Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


SM 2000

Uppsala 18-20 augusti
Dag 3
Idag dominerar förmiddagsmolnen över solen. Kvicksilvret orkar inte upp till 20 grader. Fast problemet idrottsligt är de ganska friska vindarna som går på tvärs för stavhopparna och snett med för diskuskastarna. Fast för längd och sprint lär det bli en extra skjuts i ryggen.

K 5000m
Knappt 3:17 på första kilometern för tätgruppen som är tio kvinnor stark med Marie Söderström främst. Trots att farten bedarrar något på andra kilometern (3:19) är det bara fem kvar. Linda Sjöström, Malin Öhrn, Jenny Framme och Susanne Johansson hänger på Marie. Halvvägs släpper de två sistnämnda. Samma fart på tredje kilometern för ledartrion. Ulrika Mähler har tagit sig upp på fjärde plats. Linda håller sig envist på utsidan om Marie med Malin i bakhasorna.
Det dröjer till sista 200 innan Linda tar initiativet. Marie svarar, men ser inte ut att kunna hålla kontakten förrän 50 meter från mål då hon, lätt bakåtlutande, tar sig förbi och tar hem spurten! Och det var verkligen en spurt: Sista 400m på 71.3, sista 200m på 32.5, sista 100m på 15.5! Kilometertiderna understryker detta: 3:16.7 - 3:19.7 - 3:18.3 - 3:19.8 - 3:11.4!

Dag 2

Strålande sol från en himmel över Studenternas IP när andra dagens tävlingar inleds. Men vart man än tittar så är det stora moln, vi får hoppas att de håller sig på avstånd. Vinden är som igår växlande men mestadels motvind på upploppet enligt vimpeln vid vindmätaren.

K Längd kval
Direktkvalgränsen 5.90 klarades av fyra hopperskor, bäst blivande bobföraren Annica Sandström på 6.02. Finalkravet kom till slut att hamna på 5.60. Finalfältet kom också att innehålla de förmodade toppnamnen i Erica och Camilla Johanssons frånvaro. Fast så många hade nog inte i förväg tippat att Jessica Palm (nytt pers 5.86) skulle finnas med där?

M 200m försök
Ingen större dramatik. De förmodade huvudpersonerna (i icke löpkuranta Torbjörn Erikssons och Mikael Ahls frånvaro) Johan Engberg och Mattias Sunneborn tog förstås hem sina försöksheat utan några som helst problem. Det tredje heatet bjöd på viss kamp mellan Erik Wahn och Klas Ringdahl, en kamp som dock gjorde att tvåan Klas hade bästa icke-vinnartid och alltså ändå gick säkert vidare. Om de två sista finalplatserna var det däremot ganska tätt. Hundradelarna var till slut på rätt sida för Anders Hansson (21.91) och Berhane Haile (21.96) och på fel sida för Christofer Sandin (21.97).

K 200m försök
Nästan osannolikt balanserat utfall av försöksheaten: Annika Amundin, Jenny Kallur och Linda Hansson vann varsitt på tidern i intervallet 24.73-24.79 och de tre tvåorna Hanna Peterson, Veronica Fransson och Emmelie Barenfeld gick vidare på tider samlade på 25.12-25.15. Alla tre hade också ett par-tre tiondelar ned till sina resp treor (25.35-25.45) så finalfältet var mycket tydligt utkristalliserat.

K Diskus kval
Visserligen började Anna Söderberg med ett ogiltig kast, men hennes 57.58 i andra var förstås dagens längsta. Strecket kom att dras vid 42.56 och alla de förmodade toppnamnen gick vidare. Litet nervöst var det dock för Linda Nestorsson som började med två ogiltiga innan hon redde upp det hela med 47.19.

M 1500m försök
I första heatet var det bara Tobias Lundvall som hade någon aktiv handlingsplan och han blev därför helt ensam därframme trots inte direkt mördande fart (2:02). På sista varvet tog de joggande favoriterna upp jakten men de hann faktiskt inte upp Tobias. Så rutinerade SM-finalisten Per Synnerman som fyra i mål fick nervöst vänta på de två resterande heaten för att veta om tiden skulle räcka. Dessa heat fick ett mer normalt förlopp med hyggligt jämn fart och samlade klungor hela vägen. En potentiell finalist - Birger Ohlsson - var tydligt sliten efter 800m-finalen och bröt.
Till slut blev det en hundradelsstrid om de sista tiderna vidare med 18-årige Philip Aagaard på 3:53.45, Per Synnerman på 3:53.46 och 18-årige Jacob Cedertun på 3:53.55. Per klarade sig därmed med 0.09 tillgodo, medan Jacob precis missade. Finalen kommer dock ändå att innehålla två 18-åringar eftersom Erik Emilsson i andra heatet hängde med till dunderperset 3:52.55.

K 1500m försök
Trippel Rånäs i första heatet med Kristin Ahlepil, Catarina Sundelin och Ulrika Johansson och i andra heatet tog man genom Alexandra Lindquist och Therese Ahlepil ytterligare två finalplatser på placering. Trots bra fart i första heatet - Kristin vann på 4:28 - började andra med att alla försökte lägga sig tvåa och ett antal sekunder förspilldes redan på första 100m. Sekunder som sedan inte kunde återvinnas och därför kom alla finalplatserna på tid från första heatet.

M Höjd kval
Direktkvalet var satt till 2.07, men det räckte att vara felfri till och med 1.99 för att ta sig till en final. Stefan Holm och Staffan Strand (direkt hemkommen från fredagskvällens Golden League-hoppning i Monte Carlo) var de enda som tog 2.07, där bakom hoppade Christian Olsson 2.05 och ett gäng på 2.02 och en man på 1.99.
Imorgon får vi veta om Holm jämnar ut i inbördes möten eller om Strand rycker ifrån.
Missa inte OS-tipset på Stefans hemsida, du kan vinna en boomerang.

K Kula final
Linda-Marie Mårtensson "skulle" ta ännu ett i den nästan oändliga raden av SM-guld och det gjorde hon också. Men det satt verkligen långt inne den här gången. Utmanaren som nästan lyckades var Helena Engman. Helena öppnade med 16.13, Linda-Marie svarade direkt med 16.23 och när hon sedan följde upp med 16.37 i andra trodde man kanske att saken var avgjord.
Men det var den inte för i fjärde klippte Helena till med 16.75 - ledning i tävlingen och en solklar andraplats bland svenskor genom tiderna. Dessutom en längd som inte varit direkt standard för Linda-Marie den här säsongen. Första svaret blev också otillräckligt (16.64) - liksom det andra (16.51). Men precis som när Linda Nestorsson (trea idag) utmanade för ett par veckor sedan på lag-SM förmådde Linda-Marie plocka fram det som behövdes i tävlingens allra sista stöt: 16.79!
Det är dock ingen tvekan om att hon aldrig varit så hårt pressad av svenskor som den här sommaren.

K Spjut final
Bästa tävlingen mellan svenskor med nya spjutet (dvs på de två senaste åren)! Favoriten Annika Petersson öppnade med 47.33, men passerades direkt av Elisabet Wahlanders 48.51 och sedan av Katarina Eklöfs 51.42 och Linda Wicksells 47.37 (alla tre nya personliga årsbästa) redan i första omgången. I andra återställdes dock ordningen - trodde man - när rekordhållerskan Annika ökade till 52.75. Visserligen ökade också Elisabet (50.13) men det fattades alltså över 2.5 meter.
Men rutinen - Elisabet gjorde sitt första senior-SM 1976!! - triumferade. I tredje ökade hon nämligen till nya perset (med nya spjutet) 53.02 och på det hade Annika ingen replik. Som närmast kom hon i femte med 51.83.

M Längd final
För tredje året i rad segrade Peter Häggström med Mattias Sunneborn på andra plats. Det var en mycket växlande tävling där "Hägge" och "Sunne" turades om i ledningen. Sunne ledde till fjärde omgången när Hägge passerade med 7cm (7.81 mot 7.74). Sunne svarade omedelbart genom att i femte omgången öka till 7.89w. Hägge som hoppade sist av de båda visste efter Sunnes 7.80 i sista omgången att 7.89 skulle räcka till ett tredje raka SM-guld. Efter en bra ansats flög han iväg över åtta meter för fjärde gången hittills i karriären. 8.01 blev segerresultatet.
- Jag funderar på att spara de fem första hoppen framöver, skrattar Hägge som ofta hoppar bäst när han har lite press på sig.
- Allvarligt talat tror jag att det är rent mentalt att jag lyckas hoppa längst när det gäller.
Eftersom man bara har tre hopp på sig i OS-kvalet så får vi hoppas att han nöjer sig med att spara de två första i Sydney.

M Spjut final
Tronpretendenterna gjorde upp om guldet i axelskadade Patrik Bodéns frånvaro. Ledningen växlade om och om igen. Daniel Ragnvaldsson var först över 70 meter och följdes omedelbart av Mikael Snällfot, sex centimeter kortare, men som i andra omgången ökade till 72.34. Andreas Wulff var tredje man över 70 meter. Ragnvaldsson tog tillbaka ledningen i fjärde (72.63). Men i sista snärtade Mikael till 75.10 vilket måste vara Nedre Sopperos första guld, några minuter efter Enköping AI:s första titel. Det blev en trippel för Umeås FIG med och Mattias Eriksson som pallpåfyllare. Och guldmedaljören pekade också på FIG:ets betydelse.
- Jag har bott i Kiruna, men flyttade till Umeå i höstas. Det har påverkat mycket. Det och att jag fått vara frisk. Ifjol hade jag ont i armbågen.
Vad kan du sikta in dig på nu?
- Ja, det blir väl nordiska...
Finnkampen då?
Om jag blir uttagen...Det blir ingen drömtävling. De lär kasta över 80 meter allihopa.
Men Finnkampen i Helsingfors måste väl ändå vara en gammal dröm för en spjutkastare?
- Jo, det blir otroligt kul, ändrar sig Mikael.
Nu får du vänja dig vid frågan om när första 80-meterskastet kommer
- Ja, jag får göra mitt bästa för att komma dit så fort som möjligt. Jag får träna hårt och satsa på OS 2004.

K 100m häck
En motvind på 2.3 m/s grusade förhoppningarna om en topptid på korta häcken. Susanna Kallur tog initiativet från start och bara systern Jenny Kallur lyckades hänga med någorlunda. Segertiden blev 13.43 vilket är under fjolårsperset (= dåvarade svenska juniorrekordet) trots den kraftiga motvinden. Jenny var bara 6 hundradelar från sitt personliga rekord.
Tredjeplatsen togs av mångkamperskan Maria Richtnér som tidigare under dagen invigts i skaran av "Stora grabbar".

M 3000m hinder final
Favoriten Henrik Skoog ledde som väntat från start till mål. Per Jacobsen var den ende som riktigt vågade försöka hänga med. Vid 1000m kom Henrik och Per på 2:50.0 med Runar Höiom och Niklas Lindberg som andraklunga ett par sekunder bakom och ytterligare fem sekunder senare anlände huvudklungan.
Men Pers lopp tog tyvärr slut bara hundratalet meter senare när han slog i ett hinder så illa att han inte bara föll utan också var tvungen att bryta. Bakom Henriks givna guld tycktes det alltså bli medaljstrid mellan Runar och Niklas. Men deras väl tuffa öppning kom att straffa sig och bakifrån kom Johan Wettergren och Björn Ahlepil i kapp. Positionerna inbördes växlade en hel del på sista kilometern men på upploppet kunde Björn litet otippat spurta till sig silvret strax före Runar.
Henriks 8:48 det enda under nio minuter, segermarginalen blev nämligen ca 18 sekunder!
- Jag var inte jättepigg, men jag trodde att det gick fortare, sade Henrik. Jag var ute efter SM-tecknet i första hand, men tänkte köra hårt från början.
- Jag började springa på säkerhet och blev lite feg. Jag måste bli lite starkare, orka kämpa efter 1200 - 1300 meter, när jag blir försiktig missar jag i koordinationen.
Henrik har fått vara hel och frisk hela säsongen. Efter en vinter med ökad träningdsos, över 15 mil i veckan som mest, vilket har utvecklat Villstadslöparen till Sveriges klart bäste hinderlöpare. Efter bansäsongen siktar han på Terräng-EM.

K Höjd final
Det är nog ingen dålig gissning att ganska många av de dryga 5000 åskådarna på Studenterna hade lockats av att Kajsa Bergqvist skulle hoppa höjd den här eftermiddagen. Och ingen enda kom att gå hem besviken. Ty Kajsa Bergqvist visade yppersta världsklass. De första höjderna (1.83 och 1.91) var rena formaliteter avsedda att säkra segern och ett anständigt segerresultat. Först tuffa utmaningen var nya SM-rekordet 1.96 - och den klarades (ehuru med viss darr).
Ribban upp på 2.01 - 1 cm över det några dagar gamla svenska rekordet. Första försöket var mycket bra, även om det inte var tillräckligt för att ribban skulle kunna hålla sig kvar, andra var en totalmiss. Men det tredje ....
Något touchades ribban men det var ändå aldrig tal om att den skulle falla. Nytt svenskt rekord, tangerat nordiskt rekord och upp på andra plats på världsårsbästa! KAJSA BERGQVIST!!
- Jag är uppenbarligen i kalasform, men jag har inte tagit ut allt, tyckte Kajsa, som fastnade i en järnvägskorsning och kom fram bara en och en halv timme före start.
- Det är svårt när man får hoppa ensam. Jag stelnade lite, tappade lite i koncentration. Publikstödet behövs verkligen då, som det har varit här och i Falköping.
- Det är mycket skönare att åka till OS när allt känns bra. Jag är stabil och behöver inte hetsa inför kvalet. Jag tror att det kommer att krävas såna här höjder för att ta medaljer.
Största guldfavoriten?
- Det är nog Inga Babakova, VM-ettan. Hon har en otrolig rutin.
Naturligtvis var Kajsa inte ensam i höjdhoppet. Fast när hon klev in på 1.83 hade de sista konkurrenterna just försvunnit efter tre kryss på 1.81. Dessa var 19-åringarna Jenny Isgren och Marie Norrman som följts åt genom tävlingen med 1.72 i tredje, 1.75 i första och stått över på 1.78. Så det blev alltså delat silver.

K 800m final
Försiktigt upplägg. Kajsa Haglund ledde vid 200m på 31.0, avlöstes av Therese Ahlepil (63.5). Men sedan ökade trycket och Therese gick loss tillsammans med Monica Lundgren upp mot 600m (1:35.4). Favoriten Monica fortsatte att avvakta genom kurvan och plötsligt fanns där i slagläge bakifrån kommande Cecilia Hansson. För ett ögonblick kändes det som Cecilia t o m skulle kunna gå till täten, men då tog Monicas rutin och styrka ut sin rätt. Men alla tre kom in på 2:06-tider, vilket för 28-åriga Cecilia innebar nytt pers. Fast den minnesgode känner igen namnet Cecilia Hansson från slutet av 80-talet som Sveriges ledande ungdomstjej på 400m.

M 400m final
Återigen lyckades Eric Josjös svenska rekord stå sig. Men idag var Jimisola Laursen närmare än han varit tidigare i sommar. I ett sololopp där han trots starka lopp av både Magnus Aare och Johan Wissman ledde från första steget gick han i mål på 45.68, femte gången under 46 sekunder denna sommaren. Nya pers också för Magnus (46.38), 17-årige Johan (47.30), fyran Martin Theander (48.10) och sexan - finalfältets stora överraskning - tiokamparen Andrus Klaar (48.55)!
Jimisola disponerade loppet mycket behärskat och var kanske starkare än någonsin på upploppet. Vid 300m var han med 33.7 faktiskt trekvarts sekund långsammare än i tisdags i Falköping när han noterade sitt tidigare pers 45.79.
Jimisola innehar nu den andra, tredje, fjärde, femte och sjätte bästa svenska tiden på 400m. Jimisola kommer nästa månad att porträtteras som "Månadens Stjärna" på www.sprintern.com

K 400m final
Hemmalöparen och regerande mästarinnan Andrea Geurtsen tog initiativet från början och till publikens stora glädje höll ledningen ända in i mål. Nadja Petersen närmade sig i andra kurvan och var in på upploppet ett par meter efter (39.2 mot Andreas 38.8 vid 300m). Närmare än så kom Nadja aldrig utan avståndet höll sig ända in i mål. 800m-specialisten Linda Olsson knep bronset.

K Tresteg final
Camilla Johansson inledde med 13.22 - 13.78w - X innan hon slog till ordentligt: 14.14/+1.8 innebar nytt svenskt rekord med 2 cm. Sedan följde hon upp med 14.04 i femte och ett avslutande övertramp.

M Slägga final
Efter sex raka SM-finaler blev det nu äntligen guld för Bengt Johansson. 73.11 gav en segermarginal på 10cm före Per Karlsson som hade många kast i buren. Under Maria Akrakas segerintervju från innerplan tog Per Karlsson tag i mikrofonen och frågade publiken om den inte tyckte att Bengan borde få åka till OS och fick ett sjungande JAAA från läktarna.

M Stav kval
Det blev inga överraskningar i stavkvalet. Patrik Kristiansson och Martin Eriksson enkelt vidare till final.

K 100m häck försök
Även de korta häcklöperskorna slapp försök. De åtta avprickade gick automatiskt vidare till direkt final under eftermiddagen.

M 400m häck försök
Första heatet vanns av junioren Mikael Jakobsson på 52.03 i ett behärskat lopp där det fanns mycket kvar att ta. Den andra säkra finalplatsen togs av Magnus Norberg medan Martin Burrows på tredje plats fick hoppas att hans tid skulle räcka till avancemang.
Det andra heatet vanns av rutinerade Niklas Eriksson som även han såg ut att ha mycket mer att ge. Även Peter Andersson tog sig till final på placering. Närmast bakom kom Fredrik Wållgren som blev den som tillsammans med Martin avancerade på tid.

M Tresteg kval
Som vanligt när det gäller tresteg så var det Göteborgsklubbarna som dominerade. Av de tio som tog sig till final representerade sju någon göteborgsklubb. Värst var Ullevi med fyra hoppare, däribland "åldermannen" Lars Hedman. Längst i kvalet hoppade inte oväntat OS-klare Christian Olsson med 15.79. Sista resultat till finalen var Elvir Rakovics 14.34.

M diskus kval
Kvalgränsen var satt till 52.00, ett resultat som sju kastare klarade. Sista resultatet att gå vidare till finalen var Manuel Brändeborns 46.48. Längst kastade Mattias Borrman med 55.44.

K 400m häck försök
6 avprickade gav final direkt. Intressant att notera är att vi i morgondagens final får se Monica Lundgren på bana 5.

 

Dag 1


Växlande väder på förmiddagen med ömsom sol, ömsom regn. Lagom till första gren kom dock solen fram och förhoppningsvis stannar den framme. Vinden växlar men mestadels motvind på upploppet än så länge. En timme in på tävlingsprogrammet segrar solen över molnen och det liknar nästan högsommarvärme, fortfarande nyckfulla vindar. Kvällen blir mildare på gränsen till småkylig.

K spjut kval
Tre tjejer gick över kvalet 47meter. Katarina Eklöf, Elisabeth Wahlander och Annika Petersson som alla dessutom var över 48 meter. Sista resultat till finalen blev Anna Pihlgrens 43.59.

M längd kval
Två man, Peter Häggström och Anton Andersson var de enda som klarade direktkval (7.25) till morgondagens final. David Frykholm och Mattias Sunneborn var 1 res 2 cm bakom kvalet. Efter första omgången var ingen över gränsen. Häggström gick över i andra med 7.36 och på frågan varför han tvingade sig att göra två hopp i ett kval skakade han bara på huvudet och skrattade.
Sista resultat till finalen blev 7.05.

K Slägga final
Det blev en favoritseger i slägga för Cecilia Nilsson på nya banrekordet 61.87. Anna Söderberg första kast över 58 i år renderade silvret före persande Helena Engman (55.93). Cecilias serie var bland de absolut bästa hon noterat: 58.33 - 61.87 - 59.86 - 60.26 - 54.75 - 59.11.
- Det stämde inte till 100 procent. Det var lite småsaker som kan bli bättre, tyckte Cecilia, som ändå var "helt klart nöjd"
Kan det bli svenskt rekord igen innan säsongen är över?
- Ja, jag hoppas det.

M 100m final
Mikael Ahl fick på en riktig pärla i starten från bana 7 och ledde efter halva loppet. Då började han spänna sig och Malmöduon Torbjörn Mårtensson och Matias Ghansah tog sig förbi på mittenbanorna. Slutligen var det skadeförföljda Mårtensson som vann. Segertiden blev måttliga 10.65, dock var motvinden 1.0 m/s.
- Jag har haft så många skador de senaste åren att jag funderat på att lägga av, men detta ger inspiration att fortsätta. Jag vet ju dessutom att jag kan mycket bättre än så här med en bättre uppladdning.
På andraplats kom junioren och 200m specialisten Johan Engberg.
- Jag missade starten, men fick istället på en fantastisk avslutning.
Johan låg en meter efter vid 60 meter men kom sen som ett spjut genom fältet och var i mål en hundradel efter Mårtensson. Ghansah tog bronset ytterligare 2 hundradelar bakom, en hundradel före Ahl.

K 10000 meter
Marie Söderström Lundberg behöver inte ens ett varv för att springa ifrån sina sju konkurrenter. Efter en något för snabb inledning (3:15) passerar hon halvvägs på 16:37 och tappade lite fart på den andra halvan (16:59). Hon var så när att hinna varva hela fältet. Klubbkamraterna Camilla Benjaminsson och Susanne Johansson gjorde upp om silvret. Halmstadbon hade en starkare spurt, men båda nådde målet före 35:00.
- Det har varit en tung sommar efter OS-beskedet (Marie blev inte uttage, ndr)
Vad kan du ställa upp för mål i stället?
- Mål? Måste man ha mål? skrattar Marie avvärjande. Jag siktar på Chicago Marathon.
Innan det loppet avgörs 22 oktober har Marie ett pressat schema med Tjejmilen, Finnkampen, Stockholmsloppet (SM i halvmarathon) och Lidingöloppet...och allra först 5000 meter på SM?
- Ja, som det känns nu blir det det också.

M 110m häck final
Robert Kronberg höll undan för starkt imponerande Philip Nossmy. I knapp motvind sprang Robban på 13.62. Philip sänkte juniorrekordet till 13.90. Bronset till Stefan Heinås (14.20). Uppåtgående form för Henrik Dagård, femma på 14.44.
- Ska du vara med på OS? frågar en autografjagande knott.
- Jäpp! svarar Robban, som inte var nöjd med loppets inledning.
- Jag fick en lite dålig start, reste mig upp. Försöket var ett bättre lopp, mer avslappnat. Jag tror att det är nyckeln till OS, att försöka springa avslappnat.
Robert blev även tilldelad Gadelius-stipendiet.

M kula final
Jimmy Nordin öppnade med en stöt runt 18 och en halv meter men visade sen i andra omgången att förra helgens 19.97 inte var en tillfällighet. I andra slog han till med sitt livs första 20-meters stöt, 20.07! Upp på sjunde platsen på den historiska listan mellan Ricky Bruch och Kent Larsson! Det bedövade nästan tävlingen med konkurrenterna en halv och en halv meter bakom. Andreas Gustafsson erövrade silvret på 18.50, 29 centimeter före Anders Holmström. Jimmys serie innehöll dessutom tre 19-metrare.
Jimmy kände dock att det finns mer att ge.
- Det var en ganska flack stöt, inga tekniska missar, men utstöten var väl en 31-31 grader i stället för optimala 40.
- Jag tycker att jag har haft otur hela sommaren. Jag trodde att 20 skulle komma före SM, sade Jimmy som tycker att han har i OS att göra.

K 100m final
Efter två tjuvstarter i kvinnornas 100m-final kom de iväg. Annika Amundin ledde från start till mål men det var ett jämnt lopp där Susanna Kallur höll andraplatsen nästan ända in i mål. De sista metrarna kom syster Jenny ikapp och målfotot visade efter noggrann granskning att hon var någon tusendel före.
- Det var väl okej, sade en blygsam guldmedaljör. SM är alltid nervöst. Jag kände att jag har pressen på mig.
Nu väntar ett fåtal tävlingar till med Finnkampen som grädde på moset.
- Men finskorna är grymma!

M 10000m final
Först Bjarne Thysell och sedan Alfred Shemweta bestämmer takten. Första kilometerna på 2:57 och 3:00.5 med en klunga på tio man utöver de nämnda Claes Nyberg, Jonas Hagelin, Anders Szalkai, Patrick Hallén, Idris Ibrahim, Gebriel Zeron, Martin Söderberg och Anders Nilsson. De tre sista släpper under den tredje kilometern som går på 2:58.  4000 meter på 11:46 med ledargruppen bantad till en kvintett. Alfred vill att någon annan ska dra och tempot sänks. Hallén och Söderberg kommer ikapp. Farten sjunker ordentligt och halva loppet passeras på 15:08. Då återtar Alfred ledningen och Claes och Jonas är de enda som hänger med. Claes rycker vid sjätte km (18:05). Han får en liten lucka till Alfred och ett litet större gap till Jonas. Sjuan på 2:52 och Alfred släpper. Claes har ett helt annat driv i steget . Medaljerna verkar vara färdigfördelade och Claes varvar nästan alla andra. Sista varvet på 66 och i mål på 29:41. Alfred strax över 30:00.
- Jag ville köra lite grann på slutet, sade Claes. Det kändes väldigt bra, jag är i bra form.
Efterlängtat?
- Ja, det var det faktiskt. Det har gått tungt på SM i några år.

M Spjut kval
Kvalgränsen satt till 68 meter vilket Mikael Snällfot, Mattias Eriksson och Daniel Ragnvaldsson klarade omgående. Patrik Bodén ställde inte upp p g a en krånglande axel..

K Stav
Det kan konstateras att kvalgränsen 3.25 var alldeles för lågt satt. Den enda av de 18 tjejerna som inte kan skriva under på det är Helena Axhnér, som stannade på 3.10.

M 800 försök
De tuffa villkoren för de 28 800-meterslöparna var att endast segrarna kunde känna sig klara för final.Sen gällde det att slåss om de fem bästa tiderna. Birger Ohlsson slog på högsta växeln från start och fick bara med sig Fredrik Kjellberg, som på upploppet gled förbi den stumnande hässelbyiten. Birger belönades dock för sin tuffa löpning med en finalplats på tid, 1:51.34. Klubbkamraten Andreas Rehnborg lät sig inspireras och var minst lika offensiv i det andra heatet fastän inte i samma höga tempo. Ruben Norlin följde med och kämpade skuldra mot skuldra över hela upploppet medan Mattias Norling inte lyckades haffa de flyende två. I det tredje heatet var det som väntat Rizak Dirshe som solosprang till seger på 1:51.44. Urban Johansson och Fredrik Karlsson hängde med i Rizaks upplöjda spår vilket förde umelöparen till final. I avslutningsheatet var det Rickard Pell som tog på sig rollen som galjonsfigur. Jon Andersson tackade för farthållningen och krängde sig förbi till seger på 1:50.90. De fem tidsplatserna gick till Pell, Ohlsson, Johansson, Karlsson och Norlin.

K 800m försök
Två hundradelar. Mer skilde det inte mellan Sandra Pode och Maria Åhrs chanser att ta sig till final. I det första heatet anförde Cecilia HanssonMonica Lundgren höjde farten mitt på bortre långa. Kajsa Haglund följde med och den trion dippade in på strax över 2:12.  Linda Olsson åkte med till finalen medan Marias 2:13.93 skulle visa sig vara otillräckliga. Det andra heatet gick aningen långsammare. Vid 600 meter hade man en och en halv sekund att plocka in.. Strax innan hade det samlade fältet sprängts av Caroline HjelmTherese Ahlepil och Carolina Nylén sprintade till sig topplaceringarna. Caroline tog den tredje finalplatsen, två tiondelar före Sandra (2:13.91) vars sju hundradelars marginal till Hanna Bremler ändå var rena avgrunden i jämförelse med de två som uteslöt Maria Åhr från finalen.

M 110m häck försök
OS-klara Robert Kronberg gjorde ett imponerande försöksheat. Han vann på 13.69 i en motvind på 0.9 m/s.
- Jag är förvånad över resultatet. Jag har kört hårt senaste tiden och bland annat persat i både djupa benböj och frivändningar. Att jag gör en sån här tid i ett försök med dessa förutsättningarna känns väldigt bra, sa Robban efter loppet innan han åkte till hotellet för att ladda inför finalen.
I andra heatet visade Philip Nossmy att han även hanterar de höga häckarna. I en motvind på 1.5 m/s sprang han in på 14.06. Om vinden vänder till finalen senare ikväll kan det fort både för Robban och Nossmy.

M 100m försök
Patrik Strenius inledde första försöksheatet med en tjuvstart. När de kom iväg på andra försöket var han ändå först i väg och ledde i början. Sen passerades han av Christofer Sandin som vann före Johan Engberg med Strenius som trea vidare på tid.
Heat två vanns av Torbjörn Mårtensson före Mikael Ahl som är hel igen efter skadan i 22-års landskampen för tre veckor sen. Erik Wahn var aldrig med i loppet och missade finalen. Trea i heatet var Berhane Haile som tog en finalplats på tid.
Årets statistiketta Matias Ghansah fick kämpa för att ta segern i det tredje heatet. Sundsvalls Niklas Stridqvist pressade Ghansah ända in på mållinjen. Däremot gick det sämre för hans gamla klubbkompis Torbjörn Eriksson som var bra med i 40m men som sen föll genom fältet. Likadant gick det för fjolårets bronsmedaljör Christofer Ohlsson.

K 100m försök
En tjuv på Emmelie Barenfeld. Kvick start på Annika Amundin, som snabbt gled ifrån med Jenny Kallur på innern närmast efter. Mellan dem Lena Berntsson i kamp med Emmelie. Lena är fem hundradelar före 12.02 mot 12.07. Annika vinner på 11.70 (+1.1). Väntad seger för formstarka häckspecialisten Susanna Kallur (11.96) i lätt motvind före Linda Fernström 12.02), Malin Källgren (12.16) och Veronica Fransson (12.16) som kom starkt på slutet och knep sista finalplatsen.

K Slägga kval
Tio tjejer klarar kvalgränsen 45.00. Bakom förväntade toppsextetten Cecilia Nilsson (56.02), Anna Söderberg (54.06), Helena Engman (52.21) och Linda-Marie Mårtensson (50.12), Marie Hilmersson (49.82) och Catarina Andersson (47.62) stormade F18-tjejerna fram med färska juniormästarinnan Karin Engström sist in på 45.38.

K 400 försök
Sex av tio skulle vidare till final (2+2+2 bästa tiderna). Andrea Geurtsen tog tidigt befälet i första heatet. Bakom henne utkämpade Linda Olsson och Frida Näsman en så hård strid om den direktkvalificerande platsen att de närmade sig Andrea hotfullt mycket. Hemmalöperskan blev tvungen att hitta en ny acceleration för att rädda segern. Linda slog Frida med tre hundradelar. 55.94 var den senares tid som blev riktmärke för det andra heatet. Nadja Petersen infriade sitt favoritskap och var tämligen säker etta (55.49). Helene Nordquist och Hanna Peterson kom in som tvåor på upploppet några steg före Beatrice Dahlgren. Bea lyckades dock sega sig ikapp och förbi Hanna vars 56.43 inte räckte.

M 400 försök
Favoriterna höll och gick vidare. Magnus Aare vann första heatet på 47.15. Andra heatet joggade Jimisola Laursen in på 48.56 efter ett väldigt avspänt lopp. Tredje säkra finalplatsen togs av 18-årige Johan Wissman på 48.24.
Johan Lannefors kom inte till start på grund av ryggont och kommer inte tävla mer i sommar.
Övriga finalister Martin Theander, Andrus Klaar och Thomas Byrberg. Det krävdes precis under 49 sekunder för att gå vidare.