Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 22 september 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Junior-EM22 1999

Göteborg/U 29 juli -1 augusti
FREDAG


Nadja Petersen finalsexa

Efter en ovanligt hård start touchade Nadja Petersen den tredje häcken och kom av den höga farten tätt inpå fler häckar. Hon kom in på upploppet som sexa och förhoppningarna tändes om att hon med samma starka avslutning som i gårdagens försök skulle lyckas plocka ytterligare några skalper, men benen var tyngre idag och Nadja behöll sjätte platsen in i mål. Tiden blev fem hundradelar långsammare än gårdagens jättepers, 58.37.

- Jag brukar vara lite feg i starten. Nu öppnade jag hårdare och det kändes. Men jag är jättenöjd. Två lopp på 58.3 måste jag vara nöjd med, sade Nadja vars pers före mästerskapen var 58.92.

- Nu ska jag bara under 58. Det känns inte alls långt borta. Idag kom jag för nära några häckar.

- Förra året gick det bra på mindre tävlingar. Jag kände mig avslappnad. I år går det inte. Jag måste ha lite press på mig.

Jimisola till final efter urstark kurva

Jimisola Laursen kopierade sin disposition från försöket, men med ännu mer lyckad utgång. Han drev igenom den sista kurvan med sådan kraft att han var i klar ledning in på upploppet. Ha behöll täten ända fram till 15 meter från mål där hans arm krokade i slovaken Lopuchovsky som hann upp honom tillsammans med fransmannen Raquil. Jimisola sträckte armen i luften som trea på nya perset 46.04. Det ger honom andra platsen genom tiderna i Sverige, bakom Eric Josjös 45.63.

- Jag hade hoppats på under 46, men det viktiga var att ta sig vidare, tyckte Jimisola.
– Jag har gjort två kanonlopp när det gäller disponeringen. Det gäller att få med sig farten ut ur kurvan. När det är 130 kvar finns det inte så mycket att göra. Taktiken är att komma igång bra, accellerera, flyta på bortre lång, jobba aktivt genom sista kurvan och förlora så lite fart som möjligt på upploppet.

Persande Pell till final

Ett taktiskt skarpsinnigt lopp förde Rickard Pell till 800msfinalen. Rickard lade sig utanför senioreuropamästaren Nils Schumann och passerade på raska 25.6-53.4.
– Det var perfekt att ligga där. Jag vill inte bli inlåst, förklarade Rickard.

Schumann ökade lätt på bortre och Rickard fick lägga sig bakom tysken, som hade 1:20.8 vid 600m. 1:46-portugisen Joao Pires gick förbi, så att Rickard var trea in på upploppet. Schumann gled till en lätt seger medan Pires-Pell segade ifrån de övriga. Rickard lyckades inte riktigt nå ikapp portugisen, men med 16hundradelsperset 1:48.19 tog han sig som site man till final.

- Kul att slå så många med bättre tider. Jag hade bara den artonde tiden av de som deltog.

Patrik Kristiansson rev ut sig

En misslyckad morgon för göteborgske medaljhoppet Patrik Kristiansson, som missade alla tre hopp på sin begynnelsehöjd 5.35. Allt såg bra ut på inhoppningen. Men i första hoppet kom Patrik för nära. Han flyttade ansatsen bakåt, men kom ändå ännu närmare. I tredje hoppet "dog" staven.
Endast tre hoppare skulle sållas bort. 5.20 hade räckt för final.
– Jag hade aldrig en tanke på att jag skulle missa. Det här var årets viktigaste tävling tillsammans med VM. Jag hatar ordet besvikelse, så jag får väl använda det nu.

Problemfyllt kval för Cecilia Nilsson

Släggkvalet började illa för boråsaren Cecilia Nilsson. Hon var en av de sex tjejerna som hade ogiltiga resultat i första omgången. När hon kastade runt 52 meter, men utanför sektorn i den andra såg det riktigt mörkt ut. I sista försöket samlade sig Cecilia till ett säkerhetskast på 56.18. Resultatnivån var i överlag sämre än väntat, så Cecilia slutade trots allt femma i sin grupp. En lång kvalfylld stund väntade. Skulle hon överleva den andra gruppen? Efter två omgångar hade fyra tjejer passerat Cecilia. Risken att ytterligare fyra skulle göra det var minimal. Mycket riktigt blev det inga fler. Cecilia blev alltså nia i kvalet.

Stark finish av Mikael Ahl

Inledningen och avslutningen. Det var Mikael Ahls starka sidor i försöket på 200m. En kvick start förde honom snabbt jämte greken Poulioglou, som har det fina årsbästat 20.76. Ahl kom ut ur kurvan tillsammans med tre andra löpare och började tappa på upploppet, men på de sista meterna passerade han den falnande norrmannen Kringeland och tog sig i mål som trea, vilket var precis vad som krävdes för kvalificering. Tiden, 21.11, är dessutom pers med tre hundradelar.

- Han slarvar i utgången av kurvan, anser tränaren Anders Palmqvist. Han måste slappna av och släppa loss. Det gäller att hitta timingen för att utnyttja elasticiteten som han har.

- Det kommer att behövas 20.90 för att ta sig till final och det har han kapacitet för, menar Palmqvist.

Christofer Ohlsson startade sitt försök trots att han kände sig sjuk igår, men hann inte många meter innan han avbröt loppet.