Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Övriga tävlingsanknutna notiser 1998

Svenskt juniorrekord på 5000m!
Vid tävlingar i holländska Kerkrade på söndagen debuterade 19-åriga Jessica Carlberg på 5000m med att i seniorkonkurrens placera sig 8:a på 16:14.77, nästan tre sekunder under det gällande svenska juniorrekordet. Jessica höll ett jämnt tempo genom loppet med kilometrar på 3:15-3:16-3:13-3:17-3:14! Jessicas tid kvalificerar henne naturligtvis till sommarens junior-VM i Anecy, Frankrike i månadsskiftet juli/augusti!


USA: Nytt på 10-bästa genom tiderna
Under helgen har många svenska friidrottare varit i farten för sina universitet i USA. Klicka här så får Du resultaten! Lägg särskilt märke till Daniel Gustafssons 77.94 i spjut och Björn Engströms 50.46 på långa häcken - det ger 7:e resp 10:e plats i den svenska genom tiderna statistiken!


Nordic Challenge: Marie 8:a genom tiderna
Helgen efter tredjeplatsen på Göteborgsvarvet utnyttja Marie Söderström-Lundberg sin fina försommarform till att bli trea vid Nordic Challenge på 10000m i finska Karstula (temp: +3 grader!) på personbästat 33:40.72! Hur det gick för de svenska herrarna? Klicka här!


Svenska Cupen: Kallt och blåsigt - men Marie 1.85 i höjd!
Friska nordanvindar höll tillbaka resultatnivån på cupmatcherna i helgen. Men visst fanns där saker att glädjas åt, t ex 16-åriga Marie Norrmans JVM-kvalificerande 1.85 i höjd. Resultaten finns här!


Tiokampare kvalade till junior-VM
Vid säsongsupptakten "Lerumskampen" i helgen segrade 19-årige Erik Svensson från Heleneholm på utmärkta 7.102 poäng. Personbästat förbättrades med nästan 350 poäng och kvalgränsen till sommarens VM för 19-årsjuniorer överträffades med drygt 200 poäng.
Att Erik skulle bli en duktig mångkampare är förresten inte så konstigt med tanke på att pappa Sverker var landslagsman på medeldistans (personbästa 1:47/3:39) och mamma Monica Sällberg tillhörde Sverige-eliten på korta häcken (personbästa 14.1m)!


Anna Söderbergs bästa - hittills!
Visserligen klarade sig det drygt månadsgamla nya svenska rekordet 64.00 med en knapp halvmeter, men meritmässigt måste Anna Söderbergs andraplats i tyska Halle i lördags betecknas som hennes bästa prestation hittills - även med VM-finalplatsen i fjol inräknad!
Med alla de bästa tyskorna - Franka Dietzsch, Ilke Wyludda, Anja Möllenbeck och Jana Lauren - på plats liksom grekiska Anastasia Kelesidou och portugisiskan Teresa Machado tog Anna nämligen en andraplats "med mersmak".
Visserligen blev det till slut ca 2.5 meter fram till Kelesidou men faktum är att Anna ledde tävlingen från andra omgången ända fram till grekiskans sjätte och sista försök!


Patrik Bodén 83.95!!
Nyblivne pappan Patrik Bodén testade spjutformen hemma i Karlstad på lördagseftermiddagen den 16 maj och bör ha varit nöjd: Tre kast över 83½ med 83.95 som allra bäst!


Marie Söderström-Lundberg gladde i Göteborgsvarvet!
Göteborgsvarvet med över 30.000 anmälda deltagare är i första hand en breddmanifestation. Men där finns också ett elitmoment och årets segrare kom från Kenya - Fred Ntabo - resp Ryssland - Nadezjda Iljina!
Årets svensk var en svenska: Hässelbys Marie Söderström-
Lundberg hängde med de utländska essen så bra att det blev en slutlig tredjeplats mindre än minuten bakom segrarinnan! (Tiderna finns på resultatsidan!)


Hammarby och Rånäs årets Dagbladsvinnare!
I ett sommarväder som var om möjligt mer strålande än traditionellt genomfördes på lördagen den 16 maj den 76:e upplagan av Dagbladsstafetten på Djurgården i Stockholm.
I manliga 15-sträcksklassen gick segern till Hammarby efter en intensiv kamp med Tureberg nästan från start till mål.
På damsidan (8 sträckor) fanns den bästa toppbredden hos Rånäs, som - utan Maria Akraka - till slut segrade med nästan tio sekunder före mångfaldiga vinnarna Spårvägen. Malin Ewerlöfs traditionella magnifika upphämtning på den tunga sjunde sträckan räckte alltså inte riktigt ända fram den här gången.


MAI vann Holmenkollstafetten för tredje året i rad!
När anrika och enorma (30 000 löpare) Holmenkollstafetten, den 17 maj avgjordes för 75:e gången fanns naturligtvis de två senaste årens segrare Malmö AI på startlinjen för att  försöka vinna för tredje året i rad
Frågan var dock om dom skulle klara av det utan namn som Torbjörn Johansson, Jörgen Zaki eller Niklas Eriksson.
Men oron var obefogad. Redan under femte, sjätte och sjunde sträckorna (sprangs av Carl Brümmer, Göran Axelsson och Joel Johansson) gick man loss på allvar och i mål efter de 15 sträckorna var MAI 43 sekunder före tvåan - som var Hälle IF!!
Tiden 46.39 var desutom fem sekunder bättre än när man vann i fjol.
Dubbelt svenskt således och vandringspriset för alltid till de grön-svarta löparna från Malmö.
Grattis!


Kanonlopp av Johan Lannefors
Västerås´ Johan Lannefors är i storslag borta i USA. Först 46.42 på 400 meter och sedan, den 9 maj i College Station 46.04. Den sistnämnda tiden klart under EM-kvalgränsen och den näst snabbaste tiden någonsin av en svensk.


Staffan Strand över 2.26
Hässelbys Staffan Strand hoppade vid en tävling i Minneapolis 2.26 vilket är detsamma som kvalgränsen till sommarens EM i Budapest.


Maria Akraka, fyra i Qatar
Vid den historiska Grand Prix-tävlingen i Quatar där kvinnor för första gången fick delta - och vara åskådare - blev Maria Akraka fyra på 1500 meter.
Maria hamnade tidigt ensam mellan tätgruppen och de efterföljande och fick därför göra sitt eget lopp.
Trots detta sprang hon in på 4:10:54 vilket var under den kvalgräns som stipulerats för EM senare i sommar. En bra debut således för Maria.
För Patrik Sjöberg blev debuten däremot mindre lyckad. 2.10 tog Patrik som därmed slutade sist i höjdtävlingen. Resultat


Erica Johansson 6.57 i Västindien
Erica Johansson började årets utessäsong på ett mycket lovande sätt då hon den 1 maj i Fort de France på Martinique hoppade 6.57 - tolv centimeter över den stipulerade EM-kvalgränsen. Vinden var klart godkända +1.2 m/s. Erica hade 6.13 och 6.53w i sina två övriga godkända hopp.
För hennes klubbkamrat Niklas Wallenlind blev debuten också klart godkänd då Niklas fick 50.74 på långa häcken.


Tre svenskar över 18.60 i kula
Vid IF Hagens tävling i Skövde på tisdagskvällen var det framförallt kulstötarna som gladde med tre årsbästa. Segrade gjorde Sören Tallhem på 18.82 före hemmasonen Andreas Gustafsson 18.69 samt Henrik Wennberg 18.62. Den uppsatta EM-kvalgränsen är 19 meter.

Segrarinnan ifrån europacupen Anna Söderberg fortsätter att imponera. I Skövde blev det nu 62.16 som bäst.

För nyblivna rekordhopperskan Erica Johansson blev det förlust mot en svenska. Segrade i längd gjorde nämligen Camilla Johansson på 6.27 före en förkyld Erica som fick 6.21 som bäst.


Staffan Strand 2.30
Staffan Strand vann som bekant DN GALAN på 2.29.
Att det resultatet inte var någon tillfällighet visade han igår (söndag) i Leverkusen. 2.30 slutade Staffan på efter att ha haft ett bra försök på 2.32 och ett riktigt bra på 2.34 (Staffan sparade två försök ifrån 2.32).
Också Stefan Holm klarade 2.30 under söndagen. Detta på hemmaplan i Kil när idrottsplatsen återinvigdes med nya banor.
Utan tvekan ser höjdhoppet ut att bli en spännande svensk gren i Budapest.
För Robert Kronberg som tävlade i belgiska Nivelles samma dag blev det nytt svenskt årsbästa med 13.72.


Kent Claesson 13:31.54 i belgiska Hechtel
Kent Claesson skall enligt uppgift i lördags ha sprungit 5000 meter på 13:31.54 vid EAA-tävlingen i belgiska Hechtel. I så fall ett prydligt personligt rekord, tillika under den svenska kvalgränsen (13:35) till EM. Vid samma tävling sprang Patrik Johansson 1500 på 3:39.17 vilket dock var 17 hundradelar över nämnda gräns.