Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Götagalan (FGP) 2000

Karlstad 23 augustiSolen skiner i Karlstad som sig bör när förtävlingarna snart ska dra igång. Dock lite moln runt om Tingvalla. Vinden är idealisk med rak medvind på upploppet och för hopparna. Lagom till invigningen drog molnen in över arenan och vinden avtog något.

M höjd
Stefan Holm hade planerat att hoppa tre hopp idag. Ett på vardera 2.16, 2.22 och 2.28. Nu grusades de planerna med ett gäng rivningar. 2.22 klarades först i tredje och samma var det på 2.28.
- Jag var alldeles för feg. Jag var rädd att det skulle göra ont i foten så jag vågade inte trycka ordentligt.
Förvärrades fotskadan av att du hoppade så många hopp?
- Nej, eftersom jag var så feg så blev det ju ingen större belastning så det var ingen fara.
Vad händer framöver tävlingsmässigt?
- Jag har lämnat återbud till Bryssel och Berlin så nu har jag bara Finnkampen kvar innan OS.
Stefan hoppade sen inte på någon högre höjd för att inte riskera att fotskadan förvärrades.

K 3000m
Norke Bente Landöj tog täten från start och hade inga planer på att lämna ifrån sig den. Det gjorde hon onte heller utan vann med en betryggande mariginal på 13s före landsmaninnan Veslemöj Hausken. Ida Nilsson på tredjeplats var ytterligare 4s bakom på 29,34.54.

M tresteg
Christian Olsson hade tävlingens sex längsta hopp, samtliga över 16m. Längsta hoppet fick han till i femte omgången med 16.51.
- Jag siktade på att få till ett bra hopp i början. Jag brukar alltid hoppa längst i någon av de sista omgångarna. Men nu vet jag att i OS-kvalet har jag bara tre hopp på mig så då gäller det att få till det direkt.
Vad har du för planering fram till OS?
- Just nu är jag inne i en period med lite hårdare träning, därför är det extra skönt att jag kan hoppa sex hopp över 16m. Härnäst kommer jag tävla i Växjö nästa vecka, sen är det Finnkampen kvar innan avresan till Australien. Eventuellt kommer jag att köra någon tävling i Brisbane innan själva OS börjar.

M 200m
I B-finalen bröt Erik Wahn med en förmodad muskelbristning efter ca 80m. Strax efteråt bröt även Mikael Ahl men han kunde ta sig i mål på egen hand utan att halta. Norska Erik Kringeland vann på 21.19.
I A-finalen var det Sverige-Norge-Norge in på upploppet genom Johan Engberg, Geir Moen och John Ertzgaard. Engberg höll undan halva upploppet sen kämpade sig Moen förbi. Men det var stenhårt, segermariginalen skrevs till slut till 6/100s. 20.91 mot 20.97, alltså ytterligare ett lopp under 21s för Engberg.
- Starten är lagom, 70-150m är grymt bra, sen håller jag ganska bra ända in. Jag fick ett litet felsteg med 10m kvar men sen tycker jag att jag tog in igen.

K 800m
Brittiskan Kelly Holmes höll för favorittrycket även om Monica Lundgren gjorde ett starkt lopp som gav en andraplats. Segermariginalen för Holmes blev nästan 7/10s. 2,03.95 för Lundgren.

M 800m
Rizak Dirshe var med i täten men fick en armbåge efter 600m och tappade fart och tvingades starta om. Sen kom han ändå starkt på upploppet men kom inte längre fram än tredje plats. Amerikanen Bryan Woodward segrade på 1,47.93 före Willy Rotich, Kenya. Näst bäste svensk blev Patrik Johansson på 1,49.72.

K kula
16.44 - 16.94 - 17.10 - 16.85 - 17.18 - x. Där har ni segrarinnan Linda-Marie Mårtenssons serie i kultävlingen. Det blev alltså årets två första 17-metare för Linda-Marie. På andra plats visade Helena Engman stabil form en bra bit över 16. 16.53 blev det idag.

M spjut
Hemmakastaren Patrik Bodén kom inte till start på grund av skadekänning. Istället blev det en kamp mellan främst amerikanen Tom Pukstys och letten Erik Rags. Dess två turades om i ledningen och avgörandet kom först i sista omgången när Pukstys slog till med 84.25 och passerade därmed Rags 81.96.
Bäste svensk i Bodéns frånvaro blev nu den färske svenska mästaren Mikael Snällfot på 72.74.

K stav final
Det blev som väntat en isländsk dubbelseger i stavhoppet. Vala Flosadottir vann på 4.26 före Thorey Elisdottir (4.16).
På tredje plats kom svenska mästarinnan från förra helgen Malin Eriksson på 3.81. Hon försökte sen på svenska rekordhöjden 3.91 utan att riktigt få till det

K 100m final
Falunsystrarna Kallur kom i stort sett direkt från häckfinalken till slättfinalen. Då är det svårt att sätta emot något mot årets statistiketta och svenska mästarinna Annika Amundin som vann på 11.72 före Jenny och Susanna. Samma ordning som i SM-finalen alltså.

M 110m häck
Robert Kronberg fick på en bra start och hängde bra med Dawane Wallace USA och Tony Jarret. Jarret låg efter Robban en bra bit in i loppet men britten tog sig förbi mot slutet och var i mål 2/100s före. Segrade gjorde Wallace på 13.58. Robbans tid 13.66.

K 100m häck
Brittiskan Diane Allahgreen öppnade starkast och ledde vid första häcken sen tog Susanna Kallur över ledningen fram till fyra häckar från mål då Jamaikanskan Birgitte Forster fick upp farten ordentligt och passerade Susanna. Det blev dock en hård fajt ända in över mållinjen.
Forster segrade på 3.10 före Susanna på 13.18. På fjärde plats satte Jenny Kallur personligt rekord med 13.53.

M 1500m hinder
Per Jakobsen som bröt 3000 hinder finalen på SM i helgen var tillbaka och hängde med i ledarklungan redan från start tillsammans med Henrik Skoog och tre Kenyaner (Moses Kigen, Josphat Boit och Amon Kipruto Tanui). I mål var de två förstnämnda Kenyanerna före Skoog, Kipruto Tanui och Jakobsen.

K höjd
Det blev inget nytt 2-metershopp för Kajsa i Karlstad. Det blev seger på nya banrekordet 1.93. Därefter följde tre hopp på 1.98 varav två var riktigt bra.
- Jag hade inte riktigt marginalerna på min sida. Istället för att ribban darrade och låg kvar så darrade den och föll ner. Med tanke på att jag var så nära på 1.98 som jag var så får jag vara nöjd. Jag fick inte riktigt timingen att stämma till 100%.
Vad återstår nu fram till OS?
- Först Växjö GP och sen Finnkampen.
Vad siktar du på där?
- I Växjö vill jag hoppa relativt högt, sen kommer jag börja träna lite hårdare så i Finnkampen är det segern som räkn as och resultatet kommer i andra hand.

M 400m
Amerikanen Jerome Davis öppnade stenhårt första 200. Samtidigt öppnade Jimisola Laursen sin vana trogen lite lugnare och låg i ingången av kurvan 4:a eller 5:a. Sen kom han som en raket samtidigt som Davis tappade. In på upploppet ledde britten Daniel Caines före landsmannen och europamästaren från 1998 Iwan Thomas, och Jimi på tredjeplats. Thomas passerades och avståndet till ledande Caines minskade kraftigt men det var fem meter för kort för att han skulle hinna förbi. Segertiden 45.91, Jimi för sjätte gången under 46 sekunder på andra plats med 45.96.
- Det var inget bra lopp, jag hittade aldrig flytet i löpningen. Att det då ändå är under 46 är bra.

M 400m häck
Niklas Eriksson tog initiativet och ledde eftger halva loppet. Då kom Peter Andersson starkt och gick förbi i kurvan. Sedan höll han ledningen ända in i mål. När Niklas slog i sista häcken kraftigt gick även Magnus Norberg förbi.

M längd
David Frykholm inledde med nytt personligt rekord 7.52 och satte lite press på Mattias Sunneborn som svarade direkt med 7.61. Sunne ökade sedan till 7.66 och 7.68 medan David stannade på 7.52.
- Jag hade bara medvind i ett av hoppen. Det gjorde att jag ofta var en bra bit från plankan.

K 400m häck
En av världens bästa 400 häcklöperskor denna säsongen, Gudrun Arnardottir visade direkt var skåpet skulle stå. Hon gav inte motståndarna en chans och vann i överlägsen stil på en tid i trakten kring banrekordet. Segertiden blev 55.51, 6/100s från banrekordet.

M 200m C-final
Peter Ahl startade starkt men var efter Magnus Åhlén in på upploppet. Ett starkt upplopp gav dock slutligen segern till Ullevilöparen på strax under 22 sekunder.

K 800m B-final
Flo Jonsson ledde från start till mål och passerade mållinjen efter 2.13.31

M 800m B-final
Lars Appelqvist ledde till 200m kvar. Då tog Göran Olofsson och Ken Pihlblad över. Det blev kamp längs hela upploppet men Göran lyckades hålla sig före ända in i mål och vann på med 6/100s på 1.50.88.

K slägga
Cecilia Nilsson kunde inte hålla sig längre än till andra omgången i släggtävlingen innan hon slog till med 62.54. Nytt svenskt rekord! Fantastisk serie av Cilla med 5 kast över 60m. Enda "plumpen" i protokollet kom i fjärde omgången med 56.37. Ett resultat som ändå var drygt 2 meter längre än tvåan Eva Danielsens resultat.

K 100m försök
Annika Amundin och Jenny Kallur säkert vidare till final. Annika ledde från start till mål men Jenny var inte långt efter. Emma Rienas var bra med första halvan men tappade lite mot slutet. Segertiden för Annika 11.73 och årsbästa för Jenny (11.78) på andraplats.
I det andra heatet öppnade danska Christina Schnor starkt men paserades sen av både Susanna KallurEmmelie Barenfeld och Veronica Fransson.
Idealiska vinförhållanden. 1.6 resp 1.9 m/s i ryggen.

1500m hinder P16
Hemmalöparen Fredrik Närman segrade före Magnus Jensen.