Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Måndag 25 september 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Terräng-SM 1999

Värnamo 24-25 april




Marie dubbelvinnare - Fjärde raka för Claes

Favoritsegrar även under terräng-SM:s andra dag,

M 4 km M 12 km K 4 km
K 8 km P15-P16 4 km F15-F16 4 km

Förhållanden:

Samma som dag 1, möjligen att det var ytterligare någon grad varmare!

Lopp för lopp:

M 4 km

När Claes Nyberg för ett år sedan i Norrtälje tog sitt tredje raka guld var det i ett lopp där han var helt ohotad på andra halvan. Den här gången gick det inte lika lätt att bli ensam. Första kilometern var det Birger Ohlsson som drog upp farten med Claes, Kent Claesson och Patrik Johansson allra närmast. Sedan tog Claes över och styrde resten av loppet. In till varvningen hade han bara Kent, Patrik och Mustafa Mohamed i direkt släptåg.

Därbakom följde Jonas Hagelin och sedan alla andra. Först att ge sig därframme var Patrik som hakades av tidigt på andra varvet, ungefär halvvägs orkade inte heller Kent följa och när Claes fortsatte att hålla trycket uppe blev det fem-sexhundra från mål för mycket även för Mustafa. Så trots att avgörandet dröjde så länge hann Claes bygga upp en segermarginal på 8 sekunder, alltså nästan lika stor som i fjol.

Mustafa säker tvåa men därbakom kunde Patrik utnyttja sin snabbhet till att fånga in och spurta ifrån Kent och ta bronset. Det var Puttes allra första terrängmedalj, han har varit en ganska sällsynt gäst i sammanhanget tidigare: 8:a för 5 år sedan och 5:a i P18 för 10 år sedan!

Lagtävlingen blev som vanligt en oviss sekundstrid. I fjol slog Hälle tvåan Hässelby med en sekund, nu hade man "hela" åtta sekunder till tvåan IF Göta. Bronset till Spårvägen där 18-årige Gustav Svedbrant debuterade som senior med en stark åttondeplats.

 

M 12 km

Loppet i Norrtälje förra året var mycket ovanligt såtillvida att det var fem man med till slutspurten. Årets lopp blev mer normalt med en ganska rejäl spridning, framförallt tack vare förra årets fyra Alfred Shemweta. Visserligen fanns vinterns nykomling Erik Sjöqvist med där framme under första varvet, men sedan var det bara Alfred.

Luckan till Erik växte stadigt: 11 sekunder efter två varv, 32 efter tre, 59 efter fyra osv. Förklaringen var Alfreds imponerande jämna fart. Hans tre 4 km-avsnitt gick på i tur och ordning 12:01 - 12:08 - 12:09. Debutanten Erik däremot mattades och blev på sista varvet upphunnen och passerad av Mats Johnsson som redan för 15 år sedan var tia i P16 men som nu tog sin första individuella medalj efter att tidigare mest ha samlat på åttondeplatser (senast i fjol)!

Dessutom kunde han och likaså starkt avslutande Patrick Hallén glädjas åt ett suveränt försvarat lagguld åt Enhörna. Silvret gick mycket tack vare Alfred Shemwetas överlägsenhet individuellt - 1:49 till tvåan - till Flemingsberg före de gängse medaljörerna Hässelby och Spårvägen. För det senare laget gjorde Anders Szalkai (som vann P18 när SM-terrängerna gick på samma plats för 11 år sedan) en anmärkningsvärd insats med tanke på London-maran helgen före och blev sjua!

Man lade också märke till Christian Karlssons återkomst efter ett par års bortovaro från elitlöpningen. Christian som vann P15 för tio år sedan, P18 för sju år sedan och M22 för fem år sedan blev nu femma. Att döma av insatsen här bör man förresten även lägga namnet John Olsson på minnet inför sommaren. Något likvärdigt med åttondeplatsen nu har John aldrig tidigare presterat i SM-sammanhang!

 

K 4 km

Fjolårets medaljörer Maria Akraka, Sara Wedlund och Linda Ström saknades i år liksom sommarens 5000m-mästarinna Jessica Carlberg. Allt därför som det verkade upplagt för Marie Söderström-Lundberg och visst blev det så. Marie var faktiskt loss med ett par tre meter redan efter 150 meters löpning!

Ingen fick sedan någon kontakt. Ulrica Orre och Åsa Hedström bildade närmaste förföljargrupp men det kostade tydligen litet för mycket och det blev infångade av lugnare öppnande Magdalena Thorsell i början på andra varvet. Åsa släppte de två hässelbyerskorna där Maggie sedan tog hem spurten om silvret.

Femma blev helgens intressantaste nykomling - Kristina Rebane från Sunne. 31-åriga Kristina har länge sprungit för motionens skull, men började i fjol "märkas" i lokala motionslopp. Helgen före SM vann hon DM överlägset före etablerade Göta-löperskorna Rebecca Johansson och Karin Lindberg, så det var inte alldeles oväntat att det skulle gå bra också nu på SM.

Förhoppningsvis gav det dessutom Kristina inspiration att fortsätta att utforska löparpotentialen. Man behöver ju inte gå längre än till vinnande Marie för att finna exempel på att det inte är nödvändigt med en storsatsning i tonåren för att bli bra.

Lagtävlingen saknade all spänning och dramatik eftersom Hässelby tog alla tre medaljerna individuellt. Fjolårsvinnarna Rånäs hade inget lag i år.

 

K 8 km

Ungefär tre kvart efter målgång på kortabanan stod Marie Söderström-Lundberg och Magdalena Thorsell åter på startlinjen, nu för långa banans åtta kilometer. Om Marie var sliten så dolde hon detta väl. Hon rusade åter direkt till täten och öppnade första 4 km på 13:50 - dvs ungefär vad som gett silver på korta!

Så även om regerande mästarinnan Heléne Willix startade med 14:00 var hon klart avhängd och avståndet fortsatte sedan att växa genom att Marie tappade betydligt mindre på andra halvan (ca 14:02 mot 14:34). Tredjeplatsen tycktes inledningsvis öppen med Camilla Benjaminsson, Anna Lindh och 18-åriga Ebba Stenbäck som intressenter. Men Anna bröt och Ebba släppte runt halvvägs och då föreföll Camillas brons säkrat.

Men bakifrån kom efter en återhållsam öppning ännu en gång Magdalena Thorsell. Ett tag verkade det som Maggie nästan skulle kunna ha chans på att nå även Heléne, men så långt räckte det inte. Men precis Marie kunde Maggie den här helgen lägga två invididuella medaljer till sina två lagguld!

 

P15-P16 4 km

I fjol som 15-åring sprang John Lindström ifrån också alla 16-åringar. Även i år blev det Johns lopp från start till mål. Innemästaren på 1500m Cristoffer Antonsen var den som dristade följa med längst, men redan efter någon kilometer gav sig också han och bildade i stället "andraklunga" med Mikael Lindberg med bästa 84:orna Seyfudin Ahmed och Oskar Kanmert-Gustafsson ytterligare litet bakom.

På andra varvet var Seyfudin den som gick starkast, kanske t o m aningen starkare än John. Det räckte inte för att komma ifatt - det skiljde 8 sekunder i mål - men det räckte för att ordna en överlägsen seger i P15. Precis som på 1500m inomhus med Oskar placeringen närmast.

Lagguldet gick till Sävedalen som anförda av P16-fyran och totalfemman Mikael Bergbrant hade det klart jämnaste laget.

 

F15-F16 4 km

Även i ungdomsflickornas lopp var det mycket "same procedure as last year". Dvs Johanna Nillson gjorde sitt eget lopp framme i täten. Ja, Johanna var ännu överlägsnare den här gången: Segermarginalen skrevs till 46 sekunder. Litet speciellt var det att topp-3 i F16 bestod av samma tre personer - Johanna, Hanna Bremler och Elin Karlsson - i precis samma ordning som i F15 i Norrtälje!

F15 nu bjöd däremot på ganska nya namn i topp. Varken överlägset vinnande Ida Nilsson eller tvåan Kim Blomqvist märktes på 1500m inomhus i vintras. Fast Ida var klart snabbaste 84:a på 2000m i somras så det vore ändå fel att beteckna terrängguldet nu som en överraskning.

Lagtävlingen var helgens allra jämnaste: På drygt 49 och en halv minuts sammanlagd löptid var det bara 4 sekunder som skiljde till Tumbas fördel mot Högbo GIF!

(990425)

 

Mustafa, Johan och Henrik överlägsna

Favoritsegrar under terräng-SM:s första dag,

M22 4 km M22 8 km K22 4 km
P18 4 km F18 4 km M35-M55 8 km
M60-M75 4 km    

Förhållanden:

Soligt, temperatur upp mot 15 grader. Banan ungefär 50 % parkväg, 50% gräsunderlag, inga stora höjdskillnader eller långbackar men tillräckligt mycket småkupering och kortbackar för att ändå vara synnerligen utslagsgivande. 

Lopp för lopp:

M22 4 km

I fjol bjöds en rafflande fyrmanskamp ända in till mållinjen, i år stod Mustafa Mohamed i särklass. Första varvet höll Tobias Lundvall jämna steg men fick betala för detta på andra varvet, där han tappade 40 sekunder och föll tillbaka till en slutlig femteplats. Även Fredrik Kjellberg som var den som höll Mustafas tempo näst längst (inte riktigt hela första varvet) fick uppleva att detta hade sitt pris (sjua till slut).
De som profiterade på Tobias och Fredriks överambition i början var framförallt duon Samad Masrour och Erik Petersson. De bildade tidigt andraklunga med ytterligare några löpare och kunde sedan plocka placeringar på andra halvan. Samad var den mest offensive av de två under loppet, men i slutspurten var det Erik som besatt de bästa resurserna.
Jonas Alfredsson som tog guld i P15 för sju år sedan och som var fyra i P16 ett år senare gjorde nu en intressant comeback på terräng-SM efter flera års frånvaro. Jonas avslutade starkt och blev fyra individuellt och etta i lag för Hälle.

M22 8 km

Också här byttes fjolårets spurtstrid om guldet ut mot en uppvisningsbetonad seger. Johan Bergström - tvåa den gången efter att ha gjort det mesta av tätjobbet - blev nu ensam tidigt och byggde successivt ut försprånget så att det i mål handlade om 43 sekunder.
Det var Johans femte raka USM/JSM-medalj i terräng och det andra guldet (första var P16 1995).Bakom Johan B bildade födelsedagsbarnet Fredrik Lundqvist och Johan Lindgren andraklunga under loppets första halva, sedan var Fredrik L också ensam. Bakifrån disponerade Dalregementets friidrottsligt okände 19-åring Fredrik Norgren sina krafter mycket väl och kunde på sista varvet komma ikapp och gå ifrån Johan L och erövra bronset. Fredrik var dessutom "moralisk" lagmästare eftersom hans klubb också tog placeringarna 5 (Clas Björling) och 10 (Jonas Djurback). Men eftersom Dalregementet var enda klubb som startade med minst tre löpare blev det aldrig någon lagtävling. I fjol var det fem lag.
Man kan i sammanhanget fråga sig om det verkligen finns underlag för att som nu ha två olika sträckor i åldersklassen. Sammanlagt på de två M22-sträckorna var det nu 47 fullföljande - 10 färre än när man senast (1992) körde bara en sträcka (8 km).

K22 4 km

Fjolårets tätduo Jessica Carlberg och Jenny Framme avstod den här gången vilket gjorde utgångsläget helt öppet. Men ganska snabbt etablerade sig Hanna Karlsson (4:a i fjol) och Maria Elofsson (6:a) som loppets huvudpersoner med Susanna Wiström (3:a) och -ytterligare en bit bakom - Lisa Wallgren som förföljare.
Det som sedan hände i loppet var att Lisa jobbade sig ikapp och förbi Susanna på andra halvan och att Maria på den sista halvkilometern kunde sticka ifrån Hanna.

P18 4 km

I tre år har Gustav Svedbrant och Henrik Ahnström förvandlat "sina" åldersklasser (1996 P15, 1997 P16, 1998 P18) till dueller. Den första vann Henrik A, de två därefter Gustav. Någon fjärde duell blev det inte nu eftersom Gustav avstod till förmån för seniorernas 4 km dagen efter.
Så loppet blev en solouppvisning av Henrik A, som ledde hela vägen. I början utmanade Thomas Johansson en del, men efter någon dryg kilometer bildade han i stället andraklunga med Henrik Tåg. De två följdes åt till spurten där Henrik T visade sig vara starkast.
Därbakom hade David Lindberg och Jacob Cedertun en uppgörelse om fjärdeplatsen totalt och förstaplatsen bland 82:orna. Jacob drog väl mest, men kunde inte matcha Davids spurt. Ja, precis på slutet överrumplades Jacob också av Erik Emilsson, som sprungit loppet i nästa klunga, men som sedan gjorde en utbrytning ur denna och alltså t o m jagade ikapp Jacob.
Den avslutande tempohöjningen av Erik kom också att få en avgörande betydelse för att MAI skulle ta bronset i lag bakom Hässelby och Upsala.

F18 4 km

I fjol var det tre 81:or - Ida Nilsson, Rebecca Johansson och Mia Larsson - på placeringarna bakom vinnande 80:an Lena Nilsson. Trion Ida, Rebecca och Mia var direkt på offensiven i år och fick sällskap med Isabell Ahlström, Ebba Stenbäck och Kajsa Haglund i en tidig tätgrupp skuggad av bästa 82:an Annsofie Pettersson.
Ida var väl den allra mest aktiva i täten och in mot varvningen såg även Ebba pigg ut. Ut på andra varvet gick dessa två mycket riktigt loss samtidigt som Rebecca la beslag på en distinkt tredjeplats. Ida såg sedan på den sista kilometern till att det inte blev någon upploppsspurt om segern mellan henne och Ebba.
Heleneholm hade som i fjol klart det jämnaste laget (då placering 8-9-10, nu 5-7-10) och precis som då gav det en ohotad seger i lagmomentet. 

M35-M55 8 km

1986 kom Bengt Mattsson femma på seniorernas 12 km och han har ytterligare några topp-10-placeringar på meritlistan. När han som 38-åring gjorde sin första start i veteranloppet var det uppenbart att han visste vad han ville. Ingen annan fick riktigt chansen att påverka skeendet i loppet utan övriga fick inrikta sig på att försöka följa.
Den som envisades längst var Thomas Kajander, men det kom att kosta en del i loppets senare del, där han åter blev passerad av Peter Ljungholm. Fjolårsmästaren Lars Andervang var aldrig riktigt med i medaljresonemanget utan tog en både framåt och bakåt klar fjärdeplats.
Klara segrar också i M40 genom Bill Krohn (totaltvåa i loppet), i M45 genom Erik Gerdin och i M55 genom Alf Sjökvist. Men i M50 föll avgörandet inte förrän just före mållinjen. Under loppet hade Bo Andréasson legat en bit före Lars Wykman, men på slutet kunde den senare få kontakt och sedan hitta den bästa spurtväxeln.

M60-M75 4 km

Loppet styrdes som väntat av 60-åringarna. Första varvet mest av Håkan Loftman, andra varvet mest av Pentti Hulkkonen. Men Pentti blev aldrig ensam, Erkki Huhtaniemi och Lennart Svensson hängde envist med. Och Erkki drog sig inte heller för att spurta till sig guldet.
Gunnar Nilsson kom i praktiken att göra ett sololopp till M65-titeln. Han sprang nämligen nästan hela vägen i en egen "klunga" en bit bakom M60-tätgruppen - som i början också innehöll Nils-Rune Andersson (som tvingades bryta p g a skada) - och klart före alla övriga deltagare i loppet. Rune var namnet i de två äldsta klasserna.
Rune Andersson tog hem M70 med nästan två minuter och Rune Bergman M75 med drygt två minuter. Rune B vann f ö sitt första VSM-guld i terräng redan 1981 i M55! och det här var hans sammanlagt åttonde terrängtitel.

(990424)

 

Marie satsar på dubbeln vid terräng-SM

Edvin Wide fem gånger i rad, Arne Andersson två gånger, Malin Ewerlöf redan som 16-åring!
Listan över svenska seniorterrängmästare är lång och ärorik. På söndag i Värnamo skall den förlängas med ytterligare fyra namn. Kan Marie Söderström-Lundberg bli ett - eller kanske två - av dem?

- Jag ska göra vad jag kan, säger Marie, som var tvåa på långa banan i fjol men som sedan vann SM på såväl 10000m som halvmarathon - och dessutom Tjejmilen!
Heléne Willix är stark uppför, och seg, intygar Marie om regerande mästarinnan från KA1.

Marie Söderström-Lundberg ställer upp på både korta (4 km) och långa (8 km) banan med bara 45 minuters paus däremellan.
- Lite får man kämpa, skrattar hon. Man får pröva nya utmaningar. Jag hinner hämta andan. Vi får se efteråt om det var vansinnigt, säger Marie, som 38 år gammal seglat upp som Sveriges största marathonlöfte på många år.

Vår största internationellt i terräng är IF Götas Claes Nyberg, som sprungit jämnt med världseliten de senaste vintrarna. Han väljer den korta banan (4 km) och ställs där mot bl a Hälles jättelöfte Mustafa Mohamed, 5000m-mästaren Kent Claesson, Skillingaryd, och Spårvägens 18-årige Gustav Svedbrant, nybliven inofficiell europamästare för juniorer.

Gustav är förstås anmäld också i sin "rätta" åldersklass P18 där han som vanligt stöter på Henrik Ahnström, som ju också sprang glädjande starkt på JVM-terrängen för en månad sedan. De två har varit etta-tvåa i sin klass (P15 1996, P16 1997, P18 1998) de tre senaste åren och en ny tuff duell är att vänta. Henrik vann 1996 men de två senaste titlarna har gått till Gustav. Räkna alltså med att Henrik är ute efter revansch på lördag!

I fjol fick Flemingsbergs Alfred Shemweta nöja sig med en fjärdeplats i en spurtstrid om guldet på långa seniorbanan (12 km). Men till sommaren blev han mästare på 10000m och halvmarathon. Så när han inlett det här året med en stark halvmara i Holland och en överlägsen DM-seger i Stockholm i söndags får han finna sig i ett klart favoritskap i Apladalen.

(990422)