Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Terräng-SM

Norrtälje 25-26 aprilHär nedan följer ett kort referat av terräng-SM, gren för gren, klass för klass signerat A Lennart Julin. 

Män - Korta
Efter vinterhalvårets internationella insatser var Claes Nyberg självklar favorit till tredje raka guldet på korta banan. Även om Claes valde att avvakta och hänga med under första varvet så blev segern så övertygande som väntat: 11 sekunder ned till tvåan!

Simon Gutierrez följde Claes längst men silvret gick till slut ändå till Göran Axelsson. När tätgruppen splittrades upp och spreds ut var Göran den näst Claes klart starkaste vilket indikerar att MAI:arens aktuella 5000m-kapacitet är betydligt bättre än hans pers 14:29 från i somras.

Även i övrigt kom resultatlistans topp att innehålla flera i sammanhanget nya namn: Per SynnermanJoakim JohanssonLars JohanssonCarl Brümmer och Stefan Lungström. Vilka slutsatser som kan dras av detta inför sommaren är emellertid inte alldeles självklart eftersom spridningen var betydande. Det skiljde exempelvis hela kvartsminuten mellan tvåan Göran och sexan Joakim.

Lagtävlingen blev som oftast en sekundstrid och den här gången var marginalerna på Hälles sida. Med alla tre lagmedlemmarna bland de nio första i mål hade segern blivit klarare om man räknat platssiffror i stället. Två tredjedelar av laget var f ö identiskt med lagvinnarna i M22 dagen före!

Män - Långa
Fjolårets suveräne vinnare Peter Koskenkorva saknades p g a skada och på pappret framstod därmed 1997 års 10000m-mästare Alfred Shemweta som klar favorit. Men uppenbarligen var Alfred inte samma form nu som i somras och kom att spela en ganska diskret roll i ledargruppen.

I stället utvecklade sig loppet till det kanske tätaste i långa banans historia med fem man kvar ända till slutspurten in på målfältet. Fem första inom 7 sekunder kan också jämföras med de 24 sekunder som topp-5 var spridda över på den korta banan nu!

I tätgruppen - som fram till sista varvet bestod av sex man - svarade Patrick HallénSimon Gutierrez (trean från korta banan någon timme tidigare!) och i synnerhet Andreas Carlborg för fartbestämmandet medan Alfred Shemweta, Bjarne Thysell och Ludvig Edman nöjde sig med att följa.

Men det var Bjarne som drog upp spurten i den sista utförslöpan, fick ledningen och därmed möjligheten att ta den snävaste linjen genom S-kurvan in på upploppet. Det visade sig vara den avgörande fördelen ty även om Andreas var allra snabbast på målrakan kunde han inte komma upp helt jämsides.

Målkameran visade en segermarginal på elva hundradelar för Bjarne, som tog sitt första guld på sträckan (vann dock 4 km 1995). För loppets stora överraskning Andreas var det den särklassiga SM-insatsen hittills. För två år sedan var han 25:a på korta och för tre år sedan 25:a på långa! Fast silvret i M22 för fyra år sedan var förstås en förvarning!

Därmed också sagt att 25-årige Andreas svarade för en efterlängtad förnyelse i vår långdistanselit. 60-talisterna dominerade nämligen i övrigt även i år så stort att medelåldern på de tretton främsta hamnade på nästan 32 år!
Lagtävlingen tillhörde under 70- och 80-talen Enhörna men på 90-talet har det hittills växlat mellan Spårvägen och Hässelby. Den här dagen kom dock Enhörna tillbaka starkt och återtog "sin" titel genom att få in alla sina tre i förstalaget innan någon annan klubb hade mer än en i mål!

Kvinnor - Korta
Debutanten Maria Akraka mot 1996 års suverän Sara Wedlund gjorde detta lopp till det självklara huvudnumret under helgen. Den enda överraskningen i början var väl att de två inte gick loss redan på startrakan utan att det tog ungefär en halv kilometer innan de två var ensamma.

Fast inte definitivt: Linda Ström gav sig nämligen och när man kom in till varvningen hade hon kämpat sig tillbaka så att avståndet mellan Sara och Maria faktiskt var aningen större än det mellan Maria och Linda! Ut på andra varvet ryckte dock Maria åter upp i rygg på Sara och lämnade därmed Linda bakom.

Sara fortsatte att styra loppet men tempot var inte tillräckligt för att Maria skulle släppa och när man just klarat av banans mest kuperade parti prövade Maria att glida fram i sista utförslöpan och fick direkt några meter. Det litet oväntade övertaget var Maria inte sen att utnyttja och under den sista kilometern byggde hon upp en slutlig segermarginal på 10 sekunder.

Linda på sin ensamma tredjeplats tappade förstås en hel del på slutvarvet men krafterna räckte till att försvara bronset ända in i mål mot huvudklungans bäst avslutande Jenny Framme och Malin Öhrn.

Maria indikerade efteråt att det här nog var också hennes sista på ett terräng-SM. I så fall var dock det tillfälliga gästspelet maximalt lyckat eftersom det blev guld inte bara individuellt utan också i lag!

Kvinnor - Långa
Ingen av fjolårets tre medaljörer startade i år, men två tidigare mästarinnor - Midde Hamrin (1987, 1990) och Ingmarie Nilsson (1994, 1995) - fanns ändå på plats. Fast den som kom att styra loppet större delen av vägen var fjolårssjuan Marie Söderström-Lundberg.

Ganska snabbt hade hon tillsammans med Midde och fjolårsfemman Heléne Willix separerat sig från det övriga sällskapet. När man varvade efter halva sträckan på 14:14 hade också Midde tvingats släppa. Däremot bet sig Heléne envist fast för att på slutkilometern höja tempot och springa ifrån till seger.

Ingen stor sensation efter hennes insatser förra året på Tjejmilen och Lidingöloppet, snarare en ytterligare indikation på allroundidrottaren Helénes potential som "bara" löpare. Förhoppningsvis kommer därför sommaren 1998 att bjuda på hennes första försök också som banlöpare! Bland de besegrade nu fanns ju bl a de fem främsta från 1997 års SM på 10000m!

Annars visade loppet på en fortsatt trög förnyelseprocess på långdistans. Fjolårets etta, tvåa och trea saknades alltså men årets topp-7 bestod av fjolårets fyra till nia med Jennie Åkerberg som enda nykomling!

Män 22 - Korta
Visserligen var det Fredrik Kjellberg och Jon Sjölander som tog starten, men det stod inte länge på innan Hälle-trion Ahmed och Mustafa Mohamed plus Joakim Johansson gjorde sitt bästa för att förvandla loppet till ett klubbmästerskap. Bara Henrik Skoog och Björn Bergström av övriga orkade med fram till varvningen.

Björn fick ge sig någon kilometer senare men Henrik vägrade vika sig hur än Ahmed och Mustafa försökte hålla trycket uppe. Henrik var med upp på det sista backkrönet ett par hundra meter från mål och i den sista utförslöpan klev han fram till ledningen!

Och hur än Hällelöparna sedan än bemödade sig lyckades de aldrig komma upp ens vid sidan av Henrik som precis som på 3000m på inne-SM i vintras tog en av få i förväg tippad seger. Senast han vann på terräng-SM var som 15-åring för fyra år sedan, därefter har följt en 5:e plats i P16 och två 4:e platser i P18!

Att det är något extra med löparårgången 1979 underströks åter genom att de nu i kamp med upp till tre år äldre konkurrenter tog placeringarna 1 (Henrik), 3 (Mustafa) och 5 (Björn)!

Män 22 - Långa
De två senaste årens vinnare Kristian Algers hade klivit ur åldersklassen men kvar från i fjol fanns tvåan Per Möller och fyran Martin Söderberg. Det visade sig dock att ingen av dessa två orienteringsspecialister förmådde följa det tempo som 79:an Johan Bergström anslog och vidmakthöll.

Den ende som Johan inte lyckades bli av med var Gustav Berggren, som också hjälpte till en del med farten även om Johan stod för merparten av tätjobbet. Gustav hade dock den bästa spurtväxeln och fick nu sitt första individuella terrängguld efter tre gånger silver/brons som P16 och P18.

Ahmed Mohamed som sprungit korta banan (tvåa) någon timme tidigare startade nu för laget. Han öppnade av förståeliga skäl försiktigt och hade inte kraften att senare i loppet springa upp tätduon igen. Ahmed fick nöja sig med att spurta till sig bronset i kamp med Martin Söderberg, som alltså för andra året i rad hamnade just utanför medaljerna.

Kvinnor 22
För två år sedan i Haninge var Jessica Carlberg tävlingarnas stora sensation när hon helt okänd sprang hem F18. Att hon upprepade den segern i fjol var mer väntat, men nu skulle hon sättas på hårt prov i form av 1997 års seniormästarinna på 5000m Jenny Framme!

Ingen tvekan dock hos Jessica som direkt gick till täten och bara fick med sig Jenny. Så såg loppet ut i ungefär 2600 meter. Då, just när man skulle ge sig på banans mest kuperade parti, tappade Jenny kontakten och loppet var över. Ty Jessica släppte inte för ett ögonblick av på trycket.

Att skillnaden i mål hade vuxit till hela 37 sekunder berodde i och för sig delvis på att Jenny - med tanke på seniorloppet nästa dag - nöjde sig med att bara säkra silvret när hon märkte att Jessicas tempo var för högt.

Men viktigare var ändå att Jessica sprang väldigt fort: Även Jennys tid i seniorloppet dagen efter, då hon i kamp om bronset verkligen gick för fullt hela vägen, hade nämligen gett ett gap på hela 22 sekunder!

Pojkar 18
Fjolårets P16-etta och vinterns P18-etta på 1500m Gustav Svedbrant hade sin strategi helt klar: Se till att det blev fart direkt från början. Gustavs hårdkörning spred ut fältet blixtsnabbt och de enda som förmådde matcha på inte alltför stort avstånd var Erik Petersson och Henrik Ahnström.

Ingen av dessa kom dock någonsin nära Gustav som till slut vann med 11 sekunder före Henrik i vad som kom att bli nästan en kopia på 1997 års P16-lopp: Då var ordningen densamma och tidsskillnaden 12 sekunder! Erik som fick släppa andraplatsen till Henrik på slutkilometern hade i sin tur 13 sekunder bakåt till fyran.

Flickor 18
I det här loppet var det inte någon som hade bestämt sig för att satsa från start och följden blev att den första tredjedelen blev en ordnad förflyttning av en väl samlad klunga. Men sedan skred fjolårets F16-etta Mia Larsson till aktion och blixtsnabbt skingrades den stora klungan.

In till varvningen hade Mia sällskap bara av Ida Nilsson (F16-tvåa 1997) och Lena Nilsson (F16-etta 1996). Ytterligare en halvkilometer senare stumnade Mia rejält och loppet förvandlat till ett Nilsson-mästerskap. Någon spurthistoria blev det dock aldrig, eftersom Lena attackerade redan någon kilometer från mål och sedan aldrig släppte av på farten.

I mål var differensen 14 sekunder till Lenas fördel och i kampen om bronset fick den tröttnande Mia till slut se sig besegrad av bakifrån spurtande Rebecca Johansson. En lagtempoinsats - i mål som åtta, nia och tia inom 9 sekunder - gav lagguldet till Heleneholm.

Pojkar 15-16
Thomas Björklund såg till att det blev offensiv löpning direkt från start och var faktiskt loss en bit under första varvet. Fram mot varvningen skiljde dock John Lindström ut sig ur förföljargruppen och tog upp jakten på Thomas. Vid klockringningen var John ikapp och förbi och andra varvet var helt och hållet hans.

Så guldet i P15 var placerat och segermarginalen växte till halvminuten i mål. Bland 16-åringarna var det mer spänning. Under andra varvet kom först Jacob Cedertun och sedan Henrik Nyström upp och passerade Thomas.

Fast allra snabbast på slutet var vinterns nykomling (1:59 på 800m i första riktiga loppet!) Martin Arnlid-Porizka som efter en något avvaktande upptakt gick rakt igenom fältet på slutkilometern. Han inte bara passerade Thomas utan hann också så när ikapp Henrik!

Även om det till slut alltså inte blev någon individuell medalj för den oförväget satsande Thomas Björklund, så gavs en viss kompensation genom att hans klubb Kongahälla tog hem lagtävlingen med stor marginal före Johns Härlöv.

Flickor 15-16
När årets 16-åringar var F15 i fjol gick guldet till Annsofie Pettersson före Marie Quan. Men det var ett år yngre Johanna Nilsson som kom att styra årets lopp helt. Marie var den som längst förmådde bibehålla en viss kontakt och hon skaffade sig därmed ett övertag på övriga F16 som hon kunde försvara ända in i mål.

Dock fick Marie släppa ytterligare en 15-åring, Hanna Bremler, förbi sig på slutet. Hannas starka forcering på den sista halvkilometern lade dessutom grunden till seger för Tyresö i en hyperjämn strid om lagmedaljerna med Ärla och Edsbyn!

Män veteraner
Det var efter beslutet på årsmötet i vintras premiär för en kortare bana - 4 km - för de äldre veteranerna i klasserna M60 och äldre. Kuno Österlund, M55-vinnare för fem år sedan, dominerade från start och triumferade med 58 sekunders tillgodo på loppets tvåa.

Fast frågan är ändå om inte 79-årige Gösta Johansson och 81-årige Torsten Ståle imponerade ännu mer genom att hålla snittfarter kring fem minuter per kilometer på den krävande banan!

På de yngre veteranernas 8 km stod Lars Andervang i fullständig särklass och byggde under de fyra varven upp en segermarginal på i det närmast en hel minut. Lika överlägsen var Bengt Hulander i M50, men då bör man notera att de två bästa i M55 - Stig Jonsson och Alf Sjökvist - var betydligt närmare.

Man bör förstås vad gäller M35 notera att Lars dagen efter på seniorernas 12 km fick ge sig för Åke Eriksson och Ulf Olsson plus att M40:an Lars Axelsson då var ytterligare ett tjugotal sekunder snabbare.

Kvinnor veteraner
Bortfallet av potentiella toppnamn som prioriterade seniorloppen var ännu mer uttalat på damsidan. Det är ju ingen hemlighet att en betydande del av vår kvinnliga seniorelit på långdistans är veteraner enligt folkbokföringens siffror!

Nu gjorde t ex Ann Bettner (K35) 14:01 på seniorernas korta och Marie Söderström-Lundberg (K35) och Midde Hamrin (K40) passerade halvvägs i långa på 14:14 resp 14:17. Tider som alltså kan ställas mot de 14:36 som nu gav K50:an (!) Jutta Pedersen totalsegern i veteranloppet.