Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Inomhus-JSM

Sätra 26-27 februari


DAG 2


MÄN 22

400m final
Andreas Rehnborg, som hade haft det jobbigt att hinna fram i tid i ett bökigt försöksheat, var uppenbart fast besluten om att nu skaffa position. Först in på gemensam bana (22.96), först också förbi 300m (35.3) men han hade ändå alla tre konkurrenterna med sig.
In på upploppet tryckte alla på, Jon Andersson närmast utanför, Godfrey Ssonko innanför och Albin Johansson i en vid sväng allra längst ut. Det blev mycket trångt och Andreas kom ur balans när Godfrey försökte hitta en lucka på insidan. Där försvann Andreas löprytm men övriga tre passerade linjen nästan exakt samtidigt. Allra snabbast på slutet gick Albin, men hade han hunnit ända fram?
Nej, Jons desperata fällning räckte för att rädda guldet hundradelen för Albin och fem före Godfrey: 48.82 - 48.83 - 48.87! Dunderpers för Albin!

60m häck
Bara en skulle sorteras bort i försöken så ingen av de förmodade huvudkontrahenterna Mikael Jakobsson och Thomas Lorentzon behövde gå för fullt. Men i finalen var det förstås max och då visade det sig att Mikael var snäppet bättre och successivt drog ifrån till en 1½ metersseger på 8.03 (hundradelen över pers). Bronset till Per Bergman som efter ett skadespolierat mellanår nu tycks vara på väg att knyta till ungdomsframgångarna.

Höjd
En tävling som kom av sig nästan innan den hade börjat. Redan på 1.97 kom 21 rivningar och fyra godkända och på 2.01 blev det 14 kryss och 2 ringar! Så med ribban på 2.05 återstod bara Erik Sikström och Yannick Tregaro, som hade klarat 2.01 först i sina tredje försök. 2.05 var ingen av dem riktigt nära någon gång.

Längd
Magnus Åhlén tog sig vidare till de tre slutomgångarna som åttonde och siste man med sina 6.74. Men det kraftiga undertrampet i det hoppet visade på potentialen och i femte hoppet klaffade äntlingen det mesta: 7.48 - jättepers!
För de bästa hoppserierna stod David Frykholm - fyra på 7.19-7.28 - och Erik Larsson - fyra på 7.11-7.35. För Erik var 7.35-hoppet hans överlägset längsta hittills i karriären.

Kula
Ingen uttalad förhandsfavorit (med Jimmy Nordin på EM) utan det fanns fyra potentiella vinnare. Stabilast stötte Staffan Jönsson med fyra på 14.31-14.51, men för den allra längsta stöten stod Johan Persson som fick upp det som skulle visa sig bli vinnaren - 14.59 - i andra omgången.

 

KVINNOR 22

400m
Senior-SM-finalen i repris med Nadja Petersen på bana 2 och Helene Nordquist på bana 3. Nadja valde som i Bollnäs att gå direkt på offensiven och kom in på gemensam bana i klar ledning. 25.97 mot Helenes 26.30 vid 200m. Marginalen höll sig konstant upp mot 300m (39.5 mot 39.9) och även om Helene närmade sig något i sista kurvan och början av upploppet förmådde hon aldrig hota. Båda persade på tider - 54.14 resp 54.43 - som förstärkte deras positioner på 10-bästa genom tiderna.
I kampen om bronset triumferade också den som såg till att vara först halvvägs. Här var det Erica Mårtensson som följde upp 27.18 halvvägs till 56.10 i mål med Ulrika Johansson steget bakom. 

60m häck
Nio startande i försöken varav en bröt i första heatet. Ingenting som stressade fram maxinsatser. I finalen däremot höll ingen igen. Jenny Kallur dominerade hela vägen men Lina Quick vägrade att släppa iväg Jenny helt. 8.45 för Jenny och nya perset 8.62 för Lina. Bronset till Malin Jeppsson sedan Carola Janson brutit.

Höjd
Fem startande. Lena Johansson hade det hela under fast kontroll. Ingångshöjden 1.67 i första hade faktiskt redan det räckt för guld. Men Lena fortsatte sedan med 1.70 i första och årsbästa 1.74 i tredje.

Längd
Marie Åhlander tog ledningen med 5.83 i försat och förstärkte med 5.94 i andra medan favoriten Lina Quick började med två kryss och sedan hade 5.70 i ett säkerhetshopp. Men i fjärde intog Lina med 5.95 täten och med 6.12 i femte var saken helt klar. Marie jagades också av Veronica Fransson men med 6.03 - första i karriären över dröm-6 - i sista hoppet försäkrade sig Marie om längdsilvret som komplement till lördagens trestegsguld.

Kula
Cecilia Nilsson säkrade guldet nästan direkt med 13.62 i andra. Övriga stötar blev sämre så Cecilia trampade. Silvret var i stort sett hela tiden Anna-Karin Svenssons med 12.66 i andra och 12.71 i fjärde. Däremot rycktes bronset i sista omgången från Karin Larsson (12.34) av Marie Hilmerssons 12.56.

 

POJKAR 18

60m
Lugna försök (7.08 snabbast) och litet hetsigare semi (7.01 snabbaste) skapade bilden av en match mellan Björn Lundin och MAI-trion Philip Nossmy, Linus och Daniel Persson. Och visst blev det så. Visserligen kom Linus aldrig riktigt med i tätstriden men övriga tre följdes åt länge innan Philip med sin större utväxling på slutet kunde rycka ifrån till en knapp men klar seger.

400m final
Johan Wissman gjorde det som behövdes. Han tassade iväg snabbt nog för att få täten (23.69 halvvägs) och rann sedan på så att ingen gavs chansen att komma mer än i rygg. Men Thomas Nikitin befanns sig just precis i rygg och där hängde han sig kvar ända in i mål dit Johan kom 0.15 före på 48.97. Dunderpers därbakom för Felipe Padilla som med 50.25 plockade bort nästan sekunden jämfört med dagen före.

1500m final
Ett offensivt och växlingsrikt lopp. Jimmy Wik hade uppenbart bestämt sig före start att det skulle gå fort och drog iväg på 30.7/61.7. Joel Bodén och Erik Emilsson satsade på att gå med medan Cristoffer Antonsen valde ett klart försiktigare upplägg. Farten sjönk successivt (63.8 - 66.8) men luckan bakåt bestod.
Så när Jimmy tvingades släppa pekade allt på en duell mellan Joel och Erik om guldet. Men ca 300m från mål plötsligt Cristoffer att röra på sig och nästan innan man hunnit reagera hade han löstgjort sig ur den anonyma bakre delen av fältet och i ett huj rusat ikapp täten. Ledande Erik infångades i början av sista bortre lång och Cristoffer rusade mot ett ohotat guld. Därbakom växlade positionerna oupphörlig hela vägen in. På de allra sista stegen jobbade sig Joakim Daun till sig silvret precis före Joel och Philip Aagaard.

Stav
Daniel Hammer hade det rejält motigt redan på 4.18 som han till slut krånglade sig över i tredje. Men sedan lossnade det verkligen: 4.33 - 4.48 (pers) - 4.58 (pers!) i första försöken. Klubbkompisen Johan Fritz säger tvåa på 4.33 och sedan delade övriga fyra startande bronset på 3.98, som måste vara den blygsammaste medaljhöjden i mannaminne på ett 18-årsmästerskap.

Tresteg
Som vanligt när det gäller mästerskap höjdes resultatnivån markant för trestegshopparna. Nästan alla höjde sina årsbästan/pers. Anders Sjöström slog till med P18-årsbästat 14.24 redan i första omgången, vilket visade sig bli guldhoppet. Även Daniel Arnsten var klart över vinterns tidigare längsta med sina 14.15.

 

FLICKOR 18

60m
De värmländska 82:orna Jessica Palm och Emma Rienas har följts åt i ganska många år. De tog nu hem varsitt försöksheat på 7.72 resp 7.65. I finalen tog Emma tidigt hand om loppet och med 7.59 släppte hon aldrig fram Jessica mer än till silvret. Hundradelsstrid på tre om bronset där Carolina Klüft triumferade tack vare sin starka avslutning.

400m
Jenny Ljungkvist och Kristina Blomstrand hade i stort sett likvärdiga årsbästa. Allt pekade på att positionen in på gemensam bana skulle kunna bli den avgörande faktorn. Jenny på innern startade rappast och innan Kristina på bana tre insett "faran" var det redan för sent att göra något åt saken.
Jenny 27.21 - Kristina 27.41 var tiderna halvvägs. På bortre lång attackerade Kristina maximalt men Jenny svarade och höll undan in i sista kurvan. På det korta upploppet hade Kristina varken kraft eller tid att åter utmana.

1500m
Johanna Nilsson hade tankarna också på 400m-finalen 80 minuter senare och nöjde sig därför med att jogga med första 800m på 2:40. Men sedan sträckte Johanna ut till normalt löpsteg och så var loppet avgjort.
Bakom Johanna var det däremot många intressenter. Den slutliga medaljstriden kom att stå mellan Petra Kjellson och Signe Carlsson. Trots att hon dragit första 800m var det Petra som hade den bästa rappheten kvar i steget till spurten och tog silvret.

Stav
När Charlotte Karlsson gick in tävlingen på 3.53 hade sista konkurrenten försvunnit redan tre decimeter tidigare. 3.53 gick galant liksom 3.63 och 3.73 (mycket luft). Lotta begärde sedan 3.83 och efter två rivningar flög hon klart över i tredje. Däremot var det aldrig så där riktigt nära i de ter försöken på 3.90, en höjd som bara en vecka tidigare hade varit svenskt rekord.

Tresteg
Favoriten Anna Wiberger markerade sin särklass direkt med 12.66 i första och kompletterade sedan med 13.02 i fjärde. Därbakom fick Maria Eklund jobba intensivt för att ta det silver som på förhand hade känts snudd på givet. Den svåraste utmaningen kom från grenens stora positiva överraskning: Hindens Sofia Johansson. Sofia kom till Sätra med 11.40 som årsbästa men hoppade nu i tur och ordning 11.67, 11.73 och 11.85!

 

 

DAG 1

 

MÄN 22

60m
Allvaret började i semi där Mikael Ahl övertygade i första (6.85 - vann med hela 0.14) och där det blev hyperjämnt i andra med fem första hoppressade mellan 6.93 och 6.98 med Christofer Sandin allra främst.
I finalen blev seniormästaren Mikael kanske inte riktigt så överlägsen som väntat men han hade ändå läget under synbar kontroll. Knappa halvmetern därbakom var det tätt om placeringarna 2-4 (inom 0.04) med Christofer allra först.

400m försök
Tio startande, dvs inga semis utan tre heatsegrare plus snabbaste tvåa till final. Heatsegrarna Albin Johansson och Andreas Rehnborg fick kriga rejält för sina förstaplatser ända in på mållinjen medan Jon Andersson styrde sitt heat från täten hela vägen. Snabbaste tvåa blev en säsongsdebuterande (!) Godfrey Ssonko.

1500m
Bara sju man till start. Michael Öhman satsade på att styra loppet efter eget huvud. Farten var inte speciellt uppskruvad (64 - 2:10 - 3:13) men räckte ändå för att göra sig av med allt sällskap utom John Laselle och Johan Olehäll. På slutet höjde Michael farten markant, Johan släppte men John bet sig fast. Fast Michaels 27.8 på sista varvet var för snabbt för att John skulle kunna annat än hänga på.

Stav
Tävlingens överraskning var Deniz Mahshid som var felfri t o m 4.60. Det satte honom då i guldläge för ett ögonblick eftersom Henrik Weisbach var nära att riva ut sig (tog i tredje) och eftersom Viktor von Bothmer ännu inte gått in. Men Henrik redde ut sitt problem genom att ta 4.75 (fast också först i tredje) och Viktor övertog täten med 4.75 i andra. 4.85 och 4.95 i första säkrade i praktiken segern.

Tresteg
David Frykholm dominerade med fyra godkända på 14.51-14.81 och ett hårfint tramp som var betydligt längre. Kampen om silvret togs hem knappt men klart av Elvir Rakovic som hade fyra hopp på 14.33-14.45 mot Jon Roos enda på 14.39. Förutom Christian Olsson som var på EM saknades tyvärr också Anton Andersson till start.

 

KVINNOR 22

60m
Jenny Kallur snabbast i försöken med 7.50 men också Veronica Fransson, Emmelie Barenfeld och Lena Berntsson var klart under 7.60 så Jennys favoritskap var inte solklart. Men det blev däremot hennes finalinsats. Redan halvvägs tog hon ett visst grepp och hade vid mållinjen en drygt halvmeter bakåt till "klungan" där Lena, Veronica och Emmelie hade en ny hundradelsuppgörelse.

400m
SM-toppduon Nadja Petersen och Helene Nordquist agerade övertygande i såväl försök som semi med ostressade 56:or. En mycket intressant final är att vänta. Tuffare därbakom för att ta sig till final med fyra 57:or i resonemanget. Marginalerna var på Erica Mårtenssons och Ulrika Johanssons sidor.
Kortsprintspecialisten (?) Lena Berntsson testade också 400m men kroknade i sitt försöksheat efter en frisk öppning och kom inte vidare till semi.

1500m
Flo Jonsson ledde två lugna varv (74.1) men sedan gick favoriten Kristin Ahlepil fram och höjde trycket. Efter 700m var hon ensam och därbakom bildade Linda Sjöström och Hanna Karlsson en miniklunga. Deras inbördes kamp ända in på mållinjen krympte avståndet fram till Kristin något, men aldrig så att man hotade.

Stav
Malin Ericsson valde att vänta ända till 3.42 med att gå in. Då kvarstod i tävlingen också Linda Persson och sommarens utomhusmästarinna Hanna-Mia Persson. Hanna-Mia som bara precis börjat komma igång efter en fotoperation i höstas klarade aldrig medan Malin och Linda tog i första. Avgörandet föll på 3.52 där det aldrig stämde för Malin medan Linda slank över i andra.

Tresteg
Favoriten Marie Åhlander markerade sin position direkt med 12.79 i första och kompletterade sedan med 12.82 och 12.76. Tävlingens stora överraskning stod Mölndals Sara Brankell för. Hon kom till JSM med 12.29 som årbästa, noterade 12.34 i andra, 12.46 i tredje och 12.67 i femte!!

 

POJKAR 18

400m försök
Storfavoriten Johan Wissman joggade igenom såväl försök som semi på 51:or. Snabbast i försöken var dock Felipe Padilla (51.05) och i semin Thomas Nikitin (50.48). Men kan någon av dem matcha Johan i finalen om denne går för fullt?

1500m försök
Erik Emilsson styrde det första heatet hela vägen till 4:03.23 även om också David Lindberg och Joakim Daun pressade sig under 4:05. I det andra hade Cristoffer Antonsen det betydligt jobbigare att vinna eftersom Joel Bodén envist hängde på och utmanade (4:05.51 mot Cristoffers 4:05.16).

60m häck
Philip Nossmy, som nästan verkar ha litet problem med att P18-häckarna är 6.7 cm lägre än seniorernas, vann förstås överlägset på 7.89. Därbakom bjöd JSM-et på rejäla lyft för Linus Persson (8.29 - tidigare årsbästa 8.60) och David Johansson (8.37 - tidigare 8.70) som gav dem övriga medaljer.

Höjd
Ingen över två meter tidigare i vinter och det såg inledningsvis inte ut som det nödvändigtvis skulle komma heller nu. På 1.97 tycktes Christer Johansson ta ett grepp genom att vara ensam över i första, Max Lundin följde efter i andra och Martin Eriksson och Joel Spolén i tredje och sista.
Alla fyra rev både första och andra på 200m och Martin och Christer även tredje men så slog Max och Joel till i sista. Pers för Max och tangering av utomhusperset för Joel. Ribban upp till 2.03 med Max i ledningen på färre rivningar - och för att eliminera all oklarhet flög han också över 2.03 direkt i första!

Längd
Om höjdstatistiken före JSM saknade 2-metare så saknade längden 7-metare. Men precis som i höjd korrigerades den bristen nu. Fast det dröjde ända till sjätte och sista ronden. Dessförinnan var det först Philip Nossmy 6.80 i första och 6.86 i andra och sedan Carl Bergfeldt 6.93 i femte i täten. Men i sista lossnade det för Linus Persson - 7.06 - och sedan för Philip - 7.21!!

Kula
Sex man fanns länge med i resonemanget om medaljerna innan Anders Constantin (15.34 i fjärde), Robert Melin (14.81 i femte) och Mattias Krook (15.06 i sjätte) ryckte ifrån och tog medaljerna. Anders hade också den bästa serien med ytterligare två stötar på 14.81/14.84.

 

FLICKOR 18

400m försök
Tre heat innebar tuffa "heatsegrarna plus snabbaste tvåa till final". Statistiktopparna Kristina Blomstrand och Jenny Ljungkvist hade god kontroll på sina resp heat. Ganska dramatiskt däremot i det första heatet där medeldistanserskan Johanna Nilsson ledde länge men tappade rytmen på slutet och fick se sig passerad av Jessica Nyström. Men Johanna behöll ändå så pass mycket fart in i mål att hon blev snabbaste tvåa.

60m häck
Jessica Palm och Carolina Klüft vann som väntat varsitt försöksheat överlägset. Finalen blev en steg-i-steg-kamp hela vägen där Carolina hade allra mest att ge på slutet: 8.73 mot 8.76. Per på båda. Bronset med avstånd både framåt och bakåt till Hanna Brännström.

Höjd
Mellan försök och final på häck var Carolina Klüft ganska upptagen av en höjdtävling. Visserligen tog det en stund innan hon klev in i handlingen på 1.69 men när hon sedan efter att ha stått över 1.71 återkom för 1.73 var hon ensam kvar!
1.73 i första säkrade guldet, 1.77 började med två missar men sedan högt över 8 tredje. 1.80 med lätt touch i första, 1.82 med luft i andra, 1.84 (pers!) med mycket luft i tredje och ett tredje försök på 1.86 som hade varit värt att lyckas!
Bakom Carolina var det tre tjejer på 1.69, persande Nadja Casadei och Helena Redborg plus Stina Bohgard. Silvret till felfria Nadja, bronset till Stina.

Längd
Carolina Klüft avslutade sitt digra dagsverke med att öppna längdtävling med ett hopp som mättes till 6.00. Därmed var i praktiken det tredje guldet säkrat. Carolina kompletterade dock med hopp på 5.90 och 5.93. Övriga medaljer sorterades ut i tävlingens senare skede genom Anna Seleznovas 5.71 i fjärde och Anna Wibergers 5.68 i femte.

Kula
Det blev en tävling där ledarpositionen växlade nästan oupphörligt: Malin Andersson 10.74, Rebecka Kvist 11.28, Kajsa Fällström 11.80, Rebecka 12.00, Kajsa 12.22, Sofie Lundström 12.35, Kajsa 12.42 och så i sista omgången - Sofie 12.88!!