Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Europacupen kvinnor 2000

Nadderud, NOR 8-9 juliANDRA DAGEN

Kl 17.22

Det är över men det var sannerligen inget uppgivet svenskt lag som sprang stafetten. Med en poäng att gå på fanns ju trots allt chansen. Andrea Geurtsen öppnade på 54.6 och skickade ut Frida Svensson som trea, med kontakt framåt till tvåan Ungern. Frida kämpade intensivt och var nästan jämsides ut på upploppet, men tappade sedan ett par steg in mot mål (53.8). Linda Olsson gjorde också ett inpirerat lopp, öppnade på 24.7 och fullföljde på 53.8 och växlade som trea, fast luckan fram till Ungern var nu litet större.
Monica Lundgren jagades bakifrån av nyspanskan Norfalia Carabali (ex-Colombia) som passerade halvvägs (trots Monicas 24.1) och var starkare också på sista 200m. Monicas 53.0 säkrade fjärdeplatsen, men med två lag mellan oss och Tjeckien var förstaplatsen sammanlagt till slut förlorad.

 

Kl 17.05

Höjd är en gren upplagd för plötsliga scenförändringar. På 1.95 vände Hlavonova helt på förutsättningarna genom att bli ensam över i första försöket, Hanne Haugland följde efter i andra. Kajsa rev knappt men klart två gånger och sparade sista till 1.97. Hon ligger alltså trea - två placeringar bakom tjeckiskan - med en chans att vända allt igen till sin fördel på 1.97.

Men i första tävlingen på en och en halv månad och med kort ansats fanns inte 1.97 där för Kajsa. Särskilt inte som det så dags hade börjat regna rejält.

I kultävlingen tog spanjorska den väntade segern. Därbakom kunde det nästan gå hur som helst mellan 5-6 tjejer. Linda-Marie öppnade med 16.70 och tog därmed andraplatsen. Den höll hon ända fram till nästa sista omgången när tjeckiskan Zdenka Silhava fick på 16.89.

Så precis som i höjd var det svenska marginalflytet som gällt nästan hela helgen inte med oss in i det allra sista.

5000m-loppet kom att avverkas direkt från start i ett tempo som var Marie Söderström-Lundberg övermäktigt. Hon hängde drygt en kilometer (3:17) men fick sedan göra ett ensamt sololopp på åttondeplatsen. Efter 9:50 vid 3000m landade hon på 16:39.65. För att matcha tjeckiskans femteplats hade det i princip krävts ett lopp i nivå med pers för Marie. Norska Gunhild Halle Haugen vann på ca 15:40.

Inför avslutande långa stafetten är det jämnt mellan Sverige och Tjeckien. Med tanke på tjeckiskornas styrka i grenen i kombination med att vi p g a skador inte har tillgång till en ordinarie förstauppställning hade vi behövt ha runt 5-6 pluspoäng i det läget för att kunna ta hem totalsegern.

 

 

Kl 16.40

På kvinnliga 200m startade Annika Amundin rappt ute på sin ytterbana. In på upploppet som trea-fyra, sedan blev det tyngre men viktigare än totalplaceringen var att hon hade tjeckiskan närmast framför sig nästan hela vägen in. På slutet slank dock ungerskan emellan, så det ledningen totalt krympte till 7 poäng. Annikas tid 23.88w (+3.1).

I höjdhoppet har Kajsa problemfritt avverkat 1.80, 1.85 och 1.88. Däremot fick tjeckiska favoriten Zusana Hlavonova med sig ribban ned i första på 1.88. Eftersom fyra tjejer tog 1.88 i första var det lika bra att gå direkt på 1.91. Det tog Hlavonova direkt, men så också Kajsa och Hanne Haugland, så tjeckiskan var fortsatt efter.

1.93: Hanne tog i första, Hlavonova rev - och Kajsa tog med luft! Györffy rev liksom spanjorskan. Och Hlavonova river också i andra. Det lutar starkt åt flera svenska pluspoäng också höjd. Särskilt som Györffy tar 1.93 i andra. Hlavonova krånglar sig över i sista och hänger med Hanne, Kajsa och Dora Györffy upp till 1.95

 

Kl 15.59

Enligt kalkylerna skulle häckloppet vara en nyckelgren för att skaffa svenska pluspoäng på Tjeckien. Och utdelningen blev närmast optimal. Susanna Kallur rann igenom ett klockrent lopp. Kanske aningen försiktig i starten, men i ledningen redan vid tredje häcken och sedan var det aldrig något snack. Sanna vann med 2-3 meter - och tiden 13.10 (vind +0.3) var nytt nordiskt juniorrekord (0.05 under det gamla från Söderhamnsgalan i juni). För lagtävlingen var det dock kanske ännu viktigare att tjeckiskan var näst sist. Så nu leder svenskorna med nio poäng!!

Kajsa har klivit in i höjdtävlingen på 1.80. Inga problem trots halv ansats (4 i st f 8 steg)!

 

Kl 15.39

Tjeckien hade på 1500m bytt tillbaka Andrea Suldesova, som dock borde vara rejält sliten efter ett jobbigt 3000m i går. Malin Ewerlöf var inställd på att tjeckiskan inte skulle få vila utan drog i bra (särskilt med tanke på att det lagom till 1500m blåste upp rejält) fart: 65.9 - 2:14.0. När favoriten Carla Sacramento tog över vid 1000m så släppte Suldesova. Malin fick på slutet släppa förbi också schweiziskan men gick två viktiga placeringar bättre än tjeckiskan därmed var Sverige ikapp i sammandraget. Sacramenot vann på 4:06.46, Malin som trea 4:10.49.

I samma veva gick längdhoppet in i sitt slutskede. Tjeckiskan fick i sitt sista på 6.34 och gick därmed upp som fyra. Men tävlingens stora suverän var Erica Johansson som avslutade sin 4-hoppsserie med 6.81 i motvind (-0.3) och 7.01 i +3.2! Andra raka tävlingen över dröm-7 alltså för Erica som krossade allt motstånd. Tvåan, världsmästarinnen Montalvo, distanserades med enorma 44 centimeter!

Nu leder Sverige sammanlagt med tre poäng över Tjeckien

Kl 15.16

Efter två omgångar i längdhoppet: Sverige etta, Tjeckien åtta och sist! Erica hoppade 6.68 (+1.1) i andra.
Tredje omgången börjar med nytt övertramp av Montalvo, som nu har bara en chans kvar att rubba Erica från ledarpositionen.

 

Kl 15.10

Först ut i längdhopp: världsmästarinnan Niurka Montalvo, det stora hotet mot en fullpoängare för Erica Johansson. Montalvo öppnar med 6.57 hjälpt av en frisk medvind (+2.3). Men Erica visar sin klass med att trycka dit 6.73 (+1.3) direkt! Kan Montalvo svara på det? Inte i andra hoppet i alla fall, det blev övertramp.
Efter första omgången ligger tjeckiskan Lucie Korskova fyra på 5.81. Men redan i andra omgångens inledning tappar hon positionen ytterligare genom att finska Johanna Halkoaho passerar.

I den manliga Europacupavdelningen har Aki Parviainen direkt visat sin superklass genom att sätta öppningskastet vid 90m-linjen: 89.88.

 

Kl 14.10-14.28

Cecilia Nilsson öppnade sin släggtävling med ett lugnt 56.65-kast. Andra kastet var mindre rytmiskt och blev ett par-tre meter kortare (53.75). Men efter halva tävlingen låg Cissi ändå på den förmodat maximala tredjeplatsen bakom ungerska Katalin Divos och finska Mia Strömmer. Och inte nog med det: I tredje kastet fick Cissi bra flyt och släggan nådde nästan 60m-linjen! 59.26 och upp som tvåa före nordiska rekordhållerskan (65.10 häromveckan) Strömmer!
Men finskan hade en verklig stark replik: 64.44 och upp i ledningen förbi också Divos. Men poänggapet mellan Sverige och Tjeckien förblev två enheter genom att portugisiskan direkt efteråt gick upp som fyra och petade ned tjeckiskan.
Sista omgången: Marketa Hajdu ökar, men 57.44 räcker inte för att lämna femteplatsen. Cissi ca 58 på sektorsgränsen. Inte heller portugisiskan ökade. Däremot återog Divos ledningen med 64.51.
Nyckelplaceringarna: Sverige trea, Tjeckien femma. Det var i princip bästa realistiska utfall ur svensk synvinkel. Det innebar att Sverige knappade in två poäng på tjeckiska ledningen som därmed var nere i två poäng: 66 mot 64!

Fortsatt tidsprogram med svenska ögon:
15.00 Erica Johansson (längd)
15.25 Malin Ewerlöf (1500m)
15.45 Kajsa Bergqvist (höjd)
15.55 Susanna Kallur (100m häck)
16.00 Linda-Marie Mårtensson (kula)
16.10 Annika Amundin (200m)
16.30 Marie Söderström-Lundberg (5000m)
17.15 Andrea Geurtsen, Frida Svensson, Linda Olsson, Monica Lundgren (4x400m)

 

 

 

FÖRSTA DAGEN

Kl 18.43

Så dagen slutade precis som den börjat - och sedan fortsatt nästan utan undantag - med att den svenska grenplaceringen blev klart bättre än papperskalkylerna. I sammandraget återspeglas detta i en sensationell andraplats i sammandraget bara fyra poäng bakom storfavoriterna Tjeckien, sex poäng före trean Finland och åtta före Spanien!

Kl 18.29

Dagens sista gren - korta stafetten! Svenska laget Malin Källgren, Jenny Kallur, Susanna Kallur och Annika Amundin. Malin sprang en med övriga ganska jämn första sträcka, ok första växling, stark andra av Jenny, ny ok växling till Sanna som får bra tryck genom kurvan. Och bakom suveräna Finland sticker Annika (trots en aning seg växling) ut som tvåa och försvarar hela vägen in trots tuffa attacker bakifrån av framförallt Tjeckien. Svenskornas tid - 44.72 - var en av de allra bästa i vår historia, mindre än halvsekunden från det gällande svenska rekordet!

Kl 18.10

Vad skulle Vladimira Rackova kunna svara på Anna Söderbergs 60.04 med i diskustävlingens sista kast? Jo, även tjeckiskans diskus damp ned på 60m-bandet, men det blev 59.91! Dagens tredje svenska grenseger var alltså ett faktum.

Kl 17.58

När norska Gunhild Halle Haugen drog i väg i 9-blankt-tempo i täten slog Ida Nilsson följe med schweiziskan i en "andraklunga". De två följdes åt som sjua-åtta i drygt två kilometer (Ida 3:09.5 - 4:47.6 - 6:27.4) innan det började töjas ut också dememellan. Ida i mål som åtta på 9:47.51.

Diskustävlingen går nu in i sista omgången med Anna Söderberg fortsatt på andraplatsen med tjeckiskan Vladimira Rackova inom räckhåll. Och i fjärde och sista omgången får Anna flyt i diskusen som flyger 60.04! Upp i ledningen!

Kl 17.36

Anna Söderberg inledde diskustävlingen med ett aningen flackt kast som mättes till 57.74. Men det växte i värde allteftersom första omgången fortsatte. Förmodat svåraste konkurrenterna Teresa Machado och Mette Bergmann hade två kortare ogiltiga och tjeckiskan Vladimira Rackovas 59.28 var det enda som var bättre. Anna ökade sedan i andra till 58.98 och förstärker andraplatsen. Varken Machado eller Bergmann såg ut som några hot heller i andra omgången.

Kl 17.25

Det statistiska utgångsläget för Monica Lundgren på 400m var ganska dystert, men samtidigt visst ju vi att Monica ju inriktat sitt tävlande på 800m och hade mer att ge på 400m än vad årsbästat indikerade. Från sitt innerspår hade hon dessutom uppsikt över hela fältet. Tuff start (12.8) och upp mot 200m låg Monica femma - t o m med viss kontakt framåt (25.5). Femteplatsen försvarades genom kurvan (39.4) men ut på upploppet kom syran synbarligen och bakifrån hotade portugisiskan. Men Monica kämpade ända på stumma ben men förlorade till slut femteplatsen på en eller annan retfull tusendel. Nej, nu har nya besked kommit: Monica dömdes femma och det var portugisiskan som blev tusendelarnas offer.
Alla tider var blygsamma i blåsten: storfavoriten Helena Fuchsova vann på dryga 52 och Monica fick 54.86.

Kl 17.14

Malin Ewerlöf mot VM-ettorna Ludmila Formanova och Carla Sacramento. Malin tvekade inte trots vinden utan gick på offensiven. 28.2 - 58.4 med Formanova och Sacramento närmast bakom. Upp mot 600m accelererade Sacramento, Formanova svarade och båda passerade Malin (Formanova 1:29.2, trean Malin 1:29.7) före kurvan.
I kurvan jobbade sig också spanjorskan förbi en stumnande Malin och bakifrån hotade också finska Tytti Reho. Men Malin bet ihop på upploppet. Segade sig förbi spanjorskan på insidan och höll därmed också undan för Reho ända in över mållinjen. Formanova vann säkert på 1:59.66, Malin som trea svenskt årsbästa på 2:01.30.

Kl 16.44

Camilla Johansson ökade i tredje till 13.75 trots -1.3 m/s och tog ledningen i tresteget. Kasparkova hadeefter 13.64 i första haft två ogiltiga och hade alltså bara en chans kvar att ta den "självklara" segern. Den chansen tog tjeckiskan med 13.78.
Men Camilla hade i hoppet efter ett svar som hette duga: 13.96 - nytt svenskt rekord (tidigare Erica 13.95 från Finnkampen på Ullevi) - och dagens andra svenska grenseger.

På 100m kopplade finska Heidi Hannula tidigt greppet i den brutala motvinden (-2.3) och släppte det aldrig. Segertid 11.74. Därbakom var det mycket jämnt och glädjande nog fanns Annika Amundin hela tiden med i resonemanget och tog till slut tredjeplatsen på 11.90! För fjärde avslutade grenen av fyra blev det en bättre svensk placering än kalkyler och årsbästa indikerade!

Och Sverige leder sammandraget!!

Största jublet hittills på arenan: Trine Hattestads 66.96 i andra spjutomgången.

I spjut har Annika Petersson fortsatt med ytterligare ett rakt-upp-rakt-ned kast (48.55) och ett ogiltigt. Även fjärde kastet var alltför brant anlagt men kraften räckte ändå till att klara 50m-gränsen: 50.30.

Kl 16.33

Efter övertramp i första "säkerhetshoppar" Camilla Johansson 13.51 i lätt motvind i andra omgången. Upp som tvåa bara 13 cm bakom tidigare världsmästarinnan Sarka Kasparkova.
Annika Petersson öppnade sin spjuttävling med 48.92 i ett kast som "dog" på slutet.

Kl 16.22

400m häck blev ett lopp helt präglat av Frida Svensson från första steget till sista. Blixtrande öppning (23.6) på femte häcken och även om stegen blev segare på upploppet var 8-poängaren aldrig i minsta fara. Vinnartiden 56.94 innebar dessutom nytt svenskt årsbästa - trots de mycket knepiga vindarna.
Från stavhoppet kan rapporteras att spanjorskan rev också tredje på 4.05 och att Malin Ericsson alltså blir fyra i grenen.
I båda de två första grenarna har det alltså gått bättre än den statistiska prognosen för svenskorna!!

Kl 16.12

Den officiell invigningsceremonin är nu avklarad. I stavhoppet har ungerskan Katalin Donath klarat 4.00, däremot är det fortfarande oklart med om spanjorskan Mar Sanchez skall placera sig före Malin Ericsson. Sanchez har stått över från 3.80 till 4.05 - hon rev första och även andra försöket.
Strax drar huvudprogrammet igång med bl a första löpgrenen, 400m häck med Frida Svensson, och kvinnliga tresteget med Camilla Johansson.
Intressant sista minuten återbud på häck: Finland saknar förhandsfavoriten Petra Söderström, i stället springer Anja Rantanen.

Kl 15.10-15.58

Malin Ericsson öppnade på 3.40 i de nyckfulla vindarna med ett hopp där hon inte kom bort från ribban. Men i andra flög hon ett antal (3-4) decimeter ovanför ribban. Nästa höjd blev 3.60 och vållade inga som helst problem även om hoppet var litet kantigare tekniskt. Snabba höjningarna fortsätter: Nu väntar strax 3.80.
Där blev det ett superhopp av Malin: Högt, högt över i första. Nästa höjd blev 3.90, dvs identiskt med Maria Rendins svenska rekord från Världsungdomsspelen för sex dagar sedan.
Tyvärr fick inte Malin till något försök som 3.80-hoppet. Första sprang hon igenom, andra och tredje avbröts på vägen upp. Malins slutplacering kommer att bli sämst femma, men just nu ligger spanjorskan och ungerskan efter så om de inte klarar någon ytterligare höjd kan Malin sluta trea eller fyra. Ungerskan inledde nyss med en rivning på sin ingångshöjd 4.00.

Från herrtävlingen kan rapporteras att finske 20-åringen Olli-Pekka Karjalainen i slägga passerade dröm-80 för första gången i karriären med ett kast på 80.24! Inte bara personligt rekord utan också europeiskt M22-rekord som komplement till det 19-årsrekord han lade beslag på i fjol. Dessutom fattades det nu bara dryga metern fram till Juha Tiainens 16 år gamla nordiska seniorrekord.

Kl 14.30
Ca 15-16 grader, litet fläktande vindar och växlande molnighet - det är de yttre förutsättningarna på Nadderuds stadion när det återstår ca halvtimmen till dess första svenskan - stavhopperskan Malin Ericsson - skall inleda sitt tävlande. Här är alla svenskornas starttider under lördagen:

15.00 Malin Ericsson (stav)
16.15 Camilla Johansson (tresteg)
16.15 Frida Svensson (400m häck)
16.30 Annika Petersson (spjut)
16.40 Annika Amundin (100m)
17.00 Malin Ewerlöf (800m)
17.20 Monica Lundgren (400m)
17.30 Anna Söderberg (diskus)
17.40 Ida Nilsson (3000m)
18.20 Malin Källgren, Jenny Kallur, Susanna Kallur och Annika Amundin (4x100m)

KVÄLLEN FÖRE

Grundpremisserna för själva cupen är att åtta lag startar varav segraren flyttas upp och sjuan och åttan flyttas ned. Förbundskaptenen Leif Dahlbergs grundprognos talade om en god chans på en tredjeplats.

Men som vanligt när det handlar om en lagtävling med åtta parter som kan "stjäla" poäng av varandra i nitton olika grenar finns alla möjligheter att överraska positivt för ett lag som lyckas vinna de jämna individuella uppgörelserna.

Även om lagmomentet står i främsta rummet under en tävling som Europacupen bjuder helgen på många intressanta individuella starter. Huvudintresset kommer oundvikligen att fokuseras på våra inomhuseuropamästarinnor från i vintras Kajsa Bergqvist och Erica Johansson, som båda träder i aktion på söndagseftermiddagen.

Kajsa gör sin första start efter fotskadan i slutet på maj medan Erica ju kommer direkt från ett pinfärskt svenskt rekord i onsdagens gala i Lausanne. Båda får dessutom kvalificerat motstånd i form av Zuzana Hlavonova, Hanne Haugland och Dora Györffy resp Niurka Montalvo.

Kajsa och Erica har som bekant redan säkrat sina OS-biljetter men för sådana som Malin Ewerlöf (som dubblerar på medeldistans), Camilla Johansson och Anna Söderberg ger helgen utmärkta tillfällen att bygga på meritlistorna med tunga argument inför stundande nomineringstillfällen. Malin får ju matchning av världsmästarinnor som Ludmila Formanova (800m) och Carla Sacramento (1500m), Camilla ställs mot en annan VM-guldinnehavare, Sarka Kasparkova, och Anna sparras förutom av "eviga" rivalen Mette Bergmann också av Portugalas Teresa Machado.

Med av mycket färska svenska rekordinsatser underbyggda självförtroenden blir också starterna för Annika Petersson (spjut), Cecilia Nilsson (slägga), Malin Ericsson (kan hon ta tillbaka stavrekordet från Maria Rendin?) och Susanna Kallur (kan hon pressa sitt juniorrekord ännu närmare "dröm-13"?) extra spännande att följa.

Fredagsvädret var inte översvallande varmt, men temperatur på 15-16 grader och uppehåll får väl betecknas som helt OK en nordisk sommar som denna. Prognoserna pekar på att vädret kommer att bli likartat också under tävlingsdagarna.