon kasta på topp finns det goda möjligheter till en bra placering.
Tyska Bianca Achilles och finska Sini Pöyry gör förmodligen upp om guldet en bit bortom 60m-linjen, men därbakom är det mycket tätt av kasterskor kapabla till längder på 57 till 60 meter.

I flickornas spjutkval var 53.00 direktkvalgränsen, d v s 71 cm över Annika Peterssons personliga rekord. Men i praktiken var det bara fem stycken som klarade gränsen och strecket för de tolv finalplatserna kom i stället att dras vid 50.54.
Annika hade nu serien 46.24 - 48.68 - 48.54, d v s i två av tre kast nådde hon längre än sitt bästa vid SM i helgen. Men det hade alltså behövts ytterligare ett par meter av Annika för att ta de två placeringar som nu fattades för en plats i finalen.

För de tre svenska 800m-löparna tog JVM också slut i första omgången. Ingen av Lena Nilsson, Jon Andersson och Rickard Pell var i slutänden heller riktigt nära att ta sig in bland de 16 semifinalisterna i resp klass.
För pojkarna var kvalpremisserna egentligen orimliga med sju heat och bara två bästa plus två tider vidare. Skall ett sådant system fungera rättvist krävs en mycket lyckad seedning av de aktiva, något som i praktiken är omöjligt för ett junior-VM. Anmälda tider ger knappast en sann bild av styrkeförhållandena för ungdomar som i de flesta fall aldrig tävlat internationellt tidigare.
Nu var det dock inte seedningen utan att konkurrenterna var starkare som stoppade vidareavancemang för Jon och Rickard. Båda gjorde ambitiösa lopp där de höll sig framme i tätgruppen så länge de kunde. Men på de avgörande sista tvåhundra saknades helt enkelt kraften att behålla en framskjuten position.
Mellantiderna bekräftar synintrycken:
Jon 26.4 - 55.9 - 1:24.9 - 1:54.80
Rickard 25.9 - 53.8 - 1:22.8 - 1:58.12
För Lena såg det mycket länge ut som det skulle lyckas att avancera till semi. Kenyanska favoriten Jebet Langat låg längst fram med Lena vid axeln fram till 600m. Där attackerade Lena och tog över ledningen. Bara Langat och norska Ingvill Måkestad förmådde svara på Lenas ryck och de tre säkra placeringarna vidare tycktes avgjorda.
Men mitt på upploppet försvann trycket framåt i Lenas steg och detta utnyttjade två tidigare avhängda konkurrenter och plötsligt var 3:e platsen förvandlad till en 5:e.
Eftersom farten hade varit mycket måttlig i loppets mitt (Lena strax bakom ledarinnan 30.6 - 66.8 - 1:39.2) var sluttiderna alltför blygsamma för att kunna hoppas på att gå vidare till semi den vägen. Gränsen kom till slut att gå vid 2:09.63 medan Lenas tid noterades till 2:11.33!

ALJ