Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Tisdag 28 november 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Svensk statistik


SFIF Statistik började publicera löpande årsbästalistor på friidrott.se utomhussäsongen 1998. Utgångspunkten var att listorna i princip skulle täcka mästerskapsklasserna med deras resp mästerskapsgrenar med det primära syftet att ge en bild av konkurrensläget inför SM-tävlingarna.

Bästalistorna är alltså säsongsvisa, dvs för inomhussäsongen som grenslar kalenderårsskiftet ingår alltså resultat från slutet (november-december) av ett år och början (januari-april) av påföljande år. Året som anges i beteckningen är det senare av de två åren, där ju huvuddelen av tävlingarna inkl mästerskapen ligger.

Fokuset på att ge en snabb och aktuell bild av konkurrensläget inför mästerskapen innebär att både djupet på listorna och vilka detaljer som redovisades har begränsats. Boken "Sverige-Bästa" - som publicerats i nuvarande format sedan 1973 - fortsätter att vara den "definitiva" svenska årsstatistiken med djupa listor och fullständiga detaljer.


Sedan friidrott.se började med sina bästalistor har åldersindelningen ändrats en gång (2002) och modifierats en gång (2007) vilket återspeglas i för vilka åldersgrupper det finns bästalistor resp år.

Statistikavdelningen här på friidrott.se innehåller också kortare (topp-10) genom-tiderna-listor för seniorer och juniorer.