Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Övriga tävlingsanknutna notiser 2000

november - juli
EM-LÖPARE SLIPAR FORMEN
Med bara två veckor kvar till Terräng-EM i Malmö såg på lördagen några av de tilltänkta EM-löparna - Marie Söderström-Lundberg, Catarina Asph, Kristian Algers och junioren Henrik Nyström - till att upprätthålla tävlingsskärpan genom att springa senhöstens sista nationella långlopp, Snömilen. Visserligen på parkvägar, men Lill-Jansskogen bakom Stockholms Stadion tillhandahöll i alla fall god träning i att hantera kuperat underlag. Marie, i första loppet efter Chicago Marathon, vann säkert före Catarina medan Kristian blev tvåa bakom Kent Claesson. Kent har inga EM-ambitioner men var nöjd med utfallet av första tävlingstesten sedan Finnkampssegern och en höst av hälsenebesvärsmotiverad alternativträning.

(001125)

 

STORA TERRÄNGHELGEN AVSLUTADES I IOWA
Till måndagens "Nationals" för Div 1-skolor i Ames, Iowa var fyra svenska löpare inkvalade: Hanna Smedstad, Alexandra LindquistJohan Bergström och Henrik Ahnström. I en bitande snålblåstkyla placerade sig alla på övre halvan i de voluminösa startfälten (över 250 startande per klass!): Hanna 64:a och Alexandra 76:a på kvinnliga 6 kilometern,  Johan 77:a och Henrik 116:e på manliga 10 kilometern.

(001120)

 

ELVA MEDALJER PÅ TERRÄNG-NM!
De blågula framgångarna vid söndagsmiddagens terräng-NM i Bernstorffsparken i Köpenhamn hänförde sig i första hand till lagtävlingarna, där det blev guld för båda juniorlagen och de kvinnliga seniorerna plus silver för de manliga seniorerna, som ju tyvärr de sista dagarna fick återbud från två av de starkaste korten (Claes Nyberg och Peter Koskenkorva).
Att det framförallt var den svenska toppbredden som övertygade den här dagen illustreras också av att det var svenskt på alla individuella silverplatser: Erik Sjöqvist bland herrarna, Malin Öhrn bland damerna, Erik Emilsson bland P19 och Johanna Nilsson bland F19.
Fast i allt prat om den starka laginsatsen får man förstås inte glömma bort att Sverige också fick en individuell mästare: Ida Nilsson, som anförde en riktigt "grandslam" på juniorsidan där de blågula tjejerna belade alla de fyra främsta platserna!!
Nu återstår bara tre veckors formslipning inför senhöstens stora löparmål - 
Terräng-EM - som ju avgörs på andra sidan bron (vid Bulltofta i Malmö) om tre veckor (direktsänds i SVT!)

(001119)

 

LISA FÖRST UT I STORA TERRÄNGHELGEN
I Chino i Californien inleddes på lördagen den stora terrängmästerskapshelgen med Div 2-skolornas "Nationals". Enda svenska deltagaren Flemingsbergs 22-åriga Lisa Blommé förbättrades sig med dryga halvminuten jämfört med regionsmästerskapen på samma 6 km-bana för ett par veckor sedan. Lisas 22:08 nu räckte bland inte mindre än 180 startande till 7:e plats med bara 14 s upp till bronset. Vann gjorde 29-åriga finska landslagstjejen Marjo Venäläinen.

(001118)

 

FAVORITSEGRAR PÅ HALVMARATHON-VM
På söndagseftermiddagen svensk tid var det dags för VM-halvmaran i Veracruz. Trots att man startade på morgonen lokal tid kom värmen och luftfuktigheten vid Mexicanska golfens strand att sätta tydliga avtryck i resultatnivån. Så trots att  favoriterna Paul & Paula - dvs Tergat och Radcliffe hade resp läge under förväntad full kontroll blev segertiderna ganska måttliga. Paula som startade kl 08.00 tappade med sina 1:09:07 två minuter jämfört med pers medan Paul en och en halv timme senare med 1:03:47 landade fyra och en halv minut över sitt bästa jag. För de tre tidigare Göteborgsvarvsvinnarna blev utfallet blandat. Faustin Baha tog herrsilvret, Stine Larsen blev nr 12 medan Rachid Ait Bensalem fick nöja sig med en diskret 34:e plats just före Finlands Janne Holmén men klart distanserad av dennes landsman Jussi Utriainen som blev 22:a.

(001113)

 

NOOL OCH BRAUN 30.000 DOLLAR RIKARE
Erki Nool och Sabine Braun vann mångkampsserien IAAF World Combined Events Challenge. Förstapriset är värt 30.000 dollar. Man får räkna sina tre bästa poängsummor från de stora tävlingarna (OS, Europacup, Götzis, Talence m fl). Nools 26.089 poäng var 71 fler än vad fjolårsvinnaren Tomas Dvorak kunde skrapa ihop. Brauns marginal till tvåan, Natalia Rosjtjupkina, var ännu mindre. 24 poäng skilde dem åt med tyskan på totalt 19.151.

(001109)

 

NJO JÅK, NJO JÅK!
När den moderna stadsmassmarans moder New York City Marathon på söndagen firade 25 år blev det två nya nationer som skrev in sig i segerhistorien. Marocko genom Abdelkader El Mouaziz (2:10) som i det blåsiga vädret lyckades med en imponerande solokörning ända från Brooklyn, och Ryssland genom tidigare ganska anonyma Ludmila Petrova (2:25) som efter ett förnämligt jämnfartslopp utmanövrerade alla mycket mer meriterade konkurrenter. Första svenskar - om man nu inte räknar brittiske Toby Tanser (2:26) som ju bodde och verkade i Sverige under en stor del av 90-talet - i mål var Tommy Bäckström (2:44) resp Marlene Persson (2:58).

(001105)

 

BULLER OCH EDGREN VANN VINTERMARAN
Redan på lördagen genomfördes  traditionella Vintermaran  i Kvarnsveden med Enhörnas Anders Edgren (2:31) resp Flemingsbergs Annelie Buller (2:57) som totalsegrare.

(001104)

 

NYTT STARKT LOPP AV LISA B I USA
För en tid sedan uppmärksammade vi att Flemingsbergs Lisa Blommé hade haft en stark terränghöst i universitetstävlingarna på Hawaii. Nu på fredagen stötte Lisa på betydligt tuffare motstånd i de regionala Div 2-mästerskapen. Men trots inte mindre än 124 konkurrenter från hela västra USA blev det efter offensiv löpning en ny topplacering: Lisa blev nämligen tvåa (kolla målfotot!) slagen bara med en enda sekund! Därmed kvalade hon också in till sina "nationals" om två veckor på samma plats!

(001103)
 

 

MARIE 2:34 OCH SUSANNE 2:42 I CHICAGO
Chicago Marathon har genom åren utvecklats till det snabbaste höstloppet för långskubbarna. Det tog Marie Söderström Lundberg vara på igår. Hon låg länge under Evy Palms tider för den bästa svenska noteringen på distansen: 2:31:05. Men den första halvan på 1:14:58 följdes av 1:20:00 till sluttiden 2:34:58 och en nionde plats. I Maries kölvatten sprang Susanne Johansson in på 2:42:07, en putsning på tre sekunder av hennes tid i Barcelona i våras. Jonas Larm sänkte perset med två minuter till 2:22:25.
Loppets främsta insats stod Catherine Ndereba för. Kenyanskan som dominerat den amerikanska långloppscirkusen på kortare distanser har nu lyckats definitivt med steget upp till marathon. I våras vann hon 
Boston Marathon efter en blixtrande avslutning. Igår var det raketfart hela vägen. Via 1:11:04 malde hon sönder allt motstånd fram till historiens femte bästa marathontid: 2:21:33. Khalid Khannouchi firade sitt färska amerikanska medborgarskap med nationsbästa 2:07:01 - den tredje segern på fyra år i Chicago.

(001023) 

 

VÄRMLAND BÄST I MALMÖTERRÄNGEN
Om en dryg månad är det som bekant dags för terräng-EM i Malmö och på lördagen testades banorna vid Bulltofta i en tävling som samtidigt fungerade som viktigt observationstillfälle för de svenska löparna. Den manliga tättrion var Värmlandsbaserade kenyanen Meshack Sang, Claes Nyberg (7 s efter) och Mustafa Mohamed (11 s efter Claes men 29 före fyran Erik Sjöqvist). Bland de kvinnliga seniorerna blev det en spurtstrid mellan Malin Öhrn och Linda Sjöström, som Malin vann. Juniorloppen togs hem av Mia Larsson resp Oskar Käck.

(001021)

 

EFTER JVM: TIDERNAS JUNIOR-VM FÖR SVERIGE!
Tidernas bästa junior-VM för svenskt vidkommande är ett faktum: Två guld, ett silver, ett brons och plus fem poängplatser är ett facit som i alla avseenden (antal guld, antal medaljer, valör på medaljerna, antal poängplatser, osv) överträffar allt från de tidigare sju upplagorna av Junior-VM!
Läs även vår mer detaljerade dagen-efter-analys av JVM och den svenska insatsen.
I arrangörernas officiella medaljliga blev det en sensationell 8:e plats före länder som Kina, Polen, Etiopien, Cuba, Spanien, Frankrike, Ukraina ... och USA! Totalt fördelades medaljerna över 39 av de 151 deltagande länderna, 22 tog guld. I poängplatsligan, där 62 länder fanns representerade, blev Sverige 12:a.
Om ni missade några av direktrapporterna från Santiago så finns allt nu samlat i vårt 
JVM-arkiv. Och JVM-bilderna - inte minst "Guldmedaljbilderna" nr 1 och nr 2 - finns förstås också kvar. Resultaten har IAAF.
Ett ytterligare bevis för att de svenska framgångarna i Santiago väckte uppmärksamhet: Båda våra världsmästarinnor har blivit föremål för artiklar på 
IAAF:s JVM-sida!

(001022-23)

JVM DAG 6: FJÄRDE MEDALJEN!!!
4x100m-tjejerna Emma Rienas, Jenny Kallur, Susanna Kallur och Linda Fernström som började dagen med 45.08 - nytt rekord - i försöken lyfte sig ytterligare tre tiondelar till 44.78 i finalen. Linda passerade mållinjen som fyra, men sedan trean Frankrike diskats för överväxling blev den officiella placeringen trea. Svensk bronsmedalj alltså!
Alhaji Jeng var högt över sin ingångshöjd 5.00 i stavfinalen, men rev sedan tre gånger på 5.20 och blev till slut åtta!
Läs mer på 
vår på-plats-sida och se mer på vår bildavdelning.

(001022)

JVM DAG 5: GULD OCH SILVER TILL SVERIGE!
Tidernas bästa junior-VM för svenskt vidkommande är redan ett faktum: Två guld, ett silver och ytterligare fyra poängplatser trots att en dag med ytterligare ett par goda möjligheter (Alhaji Jeng i stav, tjejerna på 4x100m) återstår. Sverige ligger just nu sjua i medaljligan!
Visst hade vi som upplevt Carolina Klüfts insatser tidigare under den här säsongen sett henne som en trolig vinnare av sjukampen, men det gäller ju också att kunna få ut den kapaciteten när det gäller.
Det var något som Carolina verkligen kunde här i Santiago. Trots litet känningar av en knäskada radade hon upp placeringsserien 2 (häck) - 1 (höjd) - 3 (kula) - 1 (200m) - 3 (längd) - 3 (spjut) - 2 (800m). Ja, på 800m var det en "moralisk" grenseger eftersom hon på sista varvet krossade allt motstånd i A-heatet.
Den sammanlagda segermarginalen kom att skrivas till hela 158 poäng: Carolina 6.056 (nordiskt juniorrekord med 242 p, bara 29 p från svenska seniorrekordet!) mot tvåans 5.898. 
Här finns bilderna!
Andra svenska medaljen i Santiago var däremot en högoddsare: Niklas Arrhenius drog till med nya personbästat 59.19 i femte omgången (hur många har persat i diskus i en VM-final?) och gick från sjätte till första plats. Och bara en konkurrent kunde sedan svara, så det blev alltså silver till Niklas.
En dag med två medaljer är det lätt att glömma andra goda prestationer. Men också våra övriga tre finalister den här lördagen i Santiago är verkligen värda att harangeras: Mikael Jakobsson blev 6:a på 400m häck, Johan Engberg 8:a på 200m och Gustav Svedbrant 15:e på 5000m.
På försökspasset kvalade Alhaji Jeng säkert in till stavfinal med 5.10 (se 
vår bildsida!) medan grenkollegan Fredrik Skoglund och längdhopparen Anton Andersson inte tog sig vidare till final.

(001021)

JVM DAG 4: CARRO LEDER, PHILIP FEMMA
Carolina Klüft har verkligen kopplat greppet om flickornas sjukamp. Nästpers 13.92 på häck, grenseger 1.80 i höjd, dunderpers (nästan en och en halv meter!) 13.27 i kula och grenseger 24.61 på 200m.
Det ger 3.636 poäng och luckorna bakåt är betydande. Tvåan är 119 p efter, trean 174 p, fyran 233 p och femman 313 p!!! Med en "normal" andradag kommer 17-åriga Carro att nå en bra bit över 6.000 och därmed även bli ett mycket påtagligt hot mot Monica Westéns svenska seniorrekord!
Dagens enda svenska finalist Philip Nossmy fick inte det "perfekta" loppet men var trots det femma med bara 12 hundradelar upp till silvret i ett lopp som var det klart bästa toppbreddmässigt någonsin på ett JVM.
Fredagen gav också Sverige två nya finalister: Johan Engberg kom trea i sin 200m-semi på 20.87 och Niklas Arrhenius' 54.38 var det sjätte längsta i diskuskvalet.

(001020)

JVM DAG 3: SANNA VÄRLDSMÄSTARINNA!!
Sverige har fått sin andra JVM-guldmedaljör och det var inte direkt oväntat Susanna Kallur som nu gjorde Erica Johansson (Seoul 1992) sällskap.
Och det var aldrig något snack om saken. Sanna tog greppet direkt från start och hade två meter bak till klungan när hon nådde mållinjen!
Vilket superlopp det handlade om förstår man dels av jätteavståndet bakåt dels av faktumet att det nya nordiska juniorrekordet 13.02 sattes i en motvind på hela 1.7 m/s! Med den vinden från andra hållet ....
I klungan var Jenny Kallur som sexa på nästperset 13.30 bara tre retfulla hundradelar från bronset!

Häckfinalen med 2xKallur var den självklara svenska huvudattraktionen den tredje JVM-dagen i Santiago.
Dessförinnan blev Mikael Jakobsson tredje svenska häckfinalist här i Santiago genom att notera femte bästa tiden 51.13 i semin och Philip Nossmy den fjärde genom att glida med som klockren tvåa i sin 110m häck-semi.
Sedan har också Johan Engberg med en inspirerad 200m-kvartsfinal (21.13) tagit sig vidare till morgondagens semifinal. Däremot räckte det inte riktigt för Johan Wissman.
Det blev inget trestegskval för Anton Andersson, som koncentrerar sig på längdhoppet senare i veckan.
Redan på försökspasset trädde
 tre nya svenskar i aktion: Båda 200m-löparna gick alltså vidare till kvartsfinalrundan, tyvärr dock inte riktigt så lätt som man hoppats eftersom båda hade farthämmande skadekänningar. Tredje blågula - höjdhopperskan Jenny Isgren - stannade på för final helt otillräckliga 1.75 i sitt kval.

(001019)

JVM DAG 2: ÖVERLÄGSEN SANNA OCH JENNY TILL FINAL
Susanna Kallur fortsätter imponera. Hon tog sig till final på 100 meter häck med den överlägset bästa tiden, 13.03, en sänkning av det egna nordiska juniorrekordet (och juniorvärldsårsbästat) med fyra hundradelar. Ingen annan var under 13.25. Jenny Kallur sprang sitt livs tredje snabbaste lopp och kvalificerade sig till final som sjätte tjej på 13.39.
Philip Nossmy var tvåa på 14.20 i ett extremt stökigt försökslopp med otaliga omstarter. Efter en halvknackig inledning kom Philip inte förbi jamaicanen Dwayne Robinson. Den som imponerade mest i försöken var kubanen Yuniel Hernández, som i det närmaste gick i mål på 13.86.
Maria Rendin var kvällens sista svenska. Hon tog 3.50 i första vilket kom att ge en slutlig 11:e placering totalt, sedan det blivit tre rivningar på 3.70.
På försökspasset gjorde både Gustav Svedbrant på 5000m och Mikael Jakobsson på 400m häck vad som behövdes för att avancera till final resp semi. Micke vann dessutom sitt heat mycket lätt.
Läs mer på vår 
direktrapportsida.

(001018)

JVM DAG 1: KALLUR SUCCÉSTARTAR JVM
friidrott.se är på plats i Santiago i Chile och direktrapporterar från den 8:de upplagan av junior-VM i friidrott.
Succéstart för häckfirman Kallur: Först vann Jenny sitt heat på pers 13.18, sedan Sanna sitt på 13.13. Bara tre andra var under 13.50 ... Nu ser vi verkligen fram mot semifinalerna i morgon!
Förutom orden från Chile räknar vi också med att kunna tillhanda en eller annan bild på vår 
JVM-bildavdelning. Just nu kan där beskådas Jennys 13.18-framfart.
Först ut av de svenska deltagarna var 100m-löperskorna Emmelie Barenfeld och Linda Fernström som båda säkert gick vidare till sina kvartsfinaler. Men det lyft på någon tiondel som sedan behövts för att också nå semin fanns inte där för någon av dem.
Däremot fanns det andra som hade det sensationellt motigt. Färska OS-ettan Kamila Skolimowska misslyckades för andra JVM:et i rad i kvalet. 51.84, nästan 20 m från segerresultatet i Sydney var helt otillräckligt.

(001017)

INFÖR JVM: VAD ÄR JVM?
Vilka är morgondagens stjärnor? En fingervisning om det ges de närmaste sex dagarna på Santiagos Nationalstadion. De svenska förhoppningarna om framskjutna placeringar är också ovanligt stora. Som vi nämnt tidigare toppar Susanna Kallur och Philip Nossmy årets världsstatistik. Men även sådana som Carolina Klüft, Alhaji Jeng, Niklas Arrhenius, Jenny Kallur, Johan Engberg, Anton Andersson, Mikael Jakobsson och kvinnliga 4x100m-laget ligger inom medalj- och finalskiktet.
Så det finns mycket att se fram emot (se "
Tidsprogram med svenska ögon") även om Marie Norrman (silver i Annecy 1998) har kastat in handduken. Hela truppen finns presenterad på vårt landslagsmeddelande. Läs vidare på förbundskapten Joachim Lindqvists specialkomponerade hemsida.
I de två första mästerskapen gick Sverige lottlös i fråga om medaljer, men på de fem senaste JVM har det blivit 10 medaljer med Erica Johanssons guld i Seoul 1992 som toppunkt. Erica är också ensam bland svenskarna om att ha bestigit prispallen i två mästerskap i följd.

Den svenska JVM-historikenI den digra segrarlistan i JVM-historien återfinns också Javier Sotomayor, Fiona May, Svetla Dimitrova (i sjukamp!), Ato Boldon (dubbelt 1992), Daniel Komen (dubbelt 1994), Gabriela Szabo, Teresa Marinova samt från 1998 de färska OS-medaljörerna Milion Wolde, Christian Malcolm, Reuben Kosgei och Osleidys Menéndez.

(001015-16)

 

SNABB SZALKAI I FERRARILAND
- Mitt bästa lopp någonsin.
Det var Anders Szalkais kommentar efter fjärdeplatsen på Carpi Marathon. Anders kom in på 2:14:04, bara 45 sekunder från sitt snabbaste lopp (2:13:19 från fjolårets London Marathon). Det platta norditalienska loppet är döpt efter Enzo Ferrari och genomförs i närheten av Formel 1-bilens testbana. Det besvärades i år av såväl regn som motvind på den raka sträckan. Anders plockade en hel del placeringar mot slutet och var bara en halv minut från pallen och en dryg minut bakom segrande kenyanen Gideon Chirchir, med ett förflutet som habil hinderlöpare med ett pers på 8:06.

(001016)

 

doha.jpg (11255 bytes)
GALAPUNKTEN SATTES I QATAR
Torsdagskvällens GP-final i Doha innebar en rekordsen punkt på årets internationella galasäsong. En del av OS-mästarna, bl a Maurice Greene, kände sig så urladdade att de valde att avstå möjligheten till en rejäl dos extra dollar på bankkontot. Merparten var dock på plats men inte oväntat fick flera Sydney-vinnare nu se sig besegrade. Det gällde Sergej Kljugin (höjd), Nick Hysong (stav), Nouria Merah-Benida (1500m), Ellina Zvereva (diskus), Olga Sjisjigina (100mH) och Trine Hattestad (spjut). Så de även i Doha triumferande Heike Drechsler (längd), Noah Ngeny (1500m), Jonathan Edwards (tresteg) och Marion Jones (100m) var faktiskt i minoritet.
Resultatnivån var i allmänhet relativt måttlig, så nöjde sig exempelvis Marion Jones med att "jogga" hem 100m-loppet på 11.00. Toppgren blev faktiskt manlig kula tack vare den amerikanska trion Andy Bloom (21.82!!), Adam Nelson (21.66) och John Godina (21.51)! Ett extra utropstecken förtjänade också Andrij Skvaruk (81.43 i slägga) och evigt unga Drechsler (7.07w!).
Av de två svenska deltagarna blev Staffan Strand fyra på 2.25 med OS-vinnaren Kljugin fem cm och en placering bakom medan Erica Johansson efter en mycket stabil serie (fem hopp på 6.58-6.69) slutade sexa retfullt nära Tatiana Kotova (1 cm före) och Fiona May (3 cm före).
"Overall"-prisen på 200.000 dollar för säsongens bästa GP-poängsamlande gick inte oväntat till Trine Hattestad (trots förlust nu med 1 cm mot Cubas Sonia Bisset!) och Angelo Taylor. Fast den senare borde kanske ge en viss "provision" till sina kullandsmän som såg till att tidigare totalledaren Jurij Belonog fick nöja sig med en fjärdeplats.

(001005)

 

ALFRED 2:17 I KÖLN
Några kanske saknade Alfred Shemweta på Lidingöloppet i söndags. Förklaringen var att Alfred i stället befann sig i Köln för att springa marathon. I vad meteorologerna i förväg kallat "halvmulet" - dvs ösregn och blåst - blev det för Alfred en tredjeplats på 2:17:07 strax bakom kenyanerna Benson Lokorwa (2:15:51) och Fred Getagne.

(001002)

 

MOTSATTA SEGERRECEPT I LIDINGÖLOPPET
Kenyansk herrseger och norsk damseger har snarare varit en regel än ett undantag på Lidingöloppet och den nästan högsommarvarma 36:e upplagan var inget undantag. Barnabas Kosgei försvarade nämligen förstaplatsen från i fjol och Lidingödebuterande Stine Larsen såg till att OS-upptagna fjolårsvinnaren Gunhild Halles frånvaro inte märktes.
Däremot var det diametrala segerrecept som gällde den här gången på den avgörande, rejält kuperade, slutdelen av banan. Medan Barnabas satte in sitt mot landsmannen Jimmy Muindi avgörande ryck uppför legendomspunna Abborrbacken så var det i efterföljande utförslöporna som vårens Göteborgsvarvssuverän Stine fångade in och sprang ifrån dessförinnan ledande Florence Barsosio.
Inga svenska löpare förmådde blanda sig i segerstriderna, bäst lyckades inte oväntat Chicago Marathon-laddande Marie Söderström-Lundberg som säker trea i det kvinnliga loppet.

(001001)

 

SEGERRIKT JUNIOR-VM-GENREP I SCHWEIZ
Att vi har ett stort antal internationellt slagkraftiga tonåringar som snart anträder resan till JVM i Chile underströks vid lördagens europeiska JVM-genrep i schweiziska Düdingen. I kamp med blivande JVM-deltagare från ett 10-tal nationer svarade nämligen de tolv blågula för sex suveräna segrar, fyra andraplatser och en tredje!
För vinsterna i det inte helt resultatvänliga vädret stod Johan Engberg (10.70/+0.9 och 20.95/-1.2), Philip Nossmy (13.91/+0.9), Mikael Jakobsson (51.38), Anton Andersson (1526/-0.9) och Susanna Kallur (13.22/+1.9) och för andraplatserna Alhaji Jeng (500 - med lånade stavar, de egna kom inte fram i tid), Staffan Jönsson (44.54), Jenny Kallur (13.69/+1.9) och Anna Wiberger (1224/-0.7).
I fallet Philip var det extra intressant att konstatera att tvåan i loppet - slagen med nästan en halv sekund - var tyske Thomas Blaschek, dvs han som ligger tvåa efter Philip på den aktuella världsårsbästalistan för juniorer!
Förbundskapten Joachim Lindqvists JVM-sida.
JVM-truppen.

(000930)

 

LILLA LIDINGÖLOPPET SAMLADE UNGDOMSELITEN
Lilla Lidingöloppets juniorer sprang i strålande sommarsol på lördagen. Några redan välkända namn återfinns bland vinnarna: Albert Mollén, David Nilsson, Magdalena Ottersten och Pernilla Sävestrand i hård kamp med Jenny HolmroosResultat.

(000930)

 

BÄTTRE OCH BÄTTRE OCH BÄTTRE OCH ....
Kajsa Bergqvists internationella seniormästerskapskarriär ser nu ut så här:
* Inne-VM 1995 (Barcelona): 13:e
* VM 1995 (Göteborg): 17:e i kvalet
* Inne-EM 1996 (Stockholm): 6:a
* OS 1996 (Atlanta): 16:e i kvalet
* Inne-VM 1997 (Paris): 8:a
* VM 1997 (Athen): 5:a
* EM 1998 (Budapest): 14:e i kvalet
* VM 1999 (Sevilla): 4:a
* Inne-EM 2000 (Gent): 1:a
* OS 2000 (Sydney): 3:a
Det som är extra intressant är trenden i de olika mästerskapen: Inne-EM 6:a - 1:a, inne-VM 13:e - 8:a och framförallt då VM/OS: 17:e - 16:e - 5:a - 4:a - 3:a!
Och medan segrarinnan Jelena Jelesina tog sin första stora seger nu som 30-åring är det bara 24 som Kajsa fyller om knappt två veckor!

(000930)

 

"DE FANTASTISKA 76:ORNA"
Med OS-friidrotten avslutad för svenskt vidkommande kan man summera fyra poängplatser (topp-8) genom Kajsa Bergqvist, Stefan Holm, Staffan Strand och Robert Kronberg. En kvartett som förutom de framskjutna OS-placeringarna har det gemensamt att man föddes inom det knappa halvåret 18 april - 12 oktober 1976.

(000930)

 

OS DAG 8: KAJSAS FÖRSTA OS-MEDALJ!
För svenskt vidkommande var höjdhoppet den stora händelsen vid finaldagen för OS-friidrotten. Inte bara för att där finns dagens enda svenska deltagare utan också för att den deltagaren - Kajsa Bergqvist - inte var bara en deltagare ut en av de absoluta huvudpersonerna.
Upptakten på finalen såg för Kajsas vidkommande lika imponerande ut som kvalet. Högt, högt över 1.85, 1.90, 1.93 och 1.96 samtidigt som många av de förmodat svåraste motståndarna hade det betydligt jobbigare. Endast rutinerade ryskan Jelena Jelesina agerade lika övertygande.
1.99 kom att bli nyckelhöjden. Sydafrikanska Hestrie Cloete och Jelesina tog direkt medan Kajsa hade en "halvmiss" i första innan hon flög över i andra. Ingen tog sedan 2.01 i första (Kajsa inte nära) medan Cloete och Jelesina klarade i andra. Då behövdes alltså ytterligare en höjd (2.03) för guld så Kajsa valde att spara två försök dit även 2.01 i andra hade gett silver (delat).
Kajsas första på 2.03 var bra (hade säkert räckt till 2.01) och det andra ännu bättre. Höjden fanns där definitivt men tajmingen av ribbpassagen var en anings aning fel. Så det blev till slut brons (delat med tävlingens stora sensation Oana Pantelimon).
Alla Sydneyresultaten och en hel del kommentarer finns på OS-arrangörens friidrottssida och även IAAF tillhandahåller en innehållsrik egen OS-sida.

(000930)

 

OS DAG 7: INGET GULD FÖR EL G!
Även om 1500m numera lämnat över rollen som prestigegrenen nummer ett till 100m så är det fortsatt en av de verkliga begivenheterna på varje stort mästerskap. Nu skulle Hicham El Guerrouj skaffa sig den enda tunga merit han saknade efter att ha dominerat branschen nästan totalt ända sedan Atlanta. Men formen var inte alls som i Sevilla och det gav Noah Ngeny tillfälle att spurta hem ett "halvfartslopp".
En annan sensation kom i kvinnliga släggan, där storfavoriten (i dopingavstängda Mihaela Melintes frånvaro) Olga Kuzenkova tvingades ge sig för 17-åriga polskan Kamila Skolimowskas nya juniorvärldsrekord 71.16.
För Marion Jones var det dags för etapp del tre på vägen mot de historiska fem gulden: Längdfinalen. Men som många tvivlare trott i förväg räckte inte den tekniska kompetensen till för seger. Den gick i stället till evigt unga Heike Drechsler som tog sitt första VM-guld när Marion var bara sju år gammal!
Inga svenska friidrottare tävlade på fredagen.

(000929)

 

OS DAG 6: KAJSA I SITT LIVS FORM?
Visst har Kajsa Bergqvist varit i stora finaler tidigare, bl a fyra så senast i Sevilla i fjol, men aldrig att vägen till finalen varit så spikrak och fri från ojämnheter som nu. 1.85, 1.89, 1.92 och formella kvalgränsen 1.94 avverkades med en självlysande auktoritet. Det bara smällde till i varje upphopp och hon såg ut att ha säkerhetsmarginaler av decimeterformat hela vägen, alltså även på 1.94 ....
Det utlovade soliga och 30-gradiga högsommarvädret hade ännu inte nått Sydney när nattpasset inleddes med tiokamparnas häcklopp. Men det hindrade inte Henrik Dagård från att springa på årsbästa 14.30 vilket gjorde att han avancerade tre placeringar i sammandraget och efter sex grenar alltså låg 10:a. Stabil insats i diskus, pers i stav (5.10) och ett bra spjutkast lyfte honom ytterligare två snäpp inför avslutande 1500m. Till slut blev det dock 10:e platsen och poängen 8.178 är faktiskt Henriks bästa på fyra år!
Vann rätt man?
Den frågan kan man ställa ang två av torsdagens finalgrenar. Tiokampsvinnaren Erki Nool hade från början en nolla i diskus efter tre övertramp, men efter protest upphävde juryn domslutet för Nools tredjekast. Ett beslut som framstod som obegripligt av två skäl: För det första därför att videon snarast styrkte att det var tramp, för det andra därför att en jury enl gällande regler får ändra ett domslut endast om det är odiskutabelt att det begåtts ett fel.
Manliga 200m-finalen drabbades av en allvarlig startermiss. USA:s John Capel, som sprungit mycket övertygande fram till finalen, ryckte kraftigt och mitt i det rycket sköt startern! Följden blev att Capel var ett par-tre meter efter alla övriga ur blocken. Startern skall ju inte skjuta förrän det är stillhet i fältet och det var det sannerligen inte nu. Han skulle ha kommenderat Omstart och gett Capel en varning. Fast det skall sägas att så bra som grekiske Konstantinos Kederis sprang är det inte säkert att Capel vunnit ändå.
Och så vann Marion Jones förstås kvinnliga 200m. Där fanns inga som helst frågetecken kring riktighet av utgången.

(000928)

 

OS DAG 5: ERICA INTE TILL FINAL
Friidrotten i Sydney gjorde efter en dags återhämtning en omstart med full aktivitet på alla plan. Meteorologerna indikerade att var högsommarväder på ingång till Sydney, men det visade sig vara mest önsketänkande även om det inledande regnet upphörde och solen kom fram.
Svenska intressen under onsdagen var Henrik Dagård första tiokampsdag samt kvalen för Martin Eriksson, Patrik Kristiansson (37 startande, kvalgräns 5.75) och Erica Johansson (40 startande, kvalgräns 6.70).
Medan Henke gjorde en habil förstadag (13:e efter fem grenar) ville det sig inte fullt ut för kvalhopparna. Trots att 5.65 resp 6.60 blev nyckelresultaten kommer finalerna i stav och längd att gå utan svenskt deltagande. Martin och Patrik stannade på 5.55 medan Erica efter hyggliga 6.53 i första aldrig förmådde öka och därmed ta den efter sommarens fina hoppning logiska finalplatsen.
Den med stor förväntan emotsedda manliga 800m-finalen blev något av en besvikelse genom att ingen tog något egentligt initiativ förrän in i sista kurvan. Ett upplägg som passade Nils Schumann perfekt och gav honom en inte ens av tyskarna själva tilltrodd guldmedalj.
Kvinnliga korta häckfinalen kändes också avslagen sedan "givna vinnaren" Gail Devers redan i semin bara stannade och gick därifrån efter ett par häckar. En lårskada som omöjliggjorde maxlöpning angavs som förklaring.
Däremot var det klass på båda långa häckfinalerna. I den kvinnliga gjorde Irina Privalova ett harmoniskt lopp från start till mål, sänkte perset med ca sekunden och gick så när under "dröm-53". I den manliga lät sig Angelo Taylor inte knäckas mentalt av innerbanan och kunde på slutet utnyttja sin överlägsna löpstyrka till att på nya världsårsbästat 47.50 just precis sno guldet från länge ledande Hadi Al-Somaily.
Och så kom Marion Jones tillbaka till tävlingsbanorna med inte bara den oerhörda 100m-uppvisningen utan också två dygn uppochnedvända av avslöjandet om maken CJ Hunters positiva dopingprov i det mentala bagaget. Det blev två 200m-joggningar och ett längdhopp - och mer behövdes inte. 

(000927)

OS DAG 4: ROBBAN OS-FINALISTEN
Visst tog Robert Kronberg den chans (se förhandsresonemanget från i går!) som fanns att gå till OS-final. Efter en alert start och ett konsekvent koncentrerat genomfört (vilket var oerhört viktigt med tanke på att han ute på bana 8 inte kunde hålla koll på alla konkurrenter) lopp ända fram till fällningen blev Robban fyra i mål på 13.39! Och man kan inte heller påstå att det berodde på "tur" i heatindelningen eftersom det blev samma 13.39 för fjärdeplatsen i den andra semin!
Finalen knappt två timmar senare kom nog litet för tätt inpå urladdningen i semin - ett lopp som tveklöst kan betecknas som hans och därmed Sveriges bästa någonsin på sträckan. Litet efter i starten och sedan "ensam" på ytterbanan kom Robban aldrig riktigt med i loppet. Hur mycket han utvecklats under det här året understryks av att tiden ändå var i nivå med perset inför säsongen!
Måndagen satte punkt för den första halvan av OS-friidrotten och denna småkyliga "lilla finaldag" bjöd också på många minnesvärda ögonblick. För de över 100.000 australiensarna på läktarplats i första hand förstås Cathy Freemans 400m-guld. För resten av världen var de försvarade gulden för Michael Johnson (400m) och Haile Gebrselassie (10000m) liksom Jonathan Edwards och Maria Mutolas karriärkrönande titlar i fjärde OS-starterna och Stacy Dragilas historiska första kvinnliga OS-guld i stav väl så stora begivenheter.
"På nattens försökspass drar inte mindre än 53 längdhoppare - inkl Mattias Sunneborn och Peter Häggström - igång jakten på de säkert finalgivande 8.15-hoppen. Fast i verkligheten lär det räcka med ca 8.00 för att ta en av de tolv finalplatserna."
Så skrev vi på förhand och strecket kom att dras vid just 8.00! Tyvärr nådde varken Hägge (7.83) eller Sunne (7.63) upp dit och får alltså tillsammans med sådana förmodade medaljmöjligheter som James Beckford, Yago Lamela och Melvin Lister följa finalen från åskådarplats.
För Anna Söderberg och de andra i diskuskvalet krävdes till slut 60.74 och faktum är att den allra sista platsen vidare togs av världsmästarinnan från Sevilla Franka Dietzsch. För Anna fungerade kastningen inte alls utan redskapet landade stadigt runt 55-56 meter.
Ingen Ali Saidi-Sief i 1500m-försöken. Efter förmodligen ganska mycket funderade valde han till slut alltså att göra "en Niyongabo", dvs som burundiern för fyra år sedan avstå att utmana en 1500m-suverän (då Morceli, nu El Guerrouj) för att i stället ta hem ett "säkert" 5000m-guld.
Läs mer på vår specialsida för den fjärde tävlingsdagen.

(000925)

 

OS DAG 3: 2.32 FÖR STEFAN OCH STAFFAN!
Stefan Holm och Staffan Strand klarade båda 2.32 i höjdfinalen och det gav placeringar som fyra resp, en tangering av det svenska utfallet i grenen för 36 år sedan i Tokyo.
Minst sagt "godkänt" alltså även om det var oerhört nära att det hade blivit ännu bättre. Dels var Stefan oerhört nära på 2.35 i första, dels togs ju silvret av en hoppare, Javier Sotomayor, som ju med diffusa motiveringar fick en dopingsavstängning upphävd i förtid.
Vår tredje svensk ur årgång 1976 som var i aktion på söndagen - Robert Kronberg - gjorde också en oklanderlig insats. Varken i försök och kvartsfinal rådde minsta tvekan om att Robban skulle ta en säker vidareavancemangsplacering. Och faktiskt att det kändes som om det fanns så pass mycket outtaget att han i morgon kan bli en seriös faktor i striden om de åtta finalplatserna. Läs mer på vår specialsida om den tredje OS-dagen.

(000924)

 

OS DAG 2: CHRISTIAN KVALHOPPADE
Den andra dagens förmiddagspass (= nattpasset härhemma) saknade svenska deltagare. Intressantaste inslag internationellt var upptakten på sjukampen och manliga 800m-försöken (lekande lätt för Wilson Kipketer).
På kvällspasset var det dock dags för Christian Olsson att kvalhoppa i tresteg. Uppsatt kvalgräns var 16.95, men det kom att räcka med 20 cm mindre. Christian hoppade bra men inte tillräckligt bra: 16.45 - 16.56 - 16.64 innebar att det till slut kom att som för Camilla Johansson kom att fattas 11 cm.
Toppnumren den andra dagens finalpass var förstås 100m-finalerna där storfavoriterna Marion Jones och Maurice Greene sannerligen levde upp till alla högt uppskruvade förväntningar med bländade insatser som i mer gynnsamma väderbetingelser kunde ha varit världsrekordmässiga. Läs mer på vår specialsida för andra dagen.

(000923)

 

OS DAG 1: TVÅ HÖJDFINALISTER
Efter drygt fyra års väntan, träning och laddning var det äntligen dags för världens friidrottare att tävla olympiskt. Starten gick kl 01.00  natten till fredagen svensk tid.
Utan att göra några som helst anspråk på att vara heltäckande presenterar vi en del intryck, iakttagelser och reflektioner på en dagsaktuell Sydneysida.
Först ut att tävla av svenskarna var Patrik Bodén i spjutkvalet. Det krävdes 82.24 för final, något som inte fanns där för Patrik i första tävlingen efter en och en halv månads axelskadeproblem. Nu blev det 78.06.
Närmare var det för Camilla Johansson som bara hade 11 cm upp till finalstrecket i tresteg.
På rätt sida strecket blev det däremot för höjdduon Stefan Holm och Staffan Strand. Det behövdes som väntat inga 2.30, det var t o m tillåtet med rivningar på vägen för den som klarade 2.27. Läs mer om höjdkvalet på vår dagsaktuella Sydneysida.
Men OS-friidrotten vore inte så speciell om det inte också var ett i högsta grad världsomfattande evenemang. Vi har därför samlat en del förhandsnotiser ur det internationella perspektivet på egen sida.

(000922)

 

13.36 I AUSTRALIEN AV ROBBAN
I lördags på Skol-SM presterade Philip Nossmy med 13.39 på 100 cm-häckarna den snabbaste svenska tiden någonsin på 110m häck. När det beskedet via den elektroniska mailen nådde Robert Kronberg i Australien kan man gissa att det innebar en extra tändning inför söndagens OS-uppvärmningstävling i Runaway Bay. Ty med +1.5 m/s i ryggen vann Robban efter en stenhård duell med holländske Robin Korving på 13.36! Svenska rekordet från Finnkampen sänktes därmed med 0.08, men kanske viktigare ändå var väl alltså att Robban därmed åter är snabbast i Sverige oavsett häckhöjd.
Ytterligare fyra svenskar vann i sina grenar i Runaway Bay: Christian Olsson och Camilla Johansson tog hem trestegen på 16.74 resp 14.10 (alltså bara 4 cm från svenska rekordet), Erica Johansson vann längd på 6.41 (plus långt tramphopp) och Kajsa Bergqvist gjorde sin tredje tvåmeterstävling den här säsongen. Efter 2.00 prövade Kajsa på världsårsbästahöjden 2.03. Och 
Henrik Dagård rapporteras högt över fem meter i stavhopp, dvs fem centimeter över hans tidigare årsbästa satt i Götzis i försomras.

(000917)

 

SKOL-SM DAG 3
Solen fortsatte att stråla över huvudstaden när Skol-SM på söndagen avslutades och de nya personliga rekorden för våra 15-16-17-18-åringar fortsatte att strömma in. Vår direktrapportering från Stadion speglar skeendet mer i detalj. Förutom till självskrivne Philip Nossmy (P18) gick helgens speciella prestationspriser i tuff konkurrens till Carolina Klüft (F18), Magnus Lohse (P16), Jennie Nilsson (F16), Olle Walleräng (P15) och Mfon Etim (F15). I lagtävlingarna triumferade Malmö i FIG-klassen, Sundsvall bland övriga gymnasier och Centralskolan i Staffanstorp bland grundskolorna.

(000917)

 

SKOL-SM DAG 2
Philip Nossmy stod för lördagens prestation på Stadion. På ett förkrossande överlägset sätt vann han 110m häck P18 på 13.39! "Snabbaste någonsin" var ett epitet som också gällde för Olle Wallerängs 1:54-lopp i P15:s 800m. En tredje lördagsprofil var Carolina Klüft som först "snubblade in" (nära att falla på sista häcken) på 14.08 på häck och som sedan chockade alla medeldistansspecialisterna genom att spurta hem 800m!
Läs mer om detta och annat som hänt idag på 
vår specialsida där vi rapporterar on-line.

(000916)

 

SKOL-SM DAG 1
Årets Skol-SM har avverkat sin första tävlingsdag med P18-loppet på 1500m och Philip Nossmys och Johan Wissmans imponerande löpning på "hobbysträckan" 100m slätt som särskilda utropstecken. Bilden till höger togs en dryg halvtimma före första start på ett soligt Stockholms Stadion. Tyvärr försvann solen sedan bakom horisonten och kvällen blev ganska kylig, vilket dock inte hindrade många utmärkta resultat. Vår specialsida tillhandahåller på-plats-rapportering plus förstås länkarna vidare till tidsprogram, resultat m m.

(000915)

 

ERICA 7.72!
Vid fredagens uppvärmningstävling på Guldkusten i Australien testade Erica Johansson och Anna Söderberg formen efter att ha övergått till australisk tideräkning. Erica sprang 60m på 7.72 (femma) medan Anna kastade 60m plus 39 cm (vann).

(000915)

GÖTA OCH RÅNÄS SNABBAST VID KLARÄLVEN
Rånäs tjejer fick revansch på Vidar när Klarälvsstafetten avgjordes i Ekshärad i helgen. Norskorna slog upplandsklubben på mållinjen i vårens Holmenkollstafett. I Värmland hade däremot Rånäs en betryggande minut i segermarginal på den kanppt 14 och en halv kilometer långa stafetten. Götas herrar var 44 sekunder före Hälle.

(000911)

 

TVÅ ÅRSBÄSTA AV HENKE DOWN UNDER
Tiokamparen Henrik Dagård var förste svenske OS-friidrottare att dra till andra sidan jordklotet och han blev också den förste att därborta testa tävlingsformen. Vid söndagens "uppvärmningsgala" i Runaway Bay avverkade han 100m (10.83/+1.0), 110m häck (14.33/+1.9 - årsbästa) och spjut (66.71 - också årsbästa). I de minst sagt friska vindarna trivdes annars framförallt sprinters (Merlene Ottey 10.91w) och längdhopparna (hemmahoppet Peter Burge 8.48w, tre man till över 8.23w).

(000910)

 

SM HALVMARATHON: ALFRED OCH MARIE!
Också i år inkluderade Stockholmsloppet även de svenska mästerskapen i halvmarathon. Också i år - när huvudstaden bjöd på soligt men också litet blåsigt väder - hamnade guldmedaljerna hos Alfred Shemweta och Marie Söderström-Lundberg.
Alfred tog hand om herrloppet redan efter 1 km, var loss tillsammans med debutanten Erik Sjöqvist redan efter 6 km och blev helt ensam efter 15 km. I mål noterades en segermarginal på nästan minuten (1:04:48 mot 1:05:40) till en mycket trött Erik, som faktiskt undslapp sig ett "Aldrig mer" omedelbart efteråt. En annan Finnkampslöpare, Jonas Hagelin, spurtade till sig bronset i kamp med Anders Szalkai.
Marie tvekade inte heller utan försvann sin vana trogen direkt från alla kvinnliga konkurrenter. Men förra veckans förkylning hade tydligen tärt på krafterna och ungefär halvvägs vände trenden och bakifrån närmade sig ett par konkurrenter, Tjejmilstvåan Lena Gavelin och Finnkampslöperskan Malin Öhrn. Ja, Lena kom t o m ikapp, men Marie hade spurtsnabbheten inne på Stadion och tog en kontrollerad seger - 1:14:39 mot 1:14:41 (jättepers) - med trean Malin ca halvminuten bakom.

(000910)

 

JSM/USM MÅNGKAMP: NADIA 5.242, ERIK 7.451
Vid helgens JSM-USM mångkamp på Heleneholms IP korades åtta mästare, nämligen Vittsjös Erik Svensson (M22), Simrishamns Gustav Svensson (P18), Hässelbys Rasmus Olofsson (P16), Färjestadens Niklas Wiberg (P15), Lidingös Ida Sjöling (K22), KA2:s Nadia Casadei (F18), GKIK:s Mikaela Bernhardsson (F16) och Växjös Sofia Klüft (F15).
Lördagens toppnotering var Nadias nya personliga rekord 5.242 efter en tuff 800m-löpning (2:14.87). Tyvärr fattades ändå en liten bit upp till JVM-kvalgränsen. Carolina Klüft samlade ihop 4.704 på sex grenar och hjälpte sedan kompisen Nadia med farthållningen på 800m.
Söndagens namn var Erik och Mikaela vilka båda bjöd på imponerande andradagar som resulterade i högklassiga summorna 7.451 resp 5.531. För Eriks del innebar det att perset från senior-SM höjdes med över 200 poäng, medan Mikaela tog in hela halvtidsunderläget mot Daniela Lincoln Saavedra och dessutom drog ifrån till mycket klar seger.
Men hur står det egentligen till med det allmänna mångkampsintresset bland våra ungdomar och juniorer? Topparna finns alltså men totalt 37 startande på 8 klasser nu i Malmö innebär ju ett snitt på blott ca 4.5/klass.

(000910)

 

BERLIN: JENNIE 2:41 - HELÉN 2:46
Samtidigt med SM-halvmaran i Stockholm fanns ett par av våra bästa långlöperskor i Berlin för att avverka dubbla sträckan: Jennie Åkerberg blev 19:e på 2:41:02 (hennes 1:17:51 på halva hade dessutom räckt ganska långt på SM!) och Heléne Willix 22:a på 2:46:34. Förste svensk i mål var Vingarnas Håkan Mårtensson som kom 60:e i herrklassen på 2:34:13. Allra först i mål var - förstås - en kenyan: Simon Biwott på 2:07. Han var egentligen engagerad som farthållare, men bestämde sig för att fullfölja loppet, med lyckad utgång!

(000910)

 

VM-BILJETTER JAGAS PÅ HALVMARATHON-SM
Söndagens upplaga av Stockholmsloppet innehåller inte bara en kamp om SM-medaljerna i halvmarathon. För de främsta kvinnorna hägrar också en VM-biljett. Till Mexico! Marie Söderström-Lundberg känner väl till våndan med kvalgränser. 12 mars gjorde hon sitt livs marathonlopp i japanska Nagoya, men tiden 2:33:05 var fem sekunder över OS-kvalgränsen. 13 maj upprepade sig historien när Marie sprang Göteborgsvarvet på 1:12:35. Behöver vi nämna att det var fem sekunder över kvalgränsen igen? Denna gång till halvmarathon-VM som avgörs i Veracruz, 12 november. Även om Marie inte skulle lyckas fila ner de sista fem sekunderna finns ytterligare en möjlighet att kvala in. Om de fyra bästa tjejerna snittar 1:14:00 får de åka som lag till Mexico. Camilla Benjaminsson sprang Broloppet på 1:14:21.

(000908)

 

NYTT STAVREKORD AV HANNA-MIA
Vid Göteborgs öppna DM på Slottsskogsvallen på torsdagskvällen var det dags för Kalmars Hanna-Mia Persson att ta hand om det svenska rekord i stavhopp. När Hanna-Mia gick över 3.92 i andraförsöket innebar det nämligen en förbättring av Maria Rendins sedan drygt två månader gällande (och i Finnkampen tangerade) svenska bästanotering.

(000907)

 

FINNKAMPEN DAG 2
Stefan Holm 2.34, Erica Johansson 6.78, Christian Olsson 16.89!
Ett kortvarigt stilla solregn och litet friskare vindar hälsade tävlande och publik välkomna till Helsingfors Olympiastadion och den andra tävlingsdagen. Under förstadagen gick det mesta bra eller bättre än bra ur svensk synvinkel och det manliga laget skaffade sig 17 poäng plus, medan det kvinnliga laget låg betydligt närmare än något kunnat vänta sig i halvtid. Mycket av lördagens flyt och känsla höll i sig på söndagen som blev ännu en minnesvärd Finnkampsdag.
För den svenska individuella höjdpunkten svarade Stefan Holm med 2.34 i höjd, men andra OS-hoppare som Christian Olsson (16.89) och Erica Johansson (6.78) övertygade också.
Ändå så är ju Finnkampen den nästan enda friidrottstävlingen där det individuella får stå tillbaka för lagmomentet. Det är ju på Finnkampen som inte bara stjärnorna gäller utan det handlar lika mycket om lagkamraternas insatser gentemot sina motståndare. I det avseendet var den här helgen i Helsingfors också väl värd att komma ihåg. På förhand kändes det som det skulle bli svårt för herrlaget att försvara segern från Ullevi, men när det kom till kritan lyfte sig framförallt löparna (nyckelgrenar 5000m och långa häcken) på ett sådant sätt att det till slut blev en mycket klar (+22 poäng) svensk triumf.
Även damerna gick starkt jämfört med grundkalkylen och trots sjukdoms/skadebetingad frånvaro av sådana nyckeldubblerare som Malin Ewerlöf-Krepp och Marie Söderström-Lundberg blev det till slut bara 28 poäng upp till finskorna.
Läs vidare på 
vår speciella Finnkampssida fylld med notiser och kommentarer.

(000903)

 

UNGDOMSKAMPEN: POJKARNA VANN
Fyra poäng upp för killarna och åtta för tjejerna. Det var facit efter den första dagen av Ungdomsfinnkampen som så när som på stafetterna genomförs i Leppävaara/Alberga strax utanför Helsingfors. Vädret höll god sensommarklass också dag 2 och Sverige fick en perfekt upptakt när Philip Nossmy anför en dubbelseger på korta häcken. Därmed övertog Sverige alltså den sammanlagda ledningen i pojkmatchen och det övertaget försvarade man under hela förmiddagen så att man gick in till den avslutande långa stafetten inne på Olympiastadion med ett par pluspoäng. I den stafetten gavs Finland aldrig någon chans att hota. Däremot var det redan före stafetten klart att Finland vinner flickmatchen.
Gren-för-gren rapporter på 
vår Finnkampssida.

(000902-3)

 

FINNKAMPEN DAG 1:
Sanna Kallur 13.07, Robert Kronberg 13.44, Philip Nossmy 13.63, stafettjejerna 44.12!!!
De drygt 33.000 åskådarna på lördagskvällen på Helsingfors Olympiastadion fick uppleva inspirerade svenska insatser som gav båda svenska lagen klara plus på förhandskalkylerna. I halvtid leder våra herrar med 17 poäng med det är blott 2 poängs underläge för damerna.
Bakom dessa siffror dolde sig ett stort antal härliga enskilda prestationer, inkl fyra svenska rekord: Robert Kronberg hade äntligen flyt med hundradelarna (13.44), Susanna Kallur (13.07) och Philip Nossmy (13.63) noterade världsårsbästa (?) för juniorer och kvinnliga 4x100m-laget (44.12) raderade ut en tjugo år gammal seniortoppnotering med ett lag som till 3/4 utgjordes av juniorer!
Om dem och stavhopparna, kulstöterskorna, 5000m-löparna, Kajsa Bergqvist och alla de andra står att läsa 
vår speciella Finnkampssida som tillhandahöll referat och kommentarer direkt från händelsernas centrum.

(000902)

 

GULDTACKORNA SLUTFÖRDELADE
På fredagskvällen nådde årets Golden League-säsong sin slutstation med ISTAF på Berlins Olympiastadion. Gail Devers (100m häck) hade redan i Brussel säkrat en andel i de 50 kg guld som ingick i jackpoten. Efter segrar i Berlin för Maurice Greene (100m), Hicham El Guerrouj (1500m), Tatiana Kotova (längd) och Trine Hattestad (spjut) blev det till slut fem personer som fick dela på bytet. Jobbigast var det för Kotova som först i sista hoppet - och då med minimala 1 cm - övertog den förstaplats som evigt unga Heike Drechsler haft i ett fast grepp sedan sitt öppnngshopp 6.95.
Fredagskvällens idrottsliga höjdpunkter var 100m-loppen i vindstilla där Greene och Marion Jones med nya världsårsbästan (9.86 resp 10.78) gjorde klart att de odiskutabelt är "världens snabbaste" så här ett par-tre veckor före OS.
Erica Johansson (fyra på 6.66) lyckades klart bäst av de tre svenska deltagarna. Staffan Strand (tia på 2.20) och Martin Eriksson (nia på 5.51) spelade diskreta roller. Alla tre hade sedan att hasta vidare till helgens Finnkamp i Helsingfors.
En del av de internationella storheterna, bl a Michael Johnson som i Berlin noterade för honom anmärkningsvärt blygsamma 45.00, sticker i stället söderut för att i italienska Rieti på söndag (= sista dagen på den internationella kvalperioden för OS-deltagande) sätta punkt för årets europeiska galasäsong.

(000901)

FGP: CHRISTIAN OCH CILLA TOTALSEGRARE
Christian Olsson och Cecilia Nilsson vann som väntat totalsegrarna i Folksam Grand Prix 2000. Det innebär ett tillskott på 55.000 kronor vardera inför vidare satsningar.
- Nu ska jag bli en ännu bättre släggkasterska, var Cecilias svar på vad hon skulle göra med pengarna.
Wexiö Games korade också de övriga åtta grensegrarna som kammade hem 30.000 kronor var: Annika Amundin (100m), Ida Nilsson (3000m/5000m), Gudrun Arnardottir (400mH), Vala Flosadottir (stav), Johan Engberg (200m), Rizak Dirshe (800m/1000m), Amon Kipruto (hinder) samt Breaux Greer (spjut).
Referat från Wexiö Games på vår specialsida.

(000829)

 

GAVELIN UTROPSTECKEN PÅ SOLIG TJEJMIL
Knappt 28.000 tjejer från elva nationer hade anmält sig till den sjuttonde upplagan av Tjejmilen och av dessa så kom en bra bit över 20.000 till start i det strålande sommarväder som huvudstaden glädjande nog kunde tillhandahålla. I tävlingsmomentet i Sveriges största idrottsevenemang för kvinnor dominerade som väntat Marie Söderström-Lundberg direkt från start och hon vann till slut med närmare minuten på 33:30. Få hade nog däremot tippat Jamtrennarnas Lena Gavelin som tvåa, men Lena var den enda som vågade försöka matcha Marie i början och kunde sedan försvara det uppbyggda övertaget mot attackerna bakifrån från främst fjolårsvinnaren Susanne Johansson.

(000827)

 

ANTON 16.27w I JUNIORKAMPEN
När den Nordiska juniorlandskampen inleddes i ett svalt, regnigt och framförallt mycket blåsigt (vinden stadigt 3-7 m/s!) Borgarnes på Island kom de individuella toppresultaten naturligtvis i sprint och horisontella hopp: Susanna Kallur 13.09w (alltså under hennes nordiska juniorrekord), Johan Engberg 10.44w (alltså under det svenska juniorrekordet), Linda Fernström 11.66w, Anton Andersson 7.72w och David Frykholm 7.70w!
Vädret höll i sig till dag två och en som tydligen trivdes i blåsten var Anton som följde upp med en suverän serie i tresteg: 16.05w - X - 15.93w - 16.10w - 15.92w - 16.27w. Så kanske tresteget blir Antons bästa möjlighet på JVM?
I sammandraget var det i halvtid hyperjämnt mellan Finland och Sverige - Finland ledde med 2 p bland pojkarna och 1 bland flickorna. Men andra dagen kom att bli betydligt mer blåvit - framförallt på flicksidan - och till slut noterades klara finska segrar i båda kamperna.

(000826-27)

 

DUBBELT ÅRSBÄSTA AV ANNA SÖDERBERG
Anna Söderbergs form är på klart uppåtgående. På lördagens kastgala i slovakiska Nitra blev det årsbästa i såväl diskus (62.91 + ett kast på 62.86) som i slägga (58.34). Det renderade andra respektive sjätte plats. Linda Nestorsson var bara sex centimeter från sitt livs bästa notering när hon slutade fyra i kula på 16.40.

(000826)

 

MAI VANN LAG-USM
Det blev till slut hemmaseger för arrangerande MAI vid lag-USM som genomfördes på lördagen på Malmö Stadion. Men det var kamp in i det sista med Hässelby och Växjö. I den slutliga sammanräkningen hade dock MAI:s 15/16-åringar marginalerna på sin sida: 71.5 poäng mot 70 för Hässelby och 64 för Växjö. Toppinsatser i vinnarlaget gjordes av Tove Åkerblom (44.76/12.32 på 300m häck/100m) och Daniela Lincoln Saavedra (11.97 i tresteg) medan Hässelby hade sin största framgångar på pojksidan (bl a 43.96 i korta stafetten).
Alla resultaten finns på Lag-USM:s hemsida!

(000826)

 

vandamme.gif (26237 bytes)DE FÖRLORADE SÖNERNAS ÅTERKOMST
Fredagens Golden League Memorial Van Damme var den näst sista storgalan på europasäsongen och vibrationerna av "nu är inte OS alls långt borta" var starka. Återkomsterna av Michael Johnson och Wilson Kipketer efter långa skadeuppehåll följdes därför med extra stor spänning. Medan Wilsons krafter sinade på slutet efter en tydligen väl offensiv under-50-öppning var Michael sitt gamla vanliga oövervinnliga jag på upploppet.
På 100m var Maurice Greene och Marion Jones förkrossande överlägsna alla konkurrenter (Marion noterade dessutom 10.83 i motvind 1.3 m/s!) men publiken jublade nog allra mest åt att Mohamed Mourhit blev legenden Paavo Nurmis jämlike såtillvida att han kompletterade tidigare europarekord på 10000m och 3000m med toppnoteringen också på 5000m med 12:49.71 (ca 4 sekunder under Dieter Baumanns gamla). Fast i loppet fick Mourhit ändå se sig besegrad av förre landsmannen Brahim Lahlafis världsårsbästa 12:49.28.
Ende svensken på Kung Baudoin-stadion - Staffan Strand - hade ingen större lycka med sig utan stannade på 2.20 och blev åtta.
Kampen om guldtackorna avslutas nästa fredag i Berlin. Gail Devers har redan säkrat en andel. Om den andelen blir 100, 50, 33, 25 eller 20 procent beror på vilka av Maurice Greene, Hicham El Guerrouj, Tatiana Kotova och Trine Hattestad som förmår triumfera också på 1936 års OS-stadion.

(000825)

 

REKORD AV CILLA PÅ GÖTAGALAN

gotagalan00.gif (12275 bytes)

Tingvalla i Karlstad tog på onsdagskvällen emot närmare 5.000 åskådare och en stor del av vår friidrottselit för årets nästsista Folksam-GP deltävling, Götagalan.
Dagens svenska rekord kom redan under förtävlingarna då Cecilia Nilsson med 62.54 lade 12 cm till sin egen tidigare släggtoppnotering från sommarens första FGP-tävling, Ludvika.
Två andra svenska rekord kom också under press i Karlstad. Dels genom Malin Ericsson som hade hyggliga försök på 3.91 i stav, dels genom Jimisola Laursen som gjorde sin sjätte under-46-tid på 400m den här sommaren.
Våra OS-hoppare Kajsa Bergqvist, Stefan Holm, Christian Olsson och Mattias Sunneborn vann "förstås" sina grenar och våra JVM-förhoppningar Susanna Kallur och Johan Engberg övertygade åter på häck resp 200m.
Internationellt var Tom Pukstys 84.25 i spjut och Vala Flosadottirs 4.26 (plus attacker mot nordiska rekordhöjden 4.37) det mest gångbara.
Läs vidare på vår specialsida från Götagalan

(000823)

 

STORA SM DAG 3:
CHRISTIAN 16.97 OCH MYCKET MER

Inte riktigt samma superväder som igår, litet svalare, litet blåsigare men regnet höll sig borta till dess tävlingarna var slut. OS-farare som Stefan Holm och Staffan Strand i höjd, Martin Eriksson och Patrik Kristiansson i stav, Christian Olsson i tresteg (16.97!!) och Anna Söderberg i diskus bjöd trots inte helt optimala betingelser SM-publiken på ytterligare prestationer av internationellt snitt.
Dessutom följde Mikael Jakobsson på 400m häck de goda exemplen från Philip Nossmy, Johan Wissman och Susanna & Jenny Kallur och - utnyttjade seniorkonkurrensen till att ett nytt steg i den idrottsliga utvecklingen. Mikael inte bara vann utan han noterade också - trots blåsten - 50.85, dvs bara två tiondelar från Niklas Wallenlinds juniorrekord.
Läs mer på vår SM-sida

(000820)

 

STORA SM DAG 2:
KAJSA 2.01 - CAMILLA 14.14 - JIMISOLA 45.68 - HÄGGE 8.01!

På ett soligt, tättbefolkat och trivsamt Studenternas haglade toppnoteringarna under lördagseftermiddagen. Först Camilla Johansson 14.14 i tresteg (rekord med 2 cm), sedan Jimisola Laursen 45.68 (handfullen hundradelar från rekordet) och så Kajsa Bergqvist 2.01!
Kajsas bejublade superhopp var förstås den absoluta höjdpunkten ur det storinternationella perspektivet. Årets näst högsta hopp i världen och dessutom en tangering av Hanne Hauglands tre år gamla nordiska rekord.
Också våra OS-längdhoppare övertygade, särskilt Peter Häggström som med 8.01 i sjätte hoppet ännu en gång i sista stund lurade Mattias Sunneborn på ett SM-guld.
Andra utropstecken under den andra SM-dagen var 20-årige Mikael Snällfots vinnande pers 75.10 i sista spjutomgången, 40-åriga Elisabet Wahlanders vinnande 53.02 i kvinnligt spjut och Helena Engmans så när framgångsrika utmaning av Linda-Marie Mårtenssons hävdvunna ledarposition i kula.
Läs mer på vår SM-sida.

(000819)

 

STORA SM DAG 1:
JIMMY 20.07 - PHILIP 13.90!

Det starkaste intrycket från första dagens tävlingar är utan tvekan Jimmy Nordins första 20-meters stöt. Philip Nossmys juniorrekord på korta häcken som gav ett silver bakom Robert Kronberg var också en höjdare.
Läs mer på vår SM-sida.

(000818)

 

ERICAS FRÄMSTA SEGER - HITTILLS ...
Äntligen kom fullträffen! I den femte av årets Golden League-tävlingar var det Erica Johanssons tur att triumfera i kamp med den övriga världseliten. Och det var dessutom en seger som kom på effektfullast möjliga sätt: I sjätte och sista omgången slog Erica till med vinnarhoppet 6.81 och passerade därmed tättrion Heike DrechslerDawn Burrell och Fiona May. Fast hade Ericas tramphopp i fjärde omgången kunnat mätas hade tävlingen varit avgjord tidigare!
Iinternationella höjdpunkter på Herculis Zepter var kvinnliga 1500m (tre under 4:00 med Violeta Szekely i topp på 3:58), manliga 3000m (fyra under 7:30 med Ali Saidi-Sief i topp på 7:25) plus Inger Millers 10.91 i lätt motvind.

(000818)

 

REKORD AV KAJSA - SNUDD AV JIMISOLA
När storfriidrotten kom till Falköping på tisdagskvällen var det ungefär en tredjedel av ortsbefolkningen på ca 16.000 personer som hade sökt sig till arenan Odenplan. Ganska säkert främst lockade av att våra superhopperskor Kajsa Bergqvist och Erica Johansson skulle uppträda.
Och Falköpingspubliken fick vad den önskade: Erica tog med två hopp på 6.73 och 6.72 revansch på Dawn Burrell för förlusten på DN Galan och Kajsa - ja, hon bjöd på friidrottshistoria: Sveriges första kvinnliga 2-metershopp utomhus!! 1.81, 1.87, 1.90 och 1.95 gick som ett rinnande vatten och efter ett mycket bra och ett halvt misslyckat försök kom drömgränsen i tredje försöket med bara lätt ribbdarr. Och att det inte var någon udda fullträff visade Kajsa en stund senare genom ett ännu bättre hopp på 2.03!
Det var faktiskt inte alls långt borta med ytterligare ett svenskt rekord denna regnfria och hyggligt ljumma augustikväll i Falköping. På manliga 400m drog Jimisola Laursen fördel av stimulerande högkvalitativt internationellt motstånd och missade till slut Eric Josjös rekord med bara 16 hundradelar: 45.79! Jimisola - som nu innehar fyra av de fem snabbaste svenska 400m-tiderna - ledde ut på upploppet och blev till slut trea besegrande britten Iwan Thomas!
Också Johan Engberg (vann 200m på 21.11 i kraftig motvind) och Jimmy Nordin (vann kula på 19.47) bidrog med positiva minnesbilder för de dryga 5000 åskådarna att ta med sig hem. Så räkna med att Arkivatorspelen i Falköping den 15 augusti 2000 inte var en engångsföreteelse!

(000815)

 

JSM DAG 3: SNABBA TVÅHUNDRINGAR
Johan Engberg 20.99, Johan Wissman 21.32, Jenny Kallur 24.00 - tre suveräna 200m-vinnare den sista dagen på JSM i Västerås. 2xJohan gjorde dessutom sina tider i motvind! Söndagen bjöd dessutom bland mycket annat på en ny 3.80-stavhopperska (Hanna-Mia Persson), en ny 60m-släggkastare (Stellan Kjellander) och 41.93 på 300m häck av 17-åriga Nadja Casadei.

(00813)

 

RIZAK 1:47.07
Kampen om de tre finska OS-biljetterna i kula stod i fokus för uppmärksamheten vid söndagseftermiddagens Karelia Games i Lappeenranta. En kamp som slutade med topptrion Ville TiisanojaTimo Aaltonen och Arsi Harju (tätt samlad kring 20m-linjen) sedan en tårögd Mika Halvari tvingats bryta p g a skada.
En stor kenyansk kontingent såg till att det blev högt tempo på medel/lång i Villmansstrand. Det utnyttjade Rizak Dirshe till att sänka sitt svenska årsbästa på 800m med 0.27 till 1:47.07 som fyra i mål. På 1500m reducerade Henrik Skoog sitt pers till 3:45.76.

(000813)

 

NORSKT OCH TANZANISKT I AUGUSTINATTEN
Karl Johan Rasmussen vanns årets upplaga av Midnattsloppet på Södermalm i Stockholm med nästan halvminuten efter 10 km löpning. Bäste svensk Stefan Lungström på fjärdeplatsen strax före Kent Claesson. Damklassen var betydligt tätare men till slut blev det sju sekunders försprång för Zakia Mrisho före Marie Söderström-Lundberg.

(00812)

 

ZÜRICH: EL GUERROUJ & ALEKNA!
På förhand var Maurice Greenes tävlingsåterkomst efter lårskadan på OS-uttagningarna det med mest spänning emotsedda inslaget på fredagskvällens supergala Weltklasse in Zürich. Visst kom, sågs och segrade Greene men för kvällens två idrottsliga höjdpunkter svarade ändå Hicham El Guerrouj och Virgilijus Alekna.
"El G" höll snudd på världsrekordtempo och trots att Noah Ngeny stressad av Bernard Lagat sänkte det kenyanska 1500m-rekordet till 3:28.12 förmådde han aldrig sätta huvudpersonen under press.
Alekna - som förra helgen på nationsmästerskapen snuddade vid Jürgen Schults "omöjliga" världsrekord 74.08 - radade nu i nästan vindstilla upp en serie så stark att de två kasten på knappa 69 meter kändes som missar! De fyra andra var ju över 70 med 71.12 i topp.
Den fjärde etappen på Golden League var däremot ingen speciell svenskkväll. Stefan Holm (2.26) och Staffan Strand (2.23) sexa resp åtta i höjd och Erica Johansson (6.65) sjua i längd.

(000812)

 

JSM DAG 2: JIMMY 19.97 - PHILIP 13.53
Det var sånär att Jimmy Nordin - efter en sommar fylld av 19m-stötar - fick sin första 20-metare vid lördagens JSM-tävlingar i Västerås. Personbästat (och det svenska årsbästat) höjdes nämligen från 19.74 ända upp till 19.97! Jimmys serie: X - 19.12 - X - X - 19.72 - 19.97!
Fredrik Lindberg 13.95 och Robert Kronberg 13.85w var fram till lördagen de bästa svenska P18-tiderna över 100 cm-häckarna. Men nu lyder topptiden på 13.53 och det var naturligtvis Philip Nossmy som stod för den!
Andra JVM-förhoppningar som märktes den andra JSM-dagen:
Jenny Kallur förbättrade sig till 13.56 på häck och var därmed bara 0.15 bakom specialisten Sanna!
Johan Wissman rann igenom 400m på 47.50!
Carolina Klüft kompletterade det självklara guldet på häck med spjutsilver på nya personliga rekorder 45.71!
Marie Norrman höjde sitt årsbästa i höjd med två centimeter till 1.84!
Alhaji Jeng vann på 5.31 (före persande Fredrik Skoglunds 5.16) och fortsatte med att attackera 5.50!
Anton Andersson höjde längdperset från 7.60 till 7.74!
Mikael Jakobsson tog hem "hobbygrenen" 110m häck på 14.51w!
Anna Wiberger gjorde sitt hittills längsta trestegshopp utomhus: 13.10!
Alla resultaten finns förstås hos arrangören Västerås FK.

(000812)

 

JSM DAG 1: JOHAN E 10.60 - SUSANNA K 11.69
Första dagen på JSM i Västerås bjöd bl a på finalerna på 100m, 1500m och hinder. I K22-loppet på 100m underströks än en gång att vi har stommen till ett konkurrenskraftigt JVM-stafettlag eftersom det var tre 81:or i topp, alltså före alla 78:or, 79:or och 80:or. Klar seger för Susanna Kallur på nya perset 11.69 före Linda Fernström och Jenny Kallur. Pojkloppen togs hem av två andra JVM-resenärer, fast precis som för Susanna är det andra grenar som gäller i Santiago: Johan Engberg (10.60) tänker ju främst på 200m och Philip Nossmy på korta häcken.
I 1500m-loppen lade man märke till att 19-årige Gustav Svedbrant (3:49.70) besegrade specialisterna Michael Öhman och John Laselle. På hinder var P18-vinnaren Erik Emilsson (5:44.28) snabbare än alla M22:orna.
Från tekniksidan kan rapporteras Cecilia Nilssons 59.96 och Marie Hilmerssons pers 52.39 i slägga, Marie Åhlanders 13.20 i tresteg och Mattias Erikssons 73.22 i spjut.
Jämför med förhandstipsen.

(000811)

 

USM: MAGNUS LOHSE 16.71 - OLLE WALLERÄNG 1:55.06
Toppnoteringen från första dagen på USM i Eskilstuna kom i P16 kula där Magnus Lohse vann med ett par meters marginal på 16.71. Andra goda vinnarresultat: Juan Pettersson 11.15 (P16 100m), Emma Green 1.72 (P16 höjd) och Daniela Lincoln Saavedra 12.35 (F16 tresteg).
Andra dagen lade man märke till bl a Björn Johanssons 300m häck-lopp i P16 (38.53) och ett högklassigt 800m-lopp i F15 anfört av Magdalena Otterstens 2:13.50.
För tredje dagens höjdpunkt svarade Olle Walleräng som vann P15 800m med över fyra och en halv sekund på 1:55.06!
Alla resultaten.

(000811)

 

FÖRHANDSTIPS JSM
Finaler på JSM under fredagen:
12.00 F18 Slägga - Rebecka Kvist, Maria Andersson och Karin Engström toppar årsstatistiken. Kan de komma över 50 meter?
14.00 K22 Slägga - inte så mycket kamp kanske, men varje gång Cecilia Nilsson tävlar är 60-meterslinjen hotad
15.00 F18 Längd - Carolina Klüft hoppade 6.23 i motvind på den senaste mångkampen.
16.00 P18 Diskus - Ingen Niklas Arrhenuis på anmälningslistan däremot Robert Melin, som med sina 52.20 har över fyra meters försprång till Magnus Nilsson.
16.45 P18 Stav - Vem av Gustaf Hultgren eller Johan Fritz lyfter sig från 4.65?
17.10 P18 2000 hinder - Terräng-SM-tvåan Erik Emilsson har stått i en klass för sig. Kan Mikael Bergbrant följa honom under 6:00?
17.25 M22 2000 hinder - Dags för en ny duell mellan Björn Ahlepil och Henrik Ahnström med Johan Olehäll och Jan Amnéus på frammarsch.
17.30 K22 Tresteg - Marie Åhlander vs Åsa Lönn
17.40 F18 1500m - Johanna Nilsson i en av sina tre framträdanden.
17.55 K22 1500m (ev försök) - Härligt getingbo där Kristin Ahlepil får försvara sig mot Ida Nilsson, Linda Sjöström, Kajsa Haglund, Hanna Karlsson, Alexandra LindquistMia Larsson, Susanna Wiström och Flo Jonsson.
18.00 M22 Spjut - Hur har vi det med generationsskiftet? Ifjol var Mattias Eriksson och Richard Alneroth i främsta ledet. I år har Mikael Snällfot avancerat och så har vi Kaj Jokinen, Andreas Wulff, Gabriel Wallin och Lasse Haka!
18.05 P18 1500m (ev försök) - Hemmasonen Henrik Nyström mot Philip Aagard och Jacob CedertunOskar Käck lurar i vassen. Låt oss hoppas på offensiv löpning, så att de kan pusha varandra mot 3:50!
18.25 M22 1500m (ev försök) - Det har varit ett ojämnt år för Rickard Pell. Ska John Laselle ta steget fram? Michael Öhman och Mikael Larsson har gjort tuffa satsningar på FGP-loppen. Är Gustav Svedbrant tillräckligt snabb?
19.00 M22 100m - Landslagsdebutanten Erik Wahn får bekänna färg. Favorit förblir Johan Engberg eller kan Christoffer Sandin hitta tillbaka till de 10.57 som han noterade i fjolårets försök?
19.10 K22 100m - Linda Fernström exploderade i 11.79 på Lag-SM. Hennes rekordkamrater från FGP i Göteborg blir främsta moståndarna: Jenny Kallur, Malin Källgren och Susanna Kallur. Men glöm inte att även Emmelie Barenfeld, Veronica Fransson och Lena Berntsson kan springa under tolv sekunder.
19.20 P18 100m - En av de största startfälten - 36 anmälda! Kan någon blanda sig in i den skånska affären mellan Philip Nossmy, Johan Wissman och Daniel Persson?
19.30 F18 100m - Tungt favoritskap på Emma Rienas.

(000811)

 

MICHAEL JOHNSON SNART TILLBAKA
Maurices olycksbroder i Sacramento, Michael Johnson, har annonserat sin återkomst till de två sista Golden League-galorna, i Bruxelles 25 augusti och Berlin 1 september. Europaturnén avslutas i Rieti 3 september innan det bär av till OS. Givetvis är det 400 meter som står på programmet vid samtliga tillfällen.

(000810)

 

LINZ - OCH APROPÅ OS-UTTAGNINGEN
Samtidigt som en bara knapp majoritet av SOK:s uttagningsansvariga  i Stockholm ansåg att Mattias Sunneborn med sina insatser i Göteborg och Malmö verkligen bevisat sin OS-värdighet gick på tisdagskvällen GP-galan Gugl Meeting i österrikiska Linz. I den högklassiga längdtävlingen där kom toppen på resultatlistan att se ut så här: 1) Kareem Streete-Thompson 8.26 (årsbästa 8.31), 2) Ivan Pedroso 8.02 (årsbästa 8.65, världsmästaren), 3) Kirill Sosunov 8.00 (årsbästa 8.34), 4) Robert Howard 7.81 (hårfint slagen fyra på OS-uttagningarna), 5) Vitalij Sjkurlatov 7.71 (årsbästa 8.22, vann Europacupen).
Det i sammanhanget speciellt intressanta var att den suveräne segraren Streete-Thompson i sin närmast föregående tävling - för en knapp vecka sedan i Göteborg - var tvåa, slagen av en viss M Sunneborn från Sverige ...
För det resultatmässiga toppnumret i Linz svarade Anzjela Balachonova som följde upp DN Gale-triumfen med en ny seger på europarekordhöjden 4.56!
I "svenskgrenarna" kvinnlig höjd och längd triumferade Monica Iagar-Dinescu (1.94) resp Dawn Burrell (6.81).

(000808)

 

JOHAN ENGBERG TOPP PÅ MAI-GALAN
Referat och intervjuer på vår specialsida

Johan Engbergs praktfulla juniorrekord var den svenska fullträffen på den vindtrakasserade och kylslagna MAI-galanMattias Sunneborn och Christian Olsson grep sina sista chanser inför dagens avgörande OS-uttagning genom att vinna med längder kring nomineringsgränsen fastän med vindens hjälp. Sunne nådde 8.02 i sitt tredje hopp och avstod sedan fortsatt tävlande, Christian flög 16.89.
Kajsa Bergqvist och Erica Johansson bytte placeringar med varandra jämfört med DN Galan. Erica bemästrade vinden och Johanna Halkoaho med 6.73. Kajsa fick ge sig för Hestrie Cloete, som till skillnad från Kajsa klarade 1.97. Kvällens bästa resultat kom från kulringen: Adam Nelson 21.53!
Den sammanlagda Folksam Grand Prix-ställningen.

(000807)

 

CHRISTER OCH MARIA OHOTADE MÄSTARE
SM-månaden augusti öppnades nu i helgen på ett solvarmt Källbrink i Huddinge där mästerskapsmedaljerna i manlig tiokamp och kvinnlig sjukamp fördelades.
I sjukampen kopplade Maria Richtnér direkt det väntade greppet och vann till slut med nästan trehundra poäng, sedan förmodat svåraste hotet Andrea Geurtsen brutit efter längd p g a en krånglande fot.
Det stora orosmomentet för Maria kom annars just i längd där hon började med två tramp men sedan visade goda tävlingsnerver genom att pricka in 5.90 med ett par cm kvar på plankan! Inför 800m fanns en chans på sammanlagt pers och hon höll det nödvändiga 2:18-tempot i 700m, men stumnade på slutet. Nu blev det till slut 5.620 poäng för Maria.
I tiokampen försvann regerande mästaren Michael Hoffer ur resonemanget redan i och med tre ogiltiga i längd. Men även om så inte hade skett är det inte troligt att han hade kunnat rubba Christer Holgers förstaplats den här helgen. Christer bjöd nämligen på en serie utan svackor (10.90w - 7.29w - 13.79 - 1.92 - 50.37 - 14.96 - 40.85 - 4.81 - 55.26 - 4:26.05) och landade på 7.836. Dvs personbästa med över 200 poäng och i nivå med Michaels pers från i fjol.
Även på placeringarna närmast bakom Christer var det pers som gällde för Patrik Sandberg (7.368), Erik Svensson (7.217) och Andrus Klaar (7.104).
Alla resultaten finns på arrangerande Huddinge AIS:s specialsida om SM-mångkamperna.

(000806)

 

LÅNGDISTANSKALAS I BELGIEN
Vid tävlingar i belgiska Heusden i fredags kväll förbättrade Claes Nyberg sitt svenska årsbästa på 5000m till 13:36.82. Claes var 20:e man i ett lopp som vanns på 13:11 av förre dubble världsmästaren Ismael KiruiGete Wami sprang historiens tredje snabbaste 5000. Hennes segertid 14:30.88 överträffas endast av kinesiskorna Jiang Bo och Dong Yanmei, som radade upp två lopp vardera på 14:28-14:31 vid de Allkinesiska spelen i Shanghai, 1997.
Ytterligare bevis på de förträffliga betingelserna vid Nights of Athletics var att årsbästalistan på 10 000 meter blev helt ommöblerad. Loppets toppkvintett övertog tätpositionen i statistiken, även här med en etiopiska i främsta ledet, Berhane Adere på 30:51.30.

(000805)

 

PHILIP OCH MIKAEL - VILKA HÄCKJUNIORER!!
Att Susanna Kallur inte är det enda svenska hoppet om en framskjuten placering på häck vid höstens JVM i Santiago illusterades med full kraft på lördagen:
* Vid Rosenbomspelen i Karlskrona vann 17-årige Philip Nossmy seniorernas 110m häck överlägset på 13.96! Det innebar att Philip - trots lätt motvind - satte inte bara personligt rekord utan också nytt svenskt juniorrekord, hundradelen under Fredrik Lindbergs åtta år gamla notering. I fjol var det bara fyra juniorer i världen som sprang snabbare än 13.96!
* Vid Gurkspelen i Västerås vann 19-årige Mikael Jakobsson seniorernas 400m häck överlägset på 51.06! Det innebar personligt rekord med över sekunden och det fattades bara 41 hundradelar till Niklas Wallenlinds tretton år gamla juniorrekord!

(000805)

VORONIN 2.40!
Lördagseftermiddagens GP-gala i London var tänkt att handla mycket om sprint (Ato Boldon, Marion Jones) och medel/lång (Hicham El Guerrouj, Haile Gebrselassie) men för dagens utropstecken stod i stället höjdhopparen Vjatjeslav Voronin som i tredje försöket klarade 2.40. Det var det första 2.40-hoppet i världen på över fem år och Voronin är den förste nye över denna drömgräns på nio år!
På löparbanan var El Guerroujs 3:45.96 på engelska milen (sprang ifrån Noah Ngeny med nästan två sekunder på slutet) och Jones 10.78 (vann med ca två meter före Inger Miller) toppnoteringarna. Uppmärksamhet väckte också det faktum att Gabriela Szabo fick se sig besegrad av landsmaninnan Violeta Szekely på 1500m.
Sverige representerades på Crystal Palace av stavhopparna Martin Eriksson och Patrik Kristiansson som delade femteplatsen på 5.40.
Alla resultaten.

(000805)

 

GÖTEBORGS GP:
* SUNNE 8-METERSMANNEN TILLBAKA!
* SVENSKT REKORD IGEN AV CAMILLA!

Mattias Sunneborns återuppståndelse som längdhoppare av VM/OS-finalklass var den stora nyheten vid årets andra deltävling i Folksam GP. De ca 2000 åskådarna på Slottsskogsvallen fick se Sunne redan i första omgången med 8.08 göra sitt första 8m-hopp sedan EM-finalen i Budapest 1998 och sitt längsta hopp sedan SM i Sundsvall 1997! Och det var dessutom bara början på en serie som kanske var Sunnes stabilaste i hela karriären: 8.08 - 8.04 - 8.05 - 7.97 - 7.99 - 8.02!!!
Kvällen bjöd också på två svenska rekord. Först genom Camilla Johansson som förbättrade sin egen toppnotering i tresteg med 8 cm till 14.12. Sedan genom kvartetten Emma Rienas, Jenny Kallur, Susanna Kallur och Linda Fernström som sänkte juniorrekordet på 4x100m till 45.27.
Läs mer om detta och allt annat som hände denna FGP-torsdagskväll på Slottsskogsvallen på vår specialsida från Göteborgs GP.
Uppdaterad poängställning i Folksam GP-grenarna.

(000803)

 

SANNA 13.14 I ÅBO
Paavo Nurmi Games i Åbo på onsdagskvällen hade ett 10-tal svenska deltagare. Det blev två svenska segrar, dels genom Linda Nestorsson i kula (16.20), dels genom Susanna Kallur som med 13.14 i nästan vindstilla var bara 0.04 från det egna nordiska juniorrekordet. På fjärde plats i det loppet sänkte Jenny Kallur sitt personliga rekord till 13.68.
Annat intressant svenskt i Åbo: Annika Amundin 100m-trea på 11.76, Niklas Eriksson 400m häck-tvåa på 52.08 och Birger Ohlsson 800m-sexa på 1:49.27.

(000802)

 

MARION OCH KAJSA DN GALANS HÖJDPUNKTER
Referat och intervjuer på vår specialsida

Marion Jones flög med vinden och Kajsa Bergqvist erövrade sin efterlängtade triumf. Se där de två absoluta topparna på DN Galan i den milda stockholmskvällen.
Kajsa besegrade världsmästarinnan Inga Babakova. Det var något av kvällens melodi för de bästa svenskarna. Christian Olsson slog nämligen Charles Friedek efter tre pershopp: 16.38 - 16.47 - 16.86! Erica Johansson fick ge sig för Dawn Burrell, men övertrumfade gamla VM-ettan Inessa Kravets. Hennes VM-seger kom visserligen i tresteg (ni minns väl Göteborg?), men hon kom till Stadion med ett färskt världsledande 7.10 i knapp medvind.
Däremot var Vjatjeslav Voronin för svår för Stefan Holm och Staffan Strand. Ryssen var ensam om att klara 2.32. Svenskarna fick nöja sig med 2.29 och tredje respektive fjärde plats.
Patrik Bodén nådde också pallen med ytterligare ett 82-kast, bara metern bakom formstarke Sergej MakarovJimisola Laursen knaprade bort några hundradelar till på marginalen till Eric Josjös svenska rekord.
Resultat finns på DN Galans hemsida.

(000801)

 

USA:S OS-UTTAGNINGAR DAG 6
Förra helgen vann Regina Jacobs prestigematchen mot Suzy Favor-Hamilton på 1500m. I går i Sacramento lekte Regina hem 5000m på nya amerikanska rekordtiden 14:45.35 i ett lopp där hon lämnade det övriga sällskapet först tre varv från mål och ändå vann med 26 sekunder!
Ihåligt var det även i kvinnlig kula - Connie Price-Smith vann med nästan metern på sina 18.63 - liksom i manlig slägga - Lance Deals 78.87 gav över fem meter till tvåan. Typiskt var väl också att trea i slägga blev drygt 40-årige Jud Logan på måttliga 71.01.
Tiokampen producerade heller ingenting som såg ut som en realistisk medaljkandidat. Nu vann Tom Pappas på 8.467 med förhandsfavoriten Chris Huffins på 8.285 och Kip Janvrin på 8.057 (klarade efter 4:12 på 1500m A-gränsen med 7 poäng tillgodo!).

(000722)

 

USA:S OS-UTTAGNINGAR DAG 5
Ett riktigt hyggligt hinderlopp (Pascal Dobert spurtslog Mark Croghan på 8:15.77) var toppnumret när USA:s OS-uttagningar nystartade i Sacramento i natt. Spjutfinalen var dock väntat blek med bara Breaux Greer (8108) över 80 meter. Efter första tiokampsdagen leder - i fotskadade Dan O'Briens frånvaro - som väntat Chris Huffins.
Torsdagen innebar förmodligen också tack-och-farväl för två forna storheter som nu tillhör M40: F d världsrekordhållaren Tom Petranoff (f 1958) kom sjua i spjut på 70.39 medan flerfaldige OS-finalisten Johnny Gray (f 1960) kom sist i sitt försöksheat på 800m.

(000721)

 

ROBBAN 13.52/13.56 - MALIN 2:02
Det är just nu en kort tids stiltje på den storinternationella Golden League/Grand Prix-fronten, men på nivån därunder tävlas det vidare.
Exempelvis var Robert Kronberg på onsdagskvällen i tyska Cuxhaven och rev i motvind och regn av två lopp på 13.52/13.56. I det första loppet var han bara 0.12 och i det andra 0.06 bakom tyske ettan Falk Balzer!
Och strax bakom tog sig 17-årige Philip Nossmy ännu litet närmare det svenska juniorrekordet (13.97): 14.21 i första och 14.13 i andra! Man lade också märke till att Rizak Dirshe tog en meriterande tredjeplats på 800m med personliga årsbästat 1:47.76!
Samtidigt var en stor grupp svenskar/svenskor i finska Tammerfors. I ännu en av årets till synes oändliga rad av regnrusktävlingar sololöpte Malin Ewerlöf-Krepp på 2:02.18 med Monica Lundgren som tvåa (2:03.39) före hemmafavoriten Tytti Reho. Vann sin gren gjorde också Frida Svensson (57.27). Dessutom noterar man Nadja Petersens säsongsdebut (55.33 på 400m (f ö placeringen bakom Susanna Holtzhausen!), Annika Amundins 11.61w samt Stefan Heinås första lopp under "dröm-14" på korta häcken (13.99 som B-finalvinnare!).

(000720)

 

USA:S OS-UTTAGNINGAR DAG 4
Den fjärde dagen - och nu blir det ett par dagars uppehåll i Sacramento - när man laddar för "andra halvlek" - av USA:s OS-uttagningar blev en vilodag för superstjärnorna och därmed en dag utan riktigt spektakulära höjdpunknter. Fast visst var det världsklass på vinnare som Sandra Glover (53.33 på 400m häck) och Seilala Sua (65.90) i diskus. Men samtidigt måste det ses som ett svaghetstecken att "tanterna" Kim Batten och Tonja Buford-Bailey tar övriga två platser på långa häcken trots tider bara just under 55. Var finns återväxten?
Något liknande kan man säga om manlig längd även om det var nya unga namn (Melvin Lister, Dwight PhillipsWalter Davis) som tog OS-platserna. Listers 8.32 var väl OK, men att 8.11 skall räcka för OS år 2000 känns litet märkligt för Lewis-Powell-Myricks & Co:s hemland!
Läs mer: 
Arrangörens hemsidaalla resultatenbakgrundendag 1dag 2 och dag 3.

(000718)

 

JUNIORER GLADDE PÅ LAXASPELEN
Från helgens Laxaspel i Halmstad lägger man särskilt märke till några JVM-aktuella juniorers framfart:
- I stav klarade både Alhaji Jeng och Pawel Szczyrba 5.40, vilket innebar att Alhaji höjde sitt svenska juniorrekord med 4 cm och att Pawel satte polskt juniorrekord.
- I diskus bjöd Niklas Arrhenius på såväl det allra första svenska P18-kastet över 60 meter med 1.75 kg-diskusen (60.34) som 56 meter med seniorredskapet.
Jenny Isgren visade fortsatt uppåtgående formkurva genom att klara 1.82 i höjd.

(000717)

 

USA:S OS-UTTAGNINGAR DAG 3
OS-friidrottens största favorit? Rätt svar måste vara Michael Johnson på 400m. I fjol vann han VM med över sekunden och nu har han tagit hem de amerikanska uttagningarna med ungefär samma marginal: MJ1 43.68 - tvåan Alvin Harrison 44.63, trean Antonio Pettigrew (ett decennium i världseliten) 44.66!
Samma favorittryck kommer knappast Marion Jones att ha i längdhoppet i Sydney, men hon kommer i alla fall att vara med. Två inledande övertramp nu i uttagningsfinalen fick upp pulsen, men MJ2 redde upp saken och vann på 7.02 och fick som sällskap till Sydney med sig Dawn Burrell (6.97w) och Shana Williams (6.87w). Däremot räckte inte längre än till 6.67 för Jackie Joyner-Kersee.
Manlig stav och kvinnlig höjd blev ganska måttliga tillställningar där det till slut krävdes skiljehopp (!) mellan delade treor om sista OS-platsen. Stavtrion blev nu Lawrence Johnson (5.83), Nick Hysong (5.73) och Chad Harting (5.63) och höjdlaget Karol Damon (1.93), Erin Aldrich (1.93) och Amy Acuff (1.90).
Prestigematchen på kvinnliga 1500m mellan Regina Jacobs och Suzy Favor-Hamilton slutade efter en mycket snabb andrahalva i den ordning med 4:01-tider för båda.
Söndagens stora överraskning stod LaTasha Colander för på kvinnliga 400m, där hon sänkte sig rejält ned till 49.87 och därmed besegrade favoriterna Jearl Miles-Clark och Michelle Collins.

(000717)

 

EUROPACUPEN DAG 2
Tävlingarna i Gateshead är avslutade. Det blev till slut en klar sjundeplats för det svenska laget (närmast bakom Grekland som f ö hade samma poäng som Ryssland!).
Läs kommentarerna och på-plats-iakttagelserna ur det svenska perspektivet. vår 
Gateshead-sida.
Söndagens främsta svenska glädjeämne var Patrik Kristianssons starka stavhoppning (5.70 och bra försök på svenska rekordhöjden 5.80) som resulterade i en tredjeplats. Alla de svenska hopparna har alltså under helgen placerat sig på den övre halvan här i Superligan! (
Läs om dag 1!)
Arrangörens hemsidaEuropeiska Förbundets hemsida med ytterligare information (bland annat kompletta resultat med serier i teknikgrenarna m m).

(000716)

 

KAJSA 1.97 I LAPINLAHTI!!
Vårt manliga 1-mannalandslag är alltså i England, men en del av våra övriga elitaktiva drog på söndagen i stället österut för att testa de nyanlagda mondo-banorna i finska LapinlahtiKajsa Bergqvist saknade egentligt motstånd i höjd men det hindrade inte att hon i andra tävlingen efter skadeuppehållet - och första med full ansats - höjde sitt årsbästa till 1.97 (med ett par-tre centimeters luft dessutom)!
Övriga svenskar i toppskiket i Lapinlahti: Monica Lundgren 2:a på 800m (2:04.10), Nebez Kurban 3:a i längd (7.61), Martin Eriksson 5:a i stav (5.35) och Camilla Johansson 5:a i tresteg (13.89 - bara 6 cm från veckogamla rekordet).

(000716)

 

NM MÅNGKAMP: CAROLINA SNUDD PÅ REKORD TROTS FALLET!
Andra dagen (läs om första dagen! av JNM-UNM i mångkamp i norska Geithus har genomförts och Carolina Klüft fortsatte att imponera. Dagens två första grenar bjöd nämligen på två rejäla pers: 6.23 (i lätt motvind!) och 44.39! Så trots fallet på inledande 100m häck - som betydde ca 400 förlorade poäng - var Carolina till slut (efter behärskade 2:16 på 800m) blott femtitalet poäng från sitt månadsgamla juniorrekord 5.814.
Nadja Casadei flyttade efter 5.40 i längd, 29.93 i spjut och 2:16 på 800m sitt personliga rekord inom bara 85 p från JVM-gränsen 5.300.

Alla resultaten.

(000716)

 

USA:S OS-UTTAGNINGAR DAG 2
Inga som helst problem för Maurice Greene och Marion Jones att i 100m-finalerna plocka hem sin resp första OS-plats. Jones vann med förkrossande 0.17 resp 0.25 före Inger Miller och Chryste Gaines medan en på slutet bara kontrollerande Greene hade 0.06 till träningskompisarna i HSI Curtis Johnson (vem hade tippat honom i laget?) och Jon Drummond. Däremot i bästa fall en plats i 4x100m-uppställningen för sådana som Brian Lewis och Gail Devers, vilka båda var retfulla 0.02 från den magiska tredjeplatsen. Segertiderna 10.88 resp 10.01 skall förresten ses i ljuset av mycket kännbar motvind.
Den manliga kultävlingens mest kända offer var John Godina som trots fem stötar runt 21m-linjen till slut blev "bara" fyra. Före kom Adam Nelson (pers 22.12 i sista), C J Hunter (pers 21.87 i sista, ändå alltså årets första förliust) och Andy Bloom (pers 21.61 i sista)! Tre man över 21.61 är en resultatnivå man inte upplyft i kula sedan slutet av 80-talet! Vinnaren Nelson är årets "komet" men han har ju ett JVM-guld från 1994 (närmast före Andreas Gustafsson) som tidigare bevis på talangen.
I natt fortsätter man i Sacramento med bl a kvinnliga längdfinalen. Vilka blir Ericas amerikanska utmanare i Sydney? Marion? 38-åriga JJK?

(000716)

 

EUROPACUPEN DAG 1: MÅNGA SVENSKA GLÄDJEÄMNEN!
Totalt ligger Sverige efter första dagens 10 grenar vid Superligan i Gateshead på sjunde plats närmast bakom - en dag då alla stal poäng av alla - Tyskland (!!) och Frankrike (!) och klart före Ungern. Ett svenskt utfall betydligt bättre än omvärldens expertförutsägelser (kolla exempelvis en brittisk friidrottssidas gren-för-gren-tips!). Förutsättningarna finns alltså fortfarande för att med en en riktigt lyckad andradag försvara platsen i Superligan.
Precis som för tjejerna i Nadderud förra veckan blev upptakten positiv: Trestegshopparna tjuvstartade och där bjöd Christian Olsson på serien 16.47w - 16.20 - 16.17 - 16.88w!! Det gav en fjärdeplats, vilket var ett par snäpp bättre än vad ett objektivt grundtips indikerade.
Sedan fortsatte det med Stefan Holms mycket tungt vägande höjdseger (2.28), meriterande tredjeplatser för Peter Häggström (8.08w), Jimmy Nordin (19.46) och Jimisola Laursen. Bortsett från Jimisola räckte dock inte löparna till i konkurrensen (fyra sistaplatser - och en nästsista - i mål).
Besök 
vår Gateshead-sida med intervjuerna och närvarointrycken.

(000715)

 

NORDISKA I MÅNGKAMP DAG 1
Den nya generationen mångkampare har sitt JNM-UNM i norska Geithus nu lördag-söndag. Det svenska förhandsintresset knöts framförallt till 17-åriga Carolina Klüfts tredje sjukamp för säsongen. De två första (Lerum och Växjö) slutade ju båda med nya nordiska juniorrekord. Men ett oturligt fall på inledande korta häcken blev ett stort streck i räkningen den här gången. Carolina kom visserligen upp snabbt igen men några sekunder (17.02 att jämföra med perset 13.88) och därmed ett stort antal poäng hade runnit bort.
Men mångkamp är väldigt mycket att kunna lägga en mindre lyckad gren bakom sig och gå på nästa gren med full koncentration. Uppenbarligen besitter Carolina också den talangkomponenten eftersom hon direkt slog till med tangerade perset 1.85 och nära-nära på 1.88 i höjd! Fortsättningen med 11.81 i kula och 24.437 (motvind) på 200m höll också så hög klass at hon trots fallet på häck är i ledningen sammanlagt i F18 efter första dagen.
Två ligger jämngamla Nadja Casadei som hållit persnivå hela vägen (14.81 - 1.70 - 11.33 - 25.31 och har därmed ett bra utgångsläge för att till slut landa nära JVM-gränsen 5.300!

(000715)

 

USA:S OS-UTTAGNINGAR DAG 1
Från första dagens försöks/kvalbetonade tävlingar noterar man följande:
* Stavesset Jeff Hartwig rev ingångshöjden i kvalet och är alltså borta från guldstriden i Sydney! Oväntat eliminerade redan i första omgången också Greg Saddler (100m) och Tyree Washington (400m).
* Däremot inga problem för Maurice Greene (9.93 i försöken!), Michael Johnson (joggade en 45:a) eller Marion Jones (10.92). Marion hann också med 6.57 i längdkvalet där en comebackande 38-årig Jackie Joyner-Kersee också tog sig vidare, ehuru på måttliga 6.42.
* USA:s omdebatterade klena återväxt på manlig medel/lång underströks av att 10000m-finalen vanns av en ex-eritrean (Mebrahtom Keflezighi) med en ex-somalier (Abdirahman Abdi) på tredje plats! Däremot sprang aldrig ex-marockanske marathonspecialisten Khalid Khannouchi (skadad).
Och i natt är det dags för 100m-finalerna. Vilka gör Greene och Jones sällskap till Sydney?

(000715)

 

ÖSTAFRIKANSKA VICTORIOR
Den 14 juli är inte bara fransk nationaldag utan också svensk Victoriadag, i vars festliga firande i Borgholm ju traditionellt ingår löptävlingen Victorialoppet. Årets segrare över de knappt nio kilometerna blev kenyanske Meshack Sang och tanzaniska Zakia Mrisho. Bästa svenska deltagare blev Hälles Joakim Johansson (trea 31 sekunder bakom Sang) resp Hässelbys Marie Söderström-Lundberg (tvåa 4 sekunder bakom Mrisho).

(000714)

 

HUR KLARAR VI OSS I SUPER LEAGUE?
Veckan efter tjejernas stordåd i Nadderud, då svenskorna så när tog sig upp till Super League, är det killarnas tur att försvara de svenska färgerna. Ifjol lyckades de just att kvala till Super League genom att vinna First League i Lahti före Ukraina och Holland. I Gateshead, utanför Newcastle, gäller det att bevisa att Sverige hör hemma i den europeiska gräddan. Värdnationen, Ryssland och Tyskland är traditionellt de nationer som gör upp om segern. Frankrike och Italien har ibland lyckats slå sig in på pallen. Ungern vann den andra First League-gruppen ifjol och är det lag som Sverige bör sikta sig in på att slå utöver Grekland, som klarade sig med nöd och näppe från att åka ur ifjol.
För hemmanationen har segerförväntningarna naggats rejält i kanten de senaste dagarna efter återbud från svårersättliga stjärnor som Colin JacksonJonathan Edwards och Steve Backley.
En brittisk friidrottssida har förresten presenterat 
gren-för-gren-tips för helgens övningar. Skall man tro på dessa kommer Sverige sist - men det hade brittiska experter tippat också förra gången Sverige var i Super League på brittisk mark. Då slutade det med att Sverige hängde kvar och Frankrike (som skulle vara arrangör året efter!) åkte ut ....
Det svenska lagetEuropacupens hemsida med tidsprogram, preliminära laguppställningar mm, Europeiska Förbundets hemsida med ytterligare information (bland annat fjolårets resultat).

(000713-14)

 

SANNINGENS MINUTER ...
Visserligen är det fortfarande drygt två månader kvar till OS-friidrotten men den närmaste dryga veckan kommer att mycket påtagligt inverka på många medaljuppgörelser i Sydney. Det är nämligen dags för USA:s OS-uttagningar i californiska Sacramento, och USA håller fast vid sin traditionella uttagningsprincip med en allena saliggörande uttagningstävling från vilken de tre bästa (om man klarat IAAF:s A-kvalgräns förstås, vilket inte är någon självklarhet i alla grenar). Den principen skapar ju en enorm nerv eftersom en oturlig skada eller förkylning vid uttagningen alltså kan placera också de största superstjärnorna utanför OS-gemenskapen. Inga aldrig så fantastiska tidigare meriter kan alltså hjälpa en Marion JonesMichael Johnson eller Maurice Greene till Sydney om de inte är topp-3 nu i Sacramento.
Traditionellt brukade det sägas att det är svårare att kvala in i USA:s trupp än att ta medalj på OS, men även om detta i dagsläget är en våldsam överdrift så lär det bli ruskigt tufft i framförallt sprintgrenarna.
Sacramento i juli innebär högsommarhetta så räkna med i dubbel bemärkelse svettiga tävlingar.
Läs mer på 
OS-uttagningarnas hemsida.

(000713)

 

HÄGGE 7.89 I TYSKLAND
I tyska Rheinau-Freistett hoppade Peter Häggström i ungefär samma väder som  längdkollegan Mattias Sunneborn i Helsingborg och med precis samma resultat: 7.89 (+0.9)! Robert Kronberg sprang två 13.7-lopp i samma tävling.

(000709)

 

DUBBELSEGER FÖR MARIE
Det var lika blött i Krommenie som häromdagen i Arnhem. Det holländska regnet öste ner, men Marie Norrman och Marie Åhlander vann på söndagen på 1.75 respektive nya perset 13.22.
Erik Sjöqvist hade begett sig till Frankrike och Arras, i närheten av Calais. I ett bökigt 3000 slutade han sexa på 8:08.66, sekunden över perset. Mohamed Ouakrim vann på 8:02.27. Resultat på franska förbundets hemsida.

(000709)

 

ecupnadderud.gif (3003 bytes)TJEJERNA TILL SLUT TVÅ YNKA POÄNG FRÅN SUPERLIGAN!
I strid med alla rimliga förhandskalkyler låg de svenska tjejerna efter första Europacupdagen på en klar andraplats bara fyra poäng bakom storfavoriterna Tjeckien och klart före Finland, Spanien och Ungern. Bakom det sensationella utfallet låg en dag där svenskorna nästan undantagslöst gick en eller par placeringar bättre än förväntat. Vem hade t ex vågat kalkylera med att Camilla Johansson skulle besegra Sarka Kasparkova i tresteg (och sätta svenskt rekord i förbifarten)? Grensegrarna för Frida Svensson på häck och för Anna Söderberg i diskus var inte heller något man kunnat räkna med på förhand. Fast i en tävling som Europacupen är varje placeringsförbättring värdefull. Så exempelvis Malin Ericssons fjärdeplats i stav, korta stafettlagets andraplats, Annika Amundins tredje på 100m var en lika stor del av hemligheten bakom totalutfallet.
Efter ett flertal "stolpe-in" kom på slutet av söndagen ett par "stolpe-ut" och mer behövdes inte för att Tjeckien skulle koppla greppet om totalsegern inför 4x400m även om Sverige faktiskt fortsatt ledde med 1 poäng.
Det går att plocka fram ganska många "tänk om"-scenarier som hade gett svensk seger (det hade exempelvis räckt med att tjeckiskan i höjdhopp på 1.93 hade rivit också tredje gången efter två klara missar), men samtidigt kan man också hitta flera lägen där marginalerna var på svensk sida.
Så när den omedelbara besvikelsen över att ha varit  nära lagt sig kommer historiens "dom" om den här helgen på Nadderud Stadion strax utanför Oslo att bli att det var det svenska kvinnliga landslagets bästa insats någonsin (hittills ...) i europacupens drygt 30-åriga historia.
De individuella höjdpunkterna fanns där också i Erica Johanssons superhoppning (7.01w), Camilla Johanssons trestegsrekord (13.95), Susanna Kallurs juniorrekord på häck (13.10), Anna Söderbergs diskusseger, ....
Läs mer om hur allt gick till på vår onlinerapportsida.

(000708-09)

 

STAFFAN VANN I NICE
Det har nu blivit svårt för ledande galaarrangörerna att finna sakligt stöd för uppfattningen att inte Staffan Strand och Stefan Holm är självskrivna i startfälten i höjd. Vid lördagens gala Nikaïa i Rivierametropolen Nice vann nämligen Staffan på årsbästa 2.32 och Stefan blev femma på 2.30, samma höjd som fjärdeplacerade världsmästaren Vjatjeslav Voronin.
Martin Erikssons sommarpremiär efter vårens knäoperation slutade med tre kryss på ingångshöjden 5.50. Litet bättre gick för likaså comebackandes (efter punkterad lunga) Jean Galfione som tog 5.50. Vann gjorde inte oväntat Maksim Tarasov som var ensam över 5.82.
Andra intressanta och hyggligt lyckade återkomster i Nice var Marie José Pérecs 50.32 som trea i ett 400m-lopp vunnet av brittiska Katherine Merry och 37-åriga Paula Ivans (OS-etta 1988!) 4:06.70 som 6:a på 1500m.
Kvällen bjöd också på nytt icke-Kenya-världsrekord på hinder av Marockos Brahim Boulami (8:03.30) och ännu ett övertygande 100m-lopp av Nigerias Francis Obikwelu.

(000708)

 

MÅTTLIGT I DORTMUND
De svenska deltagandet - Christian Olsson i höjd och Jimmy Nordin i kul - skördade inga direkta lagrar vid lördagens tyska OS-testgalan i Dortmund. Christian fyra på 2.10, Jimmy åtta med 18.04.

(000708)

 

ROBBAN 13.48!
Robert Kronberg har under första halvan av sommaren radat upp en rad tider strax ovanför OS-kvalgränsen 13.50, och nu rapporteras det från tyska Regensburg att Robban med 13.48 i försöksloppet klarat den magiska gränsen. Det innebar dessutom att han var blott två hundradelar från Claes Albihns svenska rekord från Finnkampen 1995.

(000708)

 

PATRIK OCH BENGT ÖVER OS-NOMINERINGSGRÄNSEN
Efter ett par 5.60-tävlingar på sistone var det ingen sensation att Patrik Kristiansson skulle klara OS-nomineringsgränsen 5.70 endera dagen. Den dagen visade sig vara lördagen den 8 juli och tillfället var jätteevenemanget Öresundsspelen i Helsingborg.
Lördagen bjöd dessutom på klara bevis på att Jimisola Laursen utvecklat snabbheten. Nya perset 21.09 skall också ses mot bakgrund av inte speciellt gynnsamma vindförhållanden. Förra veckans 20.92-löpare Johan Engberg hamnade ju nu på 21.35!
Första tävlingsdagen bjöd på en högklassig släggtävling där Bengt Johansson klev upp på tredje platsen på den svenska all-time-listan med ett segerkast på 75.62, 12 centimeter över OS-nomineringsgränsen. Endast Tore Gustafsson (80.14) och Kjell Bystedt (78.64) har kastat längre. Bengts utomordentliga serie: 70.79 - X - 71.58 - 73.81 - 73.38 - 75.62 sporrades av en jagande Per Karlsson, som hade tre kast över 71 meter med 72.80 som längst.
Söndagen var inte rätta tillfället för soldyrkare i öresundsregionen. Regn och motvind gynnade inte sprinterlöparna. Erik Wahn bemästrade vädret bäst och vann 100m på 10.75, sex hundradelar före Johan Engberg. Dagens toppresultat noterades i stället i längdgropen där Mattias Sunneborn hade tre godkända hopp över 7.80 med 7.89 som längst samt ett övertramp som mättes till 8.11.

(000707-09)

 

 

athletissima.gif (387 bytes)
SJUSÄRDELES ERICA I LAUSANNE: 6.99!
Onsdag kväll kom beviset på att Erica Johansson har nått världstoppen för att stanna. Hennes serie i Lausanne blev bara bättre och bättre: X - 6.58 - 6.85 (årsbästa utomhus) - 6.89 - 7.04w (+2.2) - 6.99 (+1.9 svenskt rekord). En förbättring av det gamla rekordet med sju centimeter, hennes klart bästa serie någonsin, delad tredjeplats på världsårsstatistiken och seger med 23 centimeter i kvällens tävling mot högklassigt motstånd. Grekiskan Niki Xánthou var närmast, men hennes längsta hopp överträffades alltså fyra gånger om av Erica. Andra längdäss hamnade ett par tre decimeter bakom: Valentina Gotovska 6.78,  Olga Rubljova 6.72, Iva Prandzjeva 6.70. Tatjana Kotova, som vann Golden League-galorna i Paris och Rom var bara sexa på 6.69. Stora delar av världseliten fick alltså ge sig!
Patrik Bodén började spjuttävlingen med ett kast på 81.92, men lyckades sedan inte komma över 80 meter. Jan Zelezný fick revansch på Kostas Gatsioudis. Greken inledde med 87.37, men tjecken svarade med 87.66, sedan avstod han övriga kast.
Tävlingens hemsida med resultatlistor.

(000705)

 

SVENSKAR SOM SPÖ I BACKEN
Blötan i Ludvika var bara en föraning om slagregnet på Papendal Games där dryga 20-talet svenskar tävlade onsdag kväll. Bäst på att spöa de holländska värdarna och de andra utländska gästerna var Linda Olsson, som spurtade ifrån Monica Lundgren till en seger på 2:05.36, mot 2:05.70. Tredje täbyiten Lena Nilsson seniordebuterade på en femte plats (2:06.60) strax bakom Heidi Jensen i ett startfält på 12 tjejer. Även Kristina Ahlepil kom femma, på 1500m, på goda 4:18.11, i faggorna på 4:09-irländskan Elaine Fitzgerald.
De manliga medeldistansarna fick trängas ännu mer. 14 man på sex banor (!) skapade inte de bästa förhållandena. Torbjörn Johansson fick dela startbana med två andra löpare, smärtande hälsenor gjorde inte loppet lättare. Vare sig Tobbe eller Jon Andersson tog sig under 1:50. Det klarade däremot Rickard Pell, femma på 1:48.54. Putte Johanssons 1500m samlade 18 man. Täten passerade 1200m på 3:02. I en mycket tät spurt var Putte trea på 3:44.83, Henrik Skoog sjua på rejäla perset 3:46.14, Per Synnerman, elva på 3:46.71.
Kulringen var ingen rolig tävlingsplats. Jimmy Nordins och Anders Holmströms medtävlare rann bort och det blev en överlägsen dubbelseger, 18.59 respektive 17.97. Jenny Kallur sänkte årsbästan till 11.85w och 24.11, Magnus Aare besegrade klart mer meriterade kvartsmilare och blev trea på 47.02, samma placering på höjdhoppande Ola Carlsson (2.05), även längdhopperskorna led i regnet, Lina Quick 5.82 och Marie Åhlander 5.78, Mikael Ahl 10.73 (100m), Alhaji Jeng och Viktor von Bothmer båda 5.00 (stav).

(000705)

 

ZAGREB: JIMISOLA 45.98 - STEFAN 2.31
I Medelhavsvarma Zagreb följde Jimisola Laursen i tisdags kväll upp sina 46.31 i arktiskkalla Ludvika med 45.98, varigenom han blev andra svensk (efter Eric Josjö) under drömgränsen 46 sekunder (med eltidtagning)!
Fast egentligen var placeringen som tvåa intressantare än själva tiden. Bakom sig hade Jimisola nämligen två 44-sekundersmän - Patrick Dwyer och Clement Chukwu - och framför bara VM-finalisten Greg Haughton (44.99). Detta trots att svensken fått den otacksamma ytterbanan och inte hade någon att gå på. Jimisolas taktik liknade dock Ludvika klart, dvs inte rusa för våldsamt på första halvan utan i stället börja trycka i andra kurvan och ha krafter kvar till slutet av upploppet.
Manliga höjdtävlingen blev högklassig med canadensaren Kwaku Boateng som vinnare på nya perset 2.34. Stefan Holm - som ju aldrig fick chansen i Rom - höjde sitt årsbästa till 2.31 (samma höjd han tog i Zagreb i fjol) och blev trea, medan Staffan Strand stannade på 2.28 och blev femma på samma höjd men placeringen bakom säsongens statistiketta Konstantin Matusevich.

(000703)

 

STARK SPURT RÄDDADE KVAR MÅNGKAMPSLAGEN I "FIRST LEAGUE"
De skadeförsvagade (Henrik DagårdMichael Hoffer och Maria Richtnér saknade) svenska mångkampslagen hade det inte oväntat motigt den första dagen av europacupen i Schwyz Ibach. Med individuella placeringarna 23-24-27-28 i tiokampen och 21-27-28-29 i sjukampen låg Sverige i båda tävlingarna på sjundeplats med ett märkbart gap upp till respektive sexa.
Efter söndagens två första grenar (längd och spjut) var vårt kvinnliga lag fortsatt parkerat på sjundeplatsen och med bara 800m kvar pekade det mesta på nedflyttning till "Second League". Men 800m var på pappret en stark svensk gren, så även om det handlade om att Andrea GeurtsenLinda Fredriksson och Petra Eklund skulle plocka i snitt 7-8 sekunder på resp spanjorska gavs inte slaget förlorat på förhand, tvärtom. Och minsann, det lyckades! Medan spanjorskorna hade 2:21/2:25/2:30 noterade svenskorna nämligen 2:11/2:13/2:21. Så det räckte och blev dessutom över till 62 poängs marginal till nedflyttningsstrecket. Individuellt blev det 5.395 för både Linda och Andrea.
Inför sin avslutande löpning låg också det svenska herrlaget på sjundeplatsen i sammandraget. Avståndet upp till sexan Polen var dock nu nere i 102 p. Och minsann, också killarna stod för en imponerande sista-minuten-vändning! Med 4:31/4:37/5:09 mot polackernas 4:36/5:02/5:25 blev det +280 för Sverige på 1500m. Därmed fick i stället Polen göra sällskap med Norge ned en division till nästa års europacup i mångkamp. Den starka svenska andradagen i den ovana högsommarhettan (ca 30 plusgrader!) representerades i första hand av Christer Holger som låg 21:a totalt i halvtid men med sina 7.502 slutade som 9:a!

(000701-000702)

 

DUBBLA STAVREKORD PÅ VÄRLDSUNGDOMSSPELEN
Världsungdomsspelen, söndag:
Tillbaka på samma plats (Ullevi) där hon avslutade förra sommaren med svenska utomhusrekordet 3.86 vid Finnkampen återtog - tidigare i år har ju Malin Ericsson noterats för både 3.87 och 3.88 - Maria Rendin "sitt" rekord genom att klara 3.90 i andra försöket. Maria, som just kommit igång efter vårens benskada, avstod att hoppa vidare efter rekordet.
För dagens andra stavrekord på Ullevi svarade herrjunioren Alhaji Jeng genom att - också i andra försöket - flyga över 5.36 i den manliga tävlingen. Det gamla rekordet - 5.31 - sattes på samma plats på samma tävling för fyra år sedan av Patrik Kristiansson. Patrik som hittills klarat 5.60 i dagens tävling.
Från den tredje tävlingsdagen av Världsungdomsspelen  noterar man också att de skånska 82:orna Philip Nossmy och Johan Wissman fortsätter att visa JVM-klass: Philip 14.24 i häckförsöken (trassel i finalen) och Johan sololöpte 21.25 i försöken och 21.23 i finalen på 200m. Synd att han inte fick möta Johan Engberg som i seniorklassen rusade in på svenska årsbästat 20.91
JVM-klass naturligtvis också av sjukamperskan Carolina Klüft. Den här dagen genom nya perset 13.88 (vind +1.7) på korta häcken!
Och Camilla Johansson flyttade med 13.85 sitt årsbästa ytterligare ett par centimeter närmare Erica Johanssons svenska rekord. Nu återstår bara tio!
Lördag:
Christian Olsson 2.20 och Ola Carlsson 2.17 i höjd!
* 17-åringarna (båda fyller 18 sent i höst) Philip Nossmy och Johan Wissman 10.80 resp 10.94 på 100m! Johan hann dessutom med att plocka ned 400m-perset under 48 sekunder till 47.79!
* Sjukamperskan Carolina Klüft bevisade en viktig ingrediens i sin mångkampstalang - snabbheten - genom att vinna F18 100m på 11.97!
Fredag:
* Marie Norrman fortsätter sin klättring tillbaka mot 98 års höjder och vann på 1.82, tre cm högre än Jenny Isgren.
Maria Rendins återhämtning fortlöper väl, segerresultatet 3.75.
P18: Erik Emilsson 5:50.34 (2000 hinder),  Jacob Cedertun 1:52.51 (800m), Christer Johansson 2.04 och Joel Spolén (-83) 2.01 (höjd). P16: Olle Walleräng 1.57.93 (800m), Juan Pettersson 6.59 (längd), Magnus Lohse 15.10 (kula 5.5 kg) och Stepehen Kiai 9.85 (80m, -2.0). F18: Kristina Blomstrand 61.82 (400mH med seniorerna). F16: Pernilla Nyström 6:23.47 (2000m), Therese Gustafsson 44.17 (300mH), Daniela Lincoln-Saavedra 5.81 (längd).

(000630-000702)

 

NIKLAS A 58.58 MED SENIORDISKUS
Vid seniortävlingar i Logan (Utah) på lördagen förbättrade 17-årige Niklas Arrhenius sitt personliga rekord med över tre meter till 58.58! Ett resultat som i fjol bara överträffades av en enda junior i världen! Niklas kommer över till Sverige i mitten på juli med Laxaspelen i Halmstad som första planerade tävling.

(000701)

 

STAFETTREKORD AV TÄBY
Från "stafettgalan" i franska Antony rapporteras att Täby-kvartetten Cilla Pettersson (2:12.0), Lena Nilsson (2:09.0), Linda Olsson (2:05.1) och Monica Lundgren (2:04.4) på lördagen vann 4x800m på 8:30.51. Det innebar att Lidingös 14 år gamla svenska rekord - som Täby var bara 0.06 från på stafett-SM i fjol - nu underskreds med inte mindre än sju sekunder.
Tuffaste motståndet var också svenskt genom att Rånäs (Catarina Sundelin 2:12, Alexandra Lindquist 2:11, Kristin Ahlepil 2:10, Therese Ahlepil 2:09) tog andraplatsen med 8:42.90.
Halva Täby-laget kom sedan tillbaka någon timme senare och tog hem också 4x400m. Helene Nordquist (56.7), Victoria Gunnarsson (56.7), Linda Olsson (55.6) och Monica Lundgren (53.8) noterades för 3:42.85.

(000701)

 

SPJUTREKORD AV ANNIKA
Sverige dominerade den inofficiella kastlandskampen mot Schweiz, Belgien och Holland i Magglingen på lördagen. I sex av åtta grenar blev det svensk vinst: Mattias Borrman (60.64), Bengt Johansson (75.13 - pers), Daniel Ragnvaldsson (72.91), Linda-Marie Mårtensson (16.29), Anna Söderberg (59.30) och Annika Petersson (56.70)!
Det sistnämnda resultatet, som kom i andra omgången, innebar dessutom att Annika med inte mindre än två och en halv meter (tidigare 54.19 på Finnkampen i fjol) höjde sitt svenska rekord med nya spjutet.

(000701)

 

PATRIK 84.28 MEN VRISTSKADAD
Vid lördagens tävling i finska Eurajoki svarade Robert Kronberg (13.59 i lätt mot) och Patrik Bodén (84.28) för de bästa svenska resultatet. För den bästa placeringen stod dock Peter Häggström genom att vinna längd på 7.60 (också motvind). Patrik fick dock känningar i vänster vrist och valde att inte fortsätta kasta efter tredje omgången, då han fortfarande ledde.

(000701)

DUBBLA STAVREKORD PÅ VÄRLDSUNGDOMSSPELEN
Världsungdomsspelen, söndag:
Tillbaka på samma plats (Ullevi) där hon avslutade förra sommaren med svenska utomhusrekordet 3.86 vid Finnkampen återtog - tidigare i år har ju Malin Ericsson noterats för både 3.87 och 3.88 - Maria Rendin "sitt" rekord genom att klara 3.90 i andra försöket. Maria, som just kommit igång efter vårens benskada, avstod att hoppa vidare efter rekordet.
För dagens andra stavrekord på Ullevi svarade herrjunioren Alhaji Jeng genom att - också i andra försöket - flyga över 5.36 i den manliga tävlingen. Det gamla rekordet - 5.31 - sattes på samma plats på samma tävling för fyra år sedan av Patrik Kristiansson. Patrik som hittills klarat 5.60 i dagens tävling.
Från den tredje tävlingsdagen av Världsungdomsspelen  noterar man också att de skånska 82:orna Philip Nossmy och Johan Wissman fortsätter att visa JVM-klass: Philip 14.24 i häckförsöken (trassel i finalen) och Johan sololöpte 21.25 i försöken och 21.23 i finalen på 200m. Synd att han inte fick möta Johan Engberg som i seniorklassen rusade in på svenska årsbästat 20.91
JVM-klass naturligtvis också av sjukamperskan Carolina Klüft. Den här dagen genom nya perset 13.88 (vind +1.7) på korta häcken!
Och Camilla Johansson flyttade med 13.85 sitt årsbästa ytterligare ett par centimeter närmare Erica Johanssons svenska rekord. Nu återstår bara tio!
Lördag:
Christian Olsson 2.20 och Ola Carlsson 2.17 i höjd!
* 17-åringarna (båda fyller 18 sent i höst) Philip Nossmy och Johan Wissman 10.80 resp 10.94 på 100m! Johan hann dessutom med att plocka ned 400m-perset under 48 sekunder till 47.79!
* Sjukamperskan Carolina Klüft bevisade en viktig ingrediens i sin mångkampstalang - snabbheten - genom att vinna F18 100m på 11.97!
Fredag:
* Marie Norrman fortsätter sin klättring tillbaka mot 98 års höjder och vann på 1.82, tre cm högre än Jenny Isgren.
Maria Rendins återhämtning fortlöper väl, segerresultatet 3.75.
P18: Erik Emilsson 5:50.34 (2000 hinder),  Jacob Cedertun 1:52.51 (800m), Christer Johansson 2.04 och Joel Spolén (-83) 2.01 (höjd). P16: Olle Walleräng 1.57.93 (800m), Juan Pettersson 6.59 (längd), Magnus Lohse 15.10 (kula 5.5 kg) och Stepehen Kiai 9.85 (80m, -2.0). F18: Kristina Blomstrand 61.82 (400mH med seniorerna). F16: Pernilla Nyström 6:23.47 (2000m), Therese Gustafsson 44.17 (300mH), Daniela Lincoln-Saavedra 5.81 (längd).

(000630-000702)

 

ERICA FYRA - STAFFAN SJUA I ROM
I en siffermässigt svårförklarligt måttlig kvinnlig längdtävling vid Golden Gala i Rom tog Erica Johansson i kamp med större delen av den aktuella världseliten en klart meriterande fjärdeplats bakom Tatiana Kotova (andra raka Golden-segern) 6.89, Fiona May 6.75 och Marion Jones 6.71. Ericas längsta mättes till 6.66 och bland de besegrade fanns världsmästarinnan Niurka Montalvo.
Staffan Strand inledde höjdtävlingen övertygande med 2.20 och 2.26 utan problem samtidigt som många andra fick kryss i protokollet. Men på 2.29 tog det stopp för Staffan (ja, han sparade tredje och sista till 2.31) samtidigt som Vjatjeslav Voronin och Mark Boswell gick vidare ända t o m 2.35!
Sverige hade också ett stafettgäng på plats. Erik Wahn - Matias Ghansah - Mikael Ahl - Johan Engberg var laguppställningen. Tyvärr saboterades alla möjligheter till en 39-tid när den avlämnande löparen på banan innanför (Italien B) i andra växeln fortsatte ut på Sveriges bana och blockerade vägen för Mikael.
Johan, Erik och Matias sprang också individuellt. Johan vann ett juniorlopp på 10.67 med Erik fyra på 10.72 medan Matias var nia i C-finalen på 10.7u6.
Stor norsk glädje på Roms Olympiastadion: Trine Hattestad fick "sitt" spjutvärldsrekord med ett kast på 68.22 (7 cm över hennes bästa i fjol som aldrig godkändes som rekord p g a att dopingtesten skedde först påföljande dag) och Marius Bakken chockade med nordiska rekordet 13:11.30 på 5000m vilket gav en placering som tia i ett lopp där alla övriga på topp-12 var afrikaner.
Fast dagens man på medel/lång var som i St Denis veckan före Algeriets Ali Saidi-Sief. Efter 1:56 på sista 800m susade han med 12:50.86 in som femma genom tiderna - i sitt allra första 5000m-lopp!
Annat högklassigt på 1960 års Olympiastadion:
Maurice Greene revanscherade sig för fiaskot i Athen genom att vinna både 100m och 200m, fast på den kortare sträckan fick han slita för att klara av Francis ObikweluAto Boldon och Brian Lewis.
Marion Jones gjorde sin plikt på 100m (där Christine Arron indikerade att loppet i St Denis var en tillfällig djupdykning) men visade fortsatta brister i sina försök att också vara världens bästa längdhopperska.
* Nya världsårsbästa på 1500m (Noah Ngeny 3:29.99), 400m häck (Eric Thomas 47.94 - äntligen under 48 efter otaliga lopp på 48 - och Nezha Bidouane 53.53) och100m häck (Gail Devers 12.47 - mycket övertygande, Olga Sjisjigina chanslös trea).

(000630)


LÅNG HELGS FÄRD MOT SEGER
En gigantisk tävlingshelg utspelar sig i Göteborg där myriader av friidrottare i unga år deltar i Världsungdomsspelen. Vad sägs om 3582 föranmälda starter?!
Ett otal toppseniorer tävlar också. Blanda godbitar måste söndagens stavtävling framhållas. Rena SM-finalen med: Patrik Kristiansson, Oscar Janson, Peter Widén, Alhaji Jeng, Henrik Hallenbo, Viktor von Bothmer, Pawel Szczyrba och Alexander Igelström. Endast Martin Eriksson saknas (krampkänningar i vaden). Om övriga kommer till start och vädrets makter är med dem kan det ändå bli en av de bästa toppbreddtävlingarna i svensk stavhistoria.
Några av toppseniorerna som ungdomstävlingen kryddas med:

FREDAG

13.00 K22 stav Kirsten Belin, Hanna-Mia Persson
16.55 K/K22 spjut Elisabet Wahlander
18.20 K/K22 400mH Erica Mårtensson, Lena Melin, Caroline Gyllenhammar
18.35 M/M22 400mH Fredrik Lindberg, Magnus Norberg
19.35 M 800m Torbjörn Johansson, Jon Andersson
? M längd X Mattias Sunneborn, Nebez Kurban, Mattias Lageskog och Jerry Riutta

LÖRDAG

14.00 K 100m försök Annika Amundin, Lena Berntsson, Lotta Vöcks, Malin Källgren, Lena Udd, Veronica Fransson
14.35 M 100m försök Mikael Ahl, Patrik Strenius, Torbjörn Mårtensson
15.50 M höjd Christian Olsson, Ola Carlsson, Yannick Tregaro
  M längd Linus Malmborg
16.50 K 100m final  
16.55 M 100m final  
17.20 K längd Annica Sandström, Laine Rohtla, Veronica Fransson
17.30 K 1500m Ida Nilsson, Johanna Nilsson, Kajsa Haglund, Hanna Karlsson
18.10 M 1500m Johnny Jönson, Michael Öhman, Tobias Lundvall, John Laselle
19.05 M 400m Johan Lannefors, Johan Wissman, Rizak Dirshe
     

SÖNDAG

10.25 K/K22 100mH f Maria Eriksson, Anna Pettersson, Carola Jansson
11.20 M/M22 100mH f Henrik Värendh, Joakim Öhman, Philip Nossmy
12.35 K/K22 100mH final  
13.10 M/M22 100mH final  
14.55 M 200m Klas Ringdahl, Mathias Sundin
  M/M22 kula Andreas Gustafsson, Manuel Brändeborn
15.10 K 200m Annika Amundin, Linda Hansson, Sofi Hildenborg, Lena Udd, Veronica Fransson, Malin Källgren, Lena Berntsson
  M stav Martin Eriksson, Patrik Kristiansson, Oscar Janson, Peter Widén, Alhaji Jeng, Henrik Hallenbo, Viktor von Bothmer, Pawel Szczyrba, Alexander Igelström
19.40 K 800m Carolina Nylén, Kajsa Haglund, Hanna Karlsson, Caroline Hjelm, Ida Nilssson, Johanna Nilsson

(000630)

 

TRILSKANDE FLYGBOLAG UPPSKÖT  MARTINS PREMIÄR
Flygbolag tycker inte om friidrottsstavar. Det kan vara stört omöjligt att hitta ett flyg som tar med dem. Det drabbade Martin Eriksson vars tänkta comeback vid "Tsiklitiria" i Athen på onsdagskvällen hindrades av det skälet. Inte heller Patrik Kristiansson lyckades frakta sina stavar, men han lånade Tim Lobingers och höjde årsbästat till 5.60 och blev sjua på det. Vann gjorde Maksim Tarasov på 5.80. Patrik kunde kanske ha nått ännu högre resultat med en hårdare stav, men Dmitri Markov, som hade en passande, ville inte låna ut den.
Tävlingarnas huvudnummer - Maurice Greene mot det världsrekord på 9.79 han satte på samma tävling för ett år sedan - blev en stor besvikelse. Segertiden i år blev blygsamma 10.08 - och den tillhörde Greg Saddler och inte Greene som blev "bara" fyra på 10.16 efter ett för honom raktigenom blekt lopp.
Tävlingarnas toppnummer blev nu i stället korta häcken (Anier Garcia 13.06w långt före Allen Johnson), spjut (både Kostas Gatsioudis och Aki Parviainen åter över 88 meter resp Osleidys Menendez 66.35) och kvinnlig stav (tre på 4.50 med Svetlana Feofanova som segrarinna). Hög klass också på 200m (Francis Obikwelu 20.08), 1000m (Noah Ngeny 2:15.53), båda 3000m-loppen (Daniel Komen 7:31.96 och kinesiska Dong Yanmei 8:33.07) liksom båda 400m-loppen (Sanderlei Parrela 44.73 resp Cathy Freeman 50.04).

(000628)

 

NY SEGER FÖR ROBERT KRONBERG
Lite i skymundan fortsätter Robert Kronberg att vinna häcklopp. Förra helgen vann kvillelöparen en tävling i Tyskland på tangerade perset 13.54. På tisdagen åkte Robban söderut till Italien medan övriga svenskar frös i Ludvika. Framme i Celle Ligure på italienska rivieran vann han på 13.74.

(000628)

 

NÜRNBERG: BAUMANN TÄVLADE!
Dagens gala i tyska Nürnberg kom att presentera ett sensationellt/kontroversiellt namn bland deltagarna: Dieter Baumann som i höstas lämnade två dopingprov med nandrolon och som sedan dess varit avstängd ställde upp på 5000m och kvalade dessutom in till sitt fjärde OS genom att bli sjua på 13:18 (på behörigt avstånd dock från vinnande Haile Gebrselassies 13:01).
Men hur kunde Baumann få vara med? Förklaringen är att han för ett par dagar sedan förklarades oskyldig av tyska förbundets juristpanel. Baumann själv har ju hela tiden hävdat att han utsatts för en konspiration där någon blandat dopingsubstansen i hans tandkräm och uppenbarligen ("domsskälen" är ännu inte offentliggjorda) har juristpanelen nu funnit omständigheter som gör att de sätter tilltro till den förklaringen. Därför kan Baumann nu tillsvidare tävla. Dock är det mycket troligt att IAAF kommer att driva ärendet vidare till sin juristpanel, som ju tidigare vid flera tillfällen ändrat nationsförbundens frikännande beslut.
Två svenskar tävlade i Nürnberg. I ett tätt kvinnligt 1500m visade Malin Ewerlöf-Krepp stigande form med 4:10.08 medan Jimisola Laursen kom tvåa i B-finalen på 400m med 46.78.

(000625)

 

LÅNGA KAST I BOTTNARYD
Inspirerade av fjolårets lyckade minigala med den svenska diskuseliten bjöd Bottnaryd nu på "Annandag Midsommar" under rubriken "OS-test" in till tävlingar i kula, diskus och slägga för de bästa svenskarna och en handfull utländska gäster. Vinnarna hette Jimmy Nordin (19.31), Magnus Hallgrimsson (61.73), Per Karlsson (72.12), Catarina Andersson (14.56) och Mette Bergmann (62.30).

(000625)

 

NÅGRA FLYDDE SVENSK MIDSOMMAR
Våra elitaktiva hann knappast plocka sju sorters blomster. En hel radda flydde bort till utländska tävlingar på Midsommardagen. Vid sidan av Kuortane (se ovan!) kan man notera:
Matias Ghansah sprang 150m i norska Stjördal och kom trea på 15.,98 i ett lopp som Geir Moen vann på 15.53.
* Vid "Norway Games" på Bislett genomfördes en inofficiell 18-årslandskamp på 800m med stor svensk dominans. I pojkloppet tog Jacob Cedertun, Joakim Daun och Philip Aagaard en trippel långt före alla hemmalöpare och i flickloppet var Hanna Bremler och Kristina Blomstrand etta-trea. Segertider för Jacob och Hanna var 1:52.98 resp 2:11.28.
Mönstret gick sedan igen när P18-killarna sprang 3000m på söndagen: Henrik Nyström vann (8:33.74) med Oskar Käck tvåa och Jacob Cedertun fyra.
* Spårvägens Thomas Nikitin och Henrik Värendh var i Warszawa och tog varsin femteplats på 22.18 resp 14.35 (200m resp 110mH).
Den långa traditionen med midsommartävlingar i Järvsö tynade bort för några år sedan, men i fjol väckte Gefle IF liv i idén igen med tävlingen benämnd just precis "Svensk Midsommar". Kanske skapades därmed en ny tradition? Hursomhelst var det i dag på Gavlestadion dags för den andra årgången av "Svensk Midsommar".
Uppenbart finns det en efterfrågan eftersom det nu blev en heldag med tävlande i alla åldrar från 10 år och upp till landslagsseniorer som Mattias Sunneborn (vann 100m) och Annika Larsson (55.54 i diskus). Dagens utropstecken stod dock Huddinges Magnus Norberg för när han på 400m häck tog klivet från 52/53-nivån ända ned till 51.46!
Lerums "En Midsommarnattsdröm" dagen före midsommaraftonen har förresten redan etablerat sig i det västsvenska programmet. I årets upplaga i torsdags var Alhaji Jengs och Henrik Hallenbos 5.21 i stav toppnumret. Särskilt som de sedan attackerade 5.32, vilket om Alhaji hade klarat skulle ha inneburit nytt svenskt juniorrekord.

(000625)

 

EUGENE: FAVORITERNA GJORDE SITT JOBB
Michael Johnson vann 400m med 0.80 på 43.92, Maurice Greene vann 200m med 0.19 på 19.93w och Marion Jones vann 100m med 0.16 på 10.93w vid lördagens "Prefontaine Classic" i Eugene, Oregon. Det mest anmärkningsvärda med de tre M:ens lopp var väl att Marion sprang i den nya heldräkt som nu marknadsförs som resultatet av närmast Nobelprismässig vetenskaplighet (alla sömmar på baksidan av kroppen för att inte öka luftmotståndet, Einstein kunde inte ha gjort det bättre ...). Har förresten alla glömt att en annan lika kreativ firma redan på 80-talet lanserade heldräkten med huva och allt?
Inga svenska deltagare men ändå särskilt intressant ur vårt perspektiv var att Marion äntligen fick till ett hyggligt längdhopp (6.97) och att Gail Devers årsdebuterade med 12.64 hårt pressad av Anjanette Kirklands 12.68.
Apropå årsdebuter så började också Maria Mutola (1:57.65) och Gabriela Szabo (4:00.73 - hann just precis förbi hemmaälsklingen Suzy Favor-Hamiltons 4:00.79) sina år 2000 med segrar.
Fast för de amerikanska friidrottsfantasterna själva var tävlingens absoluta höjdpunkt Donald Sages 9:e plats på milen med 4:00.29. Sage var nämligen därmed hisnande nära att bli den förste high school löparen på över 30 år om att göra en drömmil! Fast ändå just bara "nära", så nostalgikerna får fortsätta sucka ...

(000624)

 

SANNA VANN I KUORTANE
För den svenska kontingentens enda seger vid lördagens Midsommarspel i finska Kuortane svarade Susanna Kallur. Med 13.24 i grått och blött väder var Sanna bara 0.09 från sitt färska juniorrekord - och dessutom var "ärkerivalen" Manuela Bosco distanserad med 0.15!
Andra svenskar som bör vara väl tillfreds med sina insatser i Kuortane var Rizak Dirshe (1:47.94 som - av två kenyaner - knappt slagen trea), Helena Engman (16.13 som tvåa i kula) och Annika Amundin (11.60/+0.7 som tvåa på 100m).
Ur det internationella perspektivet var som så ofta i finska galor spjutkastningen det allra vassaste. Sex finskor över 57.64 i spjut med Mikaela Ingberg i topp på nya nationsrekordet 63.73 - och ändå var den manliga tävlingen ett par klasser bättre! Jan Zelezny kom nämligen trots briljanta 87.80 bara trea eftersom Aki Parviainen kastade 90.97 - och Kostas Gatsioudis 91.69!!

(000624)

 

ERICA TVINGAD AVSTÅ PARIS
Av kampen mellan Erica Johansson och merparten av den övriga kvinnliga världseliten i längdhopp vid midsommaraftonens Golden League-gala i franska St Denis (strax norr om Paris) blev tyvärr intet. Erica drabbades av illamående och yrsel när hon skulle värma upp och tvingades avstå start. Erica repade sig dock snabbt senare under kvällen och räknar med att vara i aktion redan på Folksam GP premiären i Ludvika på tisdag.

(000623)

 

ALGERIET ETT HINDER FÖR KENYA?
Under ganska många år nu har Kenya varit i en egen division just på hinder. Men kanske en scenförändring är i vardande. Redan i fjol överraskade unge marockanen Ali Ezzine med att vinna sista Golden League-loppet före alla toppkenyanerna. Att det inte var någon tillfällighet visade Ezzine nu i Paris genom att ta en ny spurtseger och det på en tid - 8:03.57 - som gör honom till världsfemma genom tiderna.
Förutom det "världsrekordet för icke-kenyaner" bjöd loppet nästan på nytt Kosgei-världsrekord genom tvåan Reuben Kosgeis 8:03.92. Så här ser nämligen toppen på Kosgei-all-time-listan på hinder ut nu:
8:03.89 John Kosgei, 8:03.92 Reuben Kosgei, 8:05.43 Christopher Kosgei, 8:06.88 Richard Kosgei och 8:07.13 Paul Kosgei. (OBS: Så vitt bekant är ingen av dessa fem närmare släkt med någon av de andra!)
* Fyra representanter för kinesiske demontränaren Ma Junrens nya armé av medel/långlöperskor startade och utfallet blev blandat. Två 2:a platser plus en 5:e och en 11:e. Mot de vassa och eleganta avslutningar som Lidia Chojecka (3000m) och Kutre Dulecha (1500m) hade de bästa kinesiskorna dessutom inget vapen.
Tatiana Kotova dominerade totalt kvinnliga längden med en serie hopp över 6.90 med 7.04 i topp. Inte ens Fiona May kunde matcha.
Jurij Borzakovskij fick massor av nyttig erfarenhet (plus ett par inte helt snygga knuffar) när han försökte hantera ett överbefolkat 800m-lopp med favoritreceptet "jogga i början, blåsa förbi alla på utsidan på slutet".
* Färske Maurice Greene-besegraren Brian Lewis gav aldrig Ato Boldon och Bruny Surin chansen på manliga 100m och i det kvinnliga loppet kom hemmafavoriten Christine Arron bort direkt genom sitt livs sämsta start (vilket inte vill säga litet!).
* En stor kväll för Algeriet. Dels vann Sevilla-VM-fyndet Djabir Said-Guerni otippat 800m-loppet, dels krossade Ali Saidi-Sief allt motstånd (inkl Daniel Komen) på 3000m med en magnifik långspurt över två varv. Därigenom blev också sluttiden lysande: 7:27.67!
Olga Sjisjigina tog hem säsongens första "stormästarmöte" - ehuru i frånvaro av Gail Devers och skadade Ludmila Engquist - på korta häcken genom sin beprövat starka andrahalva.

(000623)

 

CAMILLA 13.60 I PREMIÄREN
Camilla Johansson - Växjos forna (?) längdhopperska - begick sin utomhuspremiär på torsdagskvällen med en start i nya huvudgrenen tresteg i slovakiska Bratislava. Nygammalt trassel med knät har förhindrat träning med full ansats, så det fanns en del frågetecken före start för IEM-sjuan. Mot den bakgrunden bör 13.60 och femteplatsen ses som ett klart godkänt utfall.
Exempelvis hade Camilla självaste Sarka Kasparkova placeringen närmast före sig i en tävling som gav ytterligare en vinst för försommarens dominant Tatiana Lebedjeva på 14.89. Överraskande tvåa "gamla" mästarinnan Anna Birjukova vars karriär man trodde tog slut med en spektakulär knäskada för ett par år sedan. Men nu var Birjukova alltså tillbaka med den äran: 14.44.
Från Bratislava noterar man också 1.97 för Zuzana Hlavonova i höjd, 12.88 för Julia Graudyn på häck och 44.92 på 400m för Alejandro Cardenas.

(000622)

 

CECILIA NÄRA SLÄGGREKORDET I VÄSTERÅS
Med 60.73 fattades det bara 64 cm fram till det egna svenska släggrekordet från fjolårets Finnkamp för Cecilia Nilsson vid torsdagskvällens Västerås Games. Man sätter också gärna en liten extra markering för tre hemmaaktivas insatser: Johan Lannefors 46.98 på 400m, Pasi Mäntylä bara 12 cm från första 70m-kastet och 14-åriga Jenny Holmroos 2:14.54 på 800m!

(000622)

 

NYTT JUNIORREKORD AV CAROLINA
+4. Vi inhämtar inte den noteringen från börsen utan från Växjö där Carolina Klüft tisdag-onsdag förbättrade sitt färska nordiska juniorrekord. 5.814 blev det nu. I jämförelse med förra rekordprestationen i maj var det hoppgrenarna som gav pluspoäng. Serien: 14.28 - 1.83 - 10.97 - 24.61 - 5.98w (+2.2) - 37.99 - 2:16.55.

(000622)

 

ANNIKA AMUNDIN 23.63!
För topprestationen vid onsdagskvällens Vätterspel i Jönköping stod Ullevis Annika Amundin. I obetydlig vind och utan jämbördigt motstånd (vann med nästan sekunden) avverkade Annika sina 200m på 23.63. Ett tre år gammalt personligt rekord sänktes med drygt tre tiondelar och dessutom klev Annika in på 10-bästa genom tiderna!

(000621)

 

PATRIK TREA I FINSK SPJUTGALA
Vid kvällens spjutgala i finsk Myyrmäki strax utanför Helsingfors tog Patrik Bodén med 83.76 en meriterande tredjeplats bakom Aki Parivianen och Kostas Gatsioudis men före bl a Boris Henry, Juha Laukkanen och Raymond Hecht. Fast dagens man var förstås världsmästare Parviainen som inte bara vann utan också med sina 90.80 tog världsårsbästat från Jan Zelezny.

(000620)

 

MAGNUS AARE TREA I BOLOGNA
Ett par svenska framträdanden i de mindre internationella galorna i helgen:
Magnus Aare blev trea i Bologna på 46.81. Brasilianaren Vandinei vann på 46.43.
I Granada placerade sig Ola Carlsson på femte plats (2.13) i höjdtävlingen som vanns av VM-tian Abderahmane Hammad på 2.28.

(000619)

 

STAFETT-SM I SKELLEFTEÅ
Den svenska sprint- och medeldistanseliten var i helgen samlad på Norrvalla i Skellefteå för Stafett-SM.
Helgen innehöll den gängse blandningen av infriade förväntningar, dramatiska överraskningar och känsloladdade incidenter. Seniorgulden hamnade hos MAI (båda 4x100m plus manliga 4x400m), Hammarby (manliga 4x800m), Spårvägen (manliga 4x1500m), Täby (kvinnliga 4x400m) och Rånäs (kvinnliga 4x800m och 3x1500m).
Resultatensträcktiderna och ögonvittnesskildringarna som redovisar skeendena bakom resultatlistorna.
I samtliga 20 genomförda grenar (4 inställda) varierade startfälten i det väl blygsamma intervallet 2-8 lag. Totalt startade 91 av 124 anmälda lag.

(000618)

 

BORRMAN PRICKAR 60-METERSLINJEN
Prick 60 meter blev det i lördags för Mattias Borrman på Diskuspärlan i Helsingborg. Kristian Pettersson hamnade 42 centimeter bakom. Längst i det internationella fältet kom islänningen Magnús Aron Halgrímsson, som OS-kvalade med 63.09.
Pettersson blev ändå ett segernamn genom att Maria vann den kvinnliga klassen på 50.50.
Regnet försvårade söndagens kast, men Maria kom över 50-meterslinjen igen (50.08) medan det fattades 60 centimeter till 60 meter för Mattias.

(000618)

 

JUNIORREKORD OCH VÄRLDSRESULTAT PÅ LEMMINGIADEN
Växjös Mikaela Wieslander höjde i två etapper - 48.25 i femte omgången och 49.13 i sjätte - det svenska juniorrekordet i spjut vid första dagen av spjutkarnevalen Lemmingiaden på Tingvalla i Karlstad. Imponerade strot gjorde dessutom norske 18-åringen Anders Thorkildsen som hade två kast över 75 meter med nya norska juniorrekordet 75.34 i topp.
Det var världsklass på segerresultaten i söndagens seniortävlingar vid Lemmingiaden i Karlstad: Trine Hattestad 64.44 och Patrik Bodén 85.16.
För Patrik innebar det en höjning av det knappt veckogamla svenska årsbästat med ca 1.5 meter.

(000617-18)

 

TVÅ NYGAMLA TVÅMETERSHOPPERSKOR
Monica Iagar-Dinescu 2.02 och Inga Babakova 2.00 gjorde kvinnlig höjd till ett av toppnumren på lördagens gala i franska Villeneuve d'Ascq. Manliga 10000m där Assefa Mezegebu tvingades ned till 27:19.79 för att vinna en klungspurt och James Beckfords 8.41 var andra höjdpunkter. Och hemmapubliken gladdes åt att Christine Arron tog hem 100m, även om tiden 11.18 inte var så upphetsande.

(000617)

 

FORTSATTA LÄNGDPROBLEM FÖR MARION
Inte heller vid galan på hemmaplan i Raleigh fick Marion Jones sitt längdhoppande att fungera. 6.55 och 15 cm fram till vinnande Chandra Sturrup stärkte knappast självförtroendet. Och det i samma veva som det meddelats att Jackie Joyner-Kersee tränar för fullt för comeback som längdhopperska i USA:s OS-uttagningar om en månad.
Förra veckans 4.71-stavhopperska Stacy Dragila hade ocksåen mellandag: 4.10 och fjärdeplacering - och samma gällde Melissa Morrison på korta häcken: 13.12 och sexa i ett lopp som Michelle Freeman vann på 12.75. Allra vassaste resultatet i Raleigh: C J Hunters 21.86 i kula!

(000617)

 

NIKLAS ARRHENIUS 55.37 I DISKUS
Efter en vår där han dominerat high school-branschen i USA med strömkastning på 61-63 meter med 1.61 kg diskusen gjorde 17-årige (fyller 18 i december) Niklas Arrhenius häromdagen sin första tävling för året med seniorredskapet: 55.37 innebar pers med över fyra meter. Mycket intressant med tanke på JVM i höst. Innan dess kommer Niklas över till Sverige för att tävla bl a på JSM.

(000616)

 

HELSINGFORS: ERICA VANN!
Svenska insatser i torsdagskvällens gala på ett kyligt Olympiastadion i Helsingfors:
Erica Johansson vann den högklassiga längdtävlingen på 6.71 (vind +3.6) före de tre färska plus-6.90-hopperskorna Valentina Gotovska (nu 6.66), Lizette Cuza (6.58) och Maurren Higa Maggi (också 6.58)!
Robert Kronberg säsongsdebuterade med nytt personligt rekord (vind +0.9): 13.54 och en 5:e plats. Ändå hade Robban hamnat "ensam" på innerbanan och fick därför tyvärr aldrig "häng" på europaeliten representerad av Falk Balzer, Robin Korving och Stanislavs Olijars. Nu hade Robban bara 0.08 fram till fyran Korving. Suverän vinnare Anier Garcia på 13.19.
Jimmy Nordin blev 6:a i kula på 19.50, besegrande bl a Arsi Harju!
Malin Ewerlöf-Krepp stumnade i sista kurvan efter ett snabbt förstavarv (ca 58.5 för Malin) och slutade 5:a på 2:04.22.
Monica Lundgren kom 7:a på 400m med personliga årsbästat 54.41 medan Frida Svensson var placeringen bättre över häckar med sina 57.79.
Mattias Sunneborn stannade på 7.65 i längd på vilket han blev 5:a. Vann gjorde Aleksej Lukasjevitj på 8.06.
Internationellt var kvällens stora sensation att självaste Maurice Greene - efter att ha snubblat ur blocken - aldrig hann ikapp Brian Lewis utan fick se sig besegrad med två hundradelar: 10.08 mot 10.06.
Däremot övertygade galans andra stora affischnamn - Wilson Kipketer - till fullo. Trots att han fick köra andra varvet solo från täten blev det 1:44 och seger med över två sekunder!

(000615)

 

ALINGSÅS: PATRIK BODÉN 83.68 I DEBUTEN
Patrik Bodén öppnade sitt 2000 vid onsdagskvällens gala i Alingsås på ett sätt som lovar gott för fortsättningen av denna OS-sommar: 83.68! Till de positiva intrycken från Mjörnvallen hörde också 5000m-loppet där Erik Sjöqvist (14:06.29) och Henrik Skoog (14:07.55) persade. Och så blev det ännu en plus-60-tävling för Anna Söderberg (60.89).

(000614)

 

CHANIA: TRE VÄRLDSÅRSBÄSTA
Allen Johnson (13.22 på 110m häck), Wilson Boit Kipketer (8:07.64 på hinder) och Tatiana Lebedeva (15.01 i tresteg) bjöd den kretensiska publiken vid eftermiddagens gala i Chania på nya världsårsbästan. Svetla Dimitrova (12.78 på häck) och Ludmila Formanova (1:59.87 på 800m) visade fortsatt stigande form i sina segerlopp och Franka Dietzsch (68.06) tog hem en högklassig kvinnlig diskustävling. Främsta hemmahöjdpunkt var Ekatarini Thanous 10.93 och klara seger över bl a Zjanna Pintusevitj och Savatheda Fynes på 100m.

(000614)

 

TARTU: ALEKNA 70.39 - TOBBE 1:47
I söndags var det "Gustav Sule Memorial" i estniska Tartu. För tävlingarnas särklassiga internationella höjdpunkt svarade den litauiske diskuskastaren Virgiljus Alekna som radade upp den superba serien 68.34 - 70.06 - 68.99 - 70.39 - 68.30 - X!
På plats fanns också en grupp svenskar där Torbjörn Johanssons 1:47.36 var det största utropstecknet. Det var ju inte bara svenskt årsbästa utan Tobbes snabbaste på drygt fem år!
Årsbästa också för Niklas Eriksson på 400m häck (50.92) medan Jimmy Nordin (19.53) byggde vidare på sin svit av resultat klart bortom fjolårsperset.
Fler och fler kandidater till längdfinalen i Sydney presenterar sig. I Tartu var det Valentina Gotovskas tur. Lettiskan ökade perset med ett par decimeter och vann på 6.91, två centimeter före Ludmila Galkinavinnare i Sevilla två dagar tidigare.

(000612)

 

ÅRSBÄSTA AV ANNA
När Anna Söderberg på Annandagen återvände till norska Aremark, där hon i fjol satte sitt gällande svenska rekord, passade hon på att göra första 62m-kastet sedan höstens axeloperation. 62.32 innebar dessutom att övertaget över Mette Bergmann i kampen om att vara Nordens ledande diskuskasterska utvidgades. Fast det var hyperjämnt den här gången: Mette noterade nämligen 62.26.

(000612)

 

DRAGILA ÖVER VÄRLDSREKORDET
Stacy Dragila har redan två gånger tidigare den här våren noterats för världsrekord i stav, men hennes höjning i helgen i Santa Barbara från 4.62 till 4.71 blir bara en fotnot i rekordhistorien.
Tävlingen gick nämligen på en provisioriskt uppbyggd bana nere på stranden. Men med tanke på att Dragila - som faktiskt höll på att åka ut på öppningshöjden 4.30 - avslutade med tre bra försök på 4.87 (dvs för amerikaner - men ingen annan - "magiska" 16 fot) kan plus-4.70 nog komma när som helst på en "riktig" tävling.

(000612)

 

SVERIGES TREDJE 8-METERSHOPPARE!
Från Annandagens hoppgala i tyska Wesel kommer glädjande besked: Ymers Peter Häggström blev inte bara tvåa i tävlingen utan också tredje svenske längdhoppare - den allra förste var Mattias Sunneborn på SM 1991 - att klara drömgränsen 8 meter. Visserligen rapporteras vinden i Peters 8.00-hopp till +2.9 men han hade också nya officiella perset 7.97 i +0.9, vilket gör honom till trea genom tiderna i godkänd vind.
Samtidigt i Rehlingen gladde Per Karlsson med femte plats i en högklassig släggtävling. Pers 74.67 var nästan pers, över tre meter längre än vad han mäktade under fjolåret. Hemmakastarna Heinz Weis och Karsten Kobs strök 80-meterslinjen.

(000612)

 

HÄNRYCKANDE TIDER ÖVER BRON
Med hjälp av en ihållande medvind blev tiderna på Broloppet mycket bättre än väntat. Etiopern Tesfaye Tola rann från Philip Rugut och vinnaren av Göteborgsvarvet, 
Faustin Baha, på de två sista kilometerna och vann på 59:48. Kenyanen var tre sekunder under  timgränsen och tanzaniern två sekunder över. Bjarne Thysell svarade för en lyckad tävlingscomeback efter en besvärlig skadeperiod. Bjarne var förste svensk i mål på 1:05:20, men klagade över ett syrafyllt lopp efter att ha ryckts med i för hög öppningfart på de nedsluttande kilometerna i tunneln.
Tanzaniskan Restituta Joseph vann den kvinnliga klassen, också det på en ypperlig tid: 1:07:55. Camilla Benjaminsson bättrade sitt pers med ett par minuter till 1:14:17, minuten före Catherina McKiernan och Jennie Åkerberg!
Men elitinslaget var ändå på många sätt bara en randanmärkning på ett evenemang vars omfattning var fullständigt överväldigande. Strömmen av löpare in i tunneln, över bron och fram till mål var ofattbart strid och tillsynes utan gränser i timme efter timme. Exakt hur många som sprang får framtiden utvisa men de sista efteranmälningarnas nummerlappar låg på tal över 96.000!!

(000612)

 

MOTIGT I MÅNGKAMPSLANDSKAMPEN
I Åbo genomfördes under pingsten den årliga trelandskampen i mångkamp mellan Sverige, Estland och Finland. Det var rejält motigt överlag för svenskarna och i lagmomentet slutade det med en klar tredjeplats för damerna och en andra (Finland tappade 3 av 5 lagmedlemmar redan dag 1) för herrarna.
Individuellt lyckades Urban Gustafsson (7:a på 6.764) resp Linda Fredriksson (8:a på 5.278) bäst av svenskarna.

(000610-11)

 

SAYO: NYTT REKORD AV MALIN ERICSSON - 3.88!
Första dagen av SAYO var höjdpunkten Malin Ericssons andra förbättring av stavrekordet på fem dagar. Vägen fram till rekordet var helt störningsfri: 3.42 - 3.52 - 3.62 - 3.72 - 3.88 fixades genomgående med luft i första försöken. I rekordhoppet handlade det om ca decimetern även om Malin touchade ribban litet lätt när hon passerade förbi den på nedvägen.
Precis som i tisdags gick Malin direkt på 4.00 efter rekordet. Första försöket var aningen för respektfullt, andra fick staven att framstå som alldeles för mjuk medan tredje tog slut redan i upphoppet. Men 3.88-hoppet hade ändå bevisat att "dröm-4"-kapaciteten finns där.
Andra begivenheter på en solig Sollentunavall var kvinnlig diskus (inte bara Annika Larssons nya pers 57.39), kvinnlig längd (inte bara Annica Sandströms tre hopp på 6.28-6.35) och i myllret av goda sprinttider kunde man inte undgå att spärra upp ögonen inför Edmund Yeboahs 7.34w på P12 60m. Det är ju en tid som motsvarar medaljklass i P16 på ett USM!
Att Magnus Aare utvecklat snabbheten sedan i fjol visade han med 200m-perset på Huddinge för två veckor sedan och på pingstdagen på Sollentunavallen omsatte han denna förbättrade kvalitet i en distinkt sänkning också på specialsträckan 400m. Trots avsaknad av motstånd på slutet (vann med närmare 1.5 sekund) noterades Magnus nämligen för 46.46!

(000610-11)

 

STEFAN HOLM 2.20 I GREKLAND
I ett mycket blåsigt Rethymno stannade Stefan Holm på 2.20 och blev trea i en höjdtävling som israeliske Konstantin Matusevich vann på 2.30 med Lambros Papakostas som tvåa på 2.25.
Bästa gren i pingstaftonstävlingen var kvinnligt tresteg där den friska vinden förde både Tereza Marinova (15.07w) och Tatiana Lebedjeva (15.00w) upp i 15m-societeten.

(000610)

 

LÅNGA OCH HÖGA HOPP I REGNIGT TORINO
Stört- och hagelskurar förstörde galan i Torino, men några av världens bästa hoppare lyckades ändå prestera mycket goda resultat.
Ivan Pedroso fortsatte visa fin form med 8.39, men började med fyra icke godkända hopp. Främste rivalen James Beckford hoppade 19 centimeter kortare. Även Fiona May hade det trassligt. Efter tre kryss kom 6.76-6.77-6.94.
Många av Kajsa Bergqvists huvudkonkurrenter var på plats. Världsmästarinnan Inga Babakova vann på 1.97 före Monica Iagar-Dinescu, 1.95 och 
Zuzana Hlavonová, 1.93.

(000610)

 

MJ DEN STORE 19.91 I SEVILLA
Toppfriidrotten återvände i kväll till fjolårets VM-arena i Sevilla. I somras stod Michael Johnson och Hicham El Guerrouj för mästerskapens två absoluta höjdpunkter med sina finalinsatser på 400m (världsrekord!) respektive 1500m (3:27!).
På samma extremt höga nivå rörde de två sig inte nu i upptakten på en lång OS-säsong, men naturligtvis saknades ändå konkurrenter kapabla att hota. Johnsons 19.91 på 200m gav 0.34 tillgodo på tvåan, medan El Guerroujs 3:33.48 innebar drygt två betryggande sekunder bakåt.
Hemmapubliken hade inte så speciellt mycket att jubla åt. Niurka Montalvo besegrades klart (6.66 mot 6.76) av Ludmila Galkina i längd, Reyes Estevez var på 3000m en mycket anonym nr 14 nästan halvminuten bakom vinnaren Noah Ngeny och tonårsflicksidolen Yago Lamela saknade "lyftet" och blev sexa på 7.82 i en måttlig längdtävling vunnen av Iván Pedroso på 8.08.
Ende svensken - Jimmy Nordin - deltog i kula, där Kevin Toth vann på 20.90 medan Jimmy slutade 6:a på 19.00.
Kompletta resultaten innehåller förstås mycket mer intressant.

(000609)

 

FRIDA SVENSK VINNARE I FLORÖ
Inte mindre än elva svenskar kom till start i torsdagens gala i norska Florö. Utdelningen innehöll en seger, fyra andra-, två tredje- och två fjärdeplatser. För den enda segern svarade Frida Svensson med sina 57.84 på långa häcken. "Silvermedaljörer" blev Anna Söderberg (60.18 - fick den här gången ge sig för Mette Bergmann), Matias Ghansah (10.54 - Geir Moen vann på 10.32), Linda Hansson (24.77 i motvind) och Therese Ahlepil (2:06.55). Jimisola Laursen återfinns märkligt nog i resultaten för både A- (4:a på 47.28) och B- (2:a på 47.07) finalerna på 400m! Vebjörn Rodal var för övrigt sist i A-finalen.
Den norska publiken jublade framförallt åt fjolårets långdistansfynd Marius Bakken, som med 7:42.05 raderade ut inte bara Knut Kvalheims 26-åriga nationsrekord (7:42.4) utan också Dan Glans 21-åriga nordiska rekord (7:42.24).

(000608)

 

MILANO: MAY 7.07 GEBRE 13:01 DONATO 17.60
Haile Gebrselassie vann sitt uppskjutna premiärlopp med knapp marginal till en koppel kenyaner. Det skedde i Milano under blåsiga förhållanden vilket inte hindrade Haile från att springa in på 13:01.6, tre tiondelar före 20-årige Abraham Chebii, som tidigare inte haft en bättre tid än 13:30.
Erfarna Monica Iagar-Dinescu satte uppstickarna Zuzana Hlavanovà och Venelina Veneva på plats. Bulgariskan klarade bara 1.85, fyra dagar efter 2.01, tjeckiskan 1.94, samma höjd som Inga Babakova, men tre centimeter lägre än Dinescu.
Hemmajubel när IEM-sexan Fabrizio Donato tog täten i årets världsstatistik i tresteg med 17.60. Donatos gamla pers var 16.73! Den utökningen överträffas endast av Joao Carlos de Oliveira, som bättrade på sitt pers med 115cm när han för 25 år sedan höjde världsrekordet till 17.89, men det skedde på hög höjd. Även Paolo Camossi (VM-femma, IEM-trea) förbättrade sig, till 17.45. Världsmästaren Charles Friedek fick nöja sig med tredjeplatsen på 17.29. Fler framgångar i horizontalhoppen: Fiona May vann på 7.07, två centimeter från debuttävlingen i Rio.
Världsårsbästa för Chris Rawlinson på 400 meter häck: 48.22, 19 hundradelar före en annan besegrad världsmästare, Fabrizio Mori. Ifjol överraskade britten med att vinna B-heatet i Zürich på en bättre tid (48.14) än A-löparna, men skadade sig före VM.
Stark diskustävling med åtta man över 60 meter, Virgiljus Alekna i en klass för sig med 67.13.

(000608)

 

STRONGA RYSKA KAST
Olga Kuzenkova närmade sig Mihaela Melintes världsrekord i den ryska cupomgången i Tula. Med 75.68 fattades det bara 39 centimeter medan Melinte fick nöja sig med 72.54 i Milano. De båda möts om tio dagar i St Petersburg där även årets 800-komet Jurij Barzakovskij deltar.
Svetlana Kriveljova stötte 20.72 i Tula, också det årets bästa resultat. Natalia Sjechodanova vann korta häckloppet på 12.82.

(000608)

 

NORDISKT REKORD AV SANNA: 13.15!!
Tyvärr fick inte kvällens invigning av Hällåsens friidrottsanläggning med Söderhamnsgalan förmånen av något direkt friidrottsvänligt väder. Men det hindrade inte att galan kom att bjuda på en hel del gångbara resultat inklusive ett nytt nordiskt juniorrekord!
Redan insatserna inomhus med finalplatsen på IEM i Gent som höjdpunkt indikerade att Susanna Kallurs 13.41 från sommarens DN Gala borde vara dödsdömt som juniorrekord. Men vem hade ändå väntat sig 13.15 i tiogradig värme i säsongsupptakten?
Man lade också märke till:
Mattias Sunneborns seger över Torbjörn Eriksson på 200m (21.20 mot 21.30)!
* 19-åriga Emmelie Barenfelds 11.90 och klara triumf över större delen av sprinteliten (skadade Annika Amundin saknades) inkl jämngamla Jenny Kallur!
* 20-årige Richard Alneroths personliga rekord 74.59 i spjut!
Jimmy Nordins 19.50 i kula vid återbesöket i sin gamla hemstad!
Monica Lundgrens 2:07.37 på 800m (tyvärr blev Malin Ewerlöf-Krepp tvungen att lämna återbud p g a sjukdom)!

(000607)

 

ANNA BESEGRAR METTE IGEN
För andra gången på två veckor har Anna Söderberg plockat Mette Bergmanns skalp. Det skedde på tisdagen i Oslo och Annas längsta kast var 60.60, Mettes mättes till 59.94.

(000607)

 

NYTT STAVREKORD AV MALIN ERICSSON: 3.87
Sisådär 12 plusgrader och en bitande vind var de inte direkt inspirerande och resultatvänliga betingelserna på Enskede IP den första dagen av Stockholms öppna DM.
Men Enköpings 20-åriga Malin Ericsson lät sig inte nedslås av detta nationaldagskvällsväder. Tvärtom gick hon på jakt efter det svenska utomhusrekord i stavhopp som sedan Finnkampen i fjol varit 3.86 (Maria Rendin). En jakt som blev framgångsrik!
Malin rann igenom 3.37, 3.57 (där var tävlingen vunnen), 3.69 och 3.77 (pers) utan några som helst problem. Hon var t o m m-y-c-k-e-t högt över 3.77. Så när ribban kom upp på rekordhöjden visste den lilla huttrande skaran av funktionärer och kvardröjande åskådare (alla andra grenar var slut) att det inte bara var för syns skull Malin prövade. Första försöket var bra, men Malin fick maxhöjden litet för tidigt och tog med sig ribban på nedvägen. Andra försöket hoppade Malin under, men i tredje stämde det lika bra som på 3.77 och hon flög HÖGT över ribban!
Malin begärde sedan 4.00 men nöjde sig den här kvällen med ett försök. Med sin 4.60-långa stav och 4.30-fattning har Malin dock definitivt kapacitet att förverkliga drömgränsen inom en ganska snar framtid! 

(000606)

 

PRAG: ZELEZNY 90.56 - HLAVONOVA 2.00
Hemmafavoriterna Jan Zelezny och Zuzana Hlavonova gladde Pragpubliken rejält vid måndagskvällens gala: Zelezny bjöd på sommarens första 90m-kast i världen och Hlavonova tog klivet in i 2-metershopperskornas tämligen exklusiva skara.
Sex svenska deltagare var också i aktion på "Odlozil Memorial".
Malin Ewerlöfs första banlopp sedan Finnkampen i höstas gav en sjätteplats på 2:03.95 drygt 2.5 sekund bakom segrande världsmästarinnan Ludmila Formanova.
Claes Nyberg noterade 28:57.78 som sexa i ett 10000m-lopp där kenyanerna John Korir och Wilberforce Talel drog iväg mot tjugosju-och-en-halv.
- Femteplatser blev det för Mattias Sunneborn (7.67) i längd och för Frida Svensson (57.88) på långa häcken medan Andreas Gustafsson kom sjua i kula (18.34) och Birger Ohlsson nia på 800m (1:49.81). 

(000605)

 

2x70 PÅ SLÄGGKARNEVALEN
I Västerås lyckades både Per Karlsson (70.93) och Bengt Johansson (70.03) hiva iväg släggan över 70-metersgränsen på SläggkarnevalenCecilia Nilsson vann den kvinnliga klassen på  59.31. Framgångar för Mattias Jons (55.32) och Emma Olsson (49.14) i 18-årsklasserna.

(000604)

 

VENEVA 2.01 I HÖJD
Noterbart från eftermiddagens gala i grekiska Kalamata: Bulgariska Venelina Veneva höjde sitt färska världsårsbästa i kvinnlig höjd med 1 cm till 2.01 (provade sedan 2.05 utan att vara nära) med landsmaninnan Kristina Kaltjeva som tvåa på 1.98.

(000604)

 

INGA DRÖM-9 FÖR DVORAK
Vid europacupen förra sommaren hemma i Prag missade Tomas Dvorak med sex retfulla poäng tiokamparnas magiska 9.000. Men efter första dagen av "lilla OS" i österikiska Götzis pekade det mesta på att Dvorak skulle fixa dröm-9 nu i helgen i stället. Dvoraks förstadag 10.54 - 8.03 (pers) - 16.68 - 2.09 (pers) - 48.36 gav nämligen 4.706 p som var drygt sextio plus jämfört med rekordserien i fjol. Men 13.89 - 47.89 - 4.85 - 67.21 innebar att övertaget på rekordet rann bort och mer därtill så Dvorak nöjde sig med 4:42.33 på avslutande 1500m. Så det blev "bara" 8.900 - tiokampshistoriens hittills nästa högsta poäng någonsin
Bakom Dvorak var det två man på åtta-å-sju (Roman Sebrle och Erki Nool) och ytterligare fem över 8.445! Henrik Dagård följde upp 10.72 - 7.18 - 14.66 - 1.97 - 48.91 med fortsatt hyggliga 14.56 - 42.94 - 4.95 - 62.65 - 5:00.38 vilket gav 8.050 totalt och en 14:e plats.
Suverän damvinnare på 6.842 var världsmästarinnan Eunice Barber.

(000604)

 

FYRA SVENSKA TOPPAR PÅ NCAA
Den amerikanska universitetssäsongen avslutas med de "stora" mästerskapen i Durham (North Carolina). De främsta placeringarna svarade Mats Nilsson och Linda Nestorsson för när de tog varsin fjärdeplats på fredagen.
Lindas 16.35 innebar dessutom pers med 16 cm och ett avancemang upp till tredjeplatsen genom tiderna bland svenskor, och Mats var med 71.32 i spjut faktiskt inte mer än 130 cm från guldet
Först ut av de svenska deltagarna i Durham var Andrea Geurtsen som med nästperset 5.442 p (14.81 - 1.66 - 10.86 - 24.48 - 5.62 - 35.80 - 2:12.68) kom sjua i sjukampen. Ett snäpp högre blev det för Anders Holmström (18.91) i en kultävling som vanns av danske Joachim Olsen (20.26!) medan det inte stämde alls för Agneta Rosenblad i längd.
Anmärkningsvärt från Durham: Världsårsbäste - 8.49 - längdhopparen Melvin Lister slutade fyra på 7.92!
På avslutningsdagen blev det två svenska niondeplatser genom Hässelbys Åsa Lönn (12.93 i tresteg) och Sundsvalls Hanna Smedstad (9:25.03 på 3000m). Texas A&M med Johan Lannefors på sista sträckan slutade 8:a på 4x400m.

(000603)

 

JUNIORREKORD PÅ 5000 AV GUSTAV!
Det skulle dröja drygt två år innan Gustav Svedbrant skulle födas, när Hasse Segerfeldt den 18 juni 1979 satte svenskt juniorrekord på 5000m med 14:01.83. Ett rekord som kom att stå sig fram till den 3 juni 2000 då just denne Gustav förbättrade det till 14:01.66 vid en gala i Kerkrade! Rapporter från tävlingen i Holland berättar också om ett nytt 1500m-pers för Mattias Norling - 3:42.30!

(000603)

 

ERIK 29:13 OCH GULD PÅ NORDIC CHALLENGE
Norska Sandefjord tog på lördagen emot den nordiska 10000m-eliten för årets "Nordic Challenge" som genomfördes ihop med det norska mästerskapet på sträckan.
P g a Stockholm Marathon som gick samtidigt saknade Sverige sina fjolårsess Alfred Shemweta och Marie Söderström Lundberg men det hindrade inte att att det blev ett svenskt guld också i år. Ty Erik Sjöqvist tog tillfället och konkurrensen i akt till att sänka personbästat med nästan minuten till 29:13.16. Eftersom den tiden också inkluderade en vass spurt blev det alltså seger före rutinerade finländaren Janne Holmen. Också Jonas Hagelin infriade med god marginal friidrott.se:s förhandsförhoppning om ett pers klart under 30:00 genom att trots att han fick springa solo under en bra bit av loppet förbättra sig ända ned till 29:42.63. Det gav Jonas 8:e platsen.
Fullständiga resultat finns på Norska Friidrottsförbundets sida.

(000603)

 

ALFRED OCH MARIE - OCKSÅ I ÅR
Stockholm Marathon årgång nr 22 blev till slut en favorit i repris genom att Alfred Shemweta och Marie Söderström-Lundberg kom först i mål också den här gången. För Marie var det en start-mål seger medan herrloppet hade många ansikten innan Alfred någon dryg kilometer från mål kunde fånga in en efter en lång soloborrning i motvinden brutalt stumnande Stephen Kirwa.
Sven Nylander blev faktiskt inte fyra i debuten som marathonlöpare. Med tanke på att kompisarna Roger Black och Jon Ridgeon gjorde 3:41 resp 3:51 i London i april så måste det väl bli minst en mara till - med mindre motvind - för Sven som nu klockades för 4:14:38?
Alla resultat och mycket mer kött på benen hittar man förstås på arrangörens egen hemsida.

(000603)

 

FALLET SAID DOGGA
Tredje man i mål på årets Stockholm Marathon var fransmannen Said Dogga, men hans namn finns ändå inte med i resultatlistan. Förklaringen är att Dogga (som efteranmälde sig i allra sista stund på tävlingsdagen) fuskat och inte sprungit hela loppet. Han fanns aldrig med i gruppen på nio löpare som gick loss ganska tidigt. Och han sprang sedan aldrig förbi någon av dem, men dök alltså ändå plötsligt i loppet slutskede upp i den absoluta täten!
Tyvärr är det inte första gången som Said Dogga beslagits med fusk. I höstas gick han i mål som 9:a i Chicago Marathon på 2:11:18, men diskades sedan det visade sig att han bara registrerats vid två av fem kontrollstationer längs banan.
I fjolårets officiella franska statistik finns Dogga på tiden 2:22:53 från Paris Marathon men tiden är där försedd med anmärkningen att den bör tas med stor skepsis med tanke på att han bevisligen senare fuskade i Chicago.

(000603)

 

CUBANSKT PÅ LÄNGDEN
Vid lördagens tävlingar i tyska Jena stod de cubanska längdhopparna för de verkligt ögonuppspärrande noteringarna. Inte nog med att "gamle" Ivan Pedroso med 8.65 svarade för det längsta hoppet i världen på fyra år utan "ungdomarna" Luis Meliz och Lissette Cuza kompletterade med 8.43 resp 6.99! Bland de klart besegrade fanns James Beckford resp Heike Drechsler!

(000603)

 

NTE BARA MARA, 57.62 AV ANNIKA T EX!
Intressanta arenaresultat under den stora marathondagen:
Annika Larsson 57.26 i diskus i Eskilstuna. Ett resultat som förstärker hennes tredjeplats genom tiderna.
Jimmy Nordin 19.57 i kula i Vellinge, där också 17-åringarna Johan Wissman och Philip Nossmy gladde med 21.83 resp 14.46 i motvind!

(000603)

 

JUNIOREUROPAREKORD AV IDA NILSSON PÅ HINDER
På fredagskvällen arrangerades ett kvinnligt lopp på 3000m hinder på Högby IP på Öland med avsikten att hemmafavoriten Ida Nilsson skulle göra en attack mot det svenska seniorrekordet 11:32.11.
Visst lyckades 19-åriga Ida i det uppsåtet, men inte nog med det! Hennes tid 10:22.92 underskred nämligen också gällande junioreuroparekord tillhörigt rumänskan Ramona Rata - och det med nästan 26 sekunder.
Något sådant var knappast planerat, men förhoppningsvis skall alla extra formaliteter som är förknippade med internationella rekord också ha varit uppfyllda.

(000602)