Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Inför OS 2000

Sydney, AUS 22 september - 1 oktober
De senaste två veckorna - sedan Europasäsongen avslutats - har världens medier i brist på levande idrott fyllts av rykten och spekulationer om stjärnornas sjukdomar, skador, dopingförseelser, intriger, hemliga träningstester m m. Mycket är förstås bara just precis rykten och spekulationer men en viss verklighetsanknytning har också funnits. Här nedan kommer ett urval av det som trots allt har en viss signifikans inför de tävlingar som nu alldeles strax skall ta sin början.

 

VAD TROR TRACK & FIELD NEWS?

Det råder ingen brist på mer eller mindre insiktsfulla OS-tips i allehanda medier. Det som är intressant med utländska tips är hur man där får ett mer opartiskt perspektiv på våra svenska deltagares chanser.
Hur såg exempelvis den amerikanska facktidningen Track & Field News i sitt inför-OS-nummer på "svenskgrenarna"? Nu sammanställde TFN sina tips den 22 augusti, dvs just före slutklämmen på europasäsongen men också innan diverse sena återbud (se "Kommer inte" och "Får inte komma" nedan!) hade blivit kända, men det kan ändå vara intressant med deras värderingar!

M Höjd: 1) Voronin, 2) Sotomayor, 3) Austin, 4) Boswell, 5) Topic, 6) Partyka, 7) Boateng, 8) Kljugin, 9) STEFAN HOLM, 10) Hammad.
M Spjut: 1) Zelezny, 2) Gatsioudis, 3) Parviainen, 4) Backley, 5) Makarov, 6) Hakkarainen, 7) Gonzalez, 8) Henry, 9) PATRIK BODÉN, 10) Rags.
K Höjd: 1) Babakova, 2) Cloete, 3) KAJSA BERGQVIST, 4) Dinescu, 5) Veneva, 6) Hlavonova, 7) Jelesina, 8) Kuptsova, 9) Lapina, 10) Kaltjeva.
K Längd: 1) May, 2) Kotova, 3) Jones, 4) Burrell, 5) ERICA JOHANSSON, 6) Drechsler, 7) Prandzjeva, 8) Galkina, 9) Rubljova, 10) Xanthou.

Dvs TFN tror på fyra svenska topp-10-placeringar inkl en bronsmedalj för Kajsa. Om en dryg vecka kan vi stämma av den prognosen mot verkligheten.

 

VÄRLDSREKORD PÅ TRÄNING!

Priset för den hittills mest korkade förhandsnotisen går till BBC:s website och Jonathon Moore för eposet "Greene on fire at Games" publicerat den 15 september. Så här stod nämligen att läsa där:

"Maurice Greene har inofficiellt förbättrat sitt eget 100m-världsrekord vid ett sensationellt träningspass på Sydneys olympiastadion.
Amerikanen klockades för 9.78, hundradelen under det egna världsrekordet, redan vid sitt femte hårda sprintlopp under passet.
Rekordet kommer inte att räknas eftersom det gjordes under träning.
Tiden för träningsloppet togs inte elektroniskt, med det är råder ingen tvekan om att Greene kan slå sitt världsrekord i OS-finalen om vädret är gynnsamt."

Den allra sista satsen må vara sann.

 

KOMMER INTE

Även om de kanske inte alla visat medaljform den här sommaren är ändå följande återbud intressanta:
Salah Hissou (5000m/10000m, gamla hälseneskadan?), Regina Jacobs (1500m, virusinfektion), Stephane Diagana (400m häck, dålig form), Inger Miller (100m, lårbaksida, blir kanske bra till 200m och 4x100m), C J Hunter (kula, knäskada), Frankie Fredericks (100m/200m, inte i form efter hälseneoperationen), Artur Partyka (höjd, dålig form) och diverse kinesiskor (medel/lång, p g a skada/sjukdom/dålig form/tveksamma blodprov).

Fast kanske mest spektakulärt var torsdagens plötsliga återbud från Marie-José Pérec (400m). Den regerande mästarinnan gjorde ett par hyggliga (men inte mer) tävlingsstarter i mitten på sommaren men lämnade sedan återbud till alla tävlingar, inkl de tre som tänkt sig möten mellan Pérec och Cathy Freeman.

När fransyskan kom till Australien isolerade hon sig helt från omvärlden (inkl den franska truppen) och vägrade uttala sig. Och så idag torsdag kom nästa chock: Pérecs manager meddelade att den regerande OS-mästarinnan just lämnat Sydney för att återvända till Europa. Som orsak uppgavs att en okänd man hade tagit sig in på Pérecs hotellrum och där hotat henne. En händelse som hotellet aldrig hört talas om.

 

KOMMER KANSKE INTE

Signaler om att skador kan sätta stopp för OS-deltagandet, i alla fall för den medaljmässiga toppformen, har kommit från:
Haile Gebrselassie (10000m, förra höstens hälseneskada är fortsatt ett orosmoment), Charles Friedek (tresteg, har inte kunnat hoppa på flera veckor), Jean Galfione (stav, formen har inte velat infinna sig efter försommarens punkterade lunga), Eunice Barber (sjukamp, krånglande lårmuskel), Tatiana Kotova (längd, fortsatta besvär efter bilolyckan) och Svetlana Masterkova (1500m, också hälsena).

 

FÅR INTE KOMMA

Efter beskedet häromdagen från "Arbitration Panel" blir det ingen fjärde OS-start för Dieter Baumann (5000m). Den internationellt sammansatta 3-mannanämnden upphävde det tyska förbundets frikännande, vilket innebär att Baumann är avstängd från tävlingar i knappt två år framåt. Trots att nämndbeslutet enligt IAAF:s stadgar är slutgiltigt inkom Baumann och tyska förbundet (nspirerade av hanteringen av fallet Sotomayor?) sedan till IAAF:s styrelse med en nådeansökan som dock avslogs.

Britten Mark Richardson (400m) skulle också ha fått sitt besked från "Arbitration Panel" dagarna före OS, men valde att begära uppskov med behandlingen av ärendet för att ytterligare förbereda sitt försvar. Det innebar samtidigt att han frivilligt avstod möjligheten att få starta på OS.

Ukrainaren Aleksandr Bagatj (kula) - som ju tidigare i karriären haft två dopingförseelser - har frikänts av sitt nationsförbund efter ett positivt prov i vintras. Det frikännandet har dock inte accepterats av IAAF som skickat ärendet vidare till "Arbitration Panel". I avvaktan på deras behandling är Bagatj avstängd.

Bulgariskan Iva Prandzjeva (längd/tresteg) - dopingavstängd redan 1995 - lämnade ett nytt positivt prov vid en gala i augusti. Detta lär innebära inte bara att hon missar OS utan också att tävlings karriären är avslutad. Sedan tidigare är för övrigt också rumänska trestegshopperskan Rodica Mateescu dopingavstängd (enl uppgift på livstid av sitt nationsförbund!)

Vitryssen Vadim Devjatovskij (slägga) har fått lämna OS-byn efter dopingprovet vid en flygande kontroll efter ankomsten till Sydney visat sig innehålla förbjudna substanser.

 

KOMMER TROTS ALLT

Brasilianske VM-medaljören (400m) från Sevilla Sanderlei Parella har av Brasilianska Förbundet frikänts från dopinganklagelserna efter ett positivt prov lämnat i försomras. Han kommer därför att starta på OS, eftersom IAAF inte har hunnit granska frikännandet och fatta beslut om man skall skicka ärendet vidare till "Arbitration Panel". Men om Parella sedan fälls där kommer hans prestationer på OS att ogiltigförklaras retroaktivt.

 

ÄNDRADE LAGUPPSTÄLLNINGAR

De "raka uttagningar" som Kenya höll i juli visade sig till slut inte vara så raka. Paul Tergat som kvalade på 5000m har flyttats över till favoritsträckan 10000m. Först flyttade man över Patrick Ivuti till 5000m, men det sista budet lär vara att det i stället är David Chelule som blir den andra parten i rockaden.

När 800m-löparen Patrick Konchellah blev sjuk ersattes han inte av fyran i uttagningarna Kennedy Kimwetich utan av femman William Yampoy. Motiveringen här var att Yampoy redan var i Sydney som medlem i 4x400m-laget medan Kimwetich fanns kvar hemma i Kenya.

På 1500m vred man tydligen om armen på sensommarformsvage Laban Rotich så att det blev plats för uttagningsfyran William Chirchir. Ännu är det inte klart om Kenya också kommer på hur man skall få Szabo-besegrande Leah Malot (som bara var 5:a på 10000m-uttagningarna) i startlistorna i Sydney på någon redan inkvalads bekostnad.

Lyckas man med det lär det ändå inte väcka sådana starka känslor som Jamaicas beslut att peta uttagnings/mästerskapsvinnaren Peta-Gaye Dowdie på 100m till förmån för uttagningsfyran Merlene Ottey. Här revolterade hela den jamaicanska truppen (alltså inte bara sprinttjejerna) och hotade med att bojkotta alla stafetter. Nu lär det hotet vara avblåst men hur som helst har lagledningen skapat rejäl misstämning och irritation i truppen. Törs man ens tänka tanken på ett 4x100m-lag med Ottey på slutsträckan?

 

INGET STAFETTBRÅK I USA - ÄNNU?

Däremot var det uppenbarligen en ren anka när nyhetsbyråerna blåste på om att Maurice Greene och Jon Drummond i protest hade lämnat den amerikanska 4x100m-träningen för några dagar sedan. Sanningen var nämligen att det inte ens var någon stafettträning den dagen! I alla fall inte för de löpare som skulle tävla individuellt, bl a då Greene och Drummond.

Sedan är det en annan sak att förutsättningarna finns för stridigheter när det gäller lagkompositionen. Det är ingen hemlighet att HSI-folket (Greene, Drummond, Curtis Johnson, Bernard Williams) efter sina två 37-lopp på slutet av Europatouren gärna ser att man får förtroendet att vara USA:s lag. Men det lär inte sådana som Brian Lewis och Ken Brokenburr - fyran och femman på uttagningarna - svälja utan vidare.